Stamboom Willems Hoogeloon-Best » Filips I van Nassau-Wiesbaden-Idstein van NASSAU-WIESBADEN (1492-1558)

Persoonlijke gegevens Filips I van Nassau-Wiesbaden-Idstein van NASSAU-WIESBADEN 

Bron 1

Gezin van Filips I van Nassau-Wiesbaden-Idstein van NASSAU-WIESBADEN

Hij is getrouwd met Adriana van Bergen Op Zoom de GLYMES.

Zij zijn getrouwd op 24 augustus 1514 te Bergen op Zoom, 3315, Noord-Brabant, Nederland, hij was toen 22 jaar oud.


Kind(eren):



Notities over Filips I van Nassau-Wiesbaden-Idstein van NASSAU-WIESBADEN

Filips I van Nassau-Wiesbaden bijgenaamd “der Altherr” (Keulen 26 april 1492 - Idstein 6 juni 1558)[1] was graaf van Nassau-Wiesbaden-Idstein, een deel van het graafschap Nassau. Hij stamt uit de Walramse Linie van het Huis Nassau.

Biografie
Filips was de enige zoon van graaf Adolf III en Margaretha van Hanau-Lichtenberg,[1][2][3][4] dochter van graaf Filips I van Hanau-Lichtenberg en Anna.[2] Hij volgde in 1511 zijn vader op.[1][2][3][4]

In tegenstelling tot zijn vader, die actief had deelgenomen aan het rijksbeleid, richtte Filips zich op de regering van zijn eigen graafschap. Slechts af en toe nam hij aan de rijksdagen deel, zoals aan de Rijksdag van Augsburg in 1530. Hij nam daarentegen actief deel aan de vergaderingen van de Wetterauer Grafenverein om hun gemeenschappelijke belangen te coördineren. Vanwege zijn slechte gezondheid — hij verloor zijn gezichtsvermogen bijna volledig — nam hij niet altijd persoonlijk deel aan de vergaderingen.

Op de Rijksdag van Regensburg in 1532 beloofden Filips III van Nassau-Weilburg en Filips I van Nassau-Wiesbaden 16 ruiters en 80 infanteristen aan keizer Karel V. Deze zouden in de oorlog tegen het Ottomaanse Rijk ingezet moeten worden.

Filips zelf bleef katholiek. Maar hij nam tegenover de Reformatie een eerder passieve houding aan. Hij hinderde deze pogingen niet, maar vooralsnog steunde hij ze ook niet. Dit leidde tot bepaalde problemen in de bezittingen, die hij met anderen deelde en waar de andere heren de Reformatie bespoedigden. Tijdens de Duitse Boerenoorlog kwam het ook in de heerlijkheid Wiesbaden tot onlusten. Er werden een vermindering van de lasten, vrije jacht en andere eisen gesteld.

In 1536 stelde Filips zijn oudste zoon, Filips, die ter onderscheid “der Jungherr” werd genoemd, aan als mederegent.[2][4]

Aan het begin van de jaren 1540 begon Filips “der Altherr” aan een meer hervormingsvriendelijk beleid. In een decreet van 1542 werden reformatorisch gezinde geestelijken beroepen. Tegelijkertijd werd een bestaande school in Wiesbaden in een Latijnse school omgezet. Filips droeg zorg voor de wederopbouw van Wiesbaden na de stadsbrand van 1547. Hij verbood echter tegen betaling door de stad het verblijf van Joden in Wiesbaden.

Filips “der Altherr” nam niet deel aan de Schmalkaldisch Verbond en nam ook niet deel aan de Schmalkaldische Oorlog of de Vorstenopstand tegen keizer Karel V. Hij zag zich echter genoodzaakt het Interim van Augsburg in te voeren en bevoegde onderzoeken toe te staan. In 1552 werd zijn grondgebied door de soldaten van markgraaf Albrecht II Alcibiades van Brandenburg-Kulmbach verwoest. In hetzelfde jaar keerde de lutherse geestelijkheid terug en sindsdien was deze confessie stevig gevestigd. Twisten met naburige vorsten schikte Filips in der minne. Het Klooster Klarenthal werd in 1553 ontbonden.

Op 26 juni 1553 deed Filips “der Jungherr” de definitieve stap om de reformatie in Idstein door te zetten met de beroeping van een lutherse predikant. Op 20 juli 1553 vond het klooster te Idstein juridisch zijn einde als katholieke instelling, toen Filips “der Jungherr” de juridische en economische onafhankelijkheid van het klooster introk.

In 1554 verdeelde Filips “der Altherr” zijn bezittingen tussen zijn twee oudste zoons.[5] Hij overleed vier jaar later en werd begraven in de Uniekerk te Idstein.

Huwelijk en kinderen
Filips “der Altherr” huwde te Bergen op Zoom op 24 augustus 1514[1][2] met Adriana van Glymes (Slot Wouw 9 maart 1495[1][2] - 27 juni 1524),[1][2][3][4] dochter van Jan III van Glymes, heer van Bergen op Zoom[1][2] en Adriana de Brimeu.[2] Adriana werd begraven in de Uniekerk te Idstein.
Uit dit huwelijk werden de volgende kinderen geboren:[1][2][3][4]

Catherina (1515 - 1540), huwde in 1538 met Johan II van Hohenfels († 1573).
Filips “der Jungherr” (1516 - Sonnenberg 3 januari 1566), was sinds 1536 mederegent van zijn vader, werd in 1554 graaf van Nassau-Wiesbaden, erfde in 1556 Idstein van zijn broer Adolf, stond in 1564 Idstein af aan zijn broer Balthasar.
Margaretha (1517 - 24 maart 1596), was abdis van klooster Walsdorf bij Idstein sinds 1554.
Adolf (1518 - Idstein 5 januari 1556), werd in 1554 graaf van Nassau-Idstein.
Balthasar (1520 - 11 januari 1568), werd in 1564 graaf van Nassau-Idstein en erfde in 1566 Wiesbaden van zijn broer Filips.
Anna (1520 - Klooster Walsdorf 1594), was non in Klooster Walsdorf bij Idstein.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Filips I van Nassau-Wiesbaden-Idstein van NASSAU-WIESBADEN?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Filips I van Nassau-Wiesbaden-Idstein van NASSAU-WIESBADEN

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Filips I van Nassau-Wiesbaden-Idstein van NASSAU-WIESBADEN


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Bronnen

  1. Wikipedia

Historische gebeurtenissen

  • Graaf Maximiliaan (Oostenrijks Huis) was van 1482 tot 1494 vorst van Nederland (ook wel Graafschap Holland genoemd)
  • In het jaar 1492: Bron: Wikipedia
    • 30 maart » Ferdinand en Isabella tekenen een decreet dat alle joden uit Spanje verbant, tenzij ze zich bekeren tot het katholicisme.
    • 2 augustus » Joden worden Spanje uitgezet door Koning Ferdinand en Koningin Isabella.
    • 3 augustus » Columbus vertrekt met drie schepen om Indië te vinden langs de westelijke route.
    • 11 augustus » Paus Alexander VI wordt gekozen als opvolger van Paus Innocentius VIII.
    • 12 oktober » Columbus "ontdekt" Amerika: hij denkt een andere zeeweg naar Indië gevonden te hebben. De bewoners van het nieuw ontdekte land noemt hij 'Indianos'.
    • 28 oktober » Christoffel Columbus komt aan op het eiland Cuba.
  • Graaf Filips III (Oostenrijks Huis) was van 1555 tot 1581 vorst van Nederland (ook wel Graafschap Holland genoemd)
  • In het jaar 1558: Bron: Wikipedia
    • 5 maart » Francisco Fernandes brengt tabak naar Europa
    • 17 november » Elizabeth I van Engeland bestijgt de troon.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Van NASSAU-WIESBADEN


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Kees Willems, "Stamboom Willems Hoogeloon-Best", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-willems-hoogeloon-best/I48082.php : benaderd 27 april 2024), "Filips I van Nassau-Wiesbaden-Idstein van NASSAU-WIESBADEN (1492-1558)".