Voorouders in het Eemland, Stichting Groenegraf.nl » Rita Barmé (1923-1942)

Persoonlijke gegevens Rita Barmé 


Gezin van Rita Barmé


Notities over Rita Barmé

Rita Barmé hielp joodse onderduikers. Toen zij een joodse familie op de vlucht naar Zwitserland begeleidde, werd zij in de trein naar Roosendaal gearresteerd. Op 10 december 1942 werd zij naar Westerbork gebracht. Reeds twee dagen later werd zij op transport gesteld naar Auschwitz-Birkenau.
NIOD, Erelijst Verzet en Koopvaardij, database vervaardigd door dhr J.W. de Leeuw

Zie voor meer informatie de Dodenboeken van het Oranjehotel op de website van het Nationaal Archief.

Rita groeide op in een welvarend gezin. Vader Benno Barmé had een metaal-fabriek, die hij verkocht toen duidelijk werd dat er in Duitsland geen plaats was voor niet-arische mensen. Zijn vermogen zette hij vast in Duitsland in de overtuiging dat alles na de val van Adolf Hitler wel weer in
Rita was geboren in Küllenhahn bij Wuppertal op 5 juli 1923. Voordat het gezin uit Duitsland naar Nederland kwam was Rita met haar broer Richard op een Zwitserse kostschool. Eenmaal in Nederland gingen Rita en Richard naar het Baarnsch Lyceum, waar Rita in 1941 haar HBS-B diploma haalde. Richard is na veel omzwervingen via Zwitserland en Spanje naar Engeland gegaan, waar hij opgeleid werd tot geheim agent. Hij werd gedropt boven Zoetermeer. Na zijn arrestatie is hij op de Waalsdorpervlakte gefusilleerd. Hij heeft, even-als zijn zuster Rita twee jaar eerder, in het Oranjehotel gezeten. Omdat hij niet als jood is gefusilleerd, maar vanwege zijn illegale activiteiten, staat zijn naam op de plaquette met verzetsstrijders en niet op die van joodse Baarnaars. Rita meldde zich aan bij het verzet in Baarn en verrichtte onder andere koe-rierstaken. Zij werd verraden door de Hagenaar P.J.M., die daarvoor tipgeld kreeg. Daardoor werd Rita gearresteerd toen zij een ander joods gezin hielp naar Zwitserland te ontsnappen. Volgens de Leidse Courant van 2 februari 1950 werd de verrader door de speciale kamer van de Haagse rechtbank ver-oordeeld tot 5 jaar gevangenis straf.
Rita’s naam staat in de Dodenboeken van de gevangenis in Scheveningen het ‘Oranjehotel’. Daar stond op een ochtend op de muur gekalkt: “In deze bajes zit geen gajus, maar Hollands glorie, potverdorie”. Op de Erelijst van het Oranjehotel staat onder nummer V904: s, waar zij diezelfde dag werd ingeschreven. Dat was in de jaren ’40-‘45 het beruchtste doorgangskamp in Nederland. Daar vandaan werden meer dan 100.000 Joden naar Auschwitz en Sobibór getransporteerd. Slechts een honderdtal overleefde dat. Rita was één van die Joden die doorgezonden werden naar Auschwitz. Dat gebeurde op 12 december 1944, twee dagen na aankomst in Westerbork. In Auschwitz werd zij op 15 december vermoord. r-bork in Theresiënstadt terecht, waar zij wonder boven wonder de oorlog over-leefden. Ze vestigden zich in Amsterdam. Na het overlijden van Benno ging moeder Dina in Zwitserland wonen, waar zij op 97 jarige leeftijd overleed.


Tweede Wereldoorlogslachtoffer


Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Rita Barmé?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Rita Barmé

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Rita Barmé


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 5 juli 1923 lag tussen 13,0 °C en 27,1 °C en was gemiddeld 20,5 °C. Er was 13,0 uur zonneschijn (78%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het noord-noord-oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 19 september 1922 tot 4 augustus 1925 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck II met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
  • In het jaar 1923: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 7,1 miljoen inwoners.
    • 15 april » Insuline wordt voor de eerste keer algemeen beschikbaar voor lijders aan suikerziekte.
    • 13 juli » In de heuvels boven Los Angeles worden de vijftien meter hoge letters 'Hollywoodland' geplaatst. Deze reclame-uiting van een projectontwikkelaar groeide uit tot een symbool voor de glamourstad Hollywood. Eind jaren 40 verdwenen de laatste vier letters.
    • 6 oktober » In Vught wordt de Vughtse Mixed Hockey & Cricket Club MOP opgericht.
    • 16 oktober » The Walt Disney Company wordt opgericht door Walt Disney en zijn broer Roy Disney.
    • 24 oktober » Oprichting van de Albanese voetbalclub KS Flamurtari Vlorë.
    • 29 oktober » Stichting van de republiek Turkije.
  • De temperatuur op 15 december 1942 lag tussen 4,9 °C en 9,9 °C en was gemiddeld 7,2 °C. Er was 2,0 mm neerslag gedurende 1,8 uur. De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 27 juli 1941 tot 23 februari 1945 was er in Nederland het kabinet Gerbrandy II met als eerste minister Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
  • In het jaar 1942: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 9,0 miljoen inwoners.
    • 18 januari » Het koopvaardijschip Van Imhoff wordt door een Japans gevechtsvliegtuig tot zinken gebracht. De bewaking en bemanningsleden worden gered, maar meer dan 400 Duitse geïnterneerde burgers verdrinken.
    • 10 februari » Glenn Miller ontvangt de eerste officiële gouden grammofoonplaat voor meer dan een miljoen verkopen.
    • 28 februari » Hr. Ms. De Ruyter zinkt en Karel Doorman gaat met zijn schip ten onder.
    • 20 maart » Oprichting van de Chileense voetbalclub Deportes Temuco.
    • 9 april » Tweede Wereldoorlog: in Kamp Amersfoort worden 77 krijgsgevangen soldaten uit de Sovjet-Unie gefusilleerd.
    • 1 juli » Het Centraal Vluchtelingenkamp Westerbork komt onder het bestuur van de Duitsers als Doorgangskamp Westerbork.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Barmé

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Barmé.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Barmé.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Barmé (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Geheugen van Baarn, "Voorouders in het Eemland, Stichting Groenegraf.nl", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/voorouders-in-het-eemland/I54704.php : benaderd 7 mei 2024), "Rita Barmé (1923-1942)".