Stamboom Van der Waal » cornelis jacobsz KLOOSTERMAN (1730-1807)

Persoonlijke gegevens cornelis jacobsz KLOOSTERMAN 


Gezin van cornelis jacobsz KLOOSTERMAN

(1) Hij is getrouwd met jacomijntje lambregtsdr SINCKE.

Zij zijn getrouwd op 19 oktober 1753 te kapelle, hij was toen 23 jaar oud.


Kind(eren):

  1. leuntje KLOOSTERMAN  1760-1819


(2) Hij is getrouwd met anna gerardts KOOLE.

Zij zijn getrouwd in het jaar 1763 te biezelinge, hij was toen 33 jaar oud.


Kind(eren):

  1. antonia KLOOSTERMAN  1763-1843 


Notities over cornelis jacobsz KLOOSTERMAN

Wapenschild

Een Kloosterman familiewapen ? Nee ! Ja ! Een familiewapen is tot dusver niet gevonden, maar in ons land staat het echter een ieder vrij om een familiewapen te voeren of er een te (laten) ontwerpen. Slechts de wapens van publiekrechtelijke lichamen en van de adel worden door de overheid vastgesteld en geregistreerd bij de Hoge Raad van Adel. Maar ook een zelf ontworpen familiewapen behoort nu eenmaal te voldoen aan de regels en tradities van de heraldiek. Pas dan komt de rijke traditie van de wapenkunde ook in het eigen wapen tot zijn recht. Het Centraal Bureau voor Genealogie (C.B.G.) is een onafhankelijke stichting, zonder winstoogmerk, die de beoefening van genealogie en verwante wetenschappen zoals heraldiek bevordert. In het kader van deze doelstelling heeft het C.B.G. grote en waardevolle heraldische verzamelingen bijeengebracht, die beschikbaar zijn voor onderzoek. Een heraldische bibliotheek van enkele duizenden boeken en tijdschriften, tientallen manuscript-wapenboeken uitde zestiende tot en met de twintigste eeuw, verzamelingen van tienduizenden wapenbeschrijvingen, ruim honderdduizend afdrukken in was en in lak van oude zegelstempels en honderden losse wapenafbeeldingen. Deze verzamelingen, waartoe behalve die vanhet C.B.G. zelf ook die van het Koninklijk Nederlandsch Genootschap voor Geslacht- en Wapenkunde behoren, vormen samen de meest omvangrijke heraldische documentatie in Nederland.

Al bladerende door de geschiedenis van mijn voorvaderen is het wel duidelijk dat er geen adel in voorkomt, de meeste waren eenvoudige pachters, boerenknechten en arbeiders, enkelen schepenen en schout. Altijd in de gedienstige kant van de werkende klasse en alles behalve vermogend. Het is dus niet verrassend dat er geen familiewapen bestaat. Derhalve leek het mij wel aardig om er zelf eentje te ontwerpen en heb in juni 2005 de stap genomen en ben met het ontwerpen van een eigen familiewapen begonnen. Het basisontwerp werd met heraldisch en esthetische adviezen van één van de nationale heraldici dhr. H.K. Nagtegaal, verbonden aan het CBG, die ook het helmteken en het dekkleed ontwierp, aangepast en na gezamenlijk overleg werd tot een definitief ontwerp gekomen. Het Kloosterman wapen is heraldisch en esthetisch correct en is nu onder het GBG nummer 945 officieel geregisteerd bij het Centraal Bureau Genealogie in Den Haag.

De Kloosterman naam
Vanuit de orde van St.-Victor stichtte in 1246 Wolfaard van Maelstede het Victorinnen nonnenklooster "Jeruzalem" in Biezelinge, in het zuidwestelijke deel van Holland op vier stukken land. Gedurende de iconoclastische furie van de 16e eeuw werd het klooster in1572 vernietigd. In 1578 werd de rest verkocht en werd het land verpacht. Die vier stukken land werden "Het Clooster" genoemd. De geschiedenis van de Kloosterman naam begint rond 1550. De naam Claes komt dan voor het eerst in de archievennaar voren. Deze Claes woonde rond 1550-1580 in Kapelle Biezelinge en bewerkte als landbouwer de vier stukken land die “het Clooster” werden genoemd. Een zoon van Jan Claesz. -Cornelis Jansz.- is in 1597 pachter van het klooster. Cornelis Jansz. wordt zowel in kerkelijke als gerechtelijke archieven uit 1618 genoemd als, Cornelis Jansz. op 't Clooster “. In de directe nabijheid van het klooster stond dus waarschijnlijk een hofstede die intact gebleven was. Zijn nakomelingen,hoewel ze geen kloosterland pachtten, worden Cloosterman en later (rond 1750) Kloosterman genoemd. Zo ontwikkelt de naam Cloosterman zich van woonplaatsaanduiding tot naam.

Blazoenering
Blaseneren (Mnl): een geslachtswapen uitleggen, blazoeneren: een blazoen beschrijven met de termen van de heraldiek.
De taal die in de heraldiek wordt gebezigd maakt op velen een wonderlijke indruk. In Engeland bevat het heraldische jargon tal van franse termen, een gevolg van het feit dat de adel na de verovering door de normandiers in 1069 franstalig was. Het Nederlandse heraldische jargon staat veel dichter bij het normale taalgebruik, maar bevat wel veel speciale vaktermen. Zo is het begrip blazoeneren waaronder het samenstellen of beschrijven van wapenschilden wordt verstaan, afgeleid van blazen. Wanneer en de middeleeuwen een heraut op het tornooi de namen, de titels, de afstamming en het wapen van zijn ridder afriep, werd daarbij namelijk uitbundig op bazuinen geblazen. Blazoenering van het Kloosterman Wapenschild

• Wapen: golvend gedwarsbalkt in zes stukken van zilver
en sabel en in een golvend keel schildhoofd
een St. Jakobsschelp vergezeld van twee
Jeruzalem kruizen, alles goud.

• Helmteken: een uitkomende leeuw in sabel, rood getongd.

• Dekkleden: sabel, gevoerd van zilver

• Onder het schild de spreuk “Sic Transit Gloria Mundi”

Gebruikte metalen en kleuren

• Goud (Geel) Wijsheid, rijkdom
• Zilver (Wit) Trouw
• Keel (Rood)) Moed, opoffering
• Sabel (Zwart) Gevaar, kracht

In de blazoenering wordt de beschrijving van de helm standaard weggelaten (is niet uniek). Als je het wilt beschrijven, dan als volgt: Schilddekking: het schild bedekt met aangewende traliehelm, getralied in goud en gevoerd in keel.

Symboliek van het wapenschild

Het helmteken is een uitkomende leeuw, aangezien de Kloosterman familie haar wortels heeft in Zeeland. Alhoewel de oorspronkelijke Zeeuwse leeuw in rood is uitgevoerd, vond ik de combinatie met een Zwarte leeuw fraaier en sterker.

Het schildhoofd is een rode golvende horizontale band, rood omdat het Jeruzalem klooster in strijd met vuur en vlam werd ten onder ging. In de zomer van 1572 landden de Watergeuzen vanuit Vlissingen op Zuid-Beveland en belegerden Goes dat verdedigd werd door een bezetting onder bevel van de Spanjaard Isidoro Pancheta. Gedurende drie maanden stond het platteland rondom Goes bloot aan de willekeur van de rebellen onder leiding van Jerome Seraerts. Er vonden vernielingen en brandstichtingen plaats. In die tijd moet ook het Biezelingse klooster gehavend en geplunderd zijn

In het schildhoofd twee gouden Jeruzalem kruizen, één links en één rechts. Het Jeruzalem kruis wordt gebruikt omdat de oorsprong van de Kloosterman familie hecht verbonden is met het klooster Jeruzalem in Biezelingen. Het Jeruzalem kruis links staatvoor de stichting van het klooster door Wolfaard van Maelstede in 1246 en het Jeruzalem kruis rechts symboliseert de Victorinnen en het einde van het klooster.

De St. Jakobsschelp is de schelp die pelgrims van Santiago di Compostella, de bedevaartsplaats van de apostel Sint Jacob, meenamen. Het is een embleem voor veilig reizen en werd op vele blazoen gevonden van kruisvaarders families en heeft op deze wijze zo ook een band met de gebruikte Jerusalemkruizen. Omdat de schelp als hij open is gemaakt niet meer kan worden samengevoegd, staat de St. Jakobsschelp ook bekend als symbool van trouw. Daarnaast symboliseert de St. Jakobsschelp ook alle Kloostermannen die in de 19e eeuw net als de “Pilgrimfathers” tweehonderd jaar voor hen naar Amerika zijn geëmigreerd. Het symbool heeft voor de familie mede ook veel waarde, niet alleen als bescherming tegen ongelukken op het reizen, maar meer nog als hetsymbool voor trouw.

Het toeval wil dat ik woon in "Het Pelgrimhuys”, wat ook wel het St. Jacobsgasthuis genoemd wordt en behoorde toe aan de Sint-Jacobsheren is waarschijnlijk in de eerste plaats bedoeld geweest voor de zorg en de opvang van pelgrims die pelgrimage naar Santiago de Compostella gemaakt hadden.

Het schild veld bestaat uit 6 horizontale zwarte en zilveren golvende banden, symbolisch voor de dreiging van de zee en de strijd tegen het water in Zeeland.

Op deze wijze worden in het wapenschild de gebeurtenissen door de eeuwen heen van de Kloosterman familie gesymboliseerd en leiden weer terug naar het heden en naar mijzelf als 14e generatie Kloosterman en verbind mij met mijn familieleden die naar Amerika zijn vertrokken.

Onder het schild de spreuk “Sic Transit Gloria Mundi” (en zo vergaat de grootheid van de wereld).

Gebruikte Symbolen:

Jeruzalem Kruis
Het Jeruzalem kruis ook Krukkenkruis genoemd is een complex kruis en bestaat uit 4 Tau kruizen. De Tau had zijn oorsprong in het oude Chaldea en werd in dat land en in aangrenzende landen, inclusief Egypte, gebruikt als symbool van de god Tammuz (in de vorm van de mystieke Tau, de eerste letter van zijn naam). De Tau, onze letter T is ook de laatste letter van het Griekse en van het Hebreeuwse alfabet.
Dit teken in de vorm van een kruis komt in het Oude Testament - de Hebreeuwse bijbel - voor als een beschermingsteken - een zegen - een teken dat je bij de God van Israël hoort. In Ezechiël 9, 4 vraagt God aan de profeet om door Jeruzalem te trekkenen een Tau-teken te zetten 'op het voorhoofd van de mannen die daar aan het huilen zijn uit ellende om de gewelddadigheid die daar plaatsvindt'. Later kreeg de tau in de joodse traditie de betekenis van de voltooiing van de joodse wet. De tau is een herkenningsteken voor Franciscanen over de hele wereld, Franciscus van Assisi gebruikte het tau-kruis om Gods zegen en vrede door te geven. De vier kleine kuizen symboliseerden de 4 evangeliën, Mattheus, Marcus, Lucas en Johannes. Het grote kruis symboliseert Christus.
Gedurende de kruistochten werd het ook wel het “Kruisvaarders kruis” genoemd. In 1096 besloot Godfried van de Bouillon tezamen met zijn broers Boudewijn en Eustace deel te nemen aan de Eerste Kruistocht ter bevrijding van Jeruzalem en Palestina van de mohammedaanse overheersing. De kruisvaarders wisten na lange strijd in 1099 Jeruzalem in te nemen en van de diverse vijanden te zuiveren. Godfried werd uiteindelijk het koningschap van het nieuwe koninkrijk Jeruzalem aangeboden. Hij weigerde echter de deze titel en werd slechts "Beschermer van het Heilig Graf". Hij werd de rest van de middeleeuwen beschouwd als de edelste ridder aller tijden. Het Jeruzalem kruis werd dan ook een symbool, voor het Latijnse Koningrijk Jeruzalem.

St. Jakobsschelp
St. Jakobsschelp is de schelp die pelgrims van Santiago di Compostella, de bedevaartsplaats van de apostel Sint Jacob, meenamen. Volgens de legende zou in de negende eeuw het gebeente van Jacobus via de Portugese kust naar Santiago de Compostella zijn gebracht. Onderweg reed een man op een dol paard de zee in. Dankzij de heilige Jacobus kwamen man en paard – overdekt met schelpen – weer op het strand tevoorschijn. Het zichtbaar dragen van de schelp, op de hoed of op de jas genaaid, gaf bescherming tegen struikrovers, die de dragers uit een erecode met rust lieten (maar waarschijnlijk ook omdat ze wisten dat er bij de arme bedevaartgangers niets te halen viel). De St. Jakobsschelp is een van de meest gebruikte heraldische symbolen, laterwerd het in het leger geïntroduceerd om een soldaat aan te duiden die verre reizen had gemaakt, belangrijke marine commando’s had gevoerd of grote overwinningen had behaald. Het is een embleem voor veilig reizen en werd op vele blazoen gevonden vankruisvaarders families. Omdat de schelp als hij open is gemaakt niet meer kan worden samengevoegd, staat de St. Jakobsschelp ook bekend als symbool van trouw.

Ontwerper:
De basis van het wapen schild werd in juni 2005 ontworpen door C. Kloosterman. Het ontwerp werd daarna met adviezen van dhr. H.K. Nagtegaal, die ook het helmteken en het dekkleed ontwierp, aangepast en na gezamenlijk overleg werd tot een definitief ontwerp gekomen. Het familiewapen is bedoeld voor alle naamdragers uit de voorvader Claes, Jan Claesz en Cornelis Jansz op `t Clooster uit Zeeland.

Heraldisch en esthetisch geadviseerd door H.K. Nagtegaal.

Registratie:
Nummer CBG: 945.
Datum registratie: 8 augustus 2005

Copyright © 1999-2006 Cees Kloosterman, best viewed with 1024/768 resolution or higher and designed to support all DHTML-enabled browsers.
Disclaimer and ©

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot cornelis jacobsz KLOOSTERMAN?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk cornelis jacobsz KLOOSTERMAN

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van cornelis jacobsz KLOOSTERMAN


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 19 oktober 1753 lag rond de 9,0 °C. Er was 136 mm neerslagDe wind kwam overheersend uit het noord-westen. Typering van het weer: regen omtrent helder. Bron: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • Regentes Anna (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1759 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1753: Bron: Wikipedia
    • 17 februari » 17 februari wordt in Zweden gevolgd door 1 maart als het land overstapt van de juliaanse kalender op de gregoriaanse kalender.
    • 11 maart » Egbert Douwes opent in Joure een kruidenierswinkel, het begin van het huidige Douwe Egberts.
    • 5 april » Oprichting van het British Museum.
    • 9 november » Karel August van Nassau-Weilburg wordt opgevolgd door zijn zoon Karel Christiaan.
  • De temperatuur op 20 januari 1807 lag rond de 3,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-westen. Typering van het weer: zeer betrokken. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1807: Bron: Wikipedia
    • 12 januari » Leidse buskruitramp.
    • 25 juni » Het Franse keizerrijk van Napoleon Bonaparte sluit vrede met Pruisen en Rusland in de Vrede van Tilsit.
    • 17 december » Napoleon Bonaparte tekent het decreet van Milaan dat alle handel met het Verenigd Koninkrijk verbiedt.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia


Over de familienaam KLOOSTERMAN


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
W.A. van der Waal-VISSER, "Stamboom Van der Waal", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/van-der-waal-stamboom/I109712.php : benaderd 29 mei 2024), "cornelis jacobsz KLOOSTERMAN (1730-1807)".