Stamboom Snoeij-van den Donker-Elich-Sundermeijer-Martens » Johannes Ludovicus Franken (1919-1942)

Persoonlijke gegevens Johannes Ludovicus Franken 


Gezin van Johannes Ludovicus Franken


Notities over Johannes Ludovicus Franken

Jan wordt geboren op 28 april 1919 in Bergen op Zoom als zoon van Johannes Franken senior en Cornelia Elich. Jan heeft een zachtaardig karakter en is attent naar zijn moeder en jongere zusje Fien. Hij speelt viool en gaat na zijn schooltijd bij een oom aan het werk als behanger en stoffeerder. Zijn vader staat er echter op dat hij in dienst gaat; dat zou beter voor hem zijn.

Op 11 oktober 1937 tekent hij voor zes jaar als marinier bij de Koninklijke Marine en vertrekt het jaar daarop met de Sibajak naar Nederlands-Indië. De zeereis valt hem tegen, maar desondanks vindt hij het zeer de moeite waard. Eenmaal in de Oost vestigt Jan zich in de Javaanse havenstad Soerabaja. Vanuit Indië houdt hij zijn ouders en zusje per brief regelmatig op de hoogte van wat hij tijdens zijn dienst meemaakt op zee en aan land.

Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart de Nederlandse regering vanuit Londen Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië direct binnen te vallen. Vanwege zijn natuurlijke oliebronnen en geostrategische ligging is de verovering van de Nederlandse kolonie voor de Japanners een van de belangrijkste doelen om Oost-Azië te overheersen. Tegen deze achtergrond wordt Jan als marinier ingezet bij de verdediging van de kolonie.

De Japanners hebben er drie maanden voor nodig om de meest strategische punten in de archipel te veroveren. Het KNIL en de Koninklijke Marine bieden nog heftig verzet, maar hun inspanningen worden ernstig gehinderd door miscommunicatie en besluiteloosheid aan de top. Ook zijn zij niet opgewassen tegen de superieure Japanse vuurkracht en hun inzet van vliegtuigen.

In de laatste dagen van februari 1942 nadert de Japanse invasiemacht het eiland Java. Een geallieerd eskader van het American-British-Dutch-Australian Command (ABDACOM) vaart hen tegemoet in een poging de opmars te stuiten. Een van de schepen van het geallieerde eskader is Hr. Ms. De Ruyter, het vlaggenschip van schout-bij-nacht Karel Doorman. Jan dient aan boord van De Ruyter als 1e marinier.

Op 27 februari 1942 raakt de geallieerde vlootmacht in gevecht met een Japans eskader: de Slag in de Javazee brandt los. De Ruyter wordt tijdens de zeeslag getorpedeerd door de Japanse kruiser Haguro en gaat met 345 bemanningsleden ten onder. Jan is een van de slachtoffers; hij is 22 jaar geworden. Hij heeft een zeemansgraf, maar zijn naam wordt op het Nederlands ereveld Kembang Kuning in Surabaya in herinnering gehouden, op het Karel Doorman-monument voor de slachtoffers van de Slag in de Javazee.

Het verdriet om het sneuvelen van hun zoon laat zijn ouders en zusje niet meer los. Alles wat Jan aan persoonlijke bezittingen heeft achtergelaten, waaronder zijn viool, wordt door de familie als dierbare herinneringen gekoesterd.

Bron: https://brabantsegesneuvelden.nl/persoon/jan-franken-bergen-op-zoom-1919


Tweede Wereldoorlogslachtoffer


Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Johannes Ludovicus Franken?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Johannes Ludovicus Franken

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Johannes Ludovicus Franken


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Bergen op Zoom 1919-176
    2. Openarchieven.nl
    3. Erelijst van gevallenen 1940 - 1945, Den Haag, folio 1551

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 28 april 1919 lag tussen -1.7 °C en 4,1 °C en was gemiddeld 1,1 °C. Er was 20,3 mm neerslag. Er was 0.2 uur zonneschijn (1%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het oost-noord-oosten. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 9 september 1918 tot 18 september 1922 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck I met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
    • In het jaar 1919: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 6,7 miljoen inwoners.
      • 13 april » Britse en Gurkha troepen vermoorden in Amritsar, India ten minste 379 ongewapende deelnemers aan demonstratie in het kader van de geweldloos-verzet-campagne van Gandhi
      • 3 mei » Oprichting van de Slowaakse voetbalclub 1. ČsŠk Bratislava, het latere ŠK Slovan Bratislava.
      • 14 juni » Alcock en Brown vliegen als eersten non-stop over de Atlantische Oceaan.
      • 15 juni » John Alcock en Arthur Whitton-Brown vliegen non-stop van Newfoundland over de Atlantische Oceaan naar Ierland.
      • 23 september » Oprichting van de Portugese omnisportvereniging CF Belenenses.
      • 6 november » Eerste radio-uitzending in Nederland voor een algemeen publiek verzorgd door radiopionier Hanso Schotanus à Steringa Idzerda
    • De temperatuur op 27 februari 1942 lag tussen -8.9 °C en 1,8 °C en was gemiddeld -3.3 °C. Er was 3,1 uur zonneschijn (29%). De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het noorden. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 27 juli 1941 tot 23 februari 1945 was er in Nederland het kabinet Gerbrandy II met als eerste minister Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
    • In het jaar 1942: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 9,0 miljoen inwoners.
      • 28 februari » Japanse troepen landen op Java, het laatste Nederlandse bolwerk in Oost-Indië.
      • 17 maart » In het vernietigingskamp Bełżec worden de eerste Joden systematisch vergast.
      • 21 maart » Element nummer 94 krijgt de naam plutonium.
      • 3 april » Tweede Wereldoorlog: Japanse troepen vallen Amerikaanse en Filipijnse troepen aan te Bataan.
      • 5 mei » De geallieerden beginnen de slag om Madagaskar (Operatie Ironclad) waarbij de geallieerden het door Vichy-Frankrijk bezette Madagaskar in handen proberen te krijgen. De slag duurde tot 6 november.
      • 19 november » De Sovjet-Unie zet tegenaanval op Stalingrad in.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Franken

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Franken.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Franken.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Franken (onder)zoekt.

    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Paul Snoeij, "Stamboom Snoeij-van den Donker-Elich-Sundermeijer-Martens", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboomonderzoek-snoeij/I38299.php : benaderd 21 mei 2024), "Johannes Ludovicus Franken (1919-1942)".