ús heit en ús mem » Hoyte (gerroltsz) Op Walpert 7.6. (Hoyte (gerroltsz) Op Walpert 7.6.) (± 1488-1541)

Persoonlijke gegevens Hoyte (gerroltsz) Op Walpert 7.6. (Hoyte (gerroltsz) Op Walpert 7.6.) 

Bron 1

Gezin van Hoyte (gerroltsz) Op Walpert 7.6. (Hoyte (gerroltsz) Op Walpert 7.6.)

Hij is getrouwd met Jets (pybedr).

Zij zijn getrouwd rond 1520 te Wommels, .


Kind(eren):

  1. Duecke (hoytesz) Walpert 7.6.2.  ± 1523-± 1596 


Notities over Hoyte (gerroltsz) Op Walpert 7.6. (Hoyte (gerroltsz) Op Walpert 7.6.)


Op 18 april 1538 verkoopt Sybolt Rinkez te IJlst zes en half pondemaat aan Hoyte Gerroltz.te Wommels in diens sate voor 125 goudgulden met het recht van terugkoop binnen 5 jaar.


De eerst bekende "Westra" is Hoyte Gerroltsz Walpert, 1480-1541. Hij woonde in Wommels op Walpert en was daar boer. Zijn zoon Doeke Hoyteszn Walpert ca.1522-1596 boer te Cornwerd en Wommels, trouwde o.a.met His Sybrens Breutinga. Zij zijn de ouders van Sjoerd Doekes Walpert, geboren in Cornwerd ca 1578, die trouwde op 13 november 1606 met Mirck Sjoukes van Laakwerd onder Tzum.

Qurniwirt of Quernivurt zijn de oudste namen voor Cornwerd. Vermoedelijk een samentrekking van de germaanse woorden ?Kwirnu? , dat molen en van ?Wurpi? dat terp betekend. De namen komen voor in schenkingsoorkonden aan het (Duitse) klooster Fulda. Dr. Obe Postma (geboren en begraven in Cornwerd) vertelt dat er in die oude akten sprake is van 12 boereplaatsen, die jaarlijks 6 pond aan zilver moeten afdragen aan het klooster. Dit komt aardig overeen met de 15 stemmen die het dorp later mag uitbrengen.

In 1546, het jaar van aanbreng van land van de Vijfdelen Buitendijks bezat Cornwerd 1090 pondemaat land met 44 boerenbedrijven. In vergelijk: in Makkum was dat slechts 771 pm met 46 bedrijven. Zoals de meeste plaatsen in de directe omgeving lag ook Cornwerd op een terp en daarom heen ontstonden enkele kleinere nederzettingen; Sotterum, Houw en Hiddum. De beide laatsten aan de noordkant van de kerkebuurt. Na de aanleg van de Afsluitdijk in 1932, en de aanleg van rijksweg 43 (A7) raakte Cornwerd grondgebiedkwijt. In 1949 en in 1959 is de dorpsgrens aangepast zodat de kop afsluitdijk en andere terreinen boven de A7 bij Zurich kwamen.

Verder is er nog de boerderij
'Hollinga', waarnaar de Hollingerlaan is vernoemd en de boerderijen Boeienkamp en de Eenhoorn. Als jongetje van een jaar of 10 vaak met pake Taekele Westra op zaterdagmiddag, dwars door de landerijen naar de Eenhoorn gelopen. Brood en koeken in een mand. Eerst langs Joh. Politiek, dan naar de families Op de Hoek en Mensonides en als laatste bij de Weerstra's op Sotterum. Bij de Eenhoorn boerderij hoorde het grootste deel van de in 1780 droog gemaakte Silaardermeer. Deze waterplas van bijna 80 pondemaat lag even benoorden Engwier. De Cornwerdervaart, de verbinding tussen de Melkvaart en Sotterum loopt midden door dit voor-malige meer. (kosten van drooglegging waren destijds 1200 gulden!). De molen, die de Silaardermeer droogmaalde en later zorgde voor het afvoeren van het overtollige water behoorde aan de armen van Bolsward. Zoals eerder gezegd behoorden 12 boerderijen bij Cornwerd, Obe Postma komt tot de volgende verdeling; 5 bij de kerk, 3 op Sotterum, 2 bij Hiddum en 2 bij Houw. In 1640 is er sprake van 15 stuks.

Het Kornwerderzand was voorheen een droogte of zandplaat in zee. Tegenwoordig niet meer dan een verbreding van de afsluitdijk. De bebouwing vormt een zelfstandig dorp en Cornwerd heeft er geen invloed meer...Piet de Vries, broer van beppe was er jaren technisch medewerker op de sluizen van Kornwerderzand.

Cornwerd lag strategisch langs de enige vaarroute naar Makkum, vanuit het noorden langs de zeedijk. In vergelijking met Cornwerd stelde Makkum toen nog niet veel voor. Er was een ander belang...
Het oude Makkum bestond slechts uit een aantal kleine boerenbedrijven rond de St. Martinuskerk op de terp in de huidige Kerkeburen. Het belang lag in de aanwezigheid van de sluizen, waarbij later het buurtschap Statum ontstond. De daar aanwezige sluizen waren van grote betekenis voor het transport en de waterafvoer uit de landerijen rond de toen machtige stad Bolsward. In de talloze Fries-Hollandse oorlogen verwisselde de macht om de sluizen dan ook regelmatig.
Dit verklaarde ook de aanwezigheid van een grote schans op Sotterum, enkel aangelegd om de vaarroute langs de zeedijk te controleren toen de Makkumer sluizen weer eens in handen van de vijand waren. Na de verpletterende nederlaag van de Hollanders in 1345, (Slag bij Warns) mochten zij op slechts drie plaatsen in Friesland nog handel drijven, in Harich, Cornwerd en Holwerd. http://vandaagindegeschiedenis.nl/26-september/

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Hoyte (gerroltsz) Op Walpert 7.6. (Hoyte (gerroltsz) Op Walpert 7.6.)?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Hoyte (gerroltsz) Op Walpert 7.6. (Hoyte (gerroltsz) Op Walpert 7.6.)

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Hoyte (gerroltsz) Op Walpert 7.6.

Mintye Op Walpert
± 1415-± 1480
N.N.
????-

Hoyte (gerroltsz) Op Walpert 7.6.
± 1488-1541

± 1520

Jets (pybedr)
± 1490-> 1544


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

    Verwantschap Hoyte (gerroltsz) Op Walpert 7.6. (Hoyte (gerroltsz) Op Walpert 7.6.)



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    Historische gebeurtenissen



    De publicatie ús heit en ús mem is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Jos Tichelaar, "ús heit en ús mem", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/us-heit-en-mem-tichelaar-en-westra/I22514701.php : benaderd 31 mei 2024), "Hoyte (gerroltsz) Op Walpert 7.6. (Hoyte (gerroltsz) Op Walpert 7.6.) (± 1488-1541)".