Stamboom Van der Waal » francois maaetensz BRUTSAERT (± 1615-1684)

Persoonlijke gegevens francois maaetensz BRUTSAERT 


Gezin van francois maaetensz BRUTSAERT

(1) Hij is getrouwd met marie DUBOIS.

Zij zijn getrouwd


(2) Hij is getrouwd met grietje corsse VERMEULEN.

Zij zijn getrouwd op 14 april 1647 te oud-beijerland.Bron 1


Kind(eren):

  1. trijntje fransdr BRUSSAERT  ± 1655-1720 
  2. maarten BRUSSAARD  < 1659-1721
  3. maria BRUTSAERT  < 1661-1693
  4. teunis BRUSSAARD  1670-????


Notities over francois maaetensz BRUTSAERT

De Hugenoten

Alhoewel vermoedelijk het geloof een grote rol heeft gespeeld, zijn er ook vermoedens dat onze voorvaderen om economische redenen in Nederland zijn terecht gekomen.

Hugenoten is de verzamelnaam van de Franse Protestanten, die ontstonden uit kleine, maar indrukwekkende Franse, religieuze gemeenschappen uit de vroege Middeleeuwen (rond het jaar 1000). De bekendste zijn anderen de Albigenzen, de Waldenzen en de Katharen. Deze geloofsgemeenschappen groeiden, vaak tegen de onderdrukking door de katholieke inquisitie in, al slaagde deze weinig verheffende kerkelijke rechtbank er menigmaal in hele gemeenschappen uit te roeien met de gruwelijkste middelen.

In het begin van de zestiende eeuw, met de opkomst van de reformatie en hun voorman in Frankrijk Gaspard de Coligny, lijkt het tij zich voor de protestanten ten goede te keren. De Reformatie riep echter een tegenactie van de katholieke kerk op, en de contra-reformatie werd een feit. Heviger en bloederiger dan ooit tevoren vervolgde de katholieke kerk de protestanten.

De Franse Calvinisten werden vanaf de tweede helft van de zestiende eeuw bekend als Hugenoten, een naam waarvan de oorsprong onzeker is, maar die nogal eens wordt uitgelegd als een verbastering van het Duitse 'Eidgenossen' (eiguenots).

De vervolging van de Hugenoten bereikte een bloedig dieptepunt in 1562, tijdens een verraderlijke moordpartij, die bekend werd als de Bartholomeusnacht. Om zich staande te houden moesten de Hugenoten in meer dan 30 jaar acht godsdienstoorlogen voeren, die in 1598 eindigden met het Edict van Nantes. Met dit verdrag verleende koning Hendrik IV, die zelf tot 1593 Hugenoot was, de Fransen godsdienstvrijheid.

Ruim een halve eeuw later braken onder Lodewijk XVI nieuwe vervolgingen los, waaronder de beruchte dragonnades, inkwartieringen van dragonders, uitlopende op de beëindiging van het Edict van Nantes in 1685. Dit was de directe aanleiding voor veel Franse protestanten om hun land te ontvluchten en ze waaierden uit over heel Europa. Vele Hugenoten uit Noord-Frankrijk en Wallonie zochten een goed heenkomen naar de Republiek der Nederlanden.

De uit Frankrijk afkomstige en gevluchte Hugenoten hebben een immense invloed gehad in heel Europa, zowel op maatschappelijk als religieus gebied.

14-04-1647 Francois Maertensz Brutsaert j.m. uyt Vlaenderen en Grietge Corsen j.d. van OB beiden won. alhier, get. Cors Thijsen, Baudewijn Pinje, alhier getrouwd

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot francois maaetensz BRUTSAERT?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk francois maaetensz BRUTSAERT

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van francois maaetensz BRUTSAERT


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Bronnen

  1. kerkboek

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen



Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia


Over de familienaam BRUTSAERT


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
W.A. van der Waal-VISSER, "Stamboom Van der Waal", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/van-der-waal-stamboom/I37073.php : benaderd 30 april 2024), "francois maaetensz BRUTSAERT (± 1615-1684)".