31 januari » In Porto vindt de Revolte van 31 januari 1891 plaats, een mislukte poging om de monarchie in Portugal ten val te brengen en een republiek op te richten.
1 mei » Bij een schietpartij in Fourmies wordt een manifestatie ten voordele van de achturige werkdag bloedig neergeslagen. Er vallen negen doden en 35 gewonden.
16 juni » John Abbott wordt premier van Canada.
9 oktober » De première van het requiem van de Tsjechische componist Antonín Dvořák vindt plaats in Birmingham, Verenigd Koninkrijk .
3 november » De Gazet van Antwerpen publiceert haar allereerste uitgave.
5 november » Marie Curie wordt aangesteld als docente fysica aan de Sorbonne – de eerste vrouw die ooit die positie bekleedde.
Trouwdag 23 februari 1922
De temperatuur op 23 februari 1922 lag tussen 5,1 °C en 9,6 °C en was gemiddeld 8,2 °C. Er was 5,3 mm neerslag. De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-westen. Bron: KNMI
Van 9 september 1918 tot 18 september 1922 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck I met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
Van 19 september 1922 tot 4 augustus 1925 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck II met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
14 maart » Oprichting van de Missio sui juris Urga in Mongolië.
16 april » Duitsland en de Sovjet-Unie ondertekenen het Verdrag van Rapallo.
29 juni » Bisschopswijding van Johannes Olav Smit, Nederlands apostolisch vicaris van Noorwegen, in de Sint Lebuïnuskerk in Deventer.
24 juli » Palestina wordt formeel een Brits mandaatgebied.
6 december » In Londen wordt een overeenkomst getekend tussen Britse en Ierse vertegenwoordigers waarbij Ierland de status van dominion wordt verleend.
Dag van overlijden 6 december 1942
De temperatuur op 6 december 1942 lag tussen 4,7 °C en 8,3 °C en was gemiddeld 6,8 °C. Er was 2,2 mm neerslag gedurende 0.9 uur. Er was 0.6 uur zonneschijn (8%). De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het west-noord-westen. Bron: KNMI
18 januari » Het koopvaardijschip Van Imhoff wordt door een Japans gevechtsvliegtuig tot zinken gebracht. De bewaking en bemanningsleden worden gered, maar meer dan 400 Duitse geïnterneerde burgers verdrinken.
25 januari » Thailand verklaart de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk de oorlog.
27 januari » Laagste minimumtemperatuur in Nederland ooit gemeten (-27,4 °C), te Winterswijk.
10 juni » Een groot deel van de bevolking van Lidice wordt in een wraakactie op bevel van Hitler uitgemoord. Het Tsjechische dorp wordt platgebulldozerd.
9 juli » 9 leden van de verzetsgroep De Oranjewacht, samen met de groep Geuzen van Bernard IJzerdraat uit Schiedam de eerste Nederlandse verzetsgroep worden gefusilleerd door de Duitsers in Fort bij Rijnauwen bij Bunnik. Onder de doden is de oprichter van de groep, Piet Hoefsloot.
9 augustus » In het bezette Kiev winnen fabrieksarbeiders een voetbalwedstrijd van een Duits team met 5-3, waarna het Oekraïense elftal door de Duitsers gevangen wordt gezet. De wedstrijd zou later de geschiedenis ingaan als de 'Dodenwedstrijd'.
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen: J. Jacobs, "Stamboom Jacobs", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom_jacobs/I1138.php : benaderd 6 mei 2025), "Francisca Johanna Maria Hezemans (1891-1942)".
Kopieerwaarschuwing
Genealogische publicaties zijn auteursrechtelijk beschermd. Alhoewel gegevens veelal uit openbare archieven afkomstig zijn, levert het opzoeken, interpreteren, verzamelen, selecteren en ordenen van die gegevens een uniek werk op. Auteursrechtelijk beschermd werk mag niet zondermeer gekopieerd of herpubliceerd worden.
Houdt u aan de volgende regels
Vraag toestemming voor het overnemen van gegevens of licht de auteur op z'n minst in, de kans is groot dat de auteur toestemming geeft, vaak leidt het contact ook weer tot meer uitwisseling van gegevens.
Gebruik de gegevens pas nadat u deze heeft gecontroleerd, het liefst bij de bron (het archief).
Vermeld van wie u de gegevens heeft overgenomen, idealiter ook zijn/haar originele bron.