Stamboom Van Dijk » Gielis Dirck Stans (1450-1503)

Persoonlijke gegevens Gielis Dirck Stans 


Gezin van Gielis Dirck Stans

Hij is getrouwd met Luijtgaerd Aerts van Esch.

Zij zijn getrouwd


Kind(eren):



Notities over Gielis Dirck Stans

Notities bij Gielis Dirck Stans

BP 1249 (Oirschot) okt 1479 – sept 1480 folio 104r
Goijart Goijart Bijerkens
Gielis Dirck Stanssen
BP 1252 (Oirschot) okt 1482 – sept 1483 folio 415v
Aert Aerts die Smijt
Gielis Dirx Stanssart
BP 1253 (Oirschot) okt 1483 – sept 1484 folio 31r
Gielis Dirck Stanssen
BP 1253 (Oirschot) okt 1483 – sept 1484 folio 246r
Gielis Dirck Stanssarts man van Luijtgart Aert van Essche
Heer Henrick zoon wijlen Henrick Belarts, priester
Sch. v. O. d.d.: 13-2-1484 =================051====================
Jan natuurlijke zoon van Jan Cuijpers verkoopt met schepenbrieven van Oirschot aan Gielis Dirck Stans die een stuk land genoemd de Cloet gelegen onder Ameijden hier, b.p. Jan van Gemert, Agnese Paelscots en haar kinderen, Goijaert van de Meervenne. De verkoper belooft alle lasten van zijn kant af te handelen. Actum als boven.
=================052====================
Genoemde Gielis (Stans, JT) als man van Luijtgaerd dochter van wijlen Aert van Esch, verkoopt aan Jan Wouters van de Loo die een stuk beemd genoemd de Hage gelegen onder Erdbruggen hier, b.p. het erf van de koper dat eerder van Jan Wijsen was, Henrick Gijben Hoppenbrouwers, Jan Peter Agnesen, Henrick Thomaessen onze collegaschepen, de gemeijnte, het erf eerder van Jan Eijnssen van der Kee…. (?) genoemd Eessen. De verkoper belooft alle lasten van zijn kant af te handelen. Actum als boven.
BP 1257 (Best) okt 1487 – sept 1488 folio 254v
(Aerle)
Jan Cost Spijkinx
Gielis Dirck Stanssarts
BP 1258 (Oirschot) okt 1488 – sept 1489 folio 23r
Gielis Dirck Stanssen
Bernt Janss van Runde (?) man van Margriet Goijart Beckers
BP 1258 (Oirschot) okt 1488 – sept 1489 folio 374r
Aelbert Henrix van den Scoet man van Aleijt Claes die Becker
Gielis Dirx Stanssart
Sch. v. O. d.d.: 4-1-1489 ==================014====================
Berent Jacops van Rund als man van Margriet dochter van wijlen Goijaert Beckers, doet afstand van zijn aanspraken ten behoeve van Dielis Dirck Stans, inzake de helft van een beemd genoemd de Schavuijt, zoals hij die had verkregen van Aleijt dochter van Goijaert Beckers, welke helft haar in een deling eerder was toebedeeld, gelegen onder Ameijden hier, b.p. de oude Dirck Hoppenbrouwers, Joerden Joerden Brouwers, Willem Deckers, Loijwijch van Hersel, Dirck Hoppenbrouwers, Dielis Stans. Hieruit jaarlijks de helft van 2 en een half pond paijment te betalen en nog de helft van een ander pond paijment en nog een halve oogstdag arbeid te te leveren om het andere jaar. Verder zal hij als koper zelf uit het bezit de helft van twee pond paijment heffen. De verkoper belooft alle lasten van zijn kant af te handelen. Datum 4 januari 1489, getuigen Ansems en Jan Henricks van der Vloten.
BP 1260 (Oirschot) okt 1490 – sept 1491 folio 392r
Gielis Dirx Stanssart
BP 1260 (Oirschot) okt 1490 – sept 1491 folio 469r
Jorden Gielis Arnt Gielissn.
Gielis Dirx Stanssart
BP 1262 (Oirschot) okt 1492 – sept 1493 folio 402r
Gielis Dirx Stanssart
Goijart Janssn. die Becker
BP 1263 (Best) okt 1493 – sept 1494 folio 134v
(Aerle)
Willem Willem Scoenmakers
Gielis Dirx Stanssart
Willem Henrix van der Vloet
Sch. v. O. d.d.: 11-8-1504 =================169====================
Goijaert Jan Beckers verkoopt met schepenbrieven van Den Bosch aan Dirck Jan Dircks (Crijns, JT) een pacht van een Bosch mud rogge per jaar, welke pacht Gielis Dirck Stansaert (Stans, JT) eerder had beloofd aan Goijaert de Becker, in Den Bosch te leveren, op onderpand van een huis, tuin etc., gelegen onder Erdbruggen hier, b.p. Aleijt weduwe van Rutger van der Hoven en haar kinderen, de erfgenamen van Aleijt Bruijstens. Van dit mud rogge had Gielis Stansaert wel zijn aflossingsrecht behouden enDirck heeft de pacht nu afgelost. Datum 11 augustus 1504, getuigen Hersel en Leeuw.
Sch. v. O. d.d.:1508 =================205====================
Dirck zoon wijlen Gielis Stans verwekt bij Luijtgaerd dochter van wijlen Aert van Esch, verder Roef Hap Goijaert Keijmps als man van Marie en verder Dirck Jan Dircks (Crijns, JT) als man van Henrick en nog Lisbeth met Jan Mathijs van Beeck als haar voogd en nog Mechteld met Cornelis Smeets als voogd en Jan Claessen als voogd over de minderjarige kinderen van zijn broer Waltgaert Claessen verwekt bij Heijlwich, allen wettige kinderen en dochters van genoemde Gielis Stans, hebben een deling gemaakt van het bezit na de dood van Gielis en van genoemde Luijtgaerd.
Bij deze deling krijgt Jan Claessen ten behoeve van de genoemde minderjarige kinderen van Waltgaert Claes, een pacht van een mud rogge, welke pacht Gielis Stans eerder had verkregen van Aleijt weduwe van Peters van Gestel en van Hubrecht en Mechteldhaar wettige kinderen, welke pacht Frank van Langel weer had verkregen van Jan van Nortwijck als gemachtigde van het klooster van St. Elisabeth op de berg Sion in de stad Brusssel die die de pacht weer had verkregen van genoemde Aleijt en haar kinderen. Nog krijgt hij een pacht van 2 mud rogge per jaar, die Gielis Stans toen hij nog leefde als huwelijksgift had gegeven aan Waltgaert Claes te Veghel met diens dochter Heijlwich Gielis Stans, waarvoor Waltgaert het geld had ontvangen en weer in Veghel had belegd. Als later blijkt dat hij er volgens brieven minder voor heeft betaald gehad dan 28 peters, dan zullen de erfgenamen van Gielis Stans het verschil bijleggen tot aan een bedrag toe van 28 peters voor elk mud rogge. Verder krijgen de jonge kinderen nog 3 eikenbomen die vandaag nabij het huis staan en waarvan de meeste zijn gemerkt.
Genoemde Dirck Gielis Stans krijgt een schuur en schaapskooi, die afgebroken moet worden, nog krijgt hij een stuk land groot 4 lopenzaad gelegen onder Erdbruggen hier, b.p. zijn zuster Lijsken, de straat, het erf genoemd de Doderom eerder eigendom van Gielis Stans. Nog krijgt hij een stuk land genoemd de Dielisakker, groot een zesterzaad, b.p. Roef Happen zijn zwager waarvan is afgdeeld, Gerard Gerards van Berse, Gijsbrecht Vlemnincks. Nog krijgt hij een stuk land genoemd de Keijaert groot ca.2 en een halve lopenzaad, b.p. Gerard Gerard van Berse. Jan van de Ven, de Moest, het erf eerder van Heijn van de Ven. Nog krijgt hij de helft van een beemd genoemd dat Hulsel, b.p. Mechteld Gielis Stans, Peter Gijben Denis, Henrick Gijsbrecht Hoppenbrouwers, de straat. Nog krijgt hij een eeuwselken genoemd dat Horstken, b.p.. Dirk Jan Dircks zijn zwager zijnde, de kinderen van Dirck Dirck Hoppenbrouwers, Willem de Decker alias de Scomaker. Lasten uit dit erfdeel zijn 45 stuivers, aan Aleijt van Spul een half mud rogge en aan Rutger Noijten alias Cluijstermans een pacht van 6 en een halve lopen rogge en verder een stuiver als chijns.
Voetnoot : Dirck belooft aan zijn zuster Mechteld die het geld te betalen van een pacht van anderhalf lopen rogge per jaar, elke mud tegen 28 stuivers gerekend.
Genoemde Lisbeth Gielis Stans krijgt een huis, tuin etc., gelegen onder Ameijden hier ter plaatse genoemde Erdbruggen, groot 3 lopenzaad, b.p. haar broer Dirck Stans waarvan is afgedeeld, de kinderen van Henrick van den Hoven, de straat. Nog krijgt ze de helft van een eeuwsel genoemd de Caperen, b.p. haar zuster Mechteld waarvan is afgedeeld, Dirck Jan Dircks waarvan is afgedeeld, Willem Scomakers, Heijn Gerards. Nog krijgt ze een stuk land genoemd de Doderum, b.p. Jenneken weduwe van Joerden de Brouwer en haar kinderen, Peter Lanen, haar broer Dirck, Meeus van Esch, de kinderen van Henrick van der Hoven, de straat. Hieruit moet ze jaarlijks aan Jan Mathijs van Beeck 2 gulden betalen en aan Jan de Lose of aan diens vrouw anderhalf mud rogge en nog een stuiver als chijns.
Voetnoot : Lijsken belooft aan haar zwager Roef die het geld te betalen van een half lopen rogge per jaar, zijnde 21 stuivers.
Mechteld Gielis Stans krijgt een stuk land groot 2 lopenzaad genoemd den Gaetschen akker, gelegen onder Erdbruggen hier, b.p.. Jan Jansen van Best, de kinderen van Korsten Gielis, de kinderen van Jan Adriaens van den Doren, de lopende straat. Nog krijgt ze een stuk land genoemde de Cauwe Hoef groot anderhalf lopenzaad, b.p. Daniel Lanen, Willem Willem Scomakers en meer anderen, de straat. Nog krijgt ze de helft van een eeuwsel genoemd de Caperen, b.p. haar zuster Lijsken waarvan is afgedeeld, haar zwager Roef en meere anderen, Willem Willem Scomakers, Heijn Gerards. Nog krijgt ze een halve beemd, b.p. het erf van haar broer Dirck genoemd het Hulsel waarvan is afgedeeld, Peter Gijben Denis, Henrick Gijben Hoppenbrouwers, de straat. Nog krijgt ze een akker genoemd de Langenakker, groot 4 lopenzaad, b.p. het erf van de H. Geest van Oirschot, Roef Happen haar zwager waarvan is afgedeeld, waarover ze haar weg zal houden, Willem Michiels en meer anderen. Lasten uit dit erfdeel zijn 45 stuivers aan Lijsken Dekens en een mud rogge aan Gerard van de Ven en een stuiver als chijns.
Genoemde Roef Happen Goijaerts krijgt een stuk land groot ca.4 lopenzaad, genoemd dat Hoefken en de Audenhof, gelegen in herdgang de Notel, b.p. het erf van de H. geest van Oirschot, Willem Michiels, de straat, zijn schoonzuster Mechteld waarvan is afgedeeld. Nog krijgt hij een stuk land genoemd dat Heijlaer, groot een zesterzaad, b.p. zijn zwager Dirck Stans, de gemeenschappelijke straat, Gijsbrecht Vlemmincks. Nog krijgt hij een eeuwsel genoemd de Streep, b.p.. Willem Willem Scomakers, Meeus van Esch, zijn schoonzusters Mechteld en Lisbeth, de straat. Nog krijgt hij een stuk land genoemd het Haverland, groot anderhalf lopenzaad, b.p. Gijsbrecht Dirck Hoppenbrouwers, Griet Happen en haar kinderen, de erfgenamen van Boijen Pauwels, Wouter van den Mereven. Nog krijgt hij de helft van een beemd genoemd de Swartvoort, b.p. Jan van Esch, de erfgenamen van Willem Goijaert Beckers, de gemeenschappelijke straat en meer anderen. Lasten hieruit zijn 45 stuivers aan Lijsken Dekens, nog 2 oude grote en een half mud rogge aan de H. Geest van Oirschot en een stuiver als chijns.
Voetnoot 1: Roef verkoop dit kindsdeel nu aan Dirck Gielis Stans (is doorgestreept, JT)
Voetnoot 2 : Dirck Gielis Stans belooft aan Roef voortaan een pacht van4 mud en 5 lopen rogge te betalen steeds op Maria Lichtmisdag en over twee jaar de eerste keer, op onderpand van zijn kindsdeel. Actum als boven (is doorgestreept, JT)
Voetnoot 3 : De pacht uit de vorige akte is aflosbaar als hij met Kerstmis vooraf opzegt tegen betaling van 36 peters (akte is doorgestreept, JT)
Genoemde Dirck Jan Dircks (Seijkens, JT) krijgt een huis, tuin etc, gelegen in herdgang de Notel, b.p.. Meeus van Esch, Willem Michiels, de straat, het erf van de H. Geest. Nog krijgt hij een stuk land genoemd de Schavuijt, b.p.. Dirck Hoppenbrouwers, Jan de Brouwer, Dirck Stans, de erfgenamen van Dirck Dirck Hoppenbrouwers, Jan Lebbens, het erf eerder van Loijch van Hersel, Mechteld en Lisbeth kinderen van Gielis Stans. Deze beemd heeft recht van overpad over de erven van Mechteld en van Lisbeth genoemd de Caperen. Nog krijgt hij een eeuwsel genoemd de Dijckakker, b.p. Willem Willem Scomakers, Jan Janssen van Best, Mechteld en Lijsken dochters van Gielis Stans. Nog krijgt hij de helft van een beemd genoemd de Swartvoort, b.p. zijn zwager Roef, Jan van Esch, de straat. Lasten uit dit erfdeel zijn 45 stuivers aan Margriet Belaerts en een stuivers als chijns. Datum op St. Barbara-avond 1508, getuigen Colen, Aelbrecht en Jan Goossens.
=================206====================
Dirck Jan Dircks (Seijkens, JT) heeft beloofd om voortaan een jaarlijkse pacht van 5 en een half lopen rogge te gaan betalen aan Lijsken Gielis Stans, steeds op Maria Lichtmisdag en voor de eerste keer per a.s. Maria Lichtmisdag op onderpand van zijn kindsdeel uit de vorige akte. Actum als boven.
=================207====================
De pacht uit de vorige akte is aflosbaar tegen betaling van 14 en een halve peter, voor elk half mud, elke peter gerekend tegen 18 stuivers. Actum als boven.
Sch. v. O. d.d.: 6-11-1510 =================185====================
Roelof Geraert Backs als man van Elisabeth dochter van Gielis Stans verkoopt nu aan Dirck Gielis Stans die een huis, tuin etc., groot ca. 3 lopenzaad gelegen onder Ameijden, b.p. de straat, de koper waarvan het is afgedeeld, de kinderen van Henrick Verhoeven. Nog verkoopt hij een akker groot 6 lopenzaad genoemd de Doeijerom, zelfde herdgang als hiervoor, b.p. Jenneken Bruijstens met meer anderen, de koper waarvan is afgedeeld, de kinderen van Henrick Verhoeven, de straat. Nog verkoopt hij de helft van een weiland genoemd de Caeperen, gelegen onder Ameijden, b.p. Dirck Jan Dircks, Henrick Gerits. Lasten hieruit zijn 2 gulden per jaar aan Jan Mathijs van Esbeeck, nog anderhalf mud rogge per jaar aan Jan den Loes (Loze, JT) en verder de grondchijns van een stuiver. Datum 6 november 1510, getuigen Leeuw en Berze.
=================186====================
Dirck Gielis Stans uit de vorige akte heeft beloofd om aan Roelof Gerart Backs die voortaan een jaarlijkse pacht van 4 mud rogge te gaan betalen, op onderpand van het bezit uit de vorige akte, steeds op Maria Lichtmisdag en daarbij zal hij per a.s. Lichtmisdag een mud rogge ervan aflossen met 36 peters zonder rente. En als Roelof aan het einde van 4 jaar geld zou willen hebben, en dat een half jaar vooraf aan Dirck kenbaar maakt, dan moet Dirck betalen en als hij dat niet doet op dat moment, dan zal de rogpacht eeuwig en altijd blijven bestaan. Datum 5 november 1510, getuigen Cremer en Berse.
=================187====================
Roelof Gerart Backs verklaart dat Dirck Gielis Stans de 4 mud rogg per jaar mag aflossen aan het einde van 4 jaar op Maria Lichtmisdag met een mud per keer of meer tegen 36 stuivers per mud, mits er een half jaar vooraf is opgezegd. Maar als Dirck opzegt en niet aflost, zal het een eeuwigdurende pacht blijven.
Voetnoot : De 4 mud zijn geheel afgelost, behalve 14 lopen rogge per jaar. Actum als boven.
=================188====================
Dirck Gielis Stans verkoopt aan Peter Goijaert Bierkens die een stuk land te Oirschot onder Ameijden, genoemd het Haverland, groot ca. 2 lopenzaad, b.p. Gijsbrecht Hoppenbrouwers, de kinderen van Dirck Happen, Wouter van de Mereven, de kinderen van Boudewijn Pouwels. De verkoper belooft alle lasten af te handelen. Actum als boven.
=================189====================
Dirck Gielis Stans verkoopt nu aan Dirck Jan Dirck (Crijns, JT) die een stuk land genoemd de Streepen, gelegen te Oirschot onder Ameijden, b.p. Willem de Decker, Meeus van Esch, de straat, de Caperen. Nog verkoopt hij de helft van een eeuwsel genoemd dat Horstken, gelegen onder Ameijden, b.p. de koper, de kinderen van Dirck Hoppenbrouwer, Willem de Decker. Actum als boven.
=================190====================
Dirck Jan Dircks uit de vorige akte belooft aan Dirck Gielis Stans voortaan een pacht van 22 lopen rogge te gaan betalen, Oirschotse maat, steeds op Maria Lichtmisdag, op onderpand van het perceel uit de vorige akte. Hij belooft het onderpand in goede staat te houden voor de betaling van de pacht. Actum als boven.
=================191====================
De pacht uit de vorige akte kan altijd worden afgelost op Maria Lichtmisdag tegen betaling van 46 gouden peters, elke peter tegen 19 stuivers gerekend, mits er een half jaar vooraf is opgezegd. Actum als boven.
=================192====================
Dirck Gielis Stans verkoopt nu met schepenbrieven etc., aan Roelof Gerart Backs die een jaarlijkse pacht van 12 lopen rogge, Oirschotse maat, in mindering op de 4 mud rogge die Dirck vandaag hier voor schepenen heeft beloofd. Die pacht had Dirck JanDircks (Crijns, JT) deze Dirck Gielis Stans eerder beloofd, steeds op Maria Lichtmisdag te betalen op onderpand van een stuk land genoemd de Streepe, nog uit de helft van de Caperen, nog uit een stuk land genoemd de Horst, zoals is vermeld in de 3e brief op de vorige bladzijde. De verkoper belooft alle lasten van zijn kant af te handelen. Actum als boven.
=================193====================
Peter Goijaert Bierkens heeft aan Roelof Gerart backs beloofd die per a.s. Maria Lichtmisdag 36 gouden peters te betalen zonder rente, om daarmee 1 mud rogge af te lossen uit de 4 mud rogge die Dirck Gielis Stans vandaag aan genoemde Roelof had beloofd. Actum als boven.
Sch. v. O. d.d.: 1-8-1524 =================254====================
Jan Daniel Janssen van den Dijck als man van Mechteld dochter van Gielis Stans (mogelijk is Mechteld een halfzuster van Dirck van hierna, JT) verkoopt aan Dirck Gielis Stans een stuk land groot 4 lopenzaad, gelegen in herdgang de Notel, b.p. het erfvan de H. Geest van Oirschot, de kinderen van Katalijn van Gestel, de koper waarvan het eerder is afgedeeld. Nog verkoopt hij hem de helft van een eeuwsel gelegen in herdgang Staren onder Ameijden daar genoemd de Groten Driesch, b.p. Dirck Jan Dircks en meer anderen, Willem Dekkers de kinderen van Henrick Gerits. Lasten hieruit zijn een mud rogge aan Gerard van de Venne en de grondchijns. Er moet overpad worden verleend aan anderen die daar al recht op hadden. Actum als boven.
=================255====================
Dirck Gielis Stans heeft beloofd aan Jan Daniel Janssen van den Dijck dat hij het mud rogge uit de vorige akte aan Gerard van de Venne en na hem aan diens erfgenamen zal betalen. Actum als boven.
=================256====================
Marie dochter van wijlen Gielis Stans met Roelof Happen Goijaerts als haar wettige man en voogd, heeft kontant geld aangeboden waarvan ze zegt dat dat haar eigendom is, om vanwege het recht ven vernadering de helft van een stuk land terug te kopen, groot 4 lopenzaad gelegen in herdgang de Notel. Ook nog de helft van de helft van een eeuwsel gelegen in herdgang Straten, genoemd de Grooten Driesch. Beide percelen waren door Dirck Gielis Stans verkocht aan Daniel Janssen van den Dijck als man van Mechteld dochter van wijlen Gielis Stans. Verschenen is nu deze Dirck Gielis Stans en doet afstand van de helften van de genoemde percelen voor zover zijn zuster Marie daar enig recht in heeft. Datum 2 augustus 1524, getuigen Godefridus Hoppenbrouwers en Aert Henricks. ( blijkbaar verkocht Jan Daniels van den Dijk ook de helft van het bezit dat van zijn schoonzuster was, waarom dat via het recht van vernadering opgeeist werd is vreemd, broer en zus hadden dezelfde rechten, misschien dat het hier een halfbroer en halfzus-relatie betreft?, JT)
=================257====================
Eerder had Marie dochter van Gielis Stans met haar wettige man Roelof Happen Goijaerts kontant geld aangeboden waarvan ze heeft gezegd dat het geld van haar was, om daarmee beroep te doen op het recht van vernadering en daarmee de helft van het stukland en de helft van de helft van een eeuwsel uit de vorige akte terug te kopen. Daarna had Dirck Gielis Stans, in geval zijn zuster Marie enigermate aanspraken heeft op de verkochte percelen qua recht van vernadering, daarvan afstand gedaan. Verschenen is nu deze Marie met haar man Roelof en doen op hun beurt nu afstand van dat recht van vernadering en dragen hun rechten over aan Dirck Gielis Stans zoals dat gebruikelijk is. Actum als boven.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Gielis Dirck Stans?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Gielis Dirck Stans

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Gielis Dirck Stans

Gielis Dirck Stans
1450-1503



Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Over de familienaam Stans

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Stans.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Stans.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Stans (onder)zoekt.

De publicatie Stamboom Van Dijk is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
F. van Dijk, "Stamboom Van Dijk", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom_van_dijk/R11661.php : benaderd 26 april 2024), "Gielis Dirck Stans (1450-1503)".