Voorouders Janssen & de Groot » Anna Amalia van Baden-Durlach (1595-1651)

Persoonlijke gegevens Anna Amalia van Baden-Durlach 


Gezin van Anna Amalia van Baden-Durlach

Zij had een relatie met N.N..


Kind(eren):



Notities over Anna Amalia van Baden-Durlach

Anna Amalia van Baden-Durlach (Durlach, 9 juli 1595[1] - Saarbrücken, 18 november 1651)[1][2][3][4][5] was van 1640 tot aan haar dood regentes vanNassau-Saarbrücken. Ze behoorde tot het huis Baden-Durlach.

Anna Amalia was de tweede dochter van markgraaf George Frederik van Baden-Durlach en Juliana Ursula van Salm-Neufville.[3]

Anna Amalia huwde te Saarbrücken op 25 november 1615[2][3][4][5] met graaf Willem Lodewijk van Nassau-Saarbrücken (Ottweiler, 18 december 1590 -Metz, 22 augustus 1640).[2][3][4][5][6] Willem Lodewijk werd in 1616 mederegent van zijn vader Lodewijk II. Hij volgde in 1627 zijn vader op samenmet zijn broers Johan, Ernst Casimir en Otto. Willem Lodewijk trad op als regent voor zijn broers Ernst Casimir en Otto. Willem Lodewijk verkreegop 29 januari 1629 bij een eerste deling het graafschap Saarbrücken.

In de Dertigjarige Oorlog stelden Willem Lodewijk en zijn broers, toen koning Gustaaf II Adolf van Zweden aan het einde van het jaar 1630 naar de Rijnkwam, zich te zijner beschikking en verklaarden daarmee de oorlog aan hun keizer.

Op 23 april 1635 vluchtte de familie naar Bockenheim. Op 30 mei 1635 sloot een reeks rijksstanden, waaronder Keurbrandenburg en Keursaksen, de Vredevan Praag, waarbij de graven van Nassau uitdrukkelijk werden uitgesloten. De familie begaf zich eerst naar Saarbrücken, dat werd beschermd door hertogBernhard van Saksen-Weimar. Toen deze in augustus 1635 in een aanval tegen Frankfurt am Main werd verslagen en zich moest terugtrekken naar Metz,volgden Willem Lodewijk en Ernst Casimir hem daarheen. Johan koos Straatsburg als ballingsoord. De nadering van keizerlijke troepen onder MatthiasGallas veroorzaakte in Saarbrücken paniek en een golf van vluchtelingen. De grafelijke familie besefte dat Straatsburg vanwege de afstand niet bereikbaarwas. Dus reisde het gehele hof op voorstel van koning Lodewijk XIII van Frankrijk op 16 juni 1635 naar de Rijksstad Metz.

In november 1635 verscheen de keizerlijke commissaris Bertram von Sturm zu Vehlingen in de Nassause landen en verklaarde de drie broers vervallen vanhun graafschappen en al hun bezittingen. Een poging, door een door de keurvorst van Saksen bemiddeld verzoekschrift, om keizerlijke gratie te verkrijgen,mislukte in 1636. In het volgende jaar werden de graven geïnformeerd over de redenen voor de keizerlijke ongenade. Pas in 1639 ontvingen Willem Lodewijken Ernst Casimir een vrijgeleide, zodat zij persoonlijk hun zaak in Wenen konden behartigen. Willem Lodewijk stierf op 22 augustus 1640 in Metz enwerd begraven in een armengraf.

Bij het overlijden van Willem Lodewijk waren zijn kinderen officieel nog minderjarig. Hierdoor werd Anna Amalia aangesteld tot regentes van Nassau-Saarbrücken,een functie die ze bleef uitoefenen tot aan haar dood in 1651. In 1640 schreef ze een smeekschrift aan Kardinaal de Richelieu hetgeen leidde tot Franseondersteuning van de familie.

Op 11 september 1641 keerde de familie terug naar Ottweiler.[1] Op 26 juli 1642 ontving Anna Amalia een vrijgeleide van keizer Ferdinand II voor degrafelijke familie.[1] Bij de Vrede van Westfalen in 1648 kreeg de familie de bezittingen terug en verlegde Anna Amalia de residentie naar Saarbrücken.

Anna Amalia overleed te Saarbrücken op 18 november 1651 en werd begraven in de Slotkerk.[1] Haar oudste zoon Johan Lodewijk werd vervolgens regentvoor zijn jongere broers totdat ze in 1659 officieel meerderjarig werden en het graafschap Nassau-Saarbrücken verdeeld werd.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Anna Amalia van Baden-Durlach?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Anna Amalia van Baden-Durlach

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Anna Amalia van Baden-Durlach


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • Stadhouder Prins Maurits (Huis van Oranje) was van 1585 tot 1625 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1595: Bron: Wikipedia
    • 24 mei » De eerste gedrukte catalogus van een institutionele bibliotheek, de Nomenclator van de Universiteitsbibliotheek Leiden, verschijnt.
    • 14 augustus » Verheffing van het Bisdom Manilla in de Filipijnen tot Aartsbisdom Manilla.
  • Van 1650 tot 1672 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Eerste Stadhouderloze Tijdperk.
  • In het jaar 1651: Bron: Wikipedia
    • 1 januari » Karel II wordt in Scone gekroond tot koning van Schotland.
    • 3 september » Slag bij Worcester - Definitieve overwinning van Cromwell op de koningsgezinden in de Engelse burgeroorlog. Karel II van Engeland ontsnapt en vlucht naar Frankrijk.
    • 29 oktober » Christiaan Huygens schrijft als eerste in de geschiedenis natuurkundige formules op. Deze gaven de correcte theorie voor impuls- en energiebehoud bij botsingen, een verbetering van de botsingswetten van Descartes.
    • 18 november » Johan Lodewijk van Nassau-Ottweiler neemt het regentschap voor zijn broers Gustaaf Adolf van Nassau-Saarbrücken en Walraad van Nassau-Usingen over van hun overleden moeder Anna Amalia van Baden-Durlach.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Van Baden-Durlach


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Edo Janssen, "Voorouders Janssen & de Groot", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/voorouders-janssen-en-de-groot/I36808.php : benaderd 4 mei 2024), "Anna Amalia van Baden-Durlach (1595-1651)".