Voorouders in het Eemland, Stichting Groenegraf.nl » Geurt van Leeuwen (1735-1799)

Persoonlijke gegevens Geurt van Leeuwen 


Gezin van Geurt van Leeuwen

(1) Hij is getrouwd met Beertje Stevens van de Pol.

Zij zijn getrouwd op 5 juli 1759 te Barneveld.


(2) Hij is getrouwd met Hendrikje Hendriks.

Zij zijn getrouwd op 31 juli 1768 te Voorthuizen.


Notities over Geurt van Leeuwen

Uit het oud Barneveldsarchief; Repetoire op de resolutiën van het Ambtsbestuur; Besluit: Cornelis en Anthony van Leeuwen mogen het lijk van hun vader Geurt begraven, zonder daardoor als erfgenamen te worden beschouwd. Dat zij de zich in het sterfhuis bevindende kuipergereedschap mogen gebruiken en dat Anthony van Leeuwen (oom?) en Willem cornelissen van Corler (vermoedelijk een oom van moederszijde Hendriks) worden aangesteld als voogden over hun minderjarige broer en zuster (Willem en Marie).

Kornelis, Anthony en Willem zijn later te vinden, dus zij waren in leven bij het overlijden van hun ouders. Begraven op 16.08.1799 te Barneveld.

ORA 0203, boek 836, dorp Barneveld, folio 186v en 187, dd 08.04.1760.

Juffrouw Maria van Koot geassisteert met Tymen van Koot als haar momber transporteren aan en ten erffelijken behoeve van Geurt van Leuwen x Beertje Stevens; een half huijs in Barneveld tans door Jan Bloemendael gebruijkt wordende uijtgesondert het agterhuijs nevens twee camers daar naast aan door transportanten gebruijkt wordende, alsmede het niuwe kookhuisje daaragter en de plaats ten eujnde dat huijsje gelegen welke egter soo verre gemeen blijft. (getekent door Maria van Coot weduwe van Aalt van der Hoef en Tijmen van Koot)

ORA 0203, boek 837, dorp Barneveld, folio 61v en 62, dd. 14.04.1768.

Geurt van Leeuwen weduwenaar van Beertjen Stevens ter eenre en Evert van Leeuwen en Hermannus van der Kiefft momberen over de onmundige kinderen van gemelde Geurt van Leeuwen bij sijn gemelde overleedene huijsvrouw ehelijk verwekt met namen Steven en Wijnant van Leeuwen ter andere zijden; magescheijdt geslooten over den boedel van Geurt van Leeuwen en wijlen sijn huijsvrouw Beertjen Stevens. Verdeling: Aan de vader Geurt van Leeuwen wordt toegedeelt den geheelen boedel soo gereedt als ongereedt met de inkomende en lastige schulden, soo als alles in ´t brede op den inventaris te sien. Waartegens door de vader aan sijn twee minderjarige kinderen voor haar moeders versterff wordt beweesen en toegedeelt een summa van een duijsend en sestig gulde vier stuijvers en dertien penningen en dus aan ieder kindt 533-2-6½, welke summa door de vader aan sijn onmundige kinderen soo ras deselve meerderjarig geworden sullen sijn sal worden uijtgerijkt. Onderpand: desselvs huijs hoff en bergh staande en gelegen in den dorpe van Barneveldt. Geroijeert: het portie van Wijnand van Leeuwen op den 26e maij 1779 voor de halvscheijdt. Geheel geroijeert den 19e maij 1785. (getekent door: Geurt van Leeuwen, Evert van Leeuwen als voogt, Hermannus van der Kieft als Voogt, W.B. Blanken als magescheijdsvriendt, J.H. Bloemendaal, Jan van Leeuwen en Pieter Budding).

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Geurt van Leeuwen?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Geurt van Leeuwen

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Geurt van Leeuwen


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 11 augustus 1799 lag rond de 16,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-westen. Typering van het weer: zeer betrokken. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1799: Bron: Wikipedia
    • 21 januari » Introductie van het vaccin tegen pokken door Edward Jenner.
    • 5 juni » Alexander von Humboldt vertrekt per schip voor een expeditie naar Zuid-Amerika.
    • 6 oktober » Slag bij Castricum.
    • 10 oktober » De Conventie van Alkmaar sluit de Brits-Russische expeditie naar Noord-Holland af.
    • 9 november » Staatsgreep van 18 Brumaire in Parijs, waarbij Napoleon in Frankrijk aan de macht komt.
    • 10 december » Als eerste land ter wereld voert Frankrijk het metrisch stelsel in.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Van Leeuwen


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Geheugen van Baarn, "Voorouders in het Eemland, Stichting Groenegraf.nl", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/voorouders-in-het-eemland/I3822.php : benaderd 4 mei 2024), "Geurt van Leeuwen (1735-1799)".