Voorouders in het Eemland, Stichting Groenegraf.nl » Andreas "Ries" van Moorselaar (1906-1981)

Persoonlijke gegevens Andreas "Ries" van Moorselaar 


Gezin van Andreas "Ries" van Moorselaar

Hij is getrouwd met Geertruida Maria Helmerhorst.

Zij zijn getrouwd op 20 april 1932 te Hoogland, hij was toen 25 jaar oud.


Kind(eren):



Notities over Andreas "Ries" van Moorselaar

In 1922 brandde het theater behorende bij Hotel Central op de Brink, waar nu de HEMA te vinden is, volledig af. Jarenlang bleef het terrein braak liggen, pas rond 1930 werden op het terrein nieuwe winkelpanden gebouwd. Andreas (Ries) van Moorselaar, geboren in 1906, oudste zoon uit een groot agrarisch gezin in Hoogland. Hij werkte bij slager L.J. Hoksbergen, gevestigd aan Nijverheidsstraat 1. In 1930 werd hij filiaalhouder bij slagerij B. Zeggelaar uit Amersfoort, betrok één van die nieuw gebouwde winkelpanden aan den Nieuwstraat, waarschijnlijk met financiële hulp van Zeggelaar. Ries begon daar een Rund- Kalfs- en Varkensslachterij onder de naam B. Zeggelaar. Andreas nam met 80 gulden geleend geld de zaak over en bouwde de zaak uit tot een bloeiend bedrijf. Gijs van Wilsum was één van zijn medewerkers van het eerste uur. Hij bleef tot na de oorlog in dienst. Later Jan van Boeijen waarvan weer later ook zoon Chris van Boeijen bij Van Moorselaar kwam werken. In 1946 werd Andreas van Moorselaar voorzitter van de Baarnse Slagerscentrale en heeft als zodanig veel gedaan om in de na-oorlogse jaren de eenheid onder de Baarnse slagerijen te bewerkstelligen. Van juli 1945 tot november 1949 was hij blokleider van de vleesdistributie in Baarn.
Andreas jr. (Ries) wilde eigenlijk timmerman worden, maar kwam direct na zijn opleiding in de slagerszaak. Zijn vijf jaar oudere broer Theo ging het slagersvak eerst bij anderen leren, tot zelfs in een supermarkt toe. Daar leerde hij zijn vrouw kenen. Direkt na hun huwelijk in 1959 vestigde het echtpaar zich in Utrecht en pas in 1970, na een hartinfarct van vader Andreas en het overlijden van rechterhand Tom Schothorst, werd Theo mede-firmant. Even leek het erop dat jongste broer Peter ook het slagersvak in zou gaan, maar nadat hij 'kennis kreeg' aan een dochter van juwelier Van Doorm, ook uit de Brinkstraat, ging hij het juweliersvak in. Het echtpaar startte een juwelierszaak in Purmerend.
Na het overlijden van Ries sr. in 1981 zetten de broers Theo en Ries de zaak op hetzelfde adres voort. Nog geen half jaar later bestond de zaak maar liefst 50 jaar. In die jaren was slagerij Van Moorselaar nog steeds een ambachtelijke slagerij. Op een paar stukken land op grondgebied van Bunschoten liet Van Moorselaar elke zomer zijn eigen vee weiden en die stuk of tien eigen 'weiertjes' waren dan voor eigen slacht bestemd. Geslacht werd in het slachthuis aan de Ericastraat. Als jonge knaap ging Ries jr. al met zijn vader mee om in de omgeving van Putten samen met een commissionair de boeren af te gaan. Die boeren wisten langzamerhand wel wat Van Moorselaar zocht.
Slagerij had (en heeft) een goede naam. Daar slachtte men uitsluitend jong vee en verwerkte dat tevens zelf. Incourante stukken vlees gingen naar de worstenmakerij die achter de winkel lag. Ries jr. zwaaide daar de scepter. Theo was elke dag (behalve woensdag) in de winkel te vinden en zorgde voor een leuke sfeer. Persoonlijk contact met klanten was belangrijk. De meeste klanten kende Theo bij naam. Hij wist van vrijwel elke klant hoe hij of zij het vlees gesneden wilde hebben. Na 15 jaar begon Theo elders zijn eigen slagerij en runde Ries jr. en zijn echtgenote Nies Moorselaar-van der Kuij alleen de winkel.
In de worstenmakerij werd alles nog met de hand klaargemaakt en ook het roken geschiedde nog op dezelfde manier als Ries sr. dat deed. Van Moorselaar stond bekend de eigen ham en de zelf gemaakte rookvlees.
in 1991 waren Ries en echtgenote Nies als gevolg van een auto-ongeluk genoodzaakt de werkzaamheden neer te leggen. Dochter Sandra was werkzaam bij de gemeente. Haar huidige echtgenote Peter Gieskens volgde een opleiding tot filiaalmanager bij Albert Heijn. Voor die tijd had hij gewerkt bij de Vleeschmeesters. Zij kozen ervoor hun banen op te zeggen en de slagerij voort te zetten. Zij gaven de slagerij hun eigen kleur en introduceerden de warme maaltijden, nu een belangrijk onderdeel van de verkoop. De helft van de klanten komt uit Baarn, de rest van de klanten komen uit Eemnes, Soest en zelfs uit Amersfoort en Hilversum.
In 2006 vond een ingrijpende verbouwing plaats. De winkel werd in oude luister hersteld en de modernste apparatuur werd aangeschaft. Peter en Sandra besloten de winkel drie dagen per week, donderdag tot en met zaterdag open te houden.
In 2015 diende zich een nieuwe generatie aan. Zoon Nick besloot een jaar mee te draaien om te zien of het slagersvak wat voor hem is. Dat pakte goed uit. Op 1 augustus 2015 werd hij mede-eigenaar en vanaf 2018 staat hij op eigen benen.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Andreas "Ries" van Moorselaar?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Andreas "Ries" van Moorselaar

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Andreas van Moorselaar


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 30 september 1906 lag tussen 3,9 °C en 16,1 °C en was gemiddeld 10,6 °C. Er was 0.1 mm neerslag. De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het noord-noord-oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 17 augustus 1905 tot 11 februari 1908 was er in Nederland het kabinet De Meester met als eerste minister Mr. Th. de Meester (unie-liberaal).
  • In het jaar 1906: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 5,5 miljoen inwoners.
    • 26 maart » De Electrotechnische Vereeniging (ETV) wordt opgericht.
    • 7 april » Uitbarsting van de Vesuvius.
    • 15 juni » Aanvaring tussen twee schepen nabij Den Helder, 11 doden.
    • 20 juni » De eerste elektrische tramlijn van Utrecht wordt geopend.
    • 4 juli » Goedkeuring van de Priestercongregatie van het Heilig Hart van Jezus door paus Pius X.
    • 22 november » Naast de bestaande, radiografische noodkreten als het Engelse "CQD" wordt een nieuwe, internationale noodkreet ingevoerd: "S.O.S.".
  • De temperatuur op 20 april 1932 lag tussen -0.4 °C en 10,5 °C en was gemiddeld 6,0 °C. Er was 0.2 mm neerslag gedurende 0.3 uur. De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 10 augustus 1929 tot 26 mei 1933 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck III met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
  • In het jaar 1932: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 8,1 miljoen inwoners.
    • 1 maart » Amerikaans piloot Charles Lindberghs zoon wordt gekidnapt.
    • 6 mei » Moordaanslag op president Paul Doumer van Frankrijk in Parijs. De president sterft een dag later aan zijn verwondingen.
    • 20 mei » Amelia Earhart begint aan de eerste non-stop solovlucht over de Atlantische Oceaan door een vrouwelijke piloot.
    • 28 juni » In België wordt de eerste taalwet in stemming gebracht.
    • 5 juli » Antonio de Oliveira Salazar wordt minister-president van Portugal.
    • 20 september » De naam Zuiderzee wordt officieel gewijzigd in IJsselmeer.
  • De temperatuur op 4 augustus 1981 lag tussen 10,9 °C en 28,0 °C en was gemiddeld 19,6 °C. Er was 0.1 mm neerslag. Er was 11,4 uur zonneschijn (74%). Het was vrijwel onbewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 1 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het ??. Bron: KNMI
  • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was van 30 april 1980 tot 30 april 2013 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van maandag 19 december 1977 tot vrijdag 11 september 1981 was er in Nederland het kabinet Van Agt I met als eerste minister Mr. A.A.M. van Agt (CDA/KVP).
  • Van vrijdag 11 september 1981 tot zaterdag 29 mei 1982 was er in Nederland het kabinet Van Agt II met als eerste minister Mr. A.A.M. van Agt (CDA).
  • In het jaar 1981: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 14,2 miljoen inwoners.
    • 27 januari » Een scheepsramp bij Java eist 443 doden.
    • 13 april » De Efteling opent de attracties Python en Gondoletta.
    • 20 juni » Duizenden mensen wandelen door de in aanbouw zijnde Hemtunnel tussen Zaandam en Amsterdam om de mijlpaal te vieren dat het afzinken van tunneldelen onder het Noordzeekanaal is gelukt.
    • 24 juli » Israël en de PLO sluiten een bestand.
    • 14 oktober » Het Nederlands voetbalelftal houdt de hoop op de deelname aan het WK voetbal 1982 levend door België in Rotterdam met 3-0 te verslaan. Ruud Geels (20ste) en Frans Thijssen (14de) spelen hun laatste interland voor Oranje.
    • 30 oktober » Lancering van Venera 13, het eerste ruimtetuig dat kleurenfoto's maakt van het oppervlak van Venus.
  • De temperatuur op 7 augustus 1981 lag tussen 17,8 °C en 26,9 °C en was gemiddeld 21,2 °C. Er was 9,0 uur zonneschijn (59%). Het was half bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 1 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was van 30 april 1980 tot 30 april 2013 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van maandag 19 december 1977 tot vrijdag 11 september 1981 was er in Nederland het kabinet Van Agt I met als eerste minister Mr. A.A.M. van Agt (CDA/KVP).
  • Van vrijdag 11 september 1981 tot zaterdag 29 mei 1982 was er in Nederland het kabinet Van Agt II met als eerste minister Mr. A.A.M. van Agt (CDA).
  • In het jaar 1981: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 14,2 miljoen inwoners.
    • 19 januari » Iran en de VS bereiken door bemiddeling van Algerije een akkoord over de vrijlating van de 52 gijzelaars in de Amerikaanse ambassade in Teheran.
    • 7 maart » Oprichting Evangelische Volkspartij (Nederland).
    • 11 maart » Een protest van Albanese studenten in Pristina ontaardt in grootscheepse protesten, waarbij een onbekend aantal doden valt. De staat van beleg wordt afgekondigd, de nachtklok ingesteld en de scholen gaan dicht.
    • 25 maart » De Spaanse politie vindt de ontvoerde FC Barcelona-speler Quini in een woonhuis in Zaragoza. De twee daders worden gearresteerd.
    • 20 juni » Duizenden mensen wandelen door de in aanbouw zijnde Hemtunnel tussen Zaandam en Amsterdam om de mijlpaal te vieren dat het afzinken van tunneldelen onder het Noordzeekanaal is gelukt.
    • 24 juli » Israël en de PLO sluiten een bestand.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Van Moorselaar


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Geheugen van Baarn, "Voorouders in het Eemland, Stichting Groenegraf.nl", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/voorouders-in-het-eemland/I48803.php : benaderd 3 mei 2024), "Andreas "Ries" van Moorselaar (1906-1981)".