Stamboom Willems Hoogeloon-Best » Jan KOOPMANS (1905-1945)

Persoonlijke gegevens Jan KOOPMANS 

Bron 1

Gezin van Jan KOOPMANS


Notities over Jan KOOPMANS

Jan Koopmans (Sliedrecht, 26 mei 1905 - Amsterdam, 24 maart 1945) was een Nederlands theoloog die onder meer bekendheid verkreeg vanwege zijn proefschrift over het oud-kerkelijk dogma. Hij was predikant in de Nederlandse Hervormde Kerk. In 1945 kwam hij op 39-jarige leeftijd door een verdwaalde Duitse kogel om het leven.

Inhoud
Levensloop
Koopmans volgde aanvankelijk de opleiding tot leraar aan de HBS in Bussum. Zijn vader stond aanvankelijk huiverig ten opzichte van diens roeping als predikant, omdat dominees op een voetstuk worden geplaatst en naar de mond worden gepraat. Hij gebruikte onder meer de term 'karakterbedervend'. Desondanks gaf hij loyaal zijn medewerking. Koopmans studeerde theologie in Utrecht.

Na zijn studie werd hij in 1928 predikant in Elkerzee op het Zeeuwse eiland Schouwen. Na daar drie jaar gediend te hebben, nam hij het beroep van 's-Heer Hendrikskinderen aan. Dit was een kleinere gemeente vlak bij Goes, zodat er meer tijd vrijkwam voor studie. Van hieruit deed hij in 1934 het doctoraal examen. Het thema van de scriptie was: Luther en Melanchthon over het gezag der kerk. Een nadere uitwerking van dat thema legde Koopmans in 1938 op tafel, toen hij promoveerde op de dissertatie Het oudkerkelijk dogma in de Reformatie, bepaaldelijk bij Calvijn.

Adolf von Harnack had in zijn Lehrbuch der Dogmengeschichte beweerd dat de Reformatie feitelijk geen affiniteit had met het klassieke dogma van de Kerk (de Tweenaturenleer en het dogma van de Drie-eenheid). Hun vasthouden eraan was – volgens Von Harnack – weinig anders dan een lippendienst. Bij hen was de godsdienst een zaak van het innerlijk geworden, een directe verhouding van de mens tot God, waar de ‘filosofische bouwsels’ van het dogma nog wel bij genoemd werden, maar niet werkelijk functioneerden. Koopmans wilde laten zien dat dat beeld onjuist was.

In 1939 wordt Koopmans bijbelstudiesecretaris van de Nederlandse Christen Studentenvereniging (NCSV). Vanuit die functie had hij ook regelmatig contact met de Bekennende Kirche in Duitsland. In datzelfde jaar verscheen een commentaar op de Nederlandse Geloofsbelijdenis.

Duitse bezetting
Aan het begin van de Duitse bezetting diende elke overheidsambtenaar een verklaring te tekenen dat hij niet van Joodse bloed was, de zogeheten Ariërverklaring. Koopmans schreef in november 1940 in reactie daarop de brochure Bijna te Laat! waarin hij een hartstochtelijk appel deed op de Nederlandse kerk en het Nederlandse volk om de Joden niet te verraden. In 1941 verscheen van zijn hand de verklaring Wat wij wel en wat wij niet geloven, met de verwerping van het antisemitisme als ‘een van de hardnekkigste en dodelijkste vormen van verzet tegen de heilige en barmhartige God, wiens Naam wij belijden’.

In 1941 werd hij ook beroepen als predikant door een Hervormde gemeente in Amsterdam. Hij probeerde daarbij zo veel mogelijk Joodse mensen te helpen. Vanuit zijn functie onderhield hij ook contact met de Duitsers en protesteerde regelmatig tegen de behandeling van de Joden door de bezetter. Om arrestatie te voorkomen 'logeerde' Koopmans in de laatste maanden van de oorlog regelmatig op een ander adres.

Overlijden
Op 12 maart 1945 werden bij het Weteringplantsoen 30 personen, waaronder een 15-jarige jongen, in koelen bloede door de Duitsers gefusilleerd. Het was een represaillemaatregel voor het doodschieten van een S.D-er, Weener, in een portiek van een woning aan de Stadhouderskade. Eén van de kogels vloog over het hoofd van de slachtoffers en trof Koopmans, die vanuit zijn onderduikadres op de Stadhouderskade toekeek, in het hoofd. Twaalf dagen later overleed hij aan zijn verwondingen.

Bibliografie
Luther en Melanchthon over het gezag der kerk, 1934. Doctoraalscriptie
Het oudkerkelijk dogma in de Reformatie, bepaaldelijk bij Calvijn, uitg. H. Veenman & zonen, Wageningen 1938. Dissertatie
Kleine postille, Nijkerk 1938
De Nederlandsche Geloofsbelijdenis, Amsterdam 1939
Nieuwe postille, Nijkerk 1940
Bijna te Laat!, illegale brochure, 1940
Wat wij wel en wat wij niet geloven, brochure, 1941
Postuum uitgebracht werk
De tien geboden. In aansluiting aan den Heidelbergschen Catechismus uitgelegd, Callenbach, Nijkerk 1946
Laatste postille, geredigeerd door K.H. Miskotte, Nijkerk 1947
Het woord onder ons. Fragment, opgenomen in De wegen van het woord. Het evangelie naar Johannes, p. 308—327, Dr. E.L. Smelik, uitg. Callenbach, Nijkerk 1948
Onder het Woord. Verzamelde opstellen, bijeengebracht en ingeleid door K.H. Kroon, 1949
Secundaire literatuur
Dienaar tot de oogst. Een beeld van zijn persoon en werk. Geredigeerd door G.W. Marchal, Den Haag 1985
Jan Koopmans (1905-1945). Theoloog bij de tijd, G.C. den Hertog & G.W. Neven, uitg. Kok ten Have, 2008
Fantasie "Bijna te laat" voor orgel, opus 133 André de Jager. Voor Wijtske, zijn oudste dochter, ter herinnering aan dr. Jan Koopmans. 2017.
Het spreken van de kerk in de theologie van dr. J. Koopmans, C.C. den Hertog, KokBoekencentrum, Utrecht, 2018

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jan KOOPMANS?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Jan KOOPMANS

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Jan KOOPMANS


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Bronnen

  1. Wikipedia

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 26 mei 1905 lag tussen 6,3 °C en 20,3 °C en was gemiddeld 13,1 °C. Er was 2,8 uur zonneschijn (17%). De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het noord-oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 1 augustus 1901 tot 16 augustus 1905 was er in Nederland het kabinet Kuijper met als eerste minister Dr. A. Kuijper (AR).
  • Van 17 augustus 1905 tot 11 februari 1908 was er in Nederland het kabinet De Meester met als eerste minister Mr. Th. de Meester (unie-liberaal).
  • In het jaar 1905: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 5,5 miljoen inwoners.
    • 11 februari » Oprichting van de Apostolische Prefectuur Nederlands-Borneo in Nederlands-Indië.
    • 4 maart » Theodore Roosevelt wordt her-beëdigd als 26e president van de Verenigde Staten
    • 16 mei » In Vriezenveen voltrekt zich een van de grootste branden uit de Nederlandse geschiedenis, die later het hele land wist te beroeren. In een paar uur tijd branden 228 huizen, twee kerken en het gemeentehuis aan de noordkant van Vriezenveen af. Er zijn geen persoonlijke ongelukken, maar er is wel heel veel leed. Circa 1600 inwoners zijn opeens dakloos. Drie dagen na de brand brengen koningin Wilhelmina en prins Hendrik een bezoek aan het zo getroffen dorp.
    • 30 juni » Albert Einstein stuurt het artikel "Zur Elektrodynamik bewegter Körper" in, waarin hij de speciale relativiteitstheorie introduceert. Het wordt op 26 september gepubliceerd.
    • 17 augustus » Kabinet-Kuyper treedt af en wordt opgevolgd door Kabinet-De Meester.
    • 18 november » Prins Karel van Denemarken wordt koning Haakon VII van Noorwegen.
  • De temperatuur op 24 maart 1945 lag tussen 8,7 °C en 21,4 °C en was gemiddeld 14,5 °C. Er was 9,6 uur zonneschijn (77%). De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 27 juli 1941 tot 23 februari 1945 was er in Nederland het kabinet Gerbrandy II met als eerste minister Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
  • Van 23 februari 1945 tot 24 juni 1945 was er in Nederland het kabinet Gerbrandy III met als eerste minister Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
  • Van 24 juni 1945 tot 3 juli 1946 was er in Nederland het kabinet Schermerhorn - Drees met als eerste ministers Prof. ir. W. Schermerhorn (VDB) en W. Drees (PvdA).
  • In het jaar 1945: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 9,2 miljoen inwoners.
    • 19 maart » Tweede Wereldoorlog: voor de kust van Japan wordt het Amerikaanse vliegdekschip USS Franklin geraakt door een bom. Achthonderd man personeel komt om, en het schip is zwaar beschadigd.
    • 30 maart » In De Nieuwe Standaard verschijnt de eerste aflevering van de strip Rikki en Wiske (voorloper van Suske en Wiske).
    • 11 april » Bevrijding van het concentratiekamp Buchenwald.
    • 24 oktober » Oprichting van de Verenigde Naties.
    • 31 oktober » Peru wordt een lidstaat van de Verenigde Naties
    • 3 november » In Cuenca, Ecuador wordt het Estadio Alejandro Serrano Aguilar officieel in gebruik genomen.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

  • 1902 » Karel Cuypers, Belgisch sterrenkundige en humanist († 1986)
  • 1904 » George Formby, Brits muzikant, zanger en acteur († 1961)
  • 1907 » John Wayne, Amerikaans acteur († 1979)
  • 1908 » Aleksej Arboezov, Russisch toneelschrijver († 1986)
  • 1908 » Malando, Nederlands bandleider († 1980)
  • 1909 » Matt Busby, Schots voetballer en voetbaltrainer († 1994)

Bron: Wikipedia


Over de familienaam KOOPMANS

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam KOOPMANS.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over KOOPMANS.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam KOOPMANS (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Kees Willems, "Stamboom Willems Hoogeloon-Best", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-willems-hoogeloon-best/I300424.php : benaderd 27 april 2024), "Jan KOOPMANS (1905-1945)".