Stamboom Van Dijk » Petrus Augustinus van Besouw (1886-1957)

Persoonlijke gegevens Petrus Augustinus van Besouw 

Bron 1

Gezin van Petrus Augustinus van Besouw

Hij is getrouwd met Elisabeth Petronella Reijven.

Zij zijn getrouwd op 25 november 1914 te Tilburg, Gemeente Tilburg, Noord-Brabant, Nederland, hij was toen 28 jaar oud.


Kind(eren):

  1. N.N. van Besouw  1928-1928


Notities over Petrus Augustinus van Besouw

PIET VAN BESOUW (Petrus Augustinus), geboren te Tilburg op 22 augustus 1886. overleed in zijn geboorteplaats op 7 januari 1957, Hij was stukkenscheerder en meesterknecht van beroep en trouwde te Tilburg op 25 november 1914 met Elisabeth Petronella Reijven, geboren te Tilburg op 21 september 1886.Dochter van Martinus Reijven en van Johanna Simons. Zij overleed te Eindhoven op 10 januari 1970, maar werd begraven in Tilburg. Piet van Besouw vierde in 1933 zijn vijfentwintigjarige dienstjubileum bij de N.V. J.A. Kersten's Lakenfabrieken in zijn geboortestad. Dit feit haalde de krant met het volgende bericht.
,,De heer P. van Besouw was gedurende 25 jaar in dienst als meesterknecht der appretuur Om ca. 11 uur werd de jubilaris ten kantore ontvangen, waar hij door de directie werd gecomplimenteerd met zijn dienstjubileum en waarbij zij haar dank overbracht voor de ijver en toewijding, waarmede hij de belangen der firma steeds naar best vermogen heeft behartigd Hij is een vakman bij uitstek en door zijn werklust heeft de jubilaris de onverdeelde sympathie van het geheele personeel gewonnen. Het moge gezegd zijn, dat door zijn voorbeeldige ambitie en opgeruimdheid de verstandhouding tusschen het personeel zoo buitengewoon goed is en mede daardoor de arbeiders worden aangespoord steeds hunne taak met dezelfde toewijding te verrichten Moge het hem gegeven zijn nog jaren in onze fabriek werkzaam te zijn tot verderen bloei der N.V. Kersten 's Lakenfabrieken.
Als blijk van erkentelijkheid overhandigde de directeur hem een gesloten couvert, terwijl door het administratief-, technisch- en fabriekspersoneel een huiskamer- ameublement werd aangeboden. Het heeft den jubilaris niet aan belangstelling ontbroken ''.
Zijn kinderen werden geboren te Tilburg:
1, Jan van Besouw (Johannes Ludovicus Petrus), geboren op 30 met 1916.
Als een van de eerste economisch doctorandi in de zlekenhuiswereld werd hij in 1944 verbonden aan het R.K. Binnenziekenhuis te Eindhoven In 1968 werd hij economisch directeur van het Sint-Josephziekenhuis in deze stad.
Hij was ook een van de lnitiatiefnemers van het Pensioenfonds voor Katholieke Instellingen Hij trouwde te Tilburg op 14 augustus 1944 met de lerares Johanna Maria Verschuuren, geboren te Tilburg op 6 maart 1917, dochter van de banketbakker Arnoldus Henricus Joannes Maria Verschuuren en van Elisabeth Maria Josephina van Liempt Jan van Besouw overleed te Eindhoven op 23 juni 1976. Uit zijn huwelijk met Jo Verschuuren werden te Eindhoven drie zonen en drie dochters geboren.
2. Johanna Maria Josephina, geboren op 14 maart 1918, overleden te Tilburg 5 september 1918.
3. Theodorus Joannes van Besouw is geboren op 8 maart 1919 Na zijn schoolopleidlng, onder andere aan de textielschool in Tilburg, werd hij als dienstplichtig soldaat lngelijfd bij het zesde regiment lnfanterie In Breda en geselecteerd voor de kaderopleiding Sergeant Van Besouw werd, toen Nederland op 1 september 1939 mobiliseerde, overgeplaatst naar de staf van het derde legerkorps te Vught, waar hij commandant was van de stafwacht, die het hoofdkwartier moest beveiligen. Na een krijgsgevangenschap van enkele weken demobiliseerde hij in juli 1940 en kwam hij terecht op het kantoor van een van de vele textielfabrieken in zijn geboorteplaats Medio 1942 sloot deze fabriek haar poorten, het personeel werd tewerkgesteld in Duitsland. Om deportatie te voorkomen besloot Theo van Besouw om vrijwillig te gaan werken in kolenmijn Laura in Eijgelshoven. Op 21 september 1942 begon hij zijn loopbaan als mijnwerker. Na betrapt te zijn op sabotage besloot hij te vluchten naar Engeland In gezelschap van een ex-marineman vertrok hij in maart 1943 via België en Frankrijk en een voettocht over de Pyreneeën naar Spanje. Daar belandde hij in verschillende kampen en pas eind december 1943 kon hij met hulp van de Nederlandse ambassade, Lissabon bereiken. Op 7 januari 1944 kwam hij in Londen aan, waar hij een bureaubaantje kreeg bij het militair gezag. Op zijn uitdrukkelijke verzoek
en met de hulp van koningin Wilhelmina werd hij echter snel ingedeeld bij de Koninklijke Nederlandse Brigade Prinses lrene. Als groepscommandant in het derde peloton van de eerste gevechtsgroep nam hij aan bijna alle acties van de brigade deel. Na de bevrijding van Nederland werd hij met nog een vijftal onderofficieren van de Irene-brigade in Engeland getest aan de War Officers Selection Board. De uitslag van deze test was zodanig, dat het ministerie van defensie de deelnemers bevorderde tot tweede luitenant der infanterie. Op 5 juni 1947 vertrok Van Besouw, inmiddels bevorderd tot eerste luitenant, als commandant van de tweede compagnie, vierde bataljon Prinses lrene naar het voormalige Nederlands Oost lndië, waar hij in maart 1949 in Soerabaja werd beedigd als beroepsofficier. In de rang van kapitein keerde hij terug naar Nederland, waar hij zijn militaire loopbaan beeindigde als generaal-majoor-commandant van de vierde divisie van het Nederlandse legerkorps. Door koningin Juliana werd hij bij zijn eervolle ontslag benoemd tot generaal-majoor der fuseliers en tot officier in de orde van Oranje Nassau.
Hij werd verder onderscheiden met de Bronzen Leeuw, het Bronzen Kruis, het Kruis van Verdienste, het Oorlogsherinneringskruis, het Ereteken voor Orde en Vrede en het Officierskruis.
Theo van Besouw trouwde te Londen op 15 juli 1944 met Anna Maria Josephina Ooms, ambulance driver Netherlands Red Cross te Londen, geboren te Tilburg op 6 maart 1919. Zij was een dochter van Petrus Joannes Bernardus Ooms, werkzaam bij de Tilburgse vestiging van de Geldersche Credietvereniging, en van Martha Francisca Johanna de Kort. Uit dit huwelijk werden drie zonen en drie dochters geboren.
4. Martinus Maria, geboren op 22 februari 1920, overleden te Tilburg op 6 juni 1920.
5. Josephina Johanna Maria van Besouw, geboren op 30 januari 1921, coupeuse, trouwde te Tilburg op 9 oktober 1945 met Petrus Marinus Kraus, geboren te Oudenbosch op 22 oktober 1918.
6. Martinus Joannes van Besouw. geboren op 17 juli 1922, overleden op 13 oktober 1976. Hij trouwde op 25 januari 1955 Catharina M. Kroese. Uit dit huwelijk werden vijf kinderen geboren.
7. Ludovicus Henricus Petrus van Besouw, geboren op 25 augustus 1923, tekenaar, trouwde op 8 februari 1956 met Angela Catharina Josephina Willekens, geboren te Tilburg op l december 1931. Zij kregen drie zonen en een dochter.
8. Johanna Maria Jacoba, geboren op 13 juli 1924, stierf te Tilburg op 28 november 1925.
9. Augustinus Joannes Ludovicus van Besouw, geboren op 28 juli 1925, gereedschapsmaker trouwde te Hilvarenbeek op 21 oktober 1953 met Antoinetta Anna Graafmans. geboren te Tilburg op 15 maart 1930. Zij emigreerden op 16 april 1954 naar Canada. Aldaar hebben zij nageslacht: drie dochters en
twee zonen.
10. Petrus Johannes van Besouw, geboren op 6 juli l 926. trouwde met Annie Spijkers. Uit dit huwelijk werden twee dochters geboren. Piet van Besouw overleed te Tilburg op 27 april 1999.
11 , Een levenloos geboren kind: 19 januari 1928.
12. Johanna Elisabeth Maria Jacoba, geboren op 11 september 1930, overleden te Tilburg op 3 januari 1931 .
 

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Petrus Augustinus van Besouw?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Petrus Augustinus van Besouw

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. duPre Web Site, Jan du Pré, Petrus Augustinus (Piet) van Besouw, 24 juli 2012
    Toegevoegd door een Smart Match te bevestigen
    Stamboom op MyHeritage.com
    Familiesite: duPre Web Site
    Stamboom: du Pre

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 22 augustus 1886 lag rond de 19,2 °C. De winddruk was 8 kgf/m2 en kwam overheersend uit het noord-noord-oosten. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 77%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 23 april 1884 tot 21 april 1888 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief).
  • In het jaar 1886: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 4,5 miljoen inwoners.
    • 29 januari » Karl Benz deponeert de rechten voor de ’Patent Motorwagen’, die algemeen wordt beschouwd als het eerste voertuig dat specifiek werd ontworpen om door een verbrandingsmotor te worden aangedreven. Deze wordt algemeen gezien als de eerste auto.
    • 14 maart » Firmin Lambot, Belgisch wielrenner († 1964)
    • 3 juli » Carl Benz maakt een proefritje met zijn eerste auto, te Mannheim.
    • 23 juli » De eerste auto's van Gottlieb Daimler komen op de markt.
    • 1 september » Instelling van de rooms-katholieke Bisschoppelijke Hiërarchie in Brits-Indië met vijf aartsbisdommen en veertien bisdommen.
    • 28 oktober » Het Vrijheidsbeeld in New York wordt ingehuldigd.
  • De temperatuur op 25 november 1914 lag tussen 0,3 °C en 3,0 °C en was gemiddeld 1,9 °C. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 29 augustus 1913 tot 9 september 1918 was er in Nederland het kabinet Cort van der Linden met als eerste minister Mr. P.W.A. Cort van der Linden (liberaal).
  • In het jaar 1914: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 6,2 miljoen inwoners.
    • 5 januari » In de autofabrieken van Henry Ford wordt de achturige werkdag ingevoerd.
    • 28 juli » Oostenrijk-Hongarije verklaart Servië de oorlog, daarmee begint de Eerste Wereldoorlog.
    • 25 augustus » Laatste dag van de Slag der Grenzen tussen Frankrijk en Duitsland.
    • 9 oktober » In België valt Antwerpen in Duitse handen.
    • 31 oktober » Begin zware beschietingen rondom het Belgische dorp Wijtschate.
    • 22 november » Brand van de Lakenhallen in Ieper.
  • De temperatuur op 7 januari 1957 lag tussen 2,7 °C en 7,2 °C en was gemiddeld 5,1 °C. Er was 0.1 uur zonneschijn (1%). Het was half bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 13 oktober 1956 tot 22 december 1957 was er in Nederland het kabinet Drees III met als eerste minister Dr. W. Drees (PvdA).
  • In het jaar 1957: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 11,0 miljoen inwoners.
    • 4 januari » Elvis Presley wordt goedgekeurd voor militaire dienst.
    • 28 februari » Guust Flater verschijnt voor het eerst in het weekblad Robbedoes.
    • 15 augustus » Oprichting van de Chileense voetbalclub CD Coquimbo Unido.
    • 31 augustus » De Federatie van Malaya wordt een onafhankelijk schiereiland.
    • 31 oktober » De eerste Duitse kerncentrale wordt in gebruik genomen.
    • 31 oktober » Stroomuitval in Minnesota, waardoor een van de patiënten van Dr. Lillihei sterft en zijn vriend Earl Bakken gestimuleerd wordt de pacemaker uit te vinden.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Van Besouw


De publicatie Stamboom Van Dijk is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
F. van Dijk, "Stamboom Van Dijk", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom_van_dijk/R35502.php : benaderd 6 mei 2024), "Petrus Augustinus van Besouw (1886-1957)".