Voorouders Janssen & de Groot » Anna Cornelia Bentinck (1902-1989)

Persoonlijke gegevens Anna Cornelia Bentinck 


Gezin van Anna Cornelia Bentinck

Zij is getrouwd met Cornelis Jacob Arnold den Tex.

Zij zijn getrouwd op 8 april 1924 te Raalte, Nederland, zij was toen 22 jaar oud.


Kind(eren):

  1. (Niet openbaar)
  2. (Niet openbaar)
  3. (Niet openbaar)


Notities over Anna Cornelia Bentinck

Anneke Bentinck en haar twee jaar jongere zuster zijn geboren op het landhuis Klein Hoenlo bij Olst als dochters van een adellijke advocaat en eenvermogende burgervrouw. In Ommen, waar hun vader in 1906 burgemeester werd, kregen ze in 1913 nog een broertje. In hetzelfde jaar begon Anneke eendagboek. Ze schreef dat ze met haar zusje Henriëtte en een paar vriendinnen thuis les kreeg van Zwitserse gouvernantes en aan tafel Frans moest spreken.In 1916 erfde haar vader het familielandgoed, de havezate Schoonheten bij Raalte. Met het hele personeel verhuisde het burgemeestersgezin daarheen.Op haar zeventiende ging Anneke voor een half jaar naar een kostschool in Lausanne. Daar werd ze op haar achttiende bevestigd in de hervormde kerk.Op haar 21ste stelde haar moeder haar officieel voor aan het Hof in Den Haag.

Dat Anneke Bentinck beschermd is opgevoed, is zacht uitgedrukt. Op een enkele logeerpartij bij een adellijke vriendin na is ze nauwelijks blootgesteldaan het wervelende winterse uitgaansleven in de Residentie. Haar latere man, de Amsterdamse regentenzoon Co den Tex, leerde ze kennen op de Overijsselsebuitenplaats van de graven van Limburg Stirum. Tijdens een bal op kasteel Rechteren bekenden ze elkaar hun gevoelens. Den Tex had als jurist gewerktbij een inmiddels failliete rederij en hoopte op een baan met meer zekerheid: een burgemeesterschap. Vader Bentinck wilde daar niet op wachten enstemde in met een huwelijk. Het paar trouwde in 1924 voor de kerk in Raalte en huurde een landhuis bij Olst. De huwelijksvoorwaarden bepaalden, ongebruikelijkvoor die tijd, dat de bruid al haar roerende en onroerende goederen zelf mocht beheren. In 1925 werd haar man burgemeester van Diepenheim.

Anneke den Tex-Bentinck kreeg in haar Diepenheimse tijd twee dochters: Terry (1926) en Catootje (1929). In 1931 werd haar man burgemeester van Bloemendaal,de rijkste gemeente in een land dat toen al twee jaar leed onder crisis en recessie. Haar dochter Uschi werd hier in 1933 geboren. Toen burgemeesterDen Tex tijdens de Duitse bezetting weigerde om bordjes met ‘Verboden voor joden’ op het strand te laten plaatsen, werd hij ontslagen (met wachtgeld);hij verbleef van 1942 tot 1944 als gijzelaar in het elitekamp Sint-Michielsgestel.

In 1943 werd de burgemeesterswoning gevorderd en verhuisde Anneke den Tex-Bentinck naar Haarlem. Het leven op stand dat ze gewend was, verdween snel.‘Onderaan de trap naar de tuin zit Wilhelmien aardappels te schillen. Wel zeer huiselijk’, noteerde ze in 1944 in haar dagboek, om aan te gevenhoe dicht op elkaar zij in die dagen als ‘mevrouw’ leefde met haar personeel. Toen haar man kort voor de kerstdagen vrijkwam, stond ze bloed afom aan extra levensmiddelenbonnen te komen. Zo kon ze hem en haar dochters een kerstmaal voorzetten van gehakt en eierpannenkoeken. Ze bleef voorlopigonbestorven weduwe. Na de kerst vertrok haar man naar een onderduikadres. ‘Einde van het dienstbodentijdperk’, schreef ze in haar agenda toenhaar laatste personeelslid in januari 1945 wegens zwangerschap opzei.

Na de bevrijding keerden Anneke den Tex-Bentinck en haar gezin terug naar Bloemendaal. Haar man bleef er tot zijn pensionering in 1954 burgemeester.Emotioneel was ze van hem vervreemd, maar ze verliet hem niet. De drie dochters studeerden en waren de deur uit. In 1954 verhuisde het echtpaar naareen villa in De Steeg bij Rhenen. Daar overleed haar man in 1965. Zelf stierf Anneke Bentinck op 23 juli 1989, in de leeftijd van 87 jaar. Ze werdin Dieren gecremeerd.

Anneke Bentinck is voor adelshistorici van belang vanwege haar nagelaten egodocumenten. Deze zijn door haar jongste dochter bewerkt tot een ‘mooien lezenswaardig boek’ dat zicht geeft op de ‘veranderingen in de leefomstandigheden en mentaliteit van de generatie adellijke vrouwen die opgroeidevoor de Eerste Wereldoorlog en voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog de modernisering van de Nederlandse elite beleefde’ (Sleebe, 217). Volgenshistorisch antropoloog Yme Kuiper is het boek ‘een etnografie van de eigen subcultuur’, een brug tussen de anekdotiek van auteurs zoals Pauw vanWieldrecht en de sociologische literatuur (Kuiper, 168, 170). Historica Ileen Montijn noemt de verhalen van en over Anneke Bentinck tekenend voorhet zelfbeeld van een adellijke familie in het midden van de twintigste eeuw, als ‘vreemdelingen in een onzekere, onrustige wereld’ (Montijn,400).

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Anna Cornelia Bentinck?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Anna Cornelia Bentinck

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Anna Cornelia Bentinck


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 25 maart 1902 lag tussen 4,3 °C en 6,6 °C en was gemiddeld 5,2 °C. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 1 augustus 1901 tot 16 augustus 1905 was er in Nederland het kabinet Kuijper met als eerste minister Dr. A. Kuijper (AR).
  • In het jaar 1902: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 5,2 miljoen inwoners.
    • 2 april » Dimitri Spijagin (Russisch minister van Binnenlandse Zaken wordt in Mariinskipaleis vermoordt door een terrorist)
    • 19 april » De pogrom van Chisinau.
    • 31 mei » Einde van de Tweede Boerenoorlog in Zuid-Afrika.
    • 23 juli » Oprichting van de Nederlandse voetbalclub SBV Excelsior.
    • 9 augustus » Eduard VII wordt gekroond als koning van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Ierland.
    • 14 december » Eerste telegraafkabel gelegd onder de Stille Oceaan.
  • De temperatuur op 8 april 1924 lag tussen 0.8 °C en 11,7 °C en was gemiddeld 6,2 °C. Er was 3,9 uur zonneschijn (29%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 19 september 1922 tot 4 augustus 1925 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck II met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
  • In het jaar 1924: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 7,2 miljoen inwoners.
    • 6 april » De fascisten behalen bij parlementsverkiezingen in Italië de absolute meerderheid
    • 9 mei » Oprichting van de Rotterdamse Scheidsrechters Vereniging.
    • 25 juni » Albert Calmette en Camille Guérin introduceren het vaccin tegen tuberculose.
    • 23 juli » Oprichting van de Deense voetbalclub Esbjerg fB.
    • 1 november » Oprichting van de rooms-katholieke Apostolische administratie Estland.
    • 2 november » Het Uruguayaans voetbalelftal wint voor de vijfde keer de Copa América door in de slotwedstrijd met 0-0 gelijk te spelen tegen naaste belager Argentinië.
  • De temperatuur op 23 juli 1989 lag tussen 16,5 °C en 27,9 °C en was gemiddeld 21,2 °C. Er was 1,2 mm neerslag gedurende 0.8 uur. Er was 4,8 uur zonneschijn (30%). Het was half bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 1 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het ??. Bron: KNMI
  • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was van 30 april 1980 tot 30 april 2013 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van dinsdag 4 november 1986 tot dinsdag 7 november 1989 was er in Nederland het kabinet Lubbers II met als eerste minister Drs. R.F.M. Lubbers (CDA).
  • Van dinsdag 7 november 1989 tot maandag 22 augustus 1994 was er in Nederland het kabinet Lubbers III met als eerste minister Drs. R.F.M. Lubbers (CDA).
  • In het jaar 1989: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 14,8 miljoen inwoners.
    • 14 maart » Colby O'Donis, Amerikaans singer-songwriter
    • 31 mei » De redacties van NRC Handelsblad en Algemeen Dagblad houden een protestactie waardoor de twee dagbladen niet verschijnen.
    • 10 juli » De sultan van Brunei, volgens Money Magazine de rijkste man ter wereld, wordt in Londen bestolen voor een waarde van 10 miljoen pond, circa 35 miljoen gulden.
    • 25 augustus » Tadeusz Mazowiecki wordt de eerste niet-communistische premier achter het IJzeren Gordijn. Drie maanden later valt de Muur.
    • 29 september » De Colombiaanse president Virgilio Barco doet in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York een dringende oproep aan de wereldgemeenschap om zijn land terzijde te staan in de strijd tegen de drugsmafia.
    • 8 november » Bij een hevige slag tussen Marokkaanse troepen en strijders van de guerrillabeweging Polisario komen meer dan honderd mensen om het leven in het gebied Amgala in de Westelijke Sahara.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Bentinck

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Bentinck.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Bentinck.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Bentinck (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Edo Janssen, "Voorouders Janssen & de Groot", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/voorouders-janssen-en-de-groot/I26324.php : benaderd 17 juni 2024), "Anna Cornelia Bentinck (1902-1989)".