Stamboom Van der Waal » josienus johannes RUIJS (1834-1919)

Persoonlijke gegevens josienus johannes RUIJS 


Gezin van josienus johannes RUIJS

Hij is getrouwd met cornelia van TRIGT.

Zij zijn getrouwd op 3 juli 1861 te maasdam, hij was toen 27 jaar oud.Bron 1


Kind(eren):

  1. arie lobertus RUIJS  1863-1945
  2. theodora RUIJS  1864-1932
  3. johannes RUIJS  1866-1868
  4. anna maria RUIJS  1867-????
  5. thomas marinus RUIJS  1875-1936 


Notities over josienus johannes RUIJS

Ds. ii. Ruijs (1834-1919)
Ds. Ruijs diende onder meer drie Hoeksche Waardse gemeenten: Maasdam, Mijnsheerenland en Oud-Beijerland. In laatstgenoemde plaats stond hij zelfs twee keer. Zijn vrouw was afkomstig uit Maasdam.
Josienus Joannes Ruijs werd geboren te Kampen op 6 februari 1834. Zijn ouders waren Theodorus Ruijs en Willemina Jacoba Posthumus. Een jaar eerder was in het gezin van zijn ouders ook een zoontje geboren, Joannes Josienus. Deze was echter na negen maanden reeds overleden, in oktober 1833. Vader Ruijs was olieslager, koopman en winkelier op de Korenmarkt te Kampen.
J.J. Ruijs werd op 3 mei 1859 kalididaat. Op ii december van dat jaar werd hij door zijn broer, ds. J.A. Ruijs uit Putten, bevestigd tot predikant in Maasdam met 2 Timotheüs 2 vers 15: ‘Benaarstig u om uzelven Gode beproefd voor te stellen, een arbeider die niet beschaamd wordt, die het woord
der waarheid recht snijdt.’ Hij deed intrede met Kolossenzen i vers 27b en 28: ‘Welke is Christus onder u, de Hoop der heerlijkheid; Denwelken wij verkondigen, vermanende een iegelijk mens en lerende een iegelijk mens
in alle wijsheid, opdat wij zouden een iegelijk mens volmaakt stellen in Christus Jezus.’ Het volgende jaar ontving hij al een beroep naar Kaap de
Goede Hoop, waarvoor hij bedankte.
Toen ds. Ruijs aan zijn ambtelijke loopbaan begon, was zijn prediking wel rechtzinnig, maar miste zij de nodige diepgang. Dat blijkt ook uit de in handschrift bewaard gebleven intreepreek die hij in Maasdam gehouden had. Later werd zijn prediking steeds bevindelijker en meer op de man af. Dit hield nauw verband met de persoonlijke lessen die hij mocht ontvangen op de leerschool van vrije genade. Helaas is daar weinig meer van bekend.
In Maasdam trad hij op 3 juli i86i in het huwelijk met Cornelia van Trigt, geboren (in 1842) en wonende te Maasdam, dochter van de chirurgijn van het dorp. In de jaren vijftig en zestig van de negentiende eeuw werd Maasdam gediend door rechtzinnige predikanten. De voorganger van Ruijs, F.J. Herman, was in 1856 in Maasdam bevestigd door de bekende Haagse predikant D. Molenaar.
In 1863 vertrok ds. Ruijs naar Oude en Nieuwe Wetering en in 1865 naar Oud-Beijerland, waar hij op 29 oktober bevestigd werd door ds. D.K. van Meerten met Romeinen i vers i6. Hij vervulde daar de vacature die ontstaan was door het vertrek van ds. H.WA. Verhoeff. Ds. Ruijs deed intrede met 2 Korinthe 3 vers 5: ‘Niet dat wij van onszelven bekwaam zijn iets te denken als uit onszelven; maar onze bekwaamheid is uit God.’
Ds. Ruijs ondervond in Oud-Beijerland tegenkanting van zijn collega- predikant Van Meerten, die een duidelijk andere ligging had.
Op 29 september 1867 preekte ds. Ruijs afscheid met Openbaring 3 vers 3a: ‘Gedenk dan hoe gij het ontvangen en gehoord hebt, en bewaar het, en bekeer u.’ Hij vertrok naar Oud-Albias, waar hij door zijn broer bevestigd werd. De ouders van ds. Ruijs overleden beiden in i868, zijn moeder in januari en zijn vader in juli van dat jaar. Reeds in i868 keerde ds. Ruijs naar Oud-Beijerland terug, na op 13 september van Oud-Albias afscheid genomen te hebben. In Oud-Beijerland werd hij O 4 oktober door zijn broer, ds. J.A. Ruijs uit Putten, bevestigd met Psalm 86 vers jib: ‘Verenig mijn hart tot de vreze Uws Naams.’ Hij deed intrede met Romeinen i vers ii en 12: ‘Want ik verlang om u te zien, opdat ik u enige geestelijke gave mocht mededelen, ten einde gij versterkt zoudt worden; dat is, om mede vertroost te worden onder u door het onderling geloof, zo het uwe als het mijne.’ Nog geen drie weken na zijn intrede overleed zijn tweejarig zoontje Johannes, op 23 oktober i868.
In Oud-Beijerland werd in de tweede helft van de negentiende eeuw door predikanten en kerkenraad voortdurend geageerd tegen het houden van kermis en de zogenaamde kriekenzondagen. Ook ds. Ruijs zette zich hiervoor bijzonder in. In 1870 hield hij er een speciale avonddienst voor en bezocht hij de herbergiers om hen op de zonde van het ontheiligen van Gods dag te wijzen. Het had echter weinig resultaat. Pas in i888 werd de kermis definitief afgeschaft, nadat ds. C. Bouthoorn daartoe pogingen ondernomen had. Deze vermeldde dit feit in het notulenboek met de toevoeging: ‘Soli Deo Gloria’.
De boekverkoper Joh. W. van der Reijden schreef in zijn levensgeschiedenis (de derde druk werd voorzien van een voorwoord door ds. A. Janse te Tholen) dat hij in de pastorie van ds. Ruijs een warm onthaal ontving. ‘Van Rotterdam reisde ik over de dorpen Charlois en Pernis naar Oud-Beijerland. In laatstgenoemd dorp werd ik door ds. Ruijs, leeraar der Ned. Herv. Gemeente met de grootste welwillendheid behandeld. Zijn Eerw.’s hart werd zo voor mij ten goede geneigd, dat ik niet alleen een weinig rust na een vermoeiende tocht ontving, maar mij tevens een verkwikkelijke maaltijd bereid werd, uit welk een en ander ik bijzonder de leiding der Goddelijke Voorzienigheid kon opmerken. De Heere maakte op dit dorp mijn weg zo voorspoedig dat ik. ruimschoots in staat was op eigen kosten een goed logement te nemen.’
Op 26 maart 1871 nam ds. Ruijs afscheid wegens vertrek naar Ermelo. Daarbij sprak hij over Handelingen 8 vers 39b: ‘Want hij reisde zijn weg met blijdschap.’ In ‘874 vertrok hij naar Hoevelaken, waar hij bevestigd werd (met Jesaja 52 vers 7) door deemerituspredikant ds. A.P.A. du Cloux. In 1879 vertrok hij naar Hilversum, in 1882 naar Mijnsheerenland en in 1889 naar ‘s-Grevelduin-Capelle.
In deze gemeente herdacht hij op zondag io december 1899 zijn veertigjarig ambtsjubileum. Hij sprak daarbij over dezelfde woorden als waarmee hij in zijn eerste gemeente intrede gedaan had, Kolossenzen i vers 27b en 28. Tien jaar later, op zondag 12december 1909, werd een herdenkingsdienst gehouden naar aanleiding van zijn vijftigjarig ambtsjubileum. Psalm 103 vers i en 2 nam hij toen als uitgangspunt voor de preek.
In ‘s-Grevelduin-Capelle ging ds. Ruijs op ijuli 1914 op tachtigjarige leeftijd met emeritaat, nadat hij deze gemeente 25 jaar had gediend. De laatste tijd van zijn leven had ds. Ruijs veel last van kortademigheid, hij kon bijna de trap niet meer op. Dan citeerde hij wel eens de bekende dichtregels:
Hoe dichter ik nader,
aan ‘t huis van mijn Vader,
hoe sterker ik hijg,
naar de eeuwige woning,
het feest van mijn kroning,
en ‘t eind van den krijg.

Op z juni 1919 overleed hij in EIst (Gld) op 8-jarige leeftijd. Op de rouwkaart staat vermeld dat hij ‘ontsliep in vollen vrede’. Zijn weduwe overleed op 28 januari 1935 te Driebergen, bijna 93 jaar oud.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot josienus johannes RUIJS?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk josienus johannes RUIJS

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van josienus johannes RUIJS


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Bronnen

  1. akte 8

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 6 februari 1834 lag rond de 5,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-zuid-oosten. Typering van het weer: betrokken mist regen. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1834: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 2,9 miljoen inwoners.
    • 1 januari » De Duitse Zollverein treedt in werking. Deze economische vereniging is de eerste aanzet tot de Duitse eenheid.
    • 27 mei » Heroprichting van het Bisdom Brugge in België, dat eerder bestond van 1559-1801.
    • 14 juni » Isaac Fischer, Jr. verkrijgt vier patenten voor schuurpapier.
    • 14 oktober » Onder leiding van Hendrik de Cock scheiden de Gereformeerden zich af van de Hervormde Kerk.
    • 27 november » Uitvinding van de elektromotor, door Thomas Davenport.
    • 3 december » Oprichting van het Bisdom Ceylon.
  • De temperatuur op 3 juli 1861 lag rond de 18,1 °C. Er was 5 mm neerslag. De winddruk was 11 kgf/m2 en kwam overheersend uit het west-noord-westen. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 62%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 23 februari 1860 tot 14 maart 1861 was er in Nederland het kabinet Van Hall - Van Heemstra met als eerste ministers Mr. F.A. baron Van Hall (conservatief-liberaal) en Mr. S. baron Van Heemstra (liberaal).
  • Van 14 maart 1861 tot 31 januari 1862 was er in Nederland het kabinet Van Zuijlen van Nijevelt - Loudon met als eerste ministers Mr. J.P.P. baron Van Zuijlen van Nijevelt (conservatief-liberaal) en Mr. J. Loudon (liberaal).
  • In het jaar 1861: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 3,6 miljoen inwoners.
    • 9 februari » Jefferson Davis wordt gekozen als eerste en enige president van de Geconfedereerde Staten van Amerika.
    • 17 maart » Het Koninkrijk Italië wordt uitgeroepen.
    • 12 april » Aanval op Fort Sumter, de eerste slag in de Amerikaanse Burgeroorlog.
    • 21 mei » North Carolina scheidt zich af van de Verenigde Staten van Amerika.
    • 21 juli » Eerste Slag bij Bull Run. Eerste grote veldslag van de Amerikaanse Burgeroorlog. Beslissende overwinning voor de Geconfedereerde Staten van Amerika.
    • 10 augustus » Slag bij Wilson's Creek tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Dankzij deze veldslag wonnen de Zuidelijken de controle over het zuidwesten van Missouri.
  • De temperatuur op 24 juni 1919 lag tussen 9,4 °C en 17,6 °C en was gemiddeld 12,1 °C. Er was 2,8 mm neerslag. Er was 5,3 uur zonneschijn (32%). De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het west-noord-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 9 september 1918 tot 18 september 1922 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck I met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
  • In het jaar 1919: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 6,7 miljoen inwoners.
    • 21 maart » De Hongaarse Radenrepubliek wordt uitgeroepen (zie Béla Kun).
    • 12 april » In Engeland wordt de 48-urige werkweek en het minimumloon ingevoerd.
    • 13 oktober » Tijdens de Convention portant réglementation de la Navigation Aérienne in Parijs wordt vastgelegd dat Nederland de nationaliteitsletter H (van Holland) voor luchtvaartuigradiostations zou gaan voeren.
    • 20 oktober » Oprichting van de Roemeense voetbalclub Ceahlăul Piatra Neamț.
    • 31 oktober » Duitsland trekt haar Schutztroepen terug uit de koloniën.
    • 1 december » Lady Nancy Astor wordt het eerste vrouwelijke lid van het Britse Parlement.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam RUIJS

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam RUIJS.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over RUIJS.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam RUIJS (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
W.A. van der Waal-VISSER, "Stamboom Van der Waal", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/van-der-waal-stamboom/I190819.php : benaderd 7 mei 2024), "josienus johannes RUIJS (1834-1919)".