Stamboom Snoeij-van den Donker-Elich-Sundermeijer-Martens » Johann Bartholomäus "Jan" Sauter (1767-1845)

Persoonlijke gegevens Johann Bartholomäus "Jan" Sauter 


Gezin van Johann Bartholomäus "Jan" Sauter

(1) Hij is getrouwd met Adriana Maria van Meer.

Zij zijn getrouwd op 4 juni 1804 te Terheijden, hij was toen 36 jaar oud.


Kind(eren):



(2) Hij is getrouwd met Antonia Maria Baddé.

Zij zijn getrouwd augustus 1814 te Terheijden, hij was toen 46 jaar oud.


Kind(eren):

  1. N.N. Sauter  1823-1823


Notities over Johann Bartholomäus "Jan" Sauter

In het tijdschrift De Burt, uitgave van de Vereniging Heemkundekring Willem Snickerieme te Hooge en Lage Zwaluwe, is in 1997 een artikel verschenen over het doktersgeslacht Sauter, waaraan het navolgende is ontleend.

Johann Bartholomäus (Jan) Sauter, is geboren op 24 augustus 1767 te Reichenau, een klein eilandje in de Bodensee op de grens van Duitsland en Zwitserland, behorende tot het hertogdom Baden, als zoon van Johannes Baptist Sauter en Maria Catharina Mehilen. Zijn beroep is doctor. Het is niet bekend waar hij zijn opleiding volgt tot chirurgijn; veel later maakt hij zijn medische studies af in Duisburg en behaalt er zijn doctorsbul.

Met het regiment van Stockar komt hij 30 juni 1792 naar de Nederlanden, waar hij in het garnizoenshospitaal van Breda werkzaam is. Nadat de Zwitserse regimenten in 1795 ontbonden zijn, vestigt Johann Sauter zich tussen 10 maart en 1 oktober 1797 te Wagenberg en woont in bij de welgestelde Comelia Damen-Biestraten, die het jaar daarvoor haar echtgenoot Anthony Damen heeft verloren. Zij bewoont een huis op de hoek van de Brouwerijstraat en Brandestraat, waar zij met hulp van haar zoon Nicolaas en de meyt Comelia Vlamings een kruidenierswinkel drijft. Het huis is begin 1950 afgebroken om de toegang tot de Brouwerijstraat te verbreden. Wagenberg is erg ingenomen met zijn geneesheer, ondanks dat hij zijn boekje ook weleens te buiten ging. Hij is namelijk geen medicinae doctor maar een chirurgijn. Volgens de toen geldende regelingen in de Nederlanden is alleen een Medicinae Doctor bevoegd tot het behandelen van inwendige ziekten. Een chirurgijn mag alleen uitwendige ziekten, verwondingen, zweren e.d. behandelen, aderlatingen doen, amputaties uitvoeren en ook een apotheek houden. Hij moet bovendien de door de medicinae doctores voorgeschreven behandelingen en medicaties uitvoeren. Johann Sauter is dus in zijn handelingen beperkt. Daarom bekwaamt hij zich verder in zijn studies tot hij voor een raad van professoren zijn examen voor medicinae doctor kan doen op 6 juli 1801 aan de universiteit van Ruhrort bij Duisburg.

Hij maakt kennis met de veel jongere welgestelde Adriana Maria van Meer uit de Helkant. Zij is geboren in Terheijden op 17 september 1785. Met het oog op een huwelijk koopt hij voor f 1.400,= een woning in het centrum van Wagenberg, waar nu Brouwerijstraat 3 is gesitueerd; de woning is begin 20e eeuw door nieuwbouw vervangen. Op 4 juni 1804 vindt het huwelijk plaats; hij is dan al 37 jaar en zijn bruid goed 19 jaar. Op 25 april 1805 wordt hun eerste kindje Johann Baptist geboren, dat drie weken later overlijdt. Op 31 mei 1806 komt er een dochtertje, Johanna Catharina. In 1807 wordt weer een jongetje geboren, Cornelis Nicolaas. Deze laatste zal opgroeien tot een succesvol arts en heeft op zijn beurt ook een dokterszoon, Johannes Bartholomeus Comelis geboren in Breda in 1842. In 1810 komt dan nog een meisje, Francisca Johanna, dat op de dag van haar geboorte overlijdt. Nog geen jaar na de geboorte van het jongste kindje overlijdt ook de moeder, Adriana Maria en blijft de 44-jarige weduwnaar, dokter Sauter, alleen achter met zijn dochter Johanna Catharina van vijf en zijn zoon Comelius Nicolaas van vier jaar oud.

Op 17 maart 1813 koopt dokter Johann Sauter van Johan van Trigt, arbeider uit Zwaluwe, voor geldbelegging een arbeiderswoning op circa 100 meter vanaf zijn vroeger kosthuis, op het grondgebied van de gemeente Hooge en Lage Zwaluwe, in de wijk Helkant, thans hoek verlengde Zandstraat. Deze woning is onlangs afgebroken.

In augustus 1814 hertrouwt dokter Johann Sauter in Terheijden met Antoinette Baddé, een 34-jarige dochter van Jan Baddé uit Breda en Joanna van den Hout uit Waspik. Het echtpaar vestigt zich in "het beste" van Hooge Zwaluwe, thans Raadhuisstraat 9. Daar wordt 11 mei 1815 hun eerste kind geboren, Joannes Cornelius Nicolaus, die Johan wordt genoemd. Twee jaar later, op 13 maart 1817, gevolgd door een dochtertje, Johanna Catharina Brigitta, roepnaam Brigitta. Vervolgens een zoon, Wilhelmus Waltherus, op 11 augustus 1818, met roepnaam Willem en een dochter Maria Catharina Jacoba op 21 augustus 1820. In 1823 wordt nog een dochtertje geboren dat slechts twee maanden heeft geleefd.

Tijdens zijn leven heeft dokter Johann Sauter veel goed werk verricht. Hij is in Hooge Zwaluwe een pionier bij het inenten van de bevolking tegen pokken. In 1823 heeft hij een gouden medaille ontvangen, welke is toegekend door Koning Willem I, als beloning voor zijn belangeloze ijver ter bevordering van de zo heilzame koepokinentingen. In 1826 heeft hij nogmaals twee gouden medailles ontvangen, eveneens toegekend door zijne majesteit, als bewijs van tevredenheid voor de belangeloze ijver, namelijk zonder beloning, waarmee hij tijdens de jaren 1822-1823 waakzaam was om het belang in de zo heilzame koepokinentingen behulpzaam te zijn.

De dokter houdt zich niet bezig met politiek en beperkt zich voornamelijk tot zijn artsenpraktijk. Als katholiek is hij in Hooge Zwaluwe, waarvan toch de meeste inwoners hervormd, graag gezien. Zijn onbaatzuchtige inzet voor de armen wordt tenslotte officieel beloond met een gemeentelijke subsidie.

Na zijn overlijden, op 77-jarige leeftijd, in Hooge Zwaluwe op 13 februari 1845, overleeft zijn weduwe hem nog gedurende acht jaar. Zij komt in die plaats te overlijden op 20 september 1853, oud 67 jaar.
[230 - Bron: Tijdschrift De Burt, Heemkundekring Willem Snickerieme in H en L Zwaluwe, no 27, dd juni 1997.]

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Johann Bartholomäus "Jan" Sauter?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Johann Bartholomäus "Jan" Sauter

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Johann Bartholomäus Sauter


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 4 juni 1804 lag rond de 19,0 °C. De wind kwam overheersend uit het oost ten noorden. Typering van het weer: omtrent helder. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1804: Bron: Wikipedia
    • 1 januari » Einde van de Franse overheersing in Haïti. Haïti wordt de eerste zwarte republiek en het tweede onafhankelijke land in Noord-Amerika na de Verenigde Staten.
    • 14 maart » Johann Strauss sr., Oostenrijks componist († 1849)
    • 18 mei » Napoleon Bonaparte wordt bij senaatsbesluit uitgeroepen tot keizer.
    • 11 juli » In een duel doodt de Amerikaanse vicepresident Aaron Burr de minister van Financiën, Alexander Hamilton.
    • 23 november » Tijdens het verblijf van paus Pius VII in Lyon, onderweg naar de kroning van Napoleon in Parijs, sterft zijn reisgenoot kardinaal Stefano Borgia.
    • 2 december » In de Notre-Dame van Parijs wordt Napoleon Bonaparte tot keizer gekroond. Hij is de eerste Franse keizer in duizend jaar.
  • De temperatuur op 13 februari 1845 lag rond de -2 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-westen. Typering van het weer: betrokken dampig. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1845: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 3,1 miljoen inwoners.
    • 3 maart » Florida wordt toegelaten als de 27ste staat van de VS.
    • 4 maart » James Knox Polk wordt beëdigd als 11e president van de Verenigde Staten
    • 2 april » Léon Foucault en Hippolyte Fizeau maken de eerste foto van de zon.
    • 15 mei » Doop van de eerste Nederlandse Baptisten
    • 17 juni » In 's-Hertogenbosch verschijnt het eerste nummer van het dagblad De Tijd, dat toen driemaal per week uitkwam.
    • 5 december » Aaron Allen vraagt octrooi aan op de klapstoel.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Sauter

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Sauter.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Sauter.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Sauter (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Paul Snoeij, "Stamboom Snoeij-van den Donker-Elich-Sundermeijer-Martens", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboomonderzoek-snoeij/I25186.php : benaderd 7 mei 2024), "Johann Bartholomäus "Jan" Sauter (1767-1845)".