Had zijn slagerij aan Brinkstraat 6 in Baarn
Hij is getrouwd met Geertruida Maria Helmerhorst.
Zij zijn getrouwd op 20 april 1932 te Hoogland , hij was toen 25 jaar oud.
Kind(eren):
In 1922 brandde het theater behorende bij Hotel Central op de Brink, waar nu de HEMA te vinden is, volledig af. Jarenlang bleef het terrein braak liggen, pas rond 1930 werden op het terrein nieuwe winkelpanden gebouwd. Andreas (Ries) van Moorselaar, geboren in 1906, oudste zoon uit een groot agrarisch gezin in Hoogland. Hij werkte bij slager L.J. Hoksbergen, gevestigd aan Nijverheidsstraat 1. In 1930 werd hij filiaalhouder bij slagerij B. Zeggelaar uit Amersfoort, betrok één van die nieuw gebouwde winkelpanden aan den Nieuwstraat, waarschijnlijk met financiële hulp van Zeggelaar. Ries begon daar een Rund- Kalfs- en Varkensslachterij onder de naam B. Zeggelaar. Andreas nam met 80 gulden geleend geld de zaak over en bouwde de zaak uit tot een bloeiend bedrijf. Gijs van Wilsum was één van zijn medewerkers van het eerste uur. Hij bleef tot na de oorlog in dienst. Later Jan van Boeijen waarvan weer later ook zoon Chris van Boeijen bij Van Moorselaar kwam werken. In 1946 werd Andreas van Moorselaar voorzitter van de Baarnse Slagerscentrale en heeft als zodanig veel gedaan om in de na-oorlogse jaren de eenheid onder de Baarnse slagerijen te bewerkstelligen. Van juli 1945 tot november 1949 was hij blokleider van de vleesdistributie in Baarn.
Andreas jr. (Ries) wilde eigenlijk timmerman worden, maar kwam direct na zijn opleiding in de slagerszaak. Zijn vijf jaar oudere broer Theo ging het slagersvak eerst bij anderen leren, tot zelfs in een supermarkt toe. Daar leerde hij zijn vrouw kenen. Direkt na hun huwelijk in 1959 vestigde het echtpaar zich in Utrecht en pas in 1970, na een hartinfarct van vader Andreas en het overlijden van rechterhand Tom Schothorst, werd Theo mede-firmant. Even leek het erop dat jongste broer Peter ook het slagersvak in zou gaan, maar nadat hij 'kennis kreeg' aan een dochter van juwelier Van Doorm, ook uit de Brinkstraat, ging hij het juweliersvak in. Het echtpaar startte een juwelierszaak in Purmerend.
Na het overlijden van Ries sr. in 1981 zetten de broers Theo en Ries de zaak op hetzelfde adres voort. Nog geen half jaar later bestond de zaak maar liefst 50 jaar. In die jaren was slagerij Van Moorselaar nog steeds een ambachtelijke slagerij. Op een paar stukken land op grondgebied van Bunschoten liet Van Moorselaar elke zomer zijn eigen vee weiden en die stuk of tien eigen 'weiertjes' waren dan voor eigen slacht bestemd. Geslacht werd in het slachthuis aan de Ericastraat. Als jonge knaap ging Ries jr. al met zijn vader mee om in de omgeving van Putten samen met een commissionair de boeren af te gaan. Die boeren wisten langzamerhand wel wat Van Moorselaar zocht.
Slagerij had (en heeft) een goede naam. Daar slachtte men uitsluitend jong vee en verwerkte dat tevens zelf. Incourante stukken vlees gingen naar de worstenmakerij die achter de winkel lag. Ries jr. zwaaide daar de scepter. Theo was elke dag (behalve woensdag) in de winkel te vinden en zorgde voor een leuke sfeer. Persoonlijk contact met klanten was belangrijk. De meeste klanten kende Theo bij naam. Hij wist van vrijwel elke klant hoe hij of zij het vlees gesneden wilde hebben. Na 15 jaar begon Theo elders zijn eigen slagerij en runde Ries jr. en zijn echtgenote Nies Moorselaar-van der Kuij alleen de winkel.
In de worstenmakerij werd alles nog met de hand klaargemaakt en ook het roken geschiedde nog op dezelfde manier als Ries sr. dat deed. Van Moorselaar stond bekend de eigen ham en de zelf gemaakte rookvlees.
in 1991 waren Ries en echtgenote Nies als gevolg van een auto-ongeluk genoodzaakt de werkzaamheden neer te leggen. Dochter Sandra was werkzaam bij de gemeente. Haar huidige echtgenote Peter Gieskens volgde een opleiding tot filiaalmanager bij Albert Heijn. Voor die tijd had hij gewerkt bij de Vleeschmeesters. Zij kozen ervoor hun banen op te zeggen en de slagerij voort te zetten. Zij gaven de slagerij hun eigen kleur en introduceerden de warme maaltijden, nu een belangrijk onderdeel van de verkoop. De helft van de klanten komt uit Baarn, de rest van de klanten komen uit Eemnes, Soest en zelfs uit Amersfoort en Hilversum.
In 2006 vond een ingrijpende verbouwing plaats. De winkel werd in oude luister hersteld en de modernste apparatuur werd aangeschaft. Peter en Sandra besloten de winkel drie dagen per week, donderdag tot en met zaterdag open te houden.
In 2015 diende zich een nieuwe generatie aan. Zoon Nick besloot een jaar mee te draaien om te zien of het slagersvak wat voor hem is. Dat pakte goed uit. Op 1 augustus 2015 werd hij mede-eigenaar en vanaf 2018 staat hij op eigen benen.
Andreas van Moorselaar | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
1932 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
Geertruida Maria Helmerhorst |
De getoonde gegevens hebben geen bronnen.