Van Gelderen Archief » Johan Wolfert van Brederode (1599-1655)

Persoonlijke gegevens Johan Wolfert van Brederode 


Gezin van Johan Wolfert van Brederode

(1) Hij is getrouwd met Anna Johanna.

Zij zijn getrouwd op 11 februari 1638 te Den Haag, hij was toen 38 jaar oud.


(2) Hij is getrouwd met Louisa Christina Gräfin zu Solms-Braunfels.

Zij zijn getrouwd op 11 februari 1638 te The Hague, The Hague, Zuid-Holland, The Netherlands, hij was toen 38 jaar oud.

Echtgeno(o)t(e): Johan Wolfert van Brederode, heer van Brederode, Vianen, Noordeloos en Ameide

Kind(eren):



Notities over Johan Wolfert van Brederode

Joan (ook Johan) Wolfert van Brederode stamde uit één van de oudste https://nl.wikipedia.org/wiki/Adel_(klasse)">adellijke families van https://nl.wikipedia.org/wiki/Holland">Holland, het https://nl.wikipedia.org/wiki/Huis_Brederode">huis Brederode. De Brederode's beweerden af te stammen van de https://nl.wikipedia.org/wiki/Graven_van_Holland">graven van Holland en voerde alszodanig de Hollandse leeuw in hun https://nl.wikipedia.org/wiki/Familiewapen">wapen. Zijn vader was https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Floris_van_Brederode&action=edit&redlink=1">Floris van Brederode, heer van https://nl.wikipedia.org/wiki/Kloetinge">Kloetinge (†1599) en zijn moeder was Theodora van Haeften († ca. 1630). Hij volgde zijn oom https://nl.wikipedia.org/wiki/Walraven_IV_van_Brederode">Walraven IV van Brederode op als heer van Brederode met al zijn bezittingen.

Brederode trouwde in 1619 met Anna Johanna https://nl.wikipedia.org/wiki/Nassau-Siegen">van Nassau-Siegen, dochter van https://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_VII_van_Nassau-Siegen">Jan VII van Nassau-Siegen en een verwante van de https://nl.wikipedia.org/wiki/Stadhouder">stadhouders van de Nederlanden. Later trouwde hij met Louise Christina van Solms-Braunfels. Brederode maakte carrière in het https://nl.wikipedia.org/wiki/Staatse_leger">Staatse leger. Hij was https://nl.wikipedia.org/wiki/Kolonel">kolonel van de Compagnie van Brederode. Onder stadhouder Frederik Hendrik de "Stedendwinger" had Johan Wolfert een groot aandeel in het verovering van een reeks steden op de Spanjaarden, met als hoogtepunt de herovering van https://nl.wikipedia.org/wiki/%27s-Hertogenbosch">'s-Hertogenbosch. Tussen 1630 en 1655 was hij gouverneur van de stad. Vanaf zijn jonge jaren was hij snel opgeklommen in militaire rang, van vaandrig, kapitein, kolonel tot luitenant-generaal der https://nl.wikipedia.org/wiki/Artillerie">artillerie in 1635. In 1642 werd hij https://nl.wikipedia.org/wiki/Veldmaarschalk">veldmaarschalk van het Staatse leger. Hij was toen de hoogste militair na zijn zwager, Oranjestadhouder Frederik Hendrik, en na diens dood enige bevelhebber.

Naar hem werd, als zwager van https://nl.wikipedia.org/wiki/Stadhouder">stadhouder https://nl.wikipedia.org/wiki/Frederik_Hendrik_van_Oranje">Frederik Hendrik, het nieuwe vlaggenschip de https://nl.wikipedia.org/wiki/Brederode_(vlaggenschip)">Brederode uit 1644 van https://nl.wikipedia.org/wiki/Viceadmiraal">viceadmiraal https://nl.wikipedia.org/wiki/Witte_de_With">Witte de With en https://nl.wikipedia.org/wiki/Luitenant-admiraal">luitenant-admiraal https://nl.wikipedia.org/wiki/Maarten_Tromp">Maarten Tromp vernoemd.

Ondanks zijn hoogadellijke afkomst en het feit dat hij onder de https://nl.wikipedia.org/wiki/Huis_van_Oranje">Oranjes carrière had gemaakt in het leger, was hij goed bevriend met https://nl.wikipedia.org/wiki/Johan_de_Witt">Johan de Witt. Tijdens het https://nl.wikipedia.org/wiki/Eerste_Stadhouderloze_Tijdperk">Eerste Stadhouderloze Tijdperk onderdrukte Brederode in 1651 Oranjegezinde relletjes in https://nl.wikipedia.org/wiki/Dordrecht_(Nederland)">Dordrecht. Hij betoonde zich een republikein en was als eerste edele van de https://nl.wikipedia.org/wiki/Ridderschap_(instituut)">Ridderschap van Holland een krachtig ondersteuner van De Witt. Onder De Witts leiding werd in 1654 vrede met Engeland (https://nl.wikipedia.org/wiki/Eerste_Vrede_van_Westminster">Verdrag van Westminster) gesloten waarbij de leiders van Holland een geheime https://nl.wikipedia.org/wiki/Akte_van_Seclusie">Acte van Seclusie lieten opnemen die het de Republiek verbood de zoon van stadhouder prins https://nl.wikipedia.org/wiki/Willem_II_van_Oranje">Willem II van Oranje - https://nl.wikipedia.org/wiki/Willem_III_van_Oranje">Willem III - automatisch als stadhouder aan te stellen. De belangrijkste ondersteuners waren De Witt, https://nl.wikipedia.org/wiki/Cornelis_de_Graeff_(1599-1664)">Cornelis de Graeff, https://nl.wikipedia.org/wiki/Jacob_van_Wassenaer_Obdam">Jacob van Wassenaer Obdam en Brederode. Zijn overlijden in september 1655 was dan ook een klap voor https://nl.wikipedia.org/wiki/Raadpensionaris">raadpensionaris Johan de Witt, omdat de meerderheid in de Ridderschap prinsgezind was.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Johan Wolfert van Brederode?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Johan Wolfert van Brederode

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Johan Wolfert van Brederode


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • Stadhouder Prins Maurits (Huis van Oranje) was van 1585 tot 1625 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1599: Bron: Wikipedia
    • 3 maart » Paus Clemens VIII creëert dertien nieuwe kardinalen, onder wie de in 1930 heilig verklaarde Italiaanse jezuïet Robertus Bellarminus.
    • 29 augustus » Johan Filips van Nassau-Idstein wordt opgevolgd door zijn broer Johan Lodewijk II van Nassau-Idstein.
  • Van 1650 tot 1672 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Eerste Stadhouderloze Tijdperk.
  • In het jaar 1655: Bron: Wikipedia
    • 25 maart » Christiaan Huygens ontdekt Titan, de grootste maan van de planeet Saturnus.
    • 7 april » Kardinaal Fabio Chigi wordt gekozen tot Paus Alexander VII.
    • 18 april » Kroning van paus Alexander VII in Rome.
    • 26 april » Ernst Casimir van Nassau-Weilburg wordt opgevolgd door zijn zoon Frederik.
    • 27 december » De monniken van Jasna Góra weten hun klooster succesvol te verdedigen tegen het Zweedse leger dat hen belegerde.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Van Brederode


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Peter van Gelderen, "Van Gelderen Archief", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/van-gelderen-archief/I501578.php : benaderd 6 mei 2024), "Johan Wolfert van Brederode (1599-1655)".