(Custom event) : De oudste documenten omtrent deze brouwerij dateren uit 1680, eigenaar was toen Dirk Vereijken. [1] [2] Lieshout telde op dat moment drie bierbrouwers, die kleinschalig het brouwersambacht uitoefenden en in hun boerderij een herberg dreven. De brouwerij aan de Kerkdijk had de grootste brouwketel van het dorp. Op 30 september 1700 is die ketel door de gesworen Pijler Hendrik Hoffdijck opgenomen en gepeild. De brouwketel bleek zestien en een halve ton te meten, iedere ton gelijk aan 106 potten volgens de maat van 's-Hertogenbosch.[3].
(Custom event) : Na het overlijden van Dirk Vereijken in 1684 ging de brouwerij over naar Hendrik van Moorsel Nomine Uxoris, gehuwd met Josina Vereijken. Hendrik van Moorsel overleed in 1715, de brouwerij werd bij de boedelscheiding in 1720 bij loting toegedeeld aan zijn minderjarige dochter Helena. Deze trouwde in 1730 met Laurens Moorrees, die vier jaar later overleed. Hun dochter Brigitta Moorrees trouwde in 1764 met Ambrosius Swinkels. Na het overlijden van Helena van Moorsel in 1773 werd Ambrosius Swinkels eigenaar N.U. van de brouwerij aan de Kerkdijk, op dat moment de enig overgebleven brouwerij in Lieshout..
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen: John Van Hoof, "Van Hoof Tree", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/van-hoof-tree/I605805.php : benaderd 8 mei 2025), "Dirck ( Hendrik ) Franssen Vereijken (± 1620-1684)".
Kopieerwaarschuwing
Genealogische publicaties zijn auteursrechtelijk beschermd. Alhoewel gegevens veelal uit openbare archieven afkomstig zijn, levert het opzoeken, interpreteren, verzamelen, selecteren en ordenen van die gegevens een uniek werk op. Auteursrechtelijk beschermd werk mag niet zondermeer gekopieerd of herpubliceerd worden.
Houdt u aan de volgende regels
Vraag toestemming voor het overnemen van gegevens of licht de auteur op z'n minst in, de kans is groot dat de auteur toestemming geeft, vaak leidt het contact ook weer tot meer uitwisseling van gegevens.
Gebruik de gegevens pas nadat u deze heeft gecontroleerd, het liefst bij de bron (het archief).
Vermeld van wie u de gegevens heeft overgenomen, idealiter ook zijn/haar originele bron.