Stamboom van Es » Pieter Van Egmond (1904-1964)

Persoonlijke gegevens Pieter Van Egmond 

  • Hij is geboren op 26 september 1904 in Leiden.
  • Vermelding.Bron 1
    Opgesloten.
    Met een daverende klap valt de zware celdeur van de dodencel achter hem dicht. Het is 1944 en de Rijnsburger Piet van Egmond, beter bekend als Piet Sik, is zojuist opgesloten in de Rotterdamse Strafgevangenis aan de Veerkade. Hij is ter dood veroordeeld voor het doodschieten van de beruchte Leidse jodenjager Willem de Groot. De Groot, werkzaam bij de documentatiedienst van de Leidse Politie, was op het spoor gekomen van een Joods meisje dat bij de familie van Egmond thuis zat ondergedoken.

    Tijdens de inval in het huis van Piet is de Groot door de verzetsman Jan Wildschut doodgeschoten. Piet wordt hiervan beschuldigd. Hij wordt meerdere malen hardhandig verhoord door de Leidse rechercheur Kruisheer. Maar Piet is een harde en geeft hemgeen bruikbare informatie. Hij wordt hierop ter dood veroordeeld en overgebracht naar Rotterdam waar hij opgesloten wordt in een dodencel. Met twee man in cel wordt er om de zoveel tijd ’s ochtends om zes uur een gevangene uit één van de cellen gehaald en geëxecuteerd. Zes keer valt dit lot ten deel aan een celgenoot van Piet.Dolle dinsdag nadert en de paniek bij de Duitsers slaat toe. Op 6 september 1944 begint men met het om en om doodschieten of vrijlaten van de gevangenen. Piet heeft geluk en wordt als laatste vrijgelaten. Hij keert broodmager terug naar Rijnsburg. Het huis aan de Dubbele Buurt is inmiddels dichtgetimmerd en het zal tot na de bevrijding duren voordat het gezin er weer in kan trekken.

    Postuum geëerd

    Na zijn dood zet de familie van Piet alles in het werk om hem en zijn vrouw in aanmerking te laten komen voor de Yad Vashem onderscheiding vanwege zijn hulp aan Joodse onderduikers in de tweede wereldoorlog. Op 11 april 2002 is het dan zo ver, Pieter en Jannetje van Egmond worden postuum geëerd en bijgeschreven in het register Rechtvaardigen onder de Volkeren. De onderscheiding en bijbehorende oorkonde wordt aan de familie Van Egmond uitgereikt in de Joodsche synagoge Hillegersberg te Rotterdam.
  • Hij is overleden op 18 mei 1964 in Haarlem, hij was toen 59 jaar oud.
    Oorzaak: Kanker
  • Hij is begraven op 21 mei 1964 in Rijnsburg.
  • Een kind van Lijsia Van Egmond en Gerritje van der Meij
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 18 april 2020.

Gezin van Pieter Van Egmond

(1) Hij is getrouwd met Jannetje de Mooij.

Zij zijn getrouwd op 27 juni 1929 te Rijnsburg, hij was toen 24 jaar oud.


Kind(eren):

  1. (Niet openbaar)

Het echtpaar is gescheiden 25 maart 1963 te Rijnsburg.

Oorzaak: Scheiding


(2) Hij is getrouwd met Albertha Colijn.

Zij zijn getrouwd op 6 mei 1963, hij was toen 58 jaar oud.


Notities over Pieter Van Egmond

Hulp aan joodse onderduikers
Aan het einde van de jaren werd Van Egmond actief bij de Bijzondere Vrijwilligen Landstorm. In 1939 werd hij ondergebracht als soldaat-motorrijden bij de mobilisatiestaf van de Landstorm. In de loop van de oorlog raakte Van Egmond betrokken bij hetverzet. Hij maakte geen onderdeel van de lokale verzetsgroep die onder leiding stond van Edzard van der Laan en Henk Post, maar had contacten met verzetsgroepen in Oegstgeest en Amsterdam, waar hij illegaal vlees voor slachtte.

Van Egmond werd in augustus 1943 benaderd door Hélène Visser of hij kon helpen bij het vinden van onderduikplekken voor een aantal joodse kinderen. Via zijn handelscontacten wist hij meerdere kinderen onder te brengen in kloosters, pastorieën en bij boeren in Brabant. Sommige joodse onderduikers verbleven kortere of langere tijd bij Van Egmond thuis. Dat was niet altijd veilig. Zo besloot de joodse twintiger Ernest Cassutto op een zondagmiddag, terwijl Van Egmond en zijn vrouw een ommetje maakten, een banjoconcert te geven voor de buurkinderen vanuit het opengeschoven zolderraam. De forse uitbrander die hij kreeg had weinig effect want een week later speelde hij orgel met het raam open.

Joodse meisje gered[1]
Voor het joodse meisje Sara Philipson, 3 jaar oud uit Leiden, was het vanwege haar donkere huidskleur moeilijk om een plekje te vinden. Van Egmond nam Sara Philipson zelf in huis. Zij werd echter verraden. Op 17 januari 1944 zocht twee politiemannen, waaronder haar vroegere buurman, de beruchte jodenjager Willem de Groot, het huis van Van Egmond. Zij vroegen de weg, maar werden door een voorbijganger aanvankelijk de verkeerde kant op gestuurd. Diezelfde persoon waarschuwde Van Egmond.

Het joodse meisje was alleen thuis samen met de huishoudelijke hulp Albertha Colijn (volgens Hovingh was ook Van Egmonds vrouw aanwezig). Van Egmond haaste zich intussen naar de pastorie van predikant Henk Post. Daar trof hij de verzetsman Jan Wildschut aan in het gezelschap van de broers Marinus en Johannes Post. Marinus Post was tegen ingrijpen, maar Johannes Post en Jan Wildschut waren voor actie. Het leek beide mannen verstandiger dat Johannes Post zich onthield van actie vanwege de uiterlijke gelijkenis met zijn broer Henk. Die zou daardoor gevaar lopen.

Het besluit viel dat Van Egmond het huis aan de achterkant zou binnenvallen, Wildschut aan de voorkant. Wildschut stond als eerste oog in oog met beide politiemannen. Hij schoot Willem de Groot neer, deze overleed in de avond aan zijn verwondingen.Waarschijnlijk weigerde Wildschuts pistool toen hij de tweede agent probeerde neer te schieten. Het dienstmeisje vluchtte vervolgens dwars door de velden, met Sara Philipson, naar haar moeder. Later werd Philipson ondergebracht bij een broer van de vrouw van Van Egmond. Zij overleefde de oorlog. Albertha Colijn dook onder, maar op aandrang van de Rijnsburgse burgemeester Gerard Hermans vertelden haar ouders waar ze zich verborg. Colijn werd ondervraagd door Hermans, maar hij liet haar daarna ook weer gaan, zoals hij beloofd had aan de ouders.

Arrestatie en gevangenschap
Van Egmond dook onder met zijn gezin bij een boer in Zwammerdam. In juni 1944 werd hij verraden. De Duitsers stonden aanvankelijk bij de verkeerde boer voor de deur. Deze weigerde te zeggen waar Van Egmond zich bevond, waarop hij samen met zijn twee zonen werd geëxecuteerd. De boer waar Van Egmond wel zat ondergedoken trad vervolgens naar voren, waarop de verzetsman werd ingerekend en meegenomen naar het politiebureau van Leiden. Daar werd hij hardhandig verhoord door de rechercheur Kruisheer, maar weigerde informatie op te geven.

Van Egmond overgebracht naar het Huis van Bewaring in Rotterdam, waar hij in een dodencel werd geplaatst. Hij was een todeskandidat en zat met twee man op een cel. In deze maanden maakte hij tot zes maal toe dat een celgenoot ter dood werd gebracht.

In de eerste week van september 1944 leek het slechts een kwestie van dagen, misschien zelfs uren, voordat de geallieerden Nederland zouden bevrijden. De Duitse bezetter executeerde in paniek veel gevangenen of liet hen juist vrij. Van Egmond had geluk en werd op 6 september 1944, een dag na Dolle Dinsdag, vrijgelaten. Zijn huis in Rijnsburg was intussen dichtgetimmerd. Pas na de oorlog keerde hij terug.

Naoorlogse jaren
Na de oorlog pakte Van Egmond zijn werk als bollenhandelaar weer op. Hij werd voorzitter van de eerste Oranjevereniging in Rijnsburg.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Piet_van_Egmond_(verzetsstrijder)

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Pieter Van Egmond?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Pieter Van Egmond

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Pieter Van Egmond

Pieter Van Egmond
1904-1964

(1) 1929
(2) 1963

    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Katwijkinoolog.nl

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 26 september 1904 lag tussen 0.8 °C en 18,0 °C en was gemiddeld 9,3 °C. Er was 8,1 uur zonneschijn (67%). De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het westen. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 1 augustus 1901 tot 16 augustus 1905 was er in Nederland het kabinet Kuijper met als eerste minister Dr. A. Kuijper (AR).
    • In het jaar 1904: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 5,4 miljoen inwoners.
      • 7 februari » Een groot deel van de Amerikaanse stad Baltimore brandt af.
      • 8 februari » Japan valt Rusland aan; begin van de Russisch-Japanse Oorlog.
      • 12 februari » Eerste editie van de Deense sensatiekrant Ekstra Bladet.
      • 12 april » De Franse gebroeders Dufaux beproeven met succes het prototype van de helikopter.
      • 21 mei » Oprichting in Parijs van de Wereldvoetbalbond FIFA, de Fédération Internationale de Football Association. Oprichters zijn de Nederlander Carl Hirschman en de Fransman Robert Guérin. De Engelsen zien op dat moment nog niets in zo'n bond.
      • 29 juni » In Drenthe worden twee prehistorische veenlijken gevonden: het paar van Weerdinge.
    • De temperatuur op 6 mei 1963 lag tussen 2,1 °C en 12,6 °C en was gemiddeld 8,6 °C. Er was 9,3 uur zonneschijn (61%). Het was half bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 19 mei 1959 tot 24 juli 1964 was er in Nederland het kabinet De Quay met als eerste minister Prof. dr. J.E. de Quay (KVP).
    • Van 24 juli 1963 tot 14 april 1965 was er in Nederland het kabinet Marijnen met als eerste minister Mr. V.G.M. Marijnen (KVP).
    • In het jaar 1963: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 11,9 miljoen inwoners.
      • 26 januari » De Groninger schaatsklassieker Noorder Rondritten wordt voor de zevende keer verreden. Winnaar is de Groninger Jan Uitham, die acht dagen eerder nog tweede was geworden in de Elfstedentocht. De Noorder Rondritten zijn voor deze editie ingekort tot 88km, in plaats van de originele 150 kilometer.
      • 21 maart » Bisschop Bekkers doet -in een toespraak voor de KRO- een opmerkelijk uitspraak, zonder het woord 'anticonceptiepil' te gebruiken, benadrukt hij dat ouders hun eigen geweten moeten volgen bij het bepalen van het kindertal.
      • 6 april » De NV Nederlandse Gasunie wordt opgericht.
      • 5 mei » Eerste levertransplantatie ooit, uitgevoerd door Thomas Starlz.
      • 26 juni » Oprichting van de Ecuadoraanse voetbalclub Universidad Católica.
      • 16 september » Oprichting Maleisië.
    • De temperatuur op 18 mei 1964 lag tussen 10,1 °C en 24,1 °C en was gemiddeld 17,2 °C. Er was 1,6 mm neerslag gedurende 0.5 uur. Er was 3,7 uur zonneschijn (23%). Het was half tot zwaar bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het zuid-oosten. Bron: KNMI
    • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 24 juli 1963 tot 14 april 1965 was er in Nederland het kabinet Marijnen met als eerste minister Mr. V.G.M. Marijnen (KVP).
    • In het jaar 1964: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 12,0 miljoen inwoners.
      • 12 januari » John Okello, een Oegandese militair, leidt een staatsgreep op Zanzibar, waarbij de democratisch verkozen regering en de sultan omvergeworpen worden.
      • 5 juni » The Beatles geven het eerste van twee concerten in het Noord-Hollandse Blokker.
      • 12 juni » Nelson Mandela wordt tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld.
      • 1 juli » Herverkiezing van Heinrich Lübke tot bondspresident van West-Duitsland.
      • 14 september » Paus Paulus VI opent in Rome de derde zitting van het Tweede Vaticaans Concilie.
      • 1 december » President Lyndon B. Johnson en zijn adviseurs besluiten tot een tweefasenplan voor bombardementen op Vietnam.
    • De temperatuur op 21 mei 1964 lag tussen 5,3 °C en 17,8 °C en was gemiddeld 12,0 °C. Er was 0.4 mm neerslag gedurende 0.6 uur. Er was 3,2 uur zonneschijn (20%). Het was half tot zwaar bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 1 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 24 juli 1963 tot 14 april 1965 was er in Nederland het kabinet Marijnen met als eerste minister Mr. V.G.M. Marijnen (KVP).
    • In het jaar 1964: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 12,0 miljoen inwoners.
      • 27 maart » Een aardbeving in Alaska van 9,2 op de Schaal van Richter kost 131 mensen het leven.
      • 21 april » Benoeming van de Nederlander Paul Verschuren tot bisschop-coadjutor met recht van opvolging van Helsinki (Finland)
      • 24 mei » Bij rellen in het Estadio Nacional in de Peruviaanse hoofdstad Lima vinden ruim driehonderd mensen de dood.
      • 1 juli » Herverkiezing van Heinrich Lübke tot bondspresident van West-Duitsland.
      • 6 juli » In Londen gaat de eerste Beatles-film A Hard Day's Night in première.
      • 14 juli » De Franse wielrenner Jacques Anquetil wint voor de vijfde keer de Ronde van Frankrijk.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Van Egmond


    De publicatie Stamboom van Es is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Ton Van Es, "Stamboom van Es", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/van-es-stamboom/I1700.php : benaderd 14 juni 2024), "Pieter Van Egmond (1904-1964)".