Stamboom Coster » Karel {keizer} "Karel de Grote" de Grote (748-814)

Persoonlijke gegevens Karel {keizer} "Karel de Grote" de Grote 

  • Roepnaam is Karel de Grote.
  • Hij is geboren op 2 april 748 in Ingelheim bij Mainz | bij Aix-la-Chapelle.Bron 1
    Eerdere bronnen gaven 742 als geboortejaar hetgeen hem een bastaard maakte, er is afdoende aangetoond dat Karel een zoon was uit het huwelijk van zijn ouders en het jaar 748 wordt thans als juist ervaren en ook in de “Préhistoire des Capétiens” opgegeven.
  • Hij is overleden op 28 januari 814 in Aken, hij was toen 65 jaar oud.
  • De biologische ouders zijn Pepijn III de Korte en Berthe van Laon
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 9 juni 2020.

Gezin van Karel {keizer} "Karel de Grote" de Grote

(1) Hij had een relatie met NN.

De relatie startte


Kind(eren):

  1. Chrothais  ± 784-> 814


(2) Hij had een relatie met Madelgardis.

De relatie startte


Kind(eren):



(3) Hij heeft/had een relatie met Gerswindis.

De relatie startte


Kind(eren):



(4) Hij heeft/had een relatie met Himiltrudis.

De relatie startte rond 768.


Kind(eren):

  1. Alpais  ± 767-852
  2. Pippijn  ± 770-811


(5) Hij is getrouwd met NN.

Zij zijn getrouwd in het jaar 769, hij was toen 20 jaar oud.


(6) Hij is getrouwd met Hildegard | Houdiard van de Vinzgouw.

Zij zijn getrouwd in het jaar 771 te Aken, hij was toen 22 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Adelais de Grote  ± 773-774
  2. Karel  ± 773-811
  3. Hrothrudis  ± 775-810
  4. Lotharius  ± 778-± 780
  5. Bertrade  ± 780-> 823
  6. Gisela  781-> 814
  7. Hildegardis  782-783


(7) Hij is getrouwd met Fastrada.

Zij zijn getrouwd oktober 783, hij was toen 35 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Theodrada  ± 785-< 853
  2. Hiltrudis  ± 787-> 814


(8) Hij is getrouwd met Liutgardis.

Zij zijn getrouwd rond 795.


(9) Hij had een relatie met Regina.

De relatie startte in het jaar 800, hij was toen 51 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Hugo  ± 804-844


(10) Hij heeft/had een relatie met Adelindis.

De relatie startte in het jaar 806, hij was toen 57 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Theodoricus  807-> 818


Notities over Karel {keizer} "Karel de Grote" de Grote

Karel de Grote werd geboren op 2 april 742, zie notitie bij geboorte. Hij was de zoon van Pippijn III ('de korte') en Bertrada de Laon (bijgenaamd 'Berta met de grote voet'). Over de geboorteplaats van Karel bestaat veel onduidelijkheid. Sommige historici zeggen dat hij geboren is in Quierzy, een klein plaatsje aan de Oise, niet ver van Noyon. Anderen noemen Carloponte als zijn geboorteplaats, op enkele kilometers van Noyon gelegen. Er zijn zelfs historici die menen dat Karel de Grote slechts een mythe is en dat hij in werkelijkheid nooit bestaan heeft (zie de publicatie van de heer H. Feikema onder bronvermeldingen!).
Karel de Grote was van Duits bloed en sprak de Duitse taal. Hij beschikte over weinig boekenkennis en kon nauwelijks schrijven doch beheerste wel diverse talen waaronder het Teutonisch, Grieks en Latijn. Karel wordt doorgaans beschreven in superlatieven: zo zou hij een reus zijn geweest van van bijna twee meter lengte met brede schouders en beresterk. Zo kon hij bijvoorbeeld bewapende mannen met een arm optillen en vier hoefijzers met zijn handen dichtdrukken. Hij was aan het hof de beste zwemmer en kon uitstekend paardrijden. In zijn leven heeft hij een afstand afgelegd die zo'n twee tot vier keer de omtrek van de aarde omvat.
Als "Patricius Romanorum" was hij verplicht de Kerk van Rome te beschermen. Tijdens zijn regeringsperiode breidde het christelijk geloof uit over geheel West Europa. Het geloof verdedigde hij met het schrift en het zwaard waarbij het zwaard het meest gehanteerd werd. Hij was vrijwel altijd op oorlogspad. Slechts in twee van de 46 regeringsjaren, 790 en 807, voerde hij geen oorlog. Ten tijde van Karel beleefde het Frankische rijk een grote opleving. Talrijke bouwwerken verrezen en diverse kunstvormen floreerden.Op zijn initiatief zijn eer vele kerken, paleizen en andere grote bouwwerken gebouwd waaronder de beroemde Dom van Aken. Karel woonde in Paltzen. Een paltz is een versterkte koninklijke boerderij. Ons woord "paleis" komt van het woord "paltz". Een van deze 'Paltzen' bevond zich op het Valkenhof in Nijmegen.
In 754 wordt hij door paus Stephanus II tot koning gewijd, gelijktijdig met zijn vader Pippijn en zijn broer Karloman. Bij de dood van hun vader in 768 volgen Karel en zijn broer Karloman samen hun vader op. Karloman, de jongste, krijgt het betere deel van het rijk (o.a. grote delen van Gallië, dat later Frankrijk zal gaan heten), Karel krijgt West-Gallië (Nederland, België en het westen van Duitsland). Beiden worden gezalfd op 9 oktober 768, Karel te Noyon en Karloman te Soissons.
Na de dood van zijn broer Karloman in 771 wordt Karel de enige koning der Franken (de minderjarige zonen van Karloman worden hierbij gepasseerd, die liet hij opsluiten in een klooster). Karel wordt dan opnieuw tot koning gezalfd in Corbeny. Eenmaal terug in zijn hoofdstad Aken start hij een serie van maar liefst 53 veldtochten die hij bijna allemaal zelf leidde. Deze acties waren gericht op het bekeren van de Beieren en Saksen, het beschermen van Italië tegen invallen van de Saracenen en het verdedigen van Francië tegen de vanuit Spanje oprukkende Moren. De Saksen, aan het oostfront, waren heidenen. Ze brandden Christelijke kerken plat en plunderden regelmatig langs de grenzen. In totaal vonden er tussen 772 en 804 zo'n 18 veldslagen plaats waarbij grote wreedheden aan beide zijden niet geschuwd werden. Toen Karel de Saksen had overwonnen, kregen ze de keuze: zich bekeren of de dood. Binnen een dag werden er zo'n 4500 Saksische rebellen onthoofd.
Na een geslaagde veldtocht tegen zijn ex-schoonvader, Desiderius koning der Longobarden, volgt in 774 zijn proclamatie tot koning der Longobarden. In het jaar 800 wordt hij door paus Leo III, op Kerstavond, tot keizer gekroond van het gehele Roomse Rijk. Karel was niet niet zo blij met deze onverwachte kroning. Hij had liever zichzelf gekroond! Nu leek het alsof de Paus machtiger was dan hij.
Omdat Karel de Grote een heel groot rijk te besturen had, moest hij maatregelen nemen om enigszins grip te houden op de rechtsgang in zijn rijk. Hij verdeelde zijn rijk in gouwen en marken en stelde daar personen aan die voor hem het gebied moesten besturen. Ze werden leenmannen genoemd en Karel de Grote was hun leenheer. Hiermee werd de basis gelegd voor het feodale stelsel dat de latere middeleeuwen zou gaan beheersen. De leenmannen waren meestal rijke edelen, graven of gravinnen of bisschoppen. Een gebied dat veroverd was of dat aan de grens van het rijk lag, werd bestuurd door een generaal. Zo'n speciale gouw werd ook wel een "Mark" genoemd. De generaal die het bestuurde werd een "markies" of "markgraaf" genoemd.
Eén van de regels die Karel invoerde, had betrekking op de landbouw. Het werd het "drieslag-stelsel" genoemd. Veel boeren gebruikten ieder jaar hetzelfde stukje grond om te zaaien en te oogsten. Maar dat is niet goed voor de grond. Op den duur raakt de grond uitgeput en wordt de oogst steeds minder. Karel maakte nieuwe regels voor het gebruiken van de grond. Er werd wisselend zomergraan en wintergraan op verbouwd en eens in de drie jaar moest men de grond braak laten liggen. Het land kreeg dan een jaar rust, waardoor de opbrengst hoger werd.
In 806 was Karel te oud om nog te regeren. Hij verdeelde zijn land onder zijn drie zoons : Pippijn, Karel en Lodewijk. In 810 overleed Pippijn en in 811 Karel. Nu was alleen Lodewijk (de Vrome) over. Hij werd de nieuwe koning over alle gebieden. In 813 kroont de oude Karel de Grote zijn zoon Lodewijk de Vrome tot keizer. Op 28 januari 814 sterft Karel de Grote, 72 jaar oud, in Aken. Hij wordt begraven in de dom in aldaar. Omdat hij de kerk met zoveel ijver verdedigde en uitbreidde werd hij door paus Paschalis III, in het jaar 1165, heilig verklaard. Klein detail hierbij is dat Paschalis III een tegenpaus was en de heiligverklaring geen geldigheid kon hebben. Toch werd de verering door de Kerk toegestaan. Carolus is de patroonheilige van de stad Aken. Ook vandaag de dag geniet Karel de Grote, die door velen gezien wordt als de grondlegger van de Europese gedachte, nog steeds veel aanzien.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Karel {keizer} "Karel de Grote" de Grote?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Karel {keizer} "Karel de Grote" de Grote

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Karel {keizer} "Karel de Grote" de Grote

Voorouders (en nakomelingen) van Karel {keizer} de Grote

Karel Martel
± 690-741
Karel Martel
Caribert Hardrad
± 700-> 748

Karel {keizer} de Grote
748-814

Karel {keizer} de Grote

(1) 
Chrothais
± 784-> 814
(2) 
(3) 
(4) ± 768
Alpais
± 767-852
Pippijn
± 770-811
(5) 769
(6) 771
Karel
± 773-811
Hrothrudis
± 775-810
Lotharius
± 778-± 780
Bertrade
± 780-> 823
Gisela
781-> 814
(7) 783

Fastrada
????-794

Theodrada
± 785-< 853
Hiltrudis
± 787-> 814
(8) ± 795

Liutgardis
????-800

(9) 800
Hugo
± 804-844
(10) 806
Theodoricus
807-> 818

    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. http://home.wanadoo.nl/jjw/ksgenealogy4.htm#I8146

    Over de familienaam De Grote

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam De Grote.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over De Grote.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam De Grote (onder)zoekt.

    De publicatie Stamboom Coster is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Frank Coster, "Stamboom Coster", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom_coster/I6310.php : benaderd 25 april 2024), "Karel {keizer} "Karel de Grote" de Grote (748-814)".