West-Europese adel » Pieter Pompe (1545-1589)

Persoonlijke gegevens Pieter Pompe 

  • Hij is geboren in het jaar 1545.
  • Hij is overleden in het jaar 1589, hij was toen 44 jaar oud.
  • Een kind van Living
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 5 september 2010.

Gezin van Pieter Pompe

Hij is getrouwd met Barbara Schetz van Grobbendonk.

Zij zijn getrouwd in het jaar 1570, hij was toen 25 jaar oud.


Kind(eren):



Notities over Pieter Pompe

Sophia van Horion verkoopt in 1608 al haar goederen in Holland, waaronder het slot Meerdervoort met al het toebehoren, ook de naam en het wapen benevens het graf in de Augustijnerkerk te Dordrecht, en vertrekt naar Waalsch Brabant. Koper is de rijke Dordtse koopman, schepen en thesaurier Michiel Pompe.

De familie Pompe
Jan Pompe wordt in 1491 door Frederik III tot ridder geslagen. Zoon Jan, geboren in 1500, komt met keizer Karel V naar Brabant. In 1534 krijgt hij een zoon, Pieter, die op order van keizer Karel jong trouwt met jonkvrouw Barbara Schets. In de tweede helft van de 16e eeuw vluchten Pieter en zijn vrouw voor de vervolging van Alva naar Duitsland. In 1589 sterft hij daar, waarschijnlijk door moordenaarshand. Barbara keert met haar zeven kinderen en 70.000 gulden terug en leeft van de rente van haar kapitaal. Haar zesde kind is Michiel, geboren te Goch op Allerheiligen van 1578. Hij trouwt in augustus 1601 te Dordrecht met Maria Sasbout (1578 - 1629) en krijgen samen tien kinderen.
Michiel Pompe is behalve koopman, schepen en thesaurier van de stad Dordrecht tevens bewindhebber van de West-Indische Compagnie. Wegens zijn verdiensten wordt hij in 1625, kort voor zijn overlijden dat jaar, door de Staten van Holland genaturaliseerd.
Wanneer Michiel Pompe Meerdervoort in 1608 koopt, en daarmee de adellijke titel, voegt hij de naam toe aan de zijne en voert aldus de familie Pompe binnen in de geschiedenis van Meerdervoort. Uiteraard noemt de familie zich sindsdien Pompe van Meerdervoort. Zo begint een bloeiperiode van meer dan twee eeuwen voor de oude Hofstede met als hoogtepunt de aanleg van opmerkelijke tuinen.

Betrekkingen met Develstein
De nazaten van Michiel herscheppen Meerdervoort in een ware lusthof. Op en rondom het eilandje worden opmerkelijke tuinen aangelegd, in alle belangrijke stijlen die ons land in de loop der eeuwen heeft gekend: van de hollandse en de franse tuinstijl tot en met de engelse landschapsstijl. Daarbij werd in het begin van de 18e eeuw het verouderde kasteel Meerdervoort afgebroken en vervangen door een nieuw huis. De eigenaar vond dat beter passen bij de franse mode die toen ook in de tuinstijl hoogtij vierde.

De familie Pompe betrekt dus in 1608 Meerdervoort. Al spoedig ontstaan hechte contacten met de bewoners van het nabij gelegen kasteel Develstein. Daar woont sinds 1594 de familie Van Beveren. In de tijd van Michiel Pompe woont Cornelis van Beveren (1591 - 1663) er, die gehuwd is met Christina Pyll. Cornelis is behalve burgemeester van Dordrecht (en dus een goede bekende van Michiel) ook Heer van Strevelshoek, West-IJsselmonde en De Lindt, raad en algemeen rentmeester van Zuid-Holland, en ridder in de orde van St. Michiel. Hij is een man van groot aanzien en zeer kunstzinnig. Hij bezit op Develstein een mooie verzameling schilderijen en boeken, en maakt van zijn huis een ontmoetingsplaats met gelijkgezinde dichters, wetenschappers, godgeleerden, schilders en musici. De bekende dordtse schilder Aelbert Cuyp bijvoorbeeld komt meerdere malen op Develstein.
Zie verder Literaire kring bij Develstein. Het is waarschijnlijk in deze tijd dat één van de dichters aldaar het grafschrift maakt dat op de Meerdervoortkapel in de Grote Kerk is te lezen: Hy acht hier 't Leven 't minst, die 't meerdere bekoort. Als 't minst is afgelegt dan spruit een MEERDERVOORT.
Een andere schrijver, de niet onbekende Lambert van den Bos die ook de eerste vertaler was van de avonturen van de dolende ridder Don Quichot, schreef een boek waarin Michiel Pompe van Meerdervoort een rol speelt. Het duel, 1662

Michiel en Maria krijgen dus tien kinderen. Het vijfde (1613) heet naar zijn vader. Michiel Pompe van Meerdervoort junior trouwt in 1637 met Adriana van Beveren (geboren 1618), de dochter van Cornelis van Beveren, en gaan op Meerdervoort wonen. Daar worden kort na elkaar hun zoons Michiel en Cornelis geboren. Omstreeks 1652 worden zij geschilderd door Aelbert Cuyp, zittend te paard en gereed voor de jacht met hun huisleraar. Het schilderij, dat tegenwoordig in het Metropolitan Museum of Art in New York hangt, heeft altijd "int kinder camertie" van Meerdervoort gehangen. Michiel overlijdt overigens een jaar later te Leiden, 15 jaar oud. Overigens staan beide zonen, met hun moeder, nog op een ander schilderij: De weg naar Meerdervoort, ook van Aelbert Cuyp uit hetzelfde jaar.

In 1637 slaagt Michiel (de tweede) er in, twee jaar voor zijn overlijden, de ambachtsheerlijkheid van het Cort-Ambacht te verkrijgen. Daardoor worden hij en zijn nazaten niet alleen eigenaar van Meerdervoort, maar nu ook officieel ambachtheren (en ambachtsvrouwen) van het gebied waarin Meerdervoort is gesitueerd.
Wanneer hij kort na de geboorte van Cornelis in 1639 overlijdt, beheert Adriana tientallen jaren Meerdervoort. Haar van huis uit meegekregen kunstzinnige invloed heeft hoogstwaarschijnlijk een groot stempel gedrukt op de aanleg van de tuin. Ook ontstonden in die periode de eerste afbeeldingen ervan.

Het bijzondere aan de tuin van Meerdervoort was, dat het geen "nutstuin" was (kruiden en andere nuttige gewassen die centraal stonden), maar een tuin waarvan de aanblik plezierig was en vreugde schonk. Een mijlpaal in de hollandse tuinkunst.

Cornelis Pompe van Meerdervoort, de enig overgebleven zoon, huwt in 1662 met een andere telg uit het geslacht Van Beveren: Alida. Zij is een dochter van Jacob van Beveren Corneliszoon en Johanna de Witt, een zus van de in Den Haag in 1672 zo gruwelijk vermoorde Johan en Cornelis. Ooms dus.
Alida overlijdt 11 november 1680; Cornelis overlijdt drie dagen later. Beiden worden tegelijkertijd bijgezet in de Meerdervoort-grafkapel in de Grote kerk te Dordrecht.
Van hun veertien kinderen verdienen er twee de aandacht: het derde, Jacob (1666 - 1720) en het vijfde, Michiel (1668 - 1721). Michiel schrijft ontzettend veel op aangaande de familie. Na zijn dood verwerft zijn dochter Johanna Alida de Heerlijkheid. In 1723 huwt zij (1691 - 1749) met haar neef Johan Diederik (1697 - 1749), zoon van Jacob, de broer van haar vader. Samen zorgen zij voor ingrijpende veranderingen op Meerdervoort.
http://www.swaen.org/geschiedenis%20zwijndrecht/heerlijkheid%20Meerdervoort/index.htm

d'Heer Pieter Pompe, die Getrouwd was met Vrou Barbara Schets, Vrouwe van Heyst, (Dochter van d'Heer Caspar Schets, Heere van Grobbendonk, Heyst, en Wezemale; Thesaurier-Generaal van de Finantien van zijne Koninklijke Majesteyt van Hispanien, &c
http://gw5.geneanet.org/index.php3?b=schapekoppen⟨=nl;p=pieter;n=pompe;oc=1

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Pieter Pompe?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Pieter Pompe

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Pieter Pompe

Living
????-
Living
????-

Pieter Pompe
1545-1589

1570

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Over de familienaam Pompe

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Pompe.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Pompe.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Pompe (onder)zoekt.

De publicatie West-Europese adel is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Pieter, "West-Europese adel", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/west-europese-adel/I150262.php : benaderd 17 juni 2024), "Pieter Pompe (1545-1589)".