Voorouders in het Eemland, Stichting Groenegraf.nl » Theodorus Huurdeman (1878-1958)

Persoonlijke gegevens Theodorus Huurdeman 


Gezin van Theodorus Huurdeman


Notities over Theodorus Huurdeman

Uittreksel uit een krantenartikel: Utrechtse Courant 14-2-1941, Namen die voortleven, De geslachten Van Paridon en Huurdeman:

Eén der dochters Anna Petronella van Paridon, die op de hofstede den 5en September van het jaar 1849 geboren werd, trouwde met Johannes Huurdeman uit Hoogland en zij vestigden zich in Hamersveld. Hier werden drie van hun elf kinderen geboren, onder wie ook Theodorus op den 5en Januari van het jaar 1878. Mgr. Huurdeman is geen Baarnaar van geboorte, maar hij ontving in Baarn toch zijn schoolopleiding, daar zijn ouders daarheen verhuisden en zich vestigden aan het Zuidereind. De naam Huurdeman is in Hoogland nog een oudere dan Paridon in Baarn. Uit den mond van een Hooglander, die de tachtig reeds ver gepasseerd is, vernamen we hoe deze naam vóór de invoering van den burgerlijken stand reeds bestond en eigenlijk gevormd was van huur en man. Zoo zou één der overgrootvaders in Hoogland zijn komen wonen en toen zeiden de menschen die hem zagen komen: "Kiek doar is de huurman", wat in den loop der tijden werd vervormd tot Huurdeman.
Mgr. is steeds ten nauwste met Baarn verbonden gebleven. Na zijn H. Priesterwijding, die hij mocht ontvangen op den 15en Augustus 1902, droeg hij zijn eerste plechtige H. Mis op in Baarn den 17en Aug. en hierbij hield Dr. Hanebrink de feestpredicatie. Het volgend jaar werd de jonge Priester naar Baarn geroepen om zijn grootmoeder [Antje van Velsen], die dit feest nog had mogen meemaken, te begraven. Zij bereikte den hoogen ouderdom van 94 jaren. Pieter van Paridon was haar voorgegaan den 7en Augustus 1898; hij was toen 88 jaar oud.
Eenige jaren later, het was op den 30en Maart 1905, was kapelaan Huurdeman als jongste priester van de Baarnsche parochie, de feestpredicatie te houden bij de plechtige wijding van het nieuwe Kerkgebouw in de Kerkstraat. De pontificale Hoogmis werd opgedragen door Z.D.H. Mgr. H. van de Wetering, hierbij geassisteerd door Mgr. F. Roes, Deken van Utrecht. De jonge priester had tot tekst gekozen: "Er is geen volk geweest of het heeft een God gekend, al was het ook van goud of steen." Hij was toen kapelaan te Avereest. Ook Zutphen, Abcoude en Arnhem bediende hij nog als kapelaan en het was in de laatste plaats dat hij een speciaal lofboekje samenstelde met een levensschets van de Walburgis om de vereering van deze Heilige te bevorderen en het vertrouwen op haar voorspraak te versterken.
Als pastoor van Nieuw Schoonebeek, werd Mrg. door H.M. de Koningin voor zijn baanbrekend werk geridderd; hier vierde hij ook zijn zilveren priesterjubileum en 12 1/2-jarig pastoraat. Hij was Deken van Nieuw Amsterdam toen op den 14en Mei 1930 de benoeming tot vicaris-generaal van het Aardsbisdom volgde.
In dien tijd zag de Baarnsche parochie verschillende malen haar priesterzoon in haar midden. Het was op de eerste plaats bij het overlijden van de Mgr.'s moeder, die den 29sten Juni 1912 overleed en den 2en Juli door hem werd begraven; bij den dood van zijn vader die den 1en Augustus 1934 overleed en bij het verscheiden van twee van zijn broers. Maar ook vertoefde Mgr. meerdere malen in Baarn bij feestelijke gelegenheden. Als één ervan mogen we wel de jaarlijkse sluiting van het Veertig-urengebed noemen en onlangs, het was op Oudejaarsdag, was hij nog in Baarn, om het huwelijk te sluiten tusschen mej. Hendrikx, zijn niet en den heer G. Schouten.
Het zal 15 Augustus 1942 veertig jaren geleden zijn dat Mgr. Huurdeman to priester gewijd werd welk feest, willen wij hopen, ook in Baarn zijn weerklank zal vinden.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Theodorus Huurdeman?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Theodorus Huurdeman

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Theodorus Huurdeman

Dirk Huurdeman
± 1801-1876

Theodorus Huurdeman
1878-1958


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 5 januari 1878 lag rond de 3,7 °C. Er was 2 mm neerslag. De luchtdruk bedroeg 77 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 94%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 3 november 1877 tot 20 augustus 1879 was er in Nederland het kabinet Kappeijne van de Coppello met als eerste minister Mr. J. Kappeijne van de Coppello (liberaal).
  • In het jaar 1878: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 4,0 miljoen inwoners.
    • 20 februari » Kardinaal Gioacchino Pecci wordt gekozen tot Paus Leo XIII.
    • 3 maart » Bulgarije herneemt zijn onafhankelijkheid van het Ottomaanse Rijk.
    • 3 april » Het Rotterdamsch Nieuwsblad verschijnt voor het eerst.
    • 28 juni » Oprichting van de Priestercongregatie van het Heilig Hart van Jezus door de Franse priester Leo Dehon.
    • 2 juli » Eerste Varsity (roeien).
    • 7 september » William Booth verandert de naam van zijn Christian Mission in The Salvation Army. In Nederlands wordt dit het Leger des Heils genoemd.
  • De temperatuur op 25 augustus 1958 lag tussen 12,1 °C en 19,1 °C en was gemiddeld 14,4 °C. Er was 5,1 mm neerslag gedurende 2,6 uur. Er was 3,5 uur zonneschijn (25%). Het was half tot zwaar bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 13 oktober 1956 tot 22 december 1957 was er in Nederland het kabinet Drees III met als eerste minister Dr. W. Drees (PvdA).
  • Van 22 december 1957 tot 19 mei 1959 was er in Nederland het kabinet Beel II met als eerste minister Dr. L.J.M. Beel (KVP).
  • In het jaar 1958: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 11,1 miljoen inwoners.
    • 1 februari » Met een "Jupiter C"-raket lanceren de Amerikanen hun eerste kunstmaan, de "Explorer 1" (gewicht 14kg). De kunstmaan zal tot maart 1970 in een baan om de Aarde blijven.
    • 3 februari » Oprichting van de Benelux. Het verdrag tussen België, Nederland en Luxemburg werd getekend in Den Haag.
    • 18 februari » Zwemster Dawn Fraser uit Australië brengt in Melbourne het wereldrecord op de 100 meter vrije slag op 1.01,5.
    • 17 april » Expo '58 in Brussel opent haar deuren.
    • 15 juli » 5.000 Amerikaanse soldaten landen in Beiroet, om de pro-Westerse regering van Libanon te beschermen.
    • 21 juli » Zwemster Dawn Fraser uit Australië brengt in Cardiff haar eigen wereldrecord op de 100 meter vrije slag op 1.01,4.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Huurdeman


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Geheugen van Baarn, "Voorouders in het Eemland, Stichting Groenegraf.nl", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/voorouders-in-het-eemland/I17273.php : benaderd 18 juni 2024), "Theodorus Huurdeman (1878-1958)".