Stamboom Van der Waal » adrianus VERHORST (1901-1945)

Persoonlijke gegevens adrianus VERHORST 


Gezin van adrianus VERHORST

Hij is getrouwd met maria KONIJNENDIJK.

Zij zijn getrouwd op 1 mei 1925 te zuid beijerland, hij was toen 23 jaar oud.Bron 1


Kind(eren):

  1. jan willem VERHORST  1925-2000


Notities over adrianus VERHORST

Adrianus Verhorst, † 23 mei 1945
Adrianus Verhorst werd geboren op 28 augustus 1901 te Piershil als zoon van Jan Verhorst en Pieternella Kleijn.

Hij trouwde op 1 mei 1925 te Zuid-Beijerland met Maria Konijnendijk (25 maart 1903, Nieuw-Beijerland). Het echtpaar kreeg één zoon: Jan Willem Verhorst (19 september 1925, Oud-Beijerland).

Tijd om naar huis te gaan

In februari 1944 werd besloten dat grote gebieden in de Hoeksche Waard moesten worden ontruimd, vanwege de voorgenomen inundatie van het gebied. Ongeveer 65% van het eiland moest volledig worden ontruimd, waarbij circa 22.000 inwoners voor evacuatiein aanmerking kwamen. Alle geëvacueerden moesten, voor zover ze zelf geen evacuatie-adres konden vinden, via Rotterdam worden afgevoerd naar een gebied ten oosten van de lijn Amsterdam-Gouda-Dordrecht-Breda. Ook de polder Groot-Cromstrijen in Numansdorp werd geïnundeerd, waardoor Hendrik den Broeder met zijn vrouw Marie den Broeder-Vermoen een opvangadres moest zoeken. Men vond onderdak op het boerenbedrijf van Cornelis van Nieuwenhuijzen, gelegen in de polder Klein-Zuid-Beijerland. Deze polder hoefde niet te worden geïnundeerd en bewoners aan de noordkant van deze dijk hoefden hun huizen niet uit. Ook Maaike Vermoen-van der Sluis, de schoonmoeder van Den Broeder, die na het overlijden van haar man bij haar dochter was blijven inwonen, verhuisde mee naar het adres Noorddijk B 38 te Zuid-Beijerland, later Noorddijk 8.

Na de bevrijding werden de doorgestoken dijken gerepareerd en werden de polders leeg gepompt. De geëvacueerden wilden zo snel mogelijk naar hun huizen terug om deze weer bewoonbaar te maken. Aan het begin van de Groene Kruisweg, waar Den Broeder woonde, had het water niet zo hoog gestaan. Hierdoor hoefde er zoals op vele andere plaatsen in de Hoeksche Waard geen modder te worden verwijderd uit de huizen. Hendrik den Broeder wilde zo snel mogelijk terug naar zijn huis en had twee boerenwagens geregeld voor de verhuizing. Hij werkte bij het landbouwbedrijf van Krijn Visser, aan de Middelsluissedijk te Numansdorp.

Op 23 mei 1945 nam Adrianus Verhorst, die als knecht in dienst was bij Van Nieuwenhuijzen, plaats op de voorste van de twee aan elkaar gebonden wagens, om de paarden te mennen. De reis naar huis was op voorhand al veelbesproken geweest. Er stonden op het voorste gedeelte van de Groene Kruisweg, gezien vanaf de Rijksstraatweg, enkele huizen en een boerderij. Andere bewoners van de Groene Kruisweg waren nog niet teruggekeerd naar hun woningen. Ook de familie Mallegrom, woonachtig naast Den Broeder, was nog niet teruggekeerd. De reden daarvan was de onveilige situatie bij het gebied rond de Middelsluissedijk. Iedereen in de buurt was op de hoogte van de aanwezigheid van landmijnen in dit gebied en iedereen raadde Den Broeder af om het gebied met zijn twee wagens in te gaan. Hoewel het gebied nog niet was vrijgegeven door de geallieerden en er zelfs nog Duitse militairen bezig waren om de landmijnen op te ruimen, besloot Den Broeder dat het tijd was om naar huis te gaan.

Hendrik den Broeder ruimde zelf, ondanks protesten van de Duitse militairen, een afzetting met prikkeldraad op. Deze afzetting lag over de Middelsluissedijk, nog voor de afrit naar de Groene Kruisweg. Te voet wandelde hij van de afrit van de Middelsluissedijk naar de Groene Kruisweg, komende uit de richting Korteweg. Hiermee wilde hij laten zien dat er geen gevaar was. In dit gebied lagen echter geen antipersoonsmijnen, maar mijnen die voertuigen en tanks buiten gevecht moesten stellen. Deze antitankmijnen ontploften pas bij een gewicht van een paar honderd kilo. Daarom ging het al snel fout toen dezelfde route werd afgelegd met de wagens met huisraad. Door het gewicht van de voorste wagen ontplofte er meteen een landmijn, precies op de plaats waar Den Broeder kort daarvoor had gestaan. Hendrik den Broeder zat op de achterste wagen en overleefde de explosie. Op de voorste wagen zat naast Adrianus Verhorst de 67-jarige Maaike Vermoen-van der Sluis, die door de explosie om het leven kwam. Adrianus Verhorst liep ernstige verwondingen op aan één van zijn benen. Hij werd naar het Zuiderziekenhuis in Rotterdam gebracht waar hij nog dezelfde dag is overleden. Hij werd begraven te Klaaswaal.

Foto's en afbeeldingen Adrianus Verhorst

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot adrianus VERHORST?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk adrianus VERHORST

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van adrianus VERHORST

klaas KLEIJN
1829-1904
jannigje BIJL
1836-1911
jan VERHORST
1869-????

adrianus VERHORST
1901-1945

1925

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Bronnen

  1. akte 9

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 28 augustus 1901 lag tussen 8,9 °C en 17,1 °C en was gemiddeld 12,8 °C. Er was 7,9 uur zonneschijn (57%). Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 27 juli 1897 tot 1 augustus 1901 was er in Nederland het kabinet Pierson met als eerste minister Mr. N.G. Pierson (unie-liberaal).
  • Van 1 augustus 1901 tot 16 augustus 1905 was er in Nederland het kabinet Kuijper met als eerste minister Dr. A. Kuijper (AR).
  • In het jaar 1901: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 5,2 miljoen inwoners.
    • 1 januari » Oprichting van het Gemenebest van Australië.
    • 17 februari » Oprichting van de Noorse voetbalclub Ranheim Fotball.
    • 1 maart » De Wuppertaler Schwebebahn wordt geopend.
    • 6 september » De Amerikaanse anarchist Leon Czolgosz vermoordt de Amerikaanse president William McKinley tijdens de Pan-American Exposition in Buffalo, New York.
    • 28 november » Vergaan van het vrachtschip Mesacria op de Noordzee, 11 doden. In diezelfde storm slaan op de loodskotter Eems no. 2 door een zware zee 6 bemanningsleden over boord.
    • 2 december » Gillette verkrijgt het octrooi op het verwisselbare scheermesje.
  • De temperatuur op 1 mei 1925 lag tussen 5,9 °C en 10,8 °C en was gemiddeld 7,8 °C. Er was 20,9 mm neerslag. Er was 0.7 uur zonneschijn (5%). De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het noorden. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 19 september 1922 tot 4 augustus 1925 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck II met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
  • Van 4 augustus 1925 tot 8 maart 1926 was er in Nederland het kabinet Colijn I met als eerste minister Dr. H. Colijn (ARP).
  • In het jaar 1925: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 7,3 miljoen inwoners.
    • 3 maart » Benoeming van Angelo Roncalli tot apostolisch visitator in Bulgarije.
    • 12 april » Oprichting van de Boliviaanse voetbalclub Club Bolívar.
    • 30 mei » Oprichting van de Ecuadoraanse voetbalbond ("Federación Ecuatoriana de Fútbol").
    • 1 november » Oprichting van de VARA.
    • 10 november » Gerrit Hendrik Kersten zorgde voor het aannemen van een amendement dat de val van kabinet-Colijn I veroorzaakte.
    • 24 december » Benito Mussolini krijgt alle macht in Italië.
  • De temperatuur op 23 mei 1945 lag tussen 7,1 °C en 19,2 °C en was gemiddeld 12,8 °C. Er was 6,4 uur zonneschijn (40%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het noord-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 27 juli 1941 tot 23 februari 1945 was er in Nederland het kabinet Gerbrandy II met als eerste minister Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
  • Van 23 februari 1945 tot 24 juni 1945 was er in Nederland het kabinet Gerbrandy III met als eerste minister Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
  • Van 24 juni 1945 tot 3 juli 1946 was er in Nederland het kabinet Schermerhorn - Drees met als eerste ministers Prof. ir. W. Schermerhorn (VDB) en W. Drees (PvdA).
  • In het jaar 1945: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 9,2 miljoen inwoners.
    • 19 maart » Tweede Wereldoorlog: Adolf Hitler vaardigt zijn "Nero-bevel" uit waarin staat dat alle industrieën, militaire installaties, winkels, transportfaciliteiten en communicatielijnen in Duitsland moeten worden vernietigd.
    • 30 maart » In De Nieuwe Standaard verschijnt de eerste aflevering van de strip Rikki en Wiske (voorloper van Suske en Wiske).
    • 25 juli » Winston Churchill verliest tegen de verwachting in de Britse verkiezingen.
    • 31 augustus » Nationale viering van de Bevrijding, tegelijk met Koninginnedag.
    • 13 november » Soekarno wordt gekozen tot president van de republiek Indonesië.
    • 24 december » Start van de uitzendingen van de Regionale Omroep Zuid (ROZ).


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam VERHORST

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam VERHORST.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over VERHORST.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam VERHORST (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
W.A. van der Waal-VISSER, "Stamboom Van der Waal", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/van-der-waal-stamboom/I231129.php : benaderd 4 mei 2024), "adrianus VERHORST (1901-1945)".