West-Europese adel » Arend thoe Boecop (1335-1397)

Persoonlijke gegevens Arend thoe Boecop 

  • Hij is geboren in het jaar 1335.
  • Hij is overleden in het jaar 1397 in Elburg, Gld., hij was toen 62 jaar oud.
  • Hij is begraven in Elburg, Gld..
  • Een kind van Hendrik thoe Boecop
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 15 december 2013.

Gezin van Arend thoe Boecop

Hij had een relatie met Living.


Kind(eren):



Notities over Arend thoe Boecop

Knape, bezit verschillende tiendlanden onder Epe en de Boecop onder Emst,
Raad van de Hertog van Gelderland 1381, 1393 en 1394.
Ambtman en Richter van Veluwe 1389-1396/
Overste-rentmeester en Thesaurier-generaal van Gelderland 1395-96.
Beleend met den Hof te Mullingen bij Oldebroek.

Rentmeester van de Hertog van Gelre
Herbouwer van Elburg

Ooit was Elburg een rustiek vissers- en handelsplaatsje aan de Zuiderzee. Na eeuwenlang geteisterd te zijn geweest door overstromingen wordt, na de orkaan van 1362 en de watervloed van 1367, een rigoureus besluit genomen. Elburg moet worden verplaatst. Willem van Gulick, de toenmalige hertog van Gelre, geeft zijn rentmeester Arent Thoe Boecop de volgende opdracht:
“Wij willen dat sy onze stat versetten sullen op een andere stede”.
Dit prestigieuze plan kan worden uitgevoerd dankzij de welvarendheid die Elburg als Hanzestad die tijd kent. Arend Thoe Boecop bouwt in slechts vier jaar tijd (1392-1396) een stad met een rechthoekige plattegrond waarin de straten een soort dambordpatroon laten zien. De oorsprong van dit stratenplan is tot op de dag van vandaag een raadsel. Er wordt wel gedacht dat Elburg ooit een grenspost van de Romeinen was. Dat kan de keuze verklaren want een Romeins legerkamp was ook rechthoekig van vorm met dambordpatroon.
In ijzig tempo wordt de stad Elburg door Arend Thoe Boecop en burgers gebouwd, maar de kerk staat nog altijd op de oude plaats buiten de nieuwe stadsmuren. Pas in 1397 geeft de bisschop zijn goedkeuring om de kerk in het nieuwe stadje te herbouwen. Op dat moment is nog een plaats in de hoek vrij en dus is Elburg een van de weinige oude steden waar de kerk niet centraal maar aan de rand staat.

Vischpoort
Nu was Elburg niet alleen herbouwd, maar ook een degelijke vesting geworden met grachten, muren en een ruim aantal verdedigingstorens. In de 19e eeuw is een groot deel van de vesting geslecht om ruimte te maken voor nieuwe behuizing van de groeiende bevolking. Een van de grachten en de imposante Visscherstoren zijn nog altijd intact. Verder is Elburg als het ware één groot monument uit de 14e eeuw en dat maakt het stadje aantrekkelijk voor de vele toeristen die er jaarlijks een bezoek brengen.
Elburg heeft een aardig haventje, verder staat het onder andere bekend om de Vischpoort. In de binnenstad staat ook een synagoge, waarvan gepland is dat dit een museum zal worden.
===================
Arent thoe Boecop
De in de oorkonden genoemde ambtenaar, Arent thoe Boecop (ca. 1335-1397) blijkt een bijzondere figuur die een aantal functies heeft vervuld voor de hertog van Gelre. De hertog gaf hem de titels lieven cnape ende rait, vermoedelijk dus oude adel aangezien een knape soms een uitdrukking is voor ‘ridder’. De hertog heeft vertrouwen in Arent want hij ziet hem als zijn rait of raadsman. In diverse stukken komen we hem tegen als amptman (soort rechter van de hertog) en richter van Veluwe, rentmeester en thesaurier-generaal van Gelderland (hoofdschatbewaarder, te vergelijken met een huidige minister van financiën) en hij was burggraaf van Nijmegen (oude functieaanduiding voor ambtman). De veelzijdigheid van Arent thoe Boecop blijkt vooral uit het feit dat hij in opdracht van hertog Willem van Gulick (1363-1402) de stad Elburg, die toen pal aan het water van de Zuiderzee lag en veel last had van overstromingen, meer landinwaarts liet herbouwen. Arent bouwde in vier jaar (van 1392-1396) een volledig ommuurde stad met een rechthoekig stratenplan. In de stad liet hij een groot huis of stadskasteel bouwen voor zijn hertog. Volgens de overlevering schonk Willem van Gulick hem dit huis toen hij in 1388 de stad bezocht, vgl. A. toe Boecop (1862). Arent overleed in 1397 en werd in Elburg begraven. Het stadskasteel of ‘Arent thoe Boecophuis’ werd in 1400 het stadhuis van Elburg en bleef dat tot 1954.
http://historischgeografischeartikelen.files.wordpress.com/2013/05/artikel-hertog-en-abt5.pdf

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Arend thoe Boecop?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Arend thoe Boecop

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Arend thoe Boecop

Living
????-

Arend thoe Boecop
1335-1397


Living
????-


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Over de familienaam Thoe Boecop


De publicatie West-Europese adel is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Pieter, "West-Europese adel", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/west-europese-adel/I117299.php : benaderd 11 mei 2024), "Arend thoe Boecop (1335-1397)".