Stamboom Willems Hoogeloon-Best » Berend Jan UDINK (1926-2016)

Persoonlijke gegevens Berend Jan UDINK 

Bron 1

Gezin van Berend Jan UDINK

Hij is getrouwd met (Niet openbaar).

Zij zijn getrouwd op 4 oktober 1949, hij was toen 23 jaar oud.


Notities over Berend Jan UDINK

Berend Jan (Bé) Udink (Deventer, 12 februari 1926 – Goedereede, 24 mei 2016) was een Nederlands politicus voor de Christelijk-Historische Unie (CHU) en ondernemer. Na zijn politieke loopbaan was hij topfunctionaris bij OGEM.

Inhoud
Politiek
Ontwikkelingshulp
Udink was een econoom die op 3 april 1967 op zijn autoradio toevallig hoorde dat hij minister voor Ontwikkelingssamenwerking zou worden in het kabinet-De Jong, hoewel hij beoogd minister-president Piet de Jong nog nooit had ontmoet. Hij wist een begrotingsnorm van één procent ontwikkelingshulp vast te leggen door met aftreden te dreigen.

Partijleider en lijsttrekker
Van 1970 tot 1971 leidde hij de CHU. Voor de verkiezingen van 1971 voerde hij een campagne waarin 'law and order' centraal stond. Na de verkiezingen zat hij kortstondig in de Tweede Kamer.

Volkshuisvesting
Vervolgens was hij van 1971 tot 1973 minister van Volkshuisvesting en eveneens vanaf 1972 minister van Verkeer en Waterstaat in de kabinetten Biesheuvel I en Biesheuvel II. Hij voerde de huurharmonisatie in waarop de linkse oppositie hem fel aanviel. In 1972 lanceerde minister Udink het Rijksspreidingsbeleid dat beoogde instanties van het Rijk naar provincies te verplaatsen. Tevens was er het doel opgenomen de kantorensector in het Haagse af te remmen. Dit beleid was het vervolg op een rapport van de Commissie Spreiding Rijksinstellingen uit 1961.[1] In de tien à twaalf jaar na 1972 plaatste het Rijk 16.000 Haagse ambtenaren over naar provinciesteden als Apeldoorn, Groningen, Zwolle, Enschede en Heerlen. Het ging om ca. 16.000 gezinnen, met in totaal ca. 50.000 tot 60.000 welvarende inwoners. Diensten van het Ministerie van Defensie gingen de provincie in; de Centrale Directie van de PTT (toen nog een Rijksdienst) verhuisde naar Groningen en de Topografische dienst naar Emmen. Voor Den Haag had dit tot gevolg dat het inwonertal drastisch daalde en vooral middenklassegezinnen de stad uit trokken. Met de verplaatsing van Rijksdiensten werd beoogd de provincies juist een impuls te geven.

OGEM
Na zijn ministerschap speelde Udink een belangrijke rol bij het OGEM-concern. In 1973 kwam hij bij OGEM in dienst en was verantwoordelijk voor de internationale activiteiten. In januari 1978 werd hij president-directeur, hij volgde Karel Fibbe op die acht jaar lang leiding aan OGEM had gegeven. Onder Fibbe en Udink groeide OGEM zeer snel mede door veel overnames, in 1979 telde het bedrijf zo'n 20.000 medewerkers.

Begin 1980 nam Udink ontslag, of hij werd ontslagen, na zwaar tegenvallende resultaten. Hem werd verder verweten de zaken te rooskleurig te hebben voorgesteld. Over het eerste halfjaar van 1979 werd een winst van 11 miljoen gulden gerapporteerd, terwijl intern al een verlies van ruim 30 miljoen gulden voor het hele jaar werd verwacht.[2] Een onderzoekrapport van professor Kuin legde diverse problemen van OGEM en de rol van Udink daarin bloot.[3] De problemen in de bouwdivisie van OGEM werd te laat onderkend en de mislukte overname van het Duitse Beton- und Munierbau had veel geld gekost.[3] Kort na de overname ging dit bedrijf failliet omdat een grondig boekenonderzoek niet nodig was volgens Udink. Het besluit van OGEM om het aandelenbelang in het verlieslijdende Lindeteves-Jacoberg in 1974 naar 100% te verhogen was ook ongelukkig.[3] Over zijn vertrekregeling is nog gesteggeld, maar na dreiging met een rechtszaak kreeg Udink een afvloeiingsregeling ter waarde van 1,5 miljoen gulden.[4]

Bronnen, noten en/of referenties
De informatie op deze pagina, of een eerdere versie daarvan, is geheel of gedeeltelijk afkomstig van www.parlement.com. Overname was tot 1 februari 2016 toegestaan met bronvermelding.
Tweede Kamer der Staten-Generaal Evaluatie van het Rijksspreidingsbeleid, Zitting 1980-1981, nummer: 16625
Telegraaf Ex-topman ontkent gekoei met resultaten, geraadpleegd op 3 maart 2015
Telegraaf Udink terecht ontslagen, 7 januari 1981, geraadpleegd op 3 maart 2015
Het Vrije Volk Udink krijgt 1,5 miljoen, 6 september 1980, geraadpleegd op 3 maart 2015

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Berend Jan UDINK?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Berend Jan UDINK

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Berend Jan UDINK


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Bronnen

  1. Wikipedia

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 12 februari 1926 lag tussen -0.2 °C en 5,8 °C en was gemiddeld 3,7 °C. Er was 0.1 mm neerslag. De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 4 augustus 1925 tot 8 maart 1926 was er in Nederland het kabinet Colijn I met als eerste minister Dr. H. Colijn (ARP).
  • Van 8 maart 1926 tot 10 augustus 1929 was er in Nederland het kabinet De Geer I met als eerste minister Jonkheer mr. D.J. de Geer (CHU).
  • In het jaar 1926: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 7,4 miljoen inwoners.
    • 19 februari » Oprichting van de Noorse voetbalclub Sogndal Idrettslag, het latere Sogndal Fotball.
    • 8 maart » Vier maanden na de Nacht van Kersten krijgt Nederland een nieuwe regering, het kabinet-De Geer I.
    • 31 mei » Oprichting van het Nationaal park Kruger in Zuid-Afrika.
    • 13 juni » In de Estische hoofdstad Tallinn wordt het Kadrioru Stadion geopend.
    • 22 augustus » In Zuid-Afrika wordt goud ontdekt.
    • 26 september » In Oslo wordt het Ullevaal Stadion geopend.
  • De temperatuur op 4 oktober 1949 lag tussen 6,8 °C en 18,8 °C en was gemiddeld 11,9 °C. Er was 0.2 mm neerslag gedurende 0.1 uur. Er was 3,0 uur zonneschijn (26%). De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het oost-zuid-oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 7 augustus 1948 tot 15 maart 1951 was er in Nederland het kabinet Drees - Van Schaik met als eerste ministers Dr. W. Drees (PvdA) en Mr. J.R.H. van Schaik (KVP).
  • In het jaar 1949: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 9,9 miljoen inwoners.
    • 31 maart » Newfoundland wordt deel van Canada.
    • 4 april » Oprichting van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO).
    • 23 april » Nederland annexeert delen van Duitsland als compensatie voor geleden oorlogsschade. De meeste geannexeerde gebieden zijn in 1963 weer teruggegeven.
    • 2 juli » Pete Felleman presenteert de eerste hitparade op de Nederlandse radio.
    • 22 september » De Sovjet-Unie brengt zijn eerste atoombom tot ontploffing.
    • 4 december » Voetbalclub Millonarios wint de Colombiaanse landstitel door Deportivo Cali in het tweede finaleduel met 3-2 te verslaan, onder meer door een treffer van Alfredo di Stefano.
  • De temperatuur op 24 mei 2016 lag tussen 9,8 °C en 14,6 °C en was gemiddeld 11,4 °C. Er was -0.1 mm neerslag. Er was 1,5 uur zonneschijn (9%). Het was vrijwel geheel bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het noord-noord-westen. Bron: KNMI
  • Koning Willem-Alexander (Huis van Oranje-Nassau) is van 30 april 2013 tot heden vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van maandag 5 november 2012 tot donderdag 26 oktober 2017 was er in Nederland het kabinet Rutte II met als eerste minister Mark Rutte (VVD).
  • In het jaar 2016: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 17,0 miljoen inwoners.
    • 17 januari » Bij een aanslag door de islamitische terreurgroep Aqim komen 28 mensen om het leven in Ouagadougou, de hoofdstad van Burkina Faso. Onder de slachtoffers is ook een 67-jarige Nederlander, die werkte voor PUM, een vrijwilligersorganisatie van gepensioneerden.
    • 3 februari » Bij een explosie in een vliegtuig, een Airbus A321 van Daallo Airlines, wordt een gat in de romp geslagen, waardoor een man naar buiten wordt gezogen. Het toestel is onderweg van de Somalische hoofdstad Mogadishu naar Djibouti.
    • 9 mei » Voetballer Sofiane Hanni van KV Mechelen wordt verkozen tot beste speler van Afrikaanse afkomst in de Belgische Jupiler Pro League en wint de Ebbenhouten Schoen.
    • 16 juni » Jo Cox (41), Brits parlementslid wordt op straat doodgeschoten.
    • 26 juli » De leider van terreurbeweging Islamitische Staat in Afghanistan en Pakistan, Hafiz Saeed Khan, wordt in Kot gedood door een Amerikaanse drone.
    • 11 december » President Nicolás Maduro van Venezuela kondigt per decreet aan de briefjes van honderd bolivar af te schaffen. Venezolanen hebben drie dagen de tijd om hun geld op de bank te zetten.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam UDINK

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam UDINK.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over UDINK.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam UDINK (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Kees Willems, "Stamboom Willems Hoogeloon-Best", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-willems-hoogeloon-best/I258806.php : benaderd 22 mei 2024), "Berend Jan UDINK (1926-2016)".