Stamboom Van der Waal » willem MOURITS (1897-1986)

Persoonlijke gegevens willem MOURITS 


Gezin van willem MOURITS

Hij is getrouwd met gerritje KRAAK.

Zij zijn getrouwd op 14 augustus 1919 te oud-beijerland, hij was toen 21 jaar oud.Bron 1


Kind(eren):

  1. cornelia MOURITS  1920-2003 
  2. willem MOURITS  1921-2010 
  3. geertuida MOURITS  1926-2002
  4. leendert MOURITS  1938-1995
  5. (Niet openbaar)


Notities over willem MOURITS

sigarenmaker.

Sigarenindustrie
Op mijn verzoek (S.) schreef Jan W. van der Linden, die 57 jaar bij de firma Kruithof werkzaam is geweest, het volgende.
In een beschrijving van de gemeente Oud-Beijerland mag ook de sigarenindustrie niet vergeten worden, In de tijd dat de via nog bloeide, was het de heer Arie Kruithof van Heinenoord, die in het jaar 1878 hier een sigarenfabriek en sigarenwinkel opende. Hij kocht daarvoor een pand aan de Molendijk en richtte de voorzijde in voor winkel en het daarachter gelegen gebouw voor fabriek. De zich boven de winkel bevindende zolder diende voor het sorteren en drogen van sigaren. Het beneden- gedeelte vanhet achterste pand diende voor opslagplaats van de ruwe tabak en daarboven was de werkplaats van de sigarenmakers. De zolder was bestemd voor het drogen van tabak, het zogenaamde binnengoed. Aanvankelijk begonnen met vier sigarenmakers en met leerjongens, werden er per week ongeveer 7 â 8 duizend sigaren gemaakt. Hoewel het niet veel meer voorkwam, werd er uitsluitend handwerk gemaakt. De meeste fabrieken maakten toen al hand- en vormwerk. Handsigaren zijn die, welke geheel zonder bijkomstigheden met de hand worden afgewerkt. Vorm-sigaren zijn sigaren, waarvan de wikkels of bosjes eerst in een vorm worden gelegd en geperst om zodoende een meer uniform model te krijgen.
Als bewijs, dat er toen behoefte aan sigaren was, moge dienen dat men de eerste tijd geen gelegenheid had om ze te sorteren en te laten drogen, maar dat men ze zo onder de hand vandaan verkocht.
De werktijd der sigarenmakers was des zomers van ‘s morgens 6 tot ‘s avonds 8 uur en ‘s winters van 8 tot 9 uur, dus zeer lange dagen, waarbij nog kwam, dat men ‘s morgens en ‘s avonds op de fabriek de boterhammen at. De lonen varieerden van f 4,— tot f 8,— per duizend en gemiddeld werden er per man 15 â 1800 per week gemaakt.
Na verloop van tien jaar werd de fabriek, waar 12 sigarenmakers en 8 leerjongens geplaatst konden worden, te klein en werd in een klein onderhuisje een viertal sigarenmakers ondergebracht. In 1890 werd de toestand onhoudbaar en werd er op de bestaande fabriek een verdieping aangebracht waar 40 personen geplaatst konden worden. Op de gehele fabriek was toen plaats voor 60 man, groot en klein.
Het grootste deel der gemaakte sigaren werd verscheept naar Indië en wel de duurste soorten, variërende van 3 tot 10 cent per stuk. De meest bekende Hollandse sigaar was de Niagara â 21/2 cent en de Faust â 3 cent per stuk. Deze merken stonden hoog aangeschreven. De Schiller â 2 cent en de Flores en de Nectar â 6 voor 10 cent waren zeer goede volkssigaren.
Tot dusver was er nog maar één fabriek. Maar in 1891 was het Jilles Mast, die het ondernam ook een fabriek te stichten. Voorlopig werd die ondergebracht in een pand aan de Beneden Oostdijk, maar al na een jaar werd een gebouw aan de Haven dam voor fabriek ingericht. Na verloop van enige jaren was ook deze inrichting te klein en toen werd in de Kerkstraat een naar de eisen des tijds ingerichte fabriek gebouwd. Dat was in 1899. Dit is ook een zeer bloeiende fabriek geweest, waar een 20-tal sigarenmakers gedurende enige jaren werk heeft gevonden. Deze fabriek werkte alleen voor de Hollandse behoefte en is in 1937 wegens gebrek aan een op volger en malaise in de sigarenindustrie opgeheven.
Tot aan 1897 waren er dus twee sigarenfabrieken. In Klaaswaal werkte al sinds enige tijd de firma Klok & Co. en deze verplaatste de zaak in dat jaar naar een perceel aan de Havendam. Deze fabriek, die in hoofdzaak voor Brabant werkte, breidde zich uit en zo werd aan de Nobelstraat een nieuwe fabriek ,,De VIjt” ge bouwd. Daar deze in hoofdzaak een volkssigaar maakte, was het uit de aard der zaak meest goedkoop werk. Dat neemt niet weg, dat er gemiddeld 30 â 40 duizend sigaren per week gemaakt werden. Ook deze fabriek heeft het niet verder dan tot 1913 kunnen brengen en is toen naar Noord-Brabant overgeplaatst. -
In het jaar 1913 was het Jacobus de Jong, één der sigarenmakers van Kruithof, die voor zichzelf ging werken op de bovenzaal van een café aan de Molendijk. Na enige tijd werd door hem in een voormalig café op het Havenhoofd, een fabriek ge opend, de ,,Deliplant”, met als hoofdmerk-sigaar ,,De Roofridder”. Ook hier hebben ongeveer 20 mensen tot 1926 werk gevonden, doch ook deze onderneming is ge leidelijk verdwenen.
Door de invoering van sociale wetten en het groter wordende afzetgebied werd de sigarenfabriek ,,Het Wapen van Oud-Beijerland”, zo heette de fabriek van Kruithof, te klein en moest men uitzien naar een betere gelegenheid. De inmiddels groot ge worden zoons, ook opgenomen in de zaak, kochten aan de Oostkade een stuk grond en bouwden daar in 1911 een fabriek. Op de benedenverdieping bevonden zich de opslagplaats van tabak, het schaftlokaal, het verpakkingslokaal en het privé-kantoor. Op de eerste verdieping was de sigarenmakerswerkplaats, waar 50 man plaats kon nemen en daarboven waren de sorteerderj, het magazijn, de droogkamer en de sol-
deerderj. Op de zolder was een drogerij voor tabak, ook wel eens de apotheek
genoemd, omdat hier naar een passende samenstelling van de tabak gezocht werd.
Om volledig te zijn, moeten nog twee fabrieken genoemd worden, die er in de
jaren, gelegen tussen 1878 en 1945 ook geweest zijn, dit zijn die van Frits Uil, die
al zeer spoedig naar Rotterdam verhuisde en van Marinus Tuk, die Vrij spoedig ver-
dween. De vier fabrieken, nI. van Kruithof, van Mast, van Klok en Linders en van De
Jong leverden met elkaar per week 150 â 160 duizend sigaren, waardoor ongeveer 120
mensen hun brood verdienden.
Reeds lang behoren die fabrieken tot het verleden; de oorlog heeft er een eind aan
gemaakt en na de oorlog waren de maatschappelijke toestanden zozeer veranderd,
dat ze geen reden van bestaan meer hadden. Met ingang van 1 april 1950 werd de
bovenverdieping van de fabriek van Kruithof als confectie-atelier van de fa. Hertz-
berger te Rotterdam ingericht en enkele jaren later was het gehele gebouw bij deze
firma in gebrutk en in eigendom.
Alleen een bescheiden fabriekje en een thuiswerker hebben hun oude bedrijf nog enkele jaren kunnen voortzetten terwiJl twee andere thuiswerkers zich na de oorlog nieuw gevestigd hebben. Doch ook dit alles is al weer meer dan 15 jaar verdwenen. Nietsis er meer overgebleven van wat eens een bloeiend bedrijf was in ons dorp.
(uit vervlogen dagen K. Siderius)

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot willem MOURITS?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk willem MOURITS

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van willem MOURITS

jan MOURITS
1811-1888
eliza MOURITS
1860-1925

willem MOURITS
1897-1986

1919

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Bronnen

  1. akte 33

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 23 november 1897 lag rond de 3,2 °C. De luchtdruk bedroeg 77 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 100%. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Regentes Emma (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1898 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 9 mei 1894 tot 27 juli 1897 was er in Nederland het kabinet Roëll met als eerste minister Jonkheer mr. J. Roëll (oud-liberaal).
  • Van 27 juli 1897 tot 1 augustus 1901 was er in Nederland het kabinet Pierson met als eerste minister Mr. N.G. Pierson (unie-liberaal).
  • In het jaar 1897: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 5,1 miljoen inwoners.
    • 1 januari » Brooklyn gaat samen met New York.
    • 18 mei » Oprichting van de Chileense voetbalclub Unión Española
    • 18 juli » In Parijs wordt het Parc des Princes officieel geopend.
    • 20 augustus » De Britse legerarts Ronald Ross ontdekt dat tropische steekmuggen de overbrenger zijn van malaria.
    • 30 oktober » In café de Kruif aan de Houttuinen in Delft wordt de 'Delftsche Studenten Bond' opgericht.
    • 31 oktober » Oprichting van de Eerste Groninger Tramway-Maatschappij.
  • De temperatuur op 14 augustus 1919 lag tussen 9,5 °C en 24,3 °C en was gemiddeld 16,3 °C. Er was 4,5 uur zonneschijn (30%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het west-noord-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 9 september 1918 tot 18 september 1922 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck I met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
  • In het jaar 1919: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 6,7 miljoen inwoners.
    • 21 januari » Ierse Onafhankelijkheidsverklaring wordt aangenomen door het parlement van de Ierse Republiek.
    • 21 maart » Oprichting van het Bauhaus in Weimar door Walter Gropius.
    • 7 augustus » Afghanistan wordt onafhankelijk.
    • 19 augustus » Afghanistan wordt onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk.
    • 23 augustus » Oprichting van de Monegaskische voetbalclub AS Monaco in het gelijknamige vorstendom.
    • 28 oktober » Drooglegging begint. Het Amerikaans Congress keurt de Volstead Act goed, alhoewel president Woodrow Wilson een veto had uitgesproken.
  • De temperatuur op 18 december 1986 lag tussen 5,4 °C en 10,4 °C en was gemiddeld 7,9 °C. Er was 5,0 mm neerslag gedurende 4,4 uur. Het was vrijwel geheel bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was van 30 april 1980 tot 30 april 2013 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van donderdag 4 november 1982 tot maandag 14 juli 1986 was er in Nederland het kabinet Lubbers I met als eerste minister Drs. R.F.M. Lubbers (CDA).
  • Van dinsdag 4 november 1986 tot dinsdag 7 november 1989 was er in Nederland het kabinet Lubbers II met als eerste minister Drs. R.F.M. Lubbers (CDA).
  • In het jaar 1986: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 14,5 miljoen inwoners.
    • 13 april » Golfer Jack Nicklaus wint zijn zesde Masters toernooi.
    • 14 mei » Het Nederlands voetbalelftal verliest in Dortmund met 3-1 van West-Duitsland. Spits Rudi Völler scoort tweemaal in de oefenwedstrijd.
    • 22 juni » Sovjet-atleet Joeri Sedych verbetert in Tallinn zijn eigen wereldrecord kogelslingeren (86,34 meter) met een worp van 86,66 meter.
    • 22 augustus » Een giftige gaswolk uit het kratermeer van een rustende vulkaan, Lake Nyos in Kameroen laat 1746 mensen en tienduizenden dieren sterven.
    • 31 augustus » Het Sovjet-passagiersschip Admiraal Nakhimov komt in de Zwarte Zee in botsing met het vrachtschip Pyotr Vasev: 398 mensen komen om.
    • 7 september » Dictator Augusto Pinochet van Chili overleeft een aanslag van de linkse terreurbeweging Patriottisch Front Manuel Rodriguez, vijf van zijn lijfwachten vinden de dood.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

  • 1893 » Ernst Grünfeld, Oostenrijks schaker († 1962)
  • 1893 » Lou Onvlee, Nederlands taalkundige, hoogleraar en zendeling († 1986)
  • 1896 » Harry Prieste, Amerikaans schoonspringer († 2001)
  • 1896 » Jan Roos, Nederlands straatartiest († 1979)
  • 1896 » Klement Gottwald, president van Tsjechoslowakije († 1953)
  • 1897 » Ruth Etting, Amerikaans zangeres en actrice († 1978)

Bron: Wikipedia


Over de familienaam MOURITS

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam MOURITS.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over MOURITS.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam MOURITS (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
W.A. van der Waal-VISSER, "Stamboom Van der Waal", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/van-der-waal-stamboom/I152967.php : benaderd 30 april 2024), "willem MOURITS (1897-1986)".