Stamboom Van der Waal » teunis KOESVELD (1920-1944)

Persoonlijke gegevens teunis KOESVELD 


Gezin van teunis KOESVELD


Notities over teunis KOESVELD

Teunis Koesveld, † 8 oktober 1944
Teunis Koesveld werd geboren op 5 oktober 1920 te Zuid-Beijerland als zoon van Leendert Koesveld (11 maart 1879, Goudswaard) en Teuna van der Heijden (3 juli 1880, Heenvliet). Op 20 april 1944 is hij in Piershil getrouwd met Niesje Jannetje van der Hoeven (7 december 1921, Zuid-Beijerland).
Harde represailles
Teunis was met zijn vrouw Niesje woonachtig aan de Molendijk B 140 te Zuid-Beijerland toen in februari 1944 het gebied moest worden ontruimd. Vanaf het adres Biesbosch 61 te Werkendam zette hij zijn werkzaamheden als landarbeider voort. Toen hij op 16 mei 1944 onderweg was naar het land om de bieten te dunnen werd hij door de Duitsers opgepakt. Het bleek te gaan om een represailleactie, die werd uitgevoerd na enkele schermutselingen met het verzet.
Die schermutselingen begonnen op 14 april 1944, toen de 57-jarige bakkersknecht Wouter Smit samen met nog twee mannen bij het station Giessendam-Neder-Hardinxveld liep. Zij kwamen van een ledenvergadering van het Groene Kruis en passeerden kort voorspertijd twee Landwachters, Westdijk geheten, een vader en zijn zestienjarige zoon. Hun werd verzocht een persoonsbewijs te tonen. Wouter Smit hoorde het niet en liep door, waarop de zoon meteen het vuur opende. Vanaf niet meer dan een meter afstand kreeg Smit een schot hagel in zijn rug. Toen kort daarop de dokter ter plaatse kwam bleek de bakkersknecht al te zijn overleden. De jonge landwachter had zich toen al uit de voeten gemaakt. Wat hem bezielde is nooit duidelijk geworden, vermoedelijk wilde hij laten zien wat hij waard was. Het antwoord van het verzet kwam in de nacht van 9 op 10 mei 1944. Een knokploeg uit Sliedrecht liet een groep landwach-ters bij de Helsluis in de Zuid-Hollandse Biesbosch in een hinderlaag lopen. Tijdens een vuurgevecht vielen er aan de zijde van de landwacht twee doden: Okkerse uit Hardinx-veld en Westdijk uit Sliedrecht, de vader van de zestienjarige schutter.
Op dinsdag 16 mei 1944 sloegen de Duitsers hard terug met een grote vergeldingsrazzia in Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Sleeuwijk, Werkendam en de Biesbosch. Hiervoor werden circa 2.500 leden van de Grüne Polizei, SS, en Wehrmacht ingezet. Hethele gebied werd uitgekamd en honderden jonge mannen werden opgepakt. Op 16 juni werden van deze ‘Merwedegijzelaars’ 212 personen in vrijheid gesteld en op 28 juni werden de nog aanwezige gijzelaars geselecteerd voor transport naar Duitsland. Op 6 juli werden op het allerlaatste moment nog eens 53 gijzelaars in vrijheid gesteld. In de nacht van 6 op 7 juli 1944 om 02.30 uur vertrokken ongeveer 650 gevangenen vanuit Kamp Amersfoort naar het treinstation. Aangekomen in Duitsland werd een deel van de gijzelaars naar Braunschweig gebracht, de rest ging veel verder Duitsland in. Teunis
Werkgroep Burgermonument WO 2
33
Koesveld, gevangene nummer 1153, en de eveneens uit Zuid-Beijerland afkomstige Arie Buitendijk kwamen terecht in het kamp De Kippe, maar waren niet in het zelfde gebouw ondergebracht. In dit beruchte kamp te Lippendorf-Kieritzsch, 24 kilometer ten zuiden van Leipzig, leefden de gevang-enen als varkens. Ze werden ondergebracht in tentjes van hardboard met stro op de grond en met slechts één deken. Daar-naast kregen ze slecht en veel te weinig te eten. Het sanitair bestond uit een gat in de grond met daaroverheen een balk, waaromheen het krioelde van de maden. Ziek of niet, men diende zich altijd in de open lucht te wassen. Beide mannen werden in de plaats Borna tewerkgesteld in de bruinkoolwinning. In het bedrijf waar ze werkten werd motorbrandstof gewonnen uit bruinkool en werden van de overblijfselen briketten geperst voor verwarming. Er was de Duitsers veel aan gelegen de fabricage van de motorbrandstof op gang te houden. Dat was een hele opgave, want er ging geen week voorbij waarin er niet een of meer bombardementen plaats vonden.
Van de 650 gevangenen die op 7 juli 1944 op transport zijn gegaan zijn er tot en met mei 1945 circa 100 overleden ten gevolge van tuberculose, tyfus, ondervoe-ding, mishandeling en bombardementen. Dit aantal betreft alleen de officieel geregistreerde overledenen, het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk hoger. Van de groep ‘Merwedegijzelaars’ keerden er 26 niet meer terug. Ook Teunis Koesveld is uiteindelijk overleden aan vergaande ondervoeding. Er waren dagen bij dat ze als eten niets anderskregen dan water met een koolstronkje erin. Hij stierf, waarschijnlijk in een soort ziekenhuis, aan de Lausicker Strasse 5 te Borna op 8 oktober 1944, drie dagen na zijn vierentwintigste verjaardag. Teunis Koesveld is in Bora begraven maar werd na de oorlog herbegraven. Om de Nederlandse oorlogsslachtoffers een waardige laatste rustplaats te geven, legde de Oorlogsgravenstichting in 1948 in de bossen ten zuiden van Apeldoorn het Ereveld Loenen aan. Dit nationale ereveld is op 18 oktober 1949 geopend door H.K.H. Prinses Wilhelmina.
Afbeeldingen: 1. Teunis Koesveld. 2. Anmeldung in Lippendorf. 3. Liggende grafsteen, Ereveld Loenen.
Werkgroep Burgermonument WO 2

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot teunis KOESVELD?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk teunis KOESVELD

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van teunis KOESVELD

teunis KOESVELD
1920-1944


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 5 oktober 1920 lag tussen 10,6 °C en 21,7 °C en was gemiddeld 15,5 °C. Er was 0.2 mm neerslag. Er was 7,0 uur zonneschijn (61%). De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 9 september 1918 tot 18 september 1922 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck I met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
  • In het jaar 1920: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 6,8 miljoen inwoners.
    • 1 februari » Oprichting van de Nederlandse voetbalclub Quick Boys.
    • 12 februari » Het vrachtschip de West Aleta, met een lading van 15.000 vaten wijn, vergaat voor de kust van Terschelling, het bergen van de wijn neemt negen maanden in beslag.
    • 3 juni » Als uitvloeisel van het Verdrag van Versailles wordt in Duitsland de dienstplicht afgeschaft.
    • 26 augustus » Het 19e amendement op de Amerikaanse grondwet wordt van kracht en geeft vrouwen stemrecht.
    • 5 december » In Griekenland roept een referendum koning Constantijn I terug op de troon.
    • 19 december » Restauratie van koning Constantijn I van Griekenland, na referendum op 5 december.
  • De temperatuur op 8 oktober 1944 lag tussen 4,0 °C en 14,2 °C en was gemiddeld 9,2 °C. Er was 0.1 mm neerslag. Er was 2,2 uur zonneschijn (20%). De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het noord-oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 27 juli 1941 tot 23 februari 1945 was er in Nederland het kabinet Gerbrandy II met als eerste minister Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
  • In het jaar 1944: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 9,1 miljoen inwoners.
    • 15 juni » De Verenigde Staten landen op Saipan.
    • 3 september » Tweede Wereldoorlog: de geallieerde troepen bevrijden Brussel.
    • 11 september » Vooruitgeschoven posten van het Amerikaanse 3e leger komen bij Sombernon in contact met uit Zuid-Frankrijk oprukkende geallieerde troepen.
    • 12 september » In Limburg begint de bevrijding van Nederland. Noorbeek wordt als eerste gemeente van Nederland bevrijd door de geallieerden.
    • 27 oktober » Bevrijding van Bergen op Zoom door het Canadese leger.
    • 10 november » Begin van een grote razzia in Rotterdam en Schiedam, waarbij uiteindelijk circa 50.000 mannen tussen 17 en 40 jaar worden weggevoerd naar Duitsland.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam KOESVELD

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam KOESVELD.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over KOESVELD.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam KOESVELD (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
W.A. van der Waal-VISSER, "Stamboom Van der Waal", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/van-der-waal-stamboom/I111807.php : benaderd 4 mei 2024), "teunis KOESVELD (1920-1944)".