Stamboom Coster » Leo Emiel Kok (1923-1945)

Persoonlijke gegevens Leo Emiel Kok 

  • Hij is geboren op 7 januari 1923 in Berchem (B).
  • Hij is overleden op 12 mei 1945 in Mauthausen, hij was toen 22 jaar oud.
    Na Westerbork volgden voor Leo de concentratiekampen Theresiënstad (Tsjechië), Auschwitz (Polen) en Mauthausen met dwangarbeid in het werkkamp Ebensee (Oostenrijk). Op 6 mei werd het kamp Ebensee door de Amerikanen bevrijd. Hoewel de bevrijders alles deden om de doodzieke en uitgeputte gevangenen te verzorgen, kwam die hulp voor velen van hen toch te laat. Ook Leo stierf na een week, op 12 mei 1945.
    Na de oorlog zorgde de Nederlandse Oorlogsgravenstichting voor herbegraving van de slachtoffers van het kamp Mauthausen en de bijbehorende werkkampen. Op de begraafplaats van Salzburg bevindt zich een Nederlands Ereveld. In een van die 144 graven rust Leo Kok.
  • Hij is begraven in Salzburg op Ned. Ereveld herbegraven.
  • De biologische ouders zijn Leon Kok en Kaatje Swaab
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 9 juni 2020.

Gezin van Leo Emiel Kok

Hij is getrouwd met (Niet openbaar).

Zij zijn getrouwd in het jaar 1943 te Westerbork, hij was toen 19 jaar oud.Bron 1


Notities over Leo Emiel Kok

Leo Kok werd op 7 januari 1923 geboren in Berchem, een randgemeente van Antwerpen. Zijn ouders hadden de Nederlandse nationaliteit. Zijn vader, Leon Kok, was als diamantslijper in Antwerpen werkzaam. Leo, die goed kon tekenen, volgde lessen op een reclame- en decoratieatelier. In 1940, na de inval van de Duitse troepen in Belgie, vluchtte het gezin. De ouders bleven het grootste deel van de oorlog in Suriname. Leo en zijn broer Charles vluchtten naar Nederland waar Leo bij familie woonde. Hij probeerde in zijn levensonderhoud te voorzien door te werken als free-lance reclamekunstenaar voor diverse bedrijven. Hij werkte onder andere voor de firma JAKO, een textielbedrijf aan de Amsterdamse Nieuwendijk. Ook tekent hij met groot succes portretten.

Tussen 10 januari en 6 april 1942 werd Leo, zoals veel joodse mannen, naar Geesbrug gestuurd, een van de vele werkkampen in Drenthe. Van Geesbrug werd hij naar Westerbork gedeporteerd. Zijn vroegst gedateerde Westerbork-tekening, het portret van Hans Cahen, is van 24 augustus 1942. Westerbork was het begin van de twee belangrijkste jaren in zijn korte artistieke leven. In het kamp maakte hij veel vrienden waaronder Louis de Wijze. Het was via Louis dat Leo kennis maakte met Kitty, de jongere zus van Louis. Zij werkte als verpleegster in het ziekenhuis. Ze werden verliefd en eind 1943 trouwden ze in Westerbork waar ze ongeveer een jaar zouden blijven.

Leo maakte in Westerbork ook contact met kunstenaars als Jobs Wertheim, de tekenaar Jos Gosschalk, de kunsthistoricus Hans van de Waal, de cartoonist Jo Spier, Rite Gompertz en Hans Margules. Met Margules werkte hij vaak samen voor de "Buehne Lager Westerbork" een theatergezelschap hoofdzakelijk samengesteld uit Duits-joodse artiesten. Leo ontwierp en maakte decors, kostuums en attributen. Hij werkte van revue tot revue in de hoop zo van transport vrijgesteld te blijven. Maar in september 1944 werden vrijwel alle medewerkers van de revue op transport gesteld. Leo en zijn vrouw Kitty werden naar Theresienstadt gestuurd. Terwijl Kitty daar achterbleef, werd Leo in oktober 1944 naar Auschwitz doorgestuurd. Toen Auschwitz in januari 1945 door de Duitsers werd geëvacueerd, werd Leo naar Mauthausen getransporteerd en later naar de dwangarbeidskampen Melk en Ebensee. Beide werkkampen waren onderafdelingen van het kamp Mauthausen.

Het kamp Ebensee werd op 6 mei 1945 door de Amerikanen bevrijd. Voor Leo Kok kwam de hulp te laat. Hij overleed vlak daarna op 12 mei 1945 op de leeftijd van 22 jaar. Na de oorlog werd hij herbegraven op het Nederlandse Ereveld in Salzburg. Zijn vrouw Kitty overleefde de oorlog. Ze kwam terug naar Nederland waar ze het grootste deel van Leo's werk terug kreeg via de familie Verwaayen uit Nijmegen. Leo had ze aan een bewaker gegeven om uit het kamp te brengen, voordat hij op transport werd gesteld. De tentoonstelling 'Getekend in Westerbork', die in 1982 in het Joods Historisch Museum gehouden, bracht het werk van Leo Kok voor het eerst in de openbaarheid.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Leo Emiel Kok?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Leo Emiel Kok

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Leo Emiel Kok

Voorouders (en nakomelingen) van Leo Emiel Kok

Leo Emiel Kok
1923-1945

Leo Emiel Kok

1943
(Niet openbaar)

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. http://shum.huji.ac.il/~dutchjew/genealog/katan/194.htm

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 7 januari 1923 lag tussen -0.3 °C en 3,9 °C en was gemiddeld 2,1 °C. Er was 1,4 mm neerslag. De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 19 september 1922 tot 4 augustus 1925 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck II met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
  • In het jaar 1923: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 7,1 miljoen inwoners.
    • 2 februari » Verheffing van het Rooms-katholieke Apostolisch vicariaat Siberië in de Sovjet-Unie tot Bisdom Vladivostok.
    • 13 mei » Zaligverklaring van Robertus Bellarminus (1542-1621), Italiaans theoloog en kardinaal.
    • 23 juni » Oprichting van de Roemeense voetbalclub Rapid Boekarest.
    • 1 september » Tokio wordt getroffen door een zeer zware aardbeving met een kracht van 8,2 op de schaal van Richter. Er vallen meer dan 140.000 doden.
    • 24 oktober » Oprichting van de Albanese voetbalclub KS Flamurtari Vlorë.
    • 29 oktober » Stichting van de republiek Turkije.
  • De temperatuur op 12 mei 1945 lag tussen 13,5 °C en 29,6 °C en was gemiddeld 21,8 °C. Er was 11,5 uur zonneschijn (74%). De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het zuiden. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 27 juli 1941 tot 23 februari 1945 was er in Nederland het kabinet Gerbrandy II met als eerste minister Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
  • Van 23 februari 1945 tot 24 juni 1945 was er in Nederland het kabinet Gerbrandy III met als eerste minister Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
  • Van 24 juni 1945 tot 3 juli 1946 was er in Nederland het kabinet Schermerhorn - Drees met als eerste ministers Prof. ir. W. Schermerhorn (VDB) en W. Drees (PvdA).
  • In het jaar 1945: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 9,2 miljoen inwoners.
    • 3 maart » De Britten bombarderen abusievelijk de Haagse woonwijk Bezuidenhout (zie Bombardement op het Bezuidenhout).
    • 10 maart » Een Amerikaans bombardement op Tokio en de daardoor veroorzaakte branden eisen 83.793 doden en een onbekend aantal gewonden en vermisten.
    • 16 maart » De Slag om Iwo Jima eindigt.
    • 12 april » Canadese militairen bevrijden kamp Westerbork.
    • 31 augustus » Nationale viering van de Bevrijding, tegelijk met Koninginnedag.
    • 29 november » Hannie Schaft wordt herbegraven in Haarlem.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Kok

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Kok.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Kok.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Kok (onder)zoekt.

De publicatie Stamboom Coster is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Frank Coster, "Stamboom Coster", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom_coster/I6600.php : benaderd 13 mei 2024), "Leo Emiel Kok (1923-1945)".