Stamboom Willems Hoogeloon-Best » Anna Gisela SÖHNLEIN (1921-2021)

Persoonlijke gegevens Anna Gisela SÖHNLEIN 

Bron 1

Gezin van Anna Gisela SÖHNLEIN

Zij is getrouwd met Ate WIEBERDINK.

Zij zijn getrouwd op 26 juni 1947 te Amsterdam, Noord-Holland, Nederland, zij was toen 25 jaar oud.


Notities over Anna Gisela SÖHNLEIN

Gisela Söhnlein (Santiago (Chili), 3 oktober 1921 – 16 november 2021)[noot 1] was tijdens haar studie in de Tweede Wereldoorlog actief in het verzet.

Inhoud
Biografie
Söhnlein werd geboren in Santiago (Chili) en verhuisde in 1925, na het overlijden van haar vader, met haar moeder en broer naar Nederland. Vanaf 1939 woonde het gezin in Utrecht. In hetzelfde jaar ging Gisela rechten studeren aan de Universiteit van Amsterdam en werd ze lid van de Amsterdamse Vrouwelijke Studenten Vereniging (AVSV).[1][2] Toen heen en weer reizen niet meer mogelijk was, ging ze in Amsterdam wonen. Haar studentenhuis lag tegenover een kantoor van de Gestapo en ze lag 's nachts wakker van het geschreeuw en gehuil op straat.[3] In hetzelfde huis woonde de vriendin van Piet Meerburg, en via haar raakte zij betrokken bij de Amsterdamse Studenten Groep.[2]

Joden werden vanaf 1942 in de Hollandsche Schouwburg bijeengebracht voor deportatie en de kleine kinderen werden - gescheiden van hun ouders - ondergebracht in de crèche aan de overkant van de straat. In die tijd ontstonden vier verschillende groepen studenten die de kinderen in Amsterdam ophaalden en naar onderduikadressen brachten: naast de Amsterdamse Studenten Groep waren dat het Utrechts Kindercomité, de Trouwgroep en de NV. In allerlei bergplaatsen zoals rugzakken en melkbussen werden kinderen uit de crèche tegenover de Hollandse Schouwburg gesmokkeld. Ook gebruikte men het moment waarop de tram voorbijkwam om kinderen door de voordeur te laten ontsnappen, als de wacht bij de schouwburg eventjes niets kon zien. Op de stations van Amsterdam en Utrecht werden de kinderen overgenomen door andere studenten.

Doordat haar stiefvader Sijbrandus Posthumus bij de spoorwegen werkte, kon Söhnlein gratis reizen en werd zij contactpersoon tussen de Amsterdamse Studenten Groep en het Utrechts Kindercomité. Zij haalde de kinderen in Amsterdam op en bracht ze per trein naar onderduikadressen in het hele land, tot in Friesland en Limburg. Hierbij werkte zij nauw samen met Hetty Voûte.

Enkele kinderen werden ondergebracht in een zomerhuisje in Sint-Michielsgestel (postadres Esch), maar het beheerdersechtpaar bleek onbetrouwbaar te zijn. Hetty Voûte en Gisela Söhnlein gingen in juni 1943 naar Sint-Michielsgestel en kregen de kinderen mee, onder het voorwendsel dat ze wilden gaan wandelen. Ze gaven hun fietsen af op het station van Boxtel en vertrokken met de kinderen naar Utrecht. Intussen was de knokploeg de Oranje Vrijbuiters in Esch aangekomen om het echtpaar te liquideren. De man werd gedood, de vrouw raakte gewond en kon de Sicherheitsdienst (SD) informeren. Ze gaf het contactadres in Utrecht door, waar kort daarop een aantal studenten werd opgepakt.[2][3]

Gevangenschap
De volgende dag ging Hetty Voûte haar fiets ophalen, maar de SD stond haar daar op te wachten. Een dag later werd Gisela Söhnlein op dezelfde manier opgepakt. Beide vrouwen kwamen in Kamp Haaren terecht en na zes maanden in Kamp Vught. In september 1944 werden ze beiden gedeporteerd naar Ravensbrück. Zowel in Vught als in Ravensbrück hielpen zij hun medegevangenen de moed te bewaren door te zingen.[4][5] Vlak voor het einde van de oorlog werden ze opgehaald door het Zweedse Rode Kruis. Via Zweden kwam Gisela Söhnlein in september 1945 weer thuis, Hetty Voûte enkele maanden later.

Na de oorlog
Na de oorlog maakte Gisela Söhnlein haar studie rechten af in Amsterdam[6] en trouwde met Ate Wieberdink (1917-2006). In 1988 ontving zij de Yad Vashem-onderscheiding Rechtvaardige onder de Volkeren. Ook Hetty Voûte heeft deze onderscheiding gekregen.[4]

Bij de presentatie van het boek Vrouwen van Vught (Hans Olink, 1994) in Nationaal Monument Kamp Vught verscheen het liedboekje Hoor de vrouwen zingen, met teksten van liedjes geschreven door Gisela Söhnlein en Hetty Voûte tijdens hun gevangenschap, en een voorwoord van componist Marius Flothuis.[7] In 1998 waren Söhnlein en Voûte betrokken bij de oprichting van Gedenkplaats Haaren; Söhnlein nam zitting in het bestuur.[8]

Söhnlein overleed op 100-jarige leeftijd

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Anna Gisela SÖHNLEIN?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Anna Gisela SÖHNLEIN

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Anna Gisela SÖHNLEIN


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Bronnen

  1. Wikipedia

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 3 oktober 1921 lag tussen 15,0 °C en 19,4 °C en was gemiddeld 17,0 °C. Er was 1,3 uur zonneschijn (11%). De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 9 september 1918 tot 18 september 1922 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck I met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
  • In het jaar 1921: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 6,9 miljoen inwoners.
    • 3 februari » In München vindt de eerste massabijeenkomst van de NSDAP plaats.
    • 14 maart » Lis Hartel, Deens amazone († 2009)
    • 5 mei » Het parfum Chanel Nº5 wordt gelanceerd.
    • 29 juli » Adolf Hitler wordt voorzitter van de NSDAP.
    • 1 december » Oprichting van het rooms-katholieke Apostolisch vicariaat Siberië.
    • 3 december » Oprichting van de Egyptische voetbalbond.
  • De temperatuur op 26 juni 1947 lag tussen 10,9 °C en 30,9 °C en was gemiddeld 22,0 °C. Er was 14,1 uur zonneschijn (84%). De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het oost-zuid-oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 3 juli 1946 tot 7 augustus 1948 was er in Nederland het kabinet Beel I met als eerste minister Dr. L.J.M. Beel (KVP).
  • In het jaar 1947: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 9,5 miljoen inwoners.
    • 28 april » Thor Heyerdahl begint vanuit Peru aan zijn reis aan boord van een balsavlot, de Kon Tiki.
    • 10 juni » Saab produceert zijn eerste auto.
    • 21 juli » Begin van de eerste politionele actie in Nederlands-Indië.
    • 3 augustus » Theo Middelkamp wordt in Reims de eerste Nederlandse wereldkampioen wielrennen op de weg.
    • 14 oktober » De Amerikaanse piloot Chuck Yeager doorbreekt in een Bell X-1 als eerste de geluidsbarrière.
    • 25 november » Nieuw-Zeeland wordt een dominion.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam SÖHNLEIN


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Kees Willems, "Stamboom Willems Hoogeloon-Best", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-willems-hoogeloon-best/I369853.php : benaderd 26 september 2024), "Anna Gisela SÖHNLEIN (1921-2021)".