Stamboom Kaak » Hindrik Willems (1683-????)

Persoonlijke gegevens Hindrik Willems 


Gezin van Hindrik Willems

(1) Hij is getrouwd met Wijchertjen Coerts.

Zij zijn getrouwd op 19 april 1705 te Wildervank.


Kind(eren):

  1. Andries Hindriks  ± 1718-????
  2. Hillichjen Hindriks Stuut  ± 1710-???? 
  3. Koert Hindriks  ± 1708-???? 
  4. Willem Hindriks Stuut  ± 1705-???? 


(2) Hij is getrouwd met Margjen Jans.

Zij zijn getrouwd op 3 april 1722 te Wildervank.


Kind(eren):

  1. Jacob Hindriks  ± 1728-????
  2. Jan Hindriks  ± 1723-???? 


Notities over Hindrik Willems

Hendrik Willems was een gezien en gerespecteerd man en hij trouwde op 19 april 1705 in de Hervormde kerk te Wildervank met Wijchertjen Coerts uit Veendam, dochter van Coert Zacharia en Jannetjen Andries. Deze Coert Zacharia was afkomstig uit Veendam. Wijchertjens moeder Jannetjen Andries kwam van Suijdtveen. Tegenwoordig onder Steenwijk (Overijssel) behorend. Veel voormalige veenwerkers uit Suijdtveen (Zuidveen) vestigden zich na 1650 in Veendam en omstreken. Blijkbaar konden ze in Veendam beter betaald werk vinden.
Jannetjens zuster Beerte Andries huwt Otte Harmens 11-12-1687 te Veendam. Beide echtelieden zijn afkomstig uit Suijdtveen. Deze aangetrouwde oom Otte Harmens wordt na de dood van Hindrik Willems en Wijchertjen Coerts voogd over hun minderjarige kinderen. Dat juist een aangetrouwde oom familievoogd wordt, zal wellicht te maken hebben gehad met het feit dat de broers van Hindrik Willems al zijn overleden.
De naam Otte Harmens is dan ook in veel rechterlijke acten te vinden.
In 1704 (Hij is dan 21 jaar) is voor het eerst een rechtelijke acte te vinden, waarin Hindrik Willems als getuige c.q.substituit optrad. Waarschijnlijk kopen Hindrik en Wijchertjen in 1711 een huis. In een acte dd. 25 maart 1711 lenen Hindrik Willems en Wichertjen Coerts namelijk 300 gulden van Jan Harmens Forsten en zijn vrouw Johanna Venema.
Hindrik Willems is een druk bezet man.
Naast substituit is hij ook nog eens diaconieboekhouder van de Ned. Hervormde kerk Wildervank. Er zijn meerdere acten waarin hij als vertegenwoordiger van de diaconie optreed. Ook treed Hindrik Willems naam vele malen op bij koop-en verkoopacten Hij speelt hiein vaak een actieve rol. Nogal eens worden gronden en/of huizen gekocht en verkocht.Hij koopt ondermeer op 26 maart 1725 een brouwerij samen met Claes Cruijmink van een zekere Jannink. Ook worden er gronden en huizen verpacht vooral gelegen aan het Oosterdiep op no. XI in de Wildervank. Hier bezat de familie veel grond. Een bewijs van zijn rijkdom wordt in een andere acte geleverd.
Jan Harmens Forsten (de wedman) koopt grond van Froukje Jans de weduwe van Gerrit Reintz Beerta. Hindrik Willems wordt ook in deze acte genoemd als borgstaande in het geval Jan Harmen Forsten niet aan zijn financiele verplichtingen kan voldoen. Een voor ons raar iets. Een werknemer (substituit-wedman) staat borg voor zijn baas (de wedman).
Een ontroerende acte is zijn testament de dato 3 december 1731, waarin hij zoals beschreven staat bij het volle verstand zorgt voor een goede verdeling van zijn bezit onder zijn tweede vrouw Margjen Jans en kinderen. Zelfs de armen in Wildervank worden niet vergeten. Hij legateert hen 25 Carolus gulden. Hindrik Willems had als diaconieboekhouder waarschijnlijk al veel schrijnende gevalllen van armoede gezien. Aan zijn handtekening is te zien, dat hij zijn einde voelt naderen.
Zonder zwierige krullen met een inktvlek tekent hij zijn laatste wil. Dit testament is hieronder afgedrukt. Hij is dan inmiddels geen substituit meer. In de acte staat het woordje oud- boven het woord substituit gekrabbeld.
Zijn goede vriend de oud-wedman Jan Harmens Forsten is hierbij als getuige aanwezig.
Hindrik Willems werd vader van vier zoons en een dochter, Willem (genoemd naar zijn grootvader van vaders kant), Koert (genoemd naar zijn grootvader van moeders kant) en Andries (genoemd naar zijn andere grootvader van moeders kant).Dit laatste is moeilijk te bewijzen omdat Andries ook een zoon kan zijn van zijn tweede vrouw Margjen Jans.
Willem kan en mag als oudste zoon zijn vader opvolgen als substituut-wedman (plaatsvervangend rechter) in 1731 of 1732. Inmiddels hebben Hindrik Willems en Wijchertjen Coerts en later Margjen Jans al een aardig fortuin vergaart en de familie staat bekend als een van de rijkeren in de streek.Margjen Jans en Hindrik Willems krijgen nog een zoon Jan.
Nog geen jaar na zijn dood verkoopt de familie veel gronden en een tweetal huizen, die eens Hindrik Willems bezit waren.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Hindrik Willems?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Hindrik Willems

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Hindrik Willems

Willem Jacobs
± 1650-????

Hindrik Willems
1683-????

(1) 1705
Andries Hindriks
± 1718-????
Koert Hindriks
± 1708-????
(2) 1722
Jacob Hindriks
± 1728-????
Jan Hindriks
± 1723-????

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • Stadhouder Prins Willem III (Huis van Oranje) was van 1672 tot 1702 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1683: Bron: Wikipedia
    • 6 juni » In Oxford opent het Ashmolean Museum, het eerste universiteitsmuseum ter wereld.
    • 12 september » Het beleg van Wenen wordt gebroken bij aankomst van een strijdmacht van 30.000 Poolse, Oostenrijkse en Duitse troepen onder leiding van de Poolse koning Jan Sobieski.

Over de familienaam Willems

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Willems.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Willems.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Willems (onder)zoekt.

De publicatie Stamboom Kaak is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
J. Kaak, "Stamboom Kaak", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom_kaak/R4622.php : benaderd 25 juni 2024), "Hindrik Willems (1683-????)".