Stamboom Mom » Theodora Oliviera van Dorth tot Medler (1757-1795)

Persoonlijke gegevens Theodora Oliviera van Dorth tot Medler 


Gezin van Theodora Oliviera van Dorth tot Medler

Zij is getrouwd met Hendrik Willem van Wijnbergen.

Het gebied is al in de Oertijd ontstaan.
Hoe 'Bussloo' ontstond kunt U onderstaand lezen...
Het ontstaan van Bussloo begon bij de streek Gieteloo.
Het buurtschap Gieteloo werd geregistreerd in 956 door het beekje de "Getel" in het moeras gebied.In een oorkonde uit 1050 schrijft men "Gleclo". In 1335 werd geschreven "Ghytelo".Het tijnsregister van 1340 noemt de marca"Gyetlo".Later staat op de kaart van Van Geelkerken"Gietelse bourschap".Bussloo
In de achttiende eeuw werd op Bussloo veel gaoge verbouwd ten behoeve van de Gietelse brouwerij. En wat er aan grond over was, was bos of loo, waaraan Bussloo dan ook zijn naam ontleende.
Bussloo
Na de terugtrekking van het landijs bleef tussen de hierdoor ontstane heuvelruggen een diep uitgesleten bekken achter,het stroomdal van de ijsel. Het gehele ijseldal is zo'n dertig kilometer breed en is door de eeuwen heen opgevuld met allerlei materiaal dat door de rivier is aangevoerd. Hoezeer zo'n rivier bepalend is geweest voor het gebied dat "toevallig" haar stroomgebied is, kan worden afgeleid dat er beenderen zijn aangetroffen van een mammoet, een wolharige neus-hoorn,een reuzenhert,een steppewisent en een oeros. Deze dieren zijn al lang uitgestorven.
Een stukje geschiedenis
Al in de middeleeuwen hadden de dorpen Wilp en Voorst een eigen parochiekerk.De kerk in Wilp werd rond 772 door de heilige Lubuinus (benedictijnen monnik uit engeland) bediend.
In Voorst was er een kerk sinds 893 die toegewijd was aan de H.Drievuldigheid gesticht door de Benedictijnen uit het klooster Prum.
Zowel in Wilp als in Voorst vond aan het einde van de zestiende eeuw de overgang van de "roomsche" naar de hervormde godsdienst plaats.
Maar ook na de overgang bleven velen, waaronder de familie van Dorth, die op Huize Bussloo woonden trouw aan de "roomsche godsdienst".
Bekend was dat hierna rondtrekkende priesters in verschillende adellijke huizen zoals huize Bussloo en Nyenbeek er in het geheim wel kwamen. Er waren in die dagen geen bisschoppen in Nederland,maar wel een apostolisch vicaris die in 1668 op Kasteel Nyenbeek en Huize Bussloo hun diensten aanboden aan bewoners uit de wijde omgeving.
Door het huwelijk van Hendrik Willem Baron van Wijnbergen en Theodora Olivera van Dorth in 1775 kwam huize Bussloo in het bezit van de familie van Wijnbergen. Uit dit huwelijk werd in 1779 Johannus Wilhelmus Aloysius Baron van Wijnbergen geboren.
Rond 1800 is het oorspronkelijke kasteel afgebroken,om plaats te maken voor een nieuw huis. Bussloo was een havezate,een heerlijk-
heid, zodat Baron van Wijnbergen zich"Heer van Bussloo" kon noemen.
Bij de akte van 9 december 1846 heeft Zijne Excellentie Vincentius Ferriri Internuntius en vice-supervisor van de Hollandse Missie ,
Bussloo als onafhankelijke statie opgericht.
Tegen het einde van de achttiende eeuw leefden bij steeds meer mensen het verlangen naar een eigen kerkgebouw. Vanuit Duistervoorde kwam op Zon- en feestdagen een geestelijke om in het Bouwhuis van Huize Bussloo de dienst te doen. Zodoende groeide ook bij de jonge Baron van Wijnbergen het verlangen, om een kerk te bouwen. Nadat hij hiertoe de toestemming had gekregen van Koning Willem 1,liet hij de tekeningen maken, die moesten voldoen aan de richtlijnen van het Ministerie van Waterstaat.Zodoende word de kerk Qua stijl betiteld als waterstaatkerk.
In 1818 werd niet alleen de bouw van de kerk voltooid,maar ook die van een boerenhuis,bestemd voor kosterswoning,met een zijkamertje voor een rondtrekkend priester die de dienst kwam doen. In 1835 liet Baron van Wijnbergen op eigen terrein en op eigen kosten een begraafplaats aanleggen voor de toekomstige parochie. In april 1847 besloot Baron van Wijnbergen" de kerk met meubelen en toebehoren, de begraafplaats,eene Pastorij,benevens de gronden waarop de zelve staan,een en ander gelegen aan de straatweg onder Voorst,in de buurt-schap Gietel,aan de Rooms-katholieke Gemeente van Bussloo te schenken."Bij Koninglijk Besluit van de zevenden april achttien honderd zeven en veertig, numero 88" De kosten van de overdracht waren f. 111,15
School...
In 1871 werd door Theodora Baronnesse van Weinbergen een stuk grond,gelegen achter het kerkhof aangekocht voor de bouw van een school. De toenmalige eigenaar van het landgoed de Poll, jonkheer Schimmelpenninck van de Oyem had echter pas in Gietelo een neutrale school voor zijn pachters gesticht, en tekende dan ook bezwaar aan. Men koos daardoor om aan de kneuterstraat onder een kap een klaslokaal en een onderwijzers woning te bouwen, waarbij in1872 de opening plaats vond.
Als eerste hoofd en enige onderwijzer werd Adrianes Mes benoemd. Hij zou aan de school verbonden blijven tot aan zijn dood in 1889. In de eerste jaren telde de school 25 leerlingen; te samen 6 klassen.Pas in 1907 kreeg men toestemming een school te bouwen op de aangekochte grond achter het kerkhof.
Nu anno 2001 staat de kerk en de school er nog steeds,waarbij de kerk onder de monumenten valt.
Wel is de omgeving van Bussloo enorm veranderd met de komst van de A1 1968, waardoor de meeste boerderijen moesten verdwijnen.
Het is nu een groot recratie gebied met een waterplas van 90 ha.
Deze gegevens zijn overgenomen uit bestaande publicaties.

Zij zijn getrouwd op 4 oktober 1775 te Kranenburg, zij was toen 18 jaar oud.


Kind(eren):


Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Theodora Oliviera van Dorth tot Medler?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Theodora Oliviera van Dorth tot Medler

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 4 oktober 1775 lag rond de 13,0 °C. De wind kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Typering van het weer: zeer betrokken. Bijzondere weersverschijnselen: wat dauw. Bron: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1775: Bron: Wikipedia
    • 13 januari » Eerste opvoering van de opera La finta giardiniera van Wolfgang Amadeus Mozart in München.
    • 15 februari » Kardinaal Giovanni Angelo Braschi wordt gekozen tot Paus Pius VI.
    • 22 februari » Bisschopswijding en kroning van Paus Pius VI in Rome.
    • 14 april » Eerste abolitionistische groepering opgericht in de Verenigde Staten, door Benjamin Franklin en Benjamin Rush.
    • 11 juni » Koning Lodewijk XVI van Frankrijk wordt tot koning gekroond.
    • 21 juni » Karel van Nassau-Usingen wordt opgevolgd door zijn zoon Karel Willem.
  • De temperatuur op 5 april 1795 lag rond de 5,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-noord-oosten. Typering van het weer: betrokken. Bron: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1795: Bron: Wikipedia
    • 19 januari » De Bataafse Republiek uitgeroepen.
    • 6 maart » Afschaffing galgenvelden en galgenbergen in Holland.
    • 7 augustus » Nederland verliest Kaap de Goede Hoop aan de Engelsen in de Slag om Muizenberg.
    • 24 oktober » Polen wordt verdeeld tussen Oostenrijk, Pruisen en Rusland tijdens de Poolse Delingen.
    • 13 december » Een meteoriet treft Wold Newton in het Engelse Yorkshire. Later zal de sciencefictionschrijver Philip José Farmer deze gebeurtenis gebruiken als basis voor zijn Wold Newton family-verhalen.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Van Dorth tot Medler


De publicatie Stamboom Mom is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
H. Pruckmüller, "Stamboom Mom", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom_mom/I2182.php : benaderd 29 april 2024), "Theodora Oliviera van Dorth tot Medler (1757-1795)".