West-Europese adel » Johan Anthonisz. "Jan" van Riebeeck (1619-1677)

Persoonlijke gegevens Johan Anthonisz. "Jan" van Riebeeck 


Gezin van Johan Anthonisz. "Jan" van Riebeeck

(1) Hij is getrouwd met Maria van la Quellerie.

Zij zijn getrouwd op 28 maart 1649 te Schiedam, Z.H., hij was toen 29 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Abraham van Riebeeck  1653-1713 
  2. Maria van Riebeeck  1657-1688
  3. Anthonia van Riebeeck  1663-1696 


(2) Hij is getrouwd met Maria Scipio.

Zij zijn getrouwd op 10 maart 1667 te Batavia, Java, hij was toen 47 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Johan van Riebeeck  1670-1703 


Notities over Johan Anthonisz. "Jan" van Riebeeck

Johan Anthoniszoon (Jan) van Riebeeck (Culemborg, 21 april 1619 – Batavia, 18 januari 1677) was een chirurgijn, en koopman in dienst van de VOC. In 1652 stichtte hij de eerste Europese handelspost in Zuid-Afrika in een toen nog onontgonnen gebied. De nederzetting bij Kaap de Goede Hoop zou uitgroeien tot de Kaapkolonie en uiteindelijk tot de huidige Republiek Zuid-Afrika. In vele steden en dorpen in Zuid-Afrika zijn nog altijd straten naar Jan van Riebeeck vernoemd.

Biografie
Jan van Riebeeck was de zoon van een chirurgijn in het Staatse leger. Ook zijn moeder stamde uit een plaatselijk belangrijke familie. Rond 1630 verhuisde de Van Riebeecks naar Schiedam. Van Riebeeck is als leerlingchirurgijn en in dienst van de WIC en de Noordsche Compagnie naar Nederlands Brazilië en Groenland geweest. In 1639 tekende hij bij de VOC-kamer te Delft en vertrok naar de Oost. Als neef van Antonie van Diemen beschikte hij over een goed contact in Batavia. Vanaf 1643 werkte hij een jaar op Decima en in Fort Zeelandia. De volgende aanstelling was in Tonquin (Vietnam) onder Anthony van Brouckhorst, maar in 1647 werd Riebeeck teruggeroepen nadat bleek dat hij zich als zovele anderen aan privéhandel had schuldig gemaakt. In 1648 voer hij onder Wollebrant Geleyns de Jongh terug naar het vaderland. Bij Tafelbaai werden 18 dagen halt gehouden en is een deel van de bemanning van het in 1647 gestrande schip Haerlem aan boord genomen. Op 6 augustus 1648 kwam hij aan bij 't Vlie en vier dagen later in Amsterdam.
Jan van Riebeeck trouwde op 28 maart 1649 in Schiedam met Maria de la Quellerie, die stamde uit een geslacht van Waalse predikanten. Ze kregen samen acht kinderen, waarvan de meeste op jonge leeftijd overleden. Het echtpaar woonde enkele jaren in Amsterdam, totdat Van Riebeeck werd uitgezonden door de VOC-kamer te Amsterdam; een beslissing die zonder enige twijfel te maken had met dreiging van de Eerste Engels-Nederlandse Oorlog.
Op 16 december 1651 ging Jan van Riebeeck aan boord van de Dromedaris, vergezeld door de Goede Hoop, en de Reijger, maar vertrok pas een week later. Hij was uitgezonden om een verversingsstation in te richten bij Kaap de Goede Hoop. Op 6 april 1652 landde Van Riebeeck bij de Tafelbaai. In dienst van de VOC stichtte hij Fort Duijnhoop, de eerste Nederlandse nederzetting aan de Kaap. Van Riebeeck en zijn 90 kolonisten (onder wie acht vrouwen) legden tuinen aan om fruit en groente te verbouwen voor de bemanning van de VOC-schepen die meestal voor enkele weken de kolonie aandeden. Er kwam een haag van amandelbomen (?) om het loslopende vee uit de tuinen te houden.
Slachtvee hoopte men te krijgen door ruilhandel met de lokale Khoikhoi-stammen, die door de Nederlanders Hottentotten genoemd werden, vanwege de vele klikgeluiden, karakteristiek voor hun taal. De Khoikoi beschouwden vee als kapitaal en niet als voedsel. De Hollanders hadden voor hen niets wat kon opwegen tegen een koe. Het gevolg was dat men genoodzaakt was eigen koeien en boeren voor de veeteelt te importeren. Al in 1657 werd land aan een vrijburger uitgegeven.
Van Riebeeck bleef commandeur van het bescheiden fort tot 7 mei 1662. Daarna werd hij opgevolgd door Zacharias Wagener. Op 5 juli kwam hij aan in Batavia. Van Riebeeck was van oktober 1662 tot oktober 1665 gouverneur van Malakka en begroef daar zijn vrouw, die op 2 november 1664 aan de pokken was gestorven en ettelijke kinderen. Balthasar Bort werd zijn opvolger. In Batavia werd hij secretaris van de Hoge Regering van Indië. Hij hertrouwde met de weduwe Maria Scipio in 1667. Van Riebeeck zou secretaris blijven tot zijn dood, op 18 januari 1677.
Van Riebeeck was de vader van Abraham van Riebeeck, gouverneur-generaal in Indië, die in 1681 een biografische schets schreef van zijn vader.
In het centrum van Kaapstad bevindt zich een Jan van Riebeeckmonument.

Bron: http://www.genealogics.org/getperson.php?personID=I00067847&tree=LEO
en: http://www.genealogieonline.nl/stamboom-uijtterlinde/I188328.php
en: http://gw2.geneanet.org/index.php3?b=kooler⟨=fr;pz=louise+elisabeth;nz=koole;ocz=1;p=jan;n=van+riebeeck

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Johan Anthonisz. "Jan" van Riebeeck?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Johan Anthonisz. "Jan" van Riebeeck

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Johan Anthonisz. van Riebeeck


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • Stadhouder Prins Maurits (Huis van Oranje) was van 1585 tot 1625 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1619: Bron: Wikipedia
    • 12 maart » Kapitein Van Raay (VOC) doopt fort Jacatra om in fort Batavia.
    • 12 mei » Johan van Oldenbarnevelt wordt ter dood veroordeeld wegens hoogverraad.
    • 13 mei » Johan van Oldenbarnevelt wordt in Den Haag onthoofd op last van de Staten-Generaal. Hij was ter dood veroordeeld wegens landverraad en hoogverraad. Zelf vond hij dat hij onschuldig was en hij diende daarom geen gratieverzoek in, omdat dat een impliciete schuldbekentenis zou inhouden.
    • 10 juni » Slag bij Záblati in de Dertigjarige Oorlog.
    • 10 november » De nacht van de drie visioenen van René Descartes.
  • Van 1650 tot 1672 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Eerste Stadhouderloze Tijdperk.
  • In het jaar 1667: Bron: Wikipedia
    • 10 februari » Nicolaus Steno publiceert voor het eerst zijn vermoeden dat fossielen de overblijfselen zijn van uitgestorven soorten.
    • 8 mei » Begin van de devolutieoorlog tussen Frankrijk en Spanje, uitgevochten op het grondgebied van de Spaanse Nederlanden.
    • 15 juni » Jean Baptiste Denis voert de eerste bloedtransfusie bij een mens uit.
    • 19 juni » De tocht naar Chatham vangt aan. Bij deze succesvolle Nederlandse aanval op Engeland tijdens de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog wordt een aanzienlijk deel van de Engelse vloot in brand gestoken en het vlaggenschip van de Engelse vloot, de HMS Royal Charles wordt buitgemaakt.
    • 20 juni » Kardinaal Giulio Rospigliosi wordt gekozen tot Paus Clemens IX.
    • 31 juli » De Vrede van Breda wordt gesloten, waarmee de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog ten einde komt.
  • Stadhouder Prins Willem III (Huis van Oranje) was van 1672 tot 1702 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1677: Bron: Wikipedia
    • 2 juni » Johan van Nassau-Idstein wordt opgevolgd door zijn zoon George August Samuel.
    • 9 oktober » Gustaaf Adolf van Nassau-Saarbrücken wordt opgevolgd door zijn zoon Lodewijk Crato.
    • 12 december » Commandeur Jacob Binckes sneuvelt bij de Tweede Slag bij Tobago tegen een Franse aanval, nadat hij eerder tegen hen bij de Eerste Slag bij Tobago op 3 maart een strategische overwinning heeft behaald.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Van Riebeeck


De publicatie West-Europese adel is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Pieter, "West-Europese adel", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/west-europese-adel/I166263.php : benaderd 21 mei 2024), "Johan Anthonisz. "Jan" van Riebeeck (1619-1677)".