Stamboom Willems Hoogeloon-Best » Jan LIEVENS (1607-1674)

Persoonlijke gegevens Jan LIEVENS 

Bron 1

Gezin van Jan LIEVENS

(1) Hij is getrouwd met Suzanne Colyn de NOLE.

Zij zijn getrouwd op 23 december 1638 te Antwerpen, 2000, Antwerpen, België, hij was toen 31 jaar oud.


(2) Hij is getrouwd met Cornelia de BRAY.

Zij zijn getrouwd op 23 april 1648 te Amsterdam, 4458, Noord-Holland, Nederland, hij was toen 40 jaar oud.


Notities over Jan LIEVENS

Jan Lievens (Leiden, 24 oktober 1607 - Amsterdam, 4 juni 1674) was een Nederlands kunstschilder en tekenaar, die bekend is omdat hij in zijn jonge jaren nauw met Rembrandt samenwerkte.

Inhoud
Biografie
Lievens werd geboren in Leiden, volgens Arnold Houbraken als zoon van Lieven Hendriksz., een borduurder en Machtelt Jans van Noortzant. Toen hij acht jaar was, ging Lievens in de leer als schilder, eerst in Leiden bij Joris van Schooten[1], en twee jaar later bij Pieter Lastman in Amsterdam. Nauwelijks veertien jaren oud, was hij terug en deed iedereen versteld staan met zijn teken- en schilderwerken. Rembrandt werd in 1625 ook leerling van Lastman, maar die keerde na een half jaar terug naar Leiden. Lievens' werk is sterk verweven met dat van Rembrandt, met wie hij in die periode nauw samenwerkte en mogelijk van 1626 tot 1631 een atelier deelde[bron?]. Hun ambitie, hun aanvankelijke thematiek en stijl vertoonden sterke overeenkomsten en wederzijdse beïnvloeding.

Stadhouder Maurits van Nassau, prins van Oranje, kocht omstreeks 1620 een levensgroot schilderij van Lievens, dat een man voorstelt, die leest bij het licht van brandend turf. Via de Engelse ambassadeur kwam het werk bij koning Jacobus I van Engeland. Hierdoor werd hij op 31-jarige leeftijd uitgenodigd aan het Engelse hof te komen werken.

Constantijn Huygens, secretaris van stadhouder Frederik Hendrik, bezocht beiden te Leiden in 1628, heeft die ontmoeting beschreven en hun werk vergeleken. Lievens toonde originaliteit en durf, Rembrandt meer diepte en inzicht. Beide jongemannen waren koppig - volgens Huygens - omdat ze weigerden naar Italië te gaan om hun stijl te verbeteren. Lievens schilderde in 1628-1629 een portret van Huygens. Constantijn Huygens schreef hierover: Zijn verlangen (om mijn gezicht te schilderen) was zo onweerstaanbaar, dat hij al na een paar dagen (na de uitnodiging aan Lievens) kwam aanzetten, met de verklaring dat hij vanaf dat eerste moment 's nachts niet meer had kunnen slapen en overdag zo in de war was geweest dat hij niet had kunnen werken. Zo onafgebroken was mijn beeld hem bijgebleven, dat hij niet langer meer kon wachten om zijn geestdrift te bevredigen.[1] Lievens zag hierin waarschijnlijk een mogelijkheid zijn naam bekend te maken, omdat Huygens Frederik Hendrik in kunstzaken adviseerde, dik bevriend was met de Engelse ambassadeur en veel invloedrijke mensen kende.

Tussen 1632 en 1634 werkte Lievens in Londen. In Engeland schilderde hij een portret van Thomas Howard. Van 1635-44 woonde hij in Antwerpen en trouwde 23 december 1638 met Suzanne Colyn de Nole, de dochter van de beeldhouwer Michiel Colyns. Lievens werkte in Antwerpen samen met Adriaen Brouwer. Na de dood van zijn eerste vrouw hertrouwde hij in 1648 met Cornelia, de zuster van Jan de Bray. Amalia van Solms liet hem in 1650 een bijdrage leveren aan de decoratie van de Oranjezaal in Huis ten Bosch. Tussen 1653 en 1655 werkte hij voor Amalia's dochter Louise Henriëtte van Nassau aan slot Oranienburg, de echtgenote van Frederik Willem van Brandenburg. Na als hofschilder in Den Haag en Berlijn te hebben gewerkt, verhuisde Lievens naar Amsterdam. Na de dood van Govert Flinck in 1660 kregen Lievens, Jordaens, Jurriaen Ovens en Rembrandt door de gebroers Cornelis en Andries de Graeff de opdracht een aantal grote schilderijen (5,5 bij 5,5 m.) te leveren voor de decoratie van het nieuwe stadhuis in Amsterdam. Ook Ferdinand Bol heeft, tevergeefs, schetsen gemaakt in de hoop een opdracht te kunnen krijgen. Rembrandt kreeg zijn werk De samenzwering van de Bataven onder Claudius Civilis teruggestuurd, terwijl dat van Lievens, Brinio op het schild geheven nog op z'n plaats hangt. In 1663 reisde hij samen met Gerbrand van den Eeckhout naar Gelderland. Hoewel Lievens erkend werd als een topschilder, leefde hij of op grote voet of hij raakte na 1672, toen de kunstmarkt instortte, dermate in financiële moeilijkheden dat zijn kinderen de erfenis weigerden. Lievens correspondeerde met Johan de Witt en Pieter de Graeff. Deze brieven bevinden zich in het Amsterdams Historisch Museum.

Concurrent van Rembrandt
Volgens Rembrandtkenner Gary Schwartz en anderen ontleende Rembrandt veel vroeg materiaal aan Lievens. Bovendien antedateerde Rembrandt enkele van zijn werken, zodat het leek of Lievens door hem geïnspireerd was in plaats van andersom. Rembrandt zette ook in de jaren 1630 zijn naam onder een aantal schilderijen en etsen van Lievens. Over contacten tussen Rembrandt en Lievens na 1631 is niets bekend. Rembrandt verkocht een schilderij van Jan Lievens na zijn faillissement.

Lievens als etser
Lievens begon in het najaar van 1625 met etsen. We kennen uit die tijd twee prenten, 'De besnijdenis' en 'De vlucht naar Egypte', die tot voor kort aan Rembrandt werden toegeschreven. In 1628 begon ook Rembrandt met etsen. Het is waarschijnlijk dat Lievens hem dat heeft geleerd. Rembrandt heeft later een aantal oosterse koppen van Lievens nageëtst en die, zonder de naam van Lievens te vermelden, onder zijn eigen naam op de markt gebracht.

Werk en stijl
Jan Lievens was een historie- en portretschilder. Lievens maakte echter - anders dan Rembrandt - ook wel stillevens. Na 1632 maakte Lievens' stijl grote veranderingen door. Tijdens zijn driejarig verblijf in Engeland onderging hij invloed van de schilderijen van Anthony van Dyck en in Antwerpen van Rubens. Lievens' stijl werd barok en hij schilderde meer dan levensgroot.

Een van Lievens' bekendste schilderijen is een "Jongensportret" (dat door Rembrandt is geretoucheerd). Lievens maakte vermoedelijk ook een portret van Rembrandt, herkenbaar aan zijn krullende bruine haar (zie link naar het Rijksmuseum). Rembrandt is afgebeeld in een fantasiekostuum, met een muts, een militaire ringkraag en een lichte halsdoek. Dit is een voorbeeld van Lievens' overeenkomst met de stijl van Rembrandt en Caravaggio: veel donkere tinten en sterk clair-obscur. Zijn portret van Robert Kerr, een graaf uit Schotland, kunstkenner, schrijver en kamerheer, die als een van de eersten schilderijen van Rembrandt in Engeland introduceerde en na de onthoofding van Karel I van Engeland in armoedige omstandigheden in de Republiek leefde, wordt als zeer sterk aangemerkt.

Galerij

Een meisje in profiel

Allegorie van de zintuigen, 1622

Feest van Esther, 1625

Koning Saladin naast een geketende koning Guy van Lusignan, 1625

Jongeman die een jonge vrouw omhelst, ca. 1627/1628

Pilatus wast zijn handen in onschuld, Museum De Lakenhal, Leiden

Portret van Constantijn Huygens, ± 1628

Portret van Rembrandt, mogelijk 1629, Rijksmuseum Amsterdam

Gebaarde man met baret, 1630, National Gallery of Art, Washington, D.C.

Stilleven met boeken, ca. 1630, Rijksmuseum, Amsterdam

Prins Karel I Lodewijk van de Palts met zijn leraar Wolrad von Plessen, als Aristoteles met de jonge Alexander de Grote, 1631, J. Paul Getty Museum, Los Angeles

Opwekking van Lazarus, 1631

Portret van de stokoude Petrus Egidius de Morrion, 1637

Adriaen Brouwer, ca. 1640 (krijt op papier)

Zelfportret, vroege jaren 1650, National Gallery, Londen

Bosgezicht met een tekenaar, ca. jaren 1660

De Oorlog, loopt religie en rechten onder de voet, allegorie, 1664

Waardering
Jan Lievens werd in zijn tijd in Leiden als een wonderkind beschouwd. Hij was in zijn geboortestad duidelijk populairder dan Rembrandt. Ook in de autobiografie van Huygens is een zekere voorkeur voor Lievens merkbaar. Dat beeld wordt door de biografie van Orlers, de burgemeester van Leiden, bevestigd. Zijn tekst over Lievens is bijna twee keer zo lang als die over Rembrandt. Orlers hield op met schrijven over Rembrandt toen deze Leiden verliet, terwijl hij over Lievens nog uitgebreide informatie geeft tot aan 1640, het jaar waarin zijn boek verschijnt. Ook in het traktaat 'Lof der Schilder-konst' van Philips Angel, dat in 1642 verscheen, krijgt Lievens veel meer aandacht dan Rembrandt. Een tiental jaren voor zijn dood noemde Lievens zichzelf nog ongeëvenaard in heel Europa.

Werken (selectie)
Robert Kerr, 1st earl of Ancram, 1654, National Galleries of Scotland
Mercurius en Argus, circa 1625-26
Portret van Joost van den Vondel
De heilige Hiëronymus als boeteling, circa 1631
Een portret van Jan Vos (dichter)
Een portret van René Descartes (1643)
Een portret van Anna Maria van Schurman (1649)[2]
Werk in openbare collecties (selectie)
Amsterdam Museum
Rijksmuseum Amsterdam[3]
Museum de Fundatie, Zwolle
Museum De Lakenhal, Leiden
National Gallery (Londen)[4]
Tentoonstellingen (selectie)
Jan Lievens: A Dutch Master Rediscovered van 26 oktober 2008 t/m 11 januari 2009 in de National Gallery of Art in Washington
Jan Lievens, loopbaan van een wonderkind van 17 mei t/m 9 augustus 2009 in het Rembrandthuis in Amsterdam
Jan Lievens: A Dutch Master Rediscovered van 7 februari t/m 26 april 2009 in het Milwaukee Art Museum in Milwaukee
Externe links
Jan Lievens in de National Galleries of Scotland
Jan Lievens op Artcyclopedia

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jan LIEVENS?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Jan LIEVENS

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Jan LIEVENS


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Bronnen

  1. Wikipedia

Historische gebeurtenissen

  • Stadhouder Prins Maurits (Huis van Oranje) was van 1585 tot 1625 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1607: Bron: Wikipedia
    • 10 maart » Susenyos verslaat de gecombineerde legers van Yaqob en Abuna Petros II in de veldslag van Gol in Gojjam, waardoor hij keizer van Ethiopië wordt.
    • 25 maart » De Nederlandse vloot van Jacob van Heemskerck vertrekt uit Nederland voor de uiteindelijk succesvolle Zeeslag bij Gibraltar.
    • 25 april » In de Zeeslag bij Gibraltar vernietigt een Nederlandse vloot de Spaanse.
    • 21 december » Pieter Willemszoon Verhoeff, de held van de Slag bij Gibraltar, vertrekt als admiraal van de VOC naar Nederlands-Indië.
  • Stadhouder Prins Willem II (Huis van Oranje) was van 1647 tot 1650 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1648: Bron: Wikipedia
    • 30 januari » De tekst van het verdrag van de Vrede van Münster wordt vastgesteld, en ter ondertekening naar Den Haag en Madrid gestuurd.
    • 23 maart » Frankrijk en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden tekenen het Verdrag van Concordia waarin de deling van het eiland Sint Maarten geregeld wordt.
    • 15 mei » Vrede van Münster.
    • 28 oktober » Eerstesteenlegging van het Stadhuis van Amsterdam.
  • Stadhouder Prins Willem III (Huis van Oranje) was van 1672 tot 1702 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1674: Bron: Wikipedia
    • 19 februari » Engeland en Nederland tekenen de Vrede van Westminster. Een onderdeel van deze overeenkomst was dat de kolonie Nieuw-Amsterdam onder Engels gezag komt. Zij hernoemen ze tot New York.
    • 1 augustus » Een tornado teistert de stad Utrecht; het schip van de Domkerk stort in waardoor de toren compleet los komt te staan van het koor. Ook de Pieterskerk heeft grote schade.
    • 11 augustus » Slag bij Seneffe tussen een Frans leger onder maarschalk Condé en een Nederlands - Spaans - Oostenrijks - Duits leger onder stadhouder Willem III.
    • 26 oktober » Walraad van Nassau-Usingen wordt benoemd tot gouverneur van Bergen op Zoom.
    • 10 november » Nederland draagt officieel Nieuw-Nederland over aan de Britten. De nieuwe naam wordt New York.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam LIEVENS

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam LIEVENS.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over LIEVENS.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam LIEVENS (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Kees Willems, "Stamboom Willems Hoogeloon-Best", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-willems-hoogeloon-best/I300773.php : benaderd 10 mei 2024), "Jan LIEVENS (1607-1674)".