De temperatuur op 22 mei 1909 lag tussen 11,7 °C en 27,1 °C en was gemiddeld 18,7 °C. Er was 12,3 uur zonneschijn (77%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Bron: KNMI
2 januari » President S. Hylkema van de Friese IJsbond zet het licht op groen voor de start van de eerste Elfstedentocht. Van de 48 deelnemers halen er slechts negen de finish van de 200 km lange tocht op dooi-ijs. Winnaar wordt de 24-jarige theologiestudent Minne Hoekstra uit Warga (13 uur en 50 minuten).
16 januari » Ernest Shackleton ontdekt de magnetische zuidpool.
4 maart » William Howard Taft wordt beëdigd als 27e president van de Verenigde Staten
31 maart » De kiel van de Titanic wordt gelegd.
20 juli » Georges Clemenceau dient zijn ontslag in als premier van Frankrijk.
12 september » De Duitser Max Wolf maakt de eerste fotografische opname van de komeet Halley.
Trouwdag 17 juli 1941
De temperatuur op 17 juli 1941 lag tussen 10,6 °C en 22,2 °C en was gemiddeld 16,5 °C. Er was 5,3 uur zonneschijn (33%). De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het west-noord-westen. Bron: KNMI
21 januari » De Britten vallen Tobroek in Libië aan.
14 maart » Peet Petersen, Nederlands voetballer († 1980)
25 maart » Joegoslavië sluit zich aan bij de asmogendheden; twee dagen later verlaat het land de As alweer.
17 april » Het Koninkrijk Joegoslavië wordt door de bezetters opgeheven.
21 oktober » Massamoorden door de nazi's in onder meer Kragujevac.
26 november » Libanon wordt onafhankelijk van Frankrijk.
Dag van overlijden 8 september 1990
De temperatuur op 8 september 1990 lag tussen 9,9 °C en 18,0 °C en was gemiddeld 13,7 °C. Er was 0.3 mm neerslag gedurende 0.1 uur. Er was 4,5 uur zonneschijn (34%). Het was half bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het west-noord-westen. Bron: KNMI
Van dinsdag 7 november 1989 tot maandag 22 augustus 1994 was er in Nederland het kabinet Lubbers III met als eerste minister Drs. R.F.M. Lubbers (CDA).
18 januari » De FBI betrapt de burgemeester van Washington, Marion Barry, op heterdaad bij het gebruiken van cocaïne.
3 april » De wet betreffende de uittreding van deelrepublieken uit de Sovjet-Unie wordt goedgekeurd door de nationaliteitenkamer, een van de twee kamers van de Opperste Sovjet.
28 oktober » In België verliezen de christendemocraten twee zetels en de Partij van de Duitstalige Belgen één zetel bij verkiezingen voor het Parlement van de Duitstalige Gemeenschap. De groenen winnen drie zetels en de socialisten één. De liberalen blijven status quo.
6 november » Bij een aardbeving met een kracht van 6.6 op de schaal van Richter komen zeker 21 mensen om het leven in de Zuid-Iraanse provincie Fars.
20 november » Bij een stemming voor het leiderschap van de Britse Conservative Party komt Margaret Thatcher vier stemmen te kort tegen haar concurrent Michael Heseltine. Er moet een tweede stemronde worden georganiseerd.
2 december » Voor het eerst gaat een journalist de ruimte in. De Japanner Toyohiro Akiyama is de eerste betalende passagier aan boord van een ruimteschip. Zijn werkgever, de Tokyo Broadcasting System betaalde de kosten voor een ruimtereis met de Sovjet-Russische Sojoez TM-11.
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen: Simone, "Stamboom Zijlmans", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-zijlmans/I3587.php : benaderd 14 mei 2025), "Maartje Apolonia Mathlener (1909-1990)".
Kopieerwaarschuwing
Genealogische publicaties zijn auteursrechtelijk beschermd. Alhoewel gegevens veelal uit openbare archieven afkomstig zijn, levert het opzoeken, interpreteren, verzamelen, selecteren en ordenen van die gegevens een uniek werk op. Auteursrechtelijk beschermd werk mag niet zondermeer gekopieerd of herpubliceerd worden.
Houdt u aan de volgende regels
Vraag toestemming voor het overnemen van gegevens of licht de auteur op z'n minst in, de kans is groot dat de auteur toestemming geeft, vaak leidt het contact ook weer tot meer uitwisseling van gegevens.
Gebruik de gegevens pas nadat u deze heeft gecontroleerd, het liefst bij de bron (het archief).
Vermeld van wie u de gegevens heeft overgenomen, idealiter ook zijn/haar originele bron.