Stamboom Willems Hoogeloon-Best » Otto Meine BOETES (1923-2017)

Persoonlijke gegevens Otto Meine BOETES 

Bron 1

Gezin van Otto Meine BOETES


Notities over Otto Meine BOETES

Otto Meine Boetes (Groningen, 18 augustus 1923 – Alkmaar, 29 april 2017) was een Nederlands pacifistisch-socialistisch politicus. Hij was tussen 1967 en 1969 lid van de Eerste Kamer der Staten-Generaal voor de Pacifistisch Socialistische Partij (PSP).

Loopbaan
Boetes volgde de lerarenschool in Amsterdam, daar deed hij ook hbs-b en het gymnasium-a. Hij studeerde psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens de Tweede Wereldoorlog studeerde hij theologie (bij professoren thuis). Boetes werkte op een psychotechnisch bureau en later als bedrijfspsycholoog bij de Algemene Kunstzijde Unie en als personeelschef bij Honig. Van 1961 tot 1977 was hij stafdocent bij het Centraal Instituut voor Christelijke Sociale Arbeid (CICSA). Boetes was een van de voortrekkers van de acties over de Vietnamoorlog in de jaren 60. Hij was in 1966 en 1967 secretaris van het Actiecomité Vietnam. In 1967 maakte hij een reis naar Noord-Vietnam. In 1969 was hij mede-oprichter van het Nederlands Palestina Komitee.

Boetes was lid van de PSP sinds 1958. Hij was voorzitter van de PSP in Alkmaar. Tussen 1966 en 1969 was hij lid van de Provinciale Staten van Noord-Holland. Tussen 1967 en 1969 was hij lid van de Eerste Kamer. Hij was een onconventionele senator die opviel door zijn hippe kleding (hij ging soms gekleed in monnikspij) en ludieke opstelling. Hij hield zich in de Eerste Kamer een pleidooi voor het vak polemologie op scholen en deponeerde een aanplakbiljet met de leuze "Johnson oorlogsmisdadiger" op de tafel van minister van Onderwijs Gerard Veringa. Bij de behandeling van een begrotingswijziging vanwege de aanschaf van de Leopardtanks bood hij, nadat hij een rede over vrede en Vietnam had gehouden, minister Willem den Toom een plankje aan met daarop gemonteerd een tankje en kerstkribbetje. Zijn protest werd vanaf de publieke tribune ondersteund door een koortje, dat echter door de zaalwacht werd verwijderd. Hij stelde zich in 1969 niet herkiesbaar om zich geheel te kunnen wijden aan buitenparlementaire acties.

In de jaren 70 werd hij actief in de Kabouterbeweging en daarom geroyeerd uit de PSP. Hij was lijsttrekker van de Kabouterpartij bij de Tweede Kamerverkiezingen 1971.

Privéleven
Boetes' vader was boekhouder. Zijn ouders waren doopsgezind. Boetes was een quaker, een geloofsovertuiging die ook zijn pacifisme voedde. Hij was getrouwd en had vier kinderen.

Tussen 1977 en 1985 woonde Boetes in verband met de gezondheid van zijn vrouw een groot deel van het jaar in Los Cristianos op Tenerife. Na het overlijden van zijn vrouw in 1985 vestigde hij zich weer in Nederland. De laatste jaren van zijn leven woonde hij in Alkmaar, waar hij zich verbonden had met de Doopsgezinde Gemeente. Hij preekte daar bij gelegenheid en nam deel aan de broeder- en zusterkring.

Boetes had tot het einde van zijn leven belangstelling voor filosofie en theologie. In september 2015 publiceerde hij het essay Tijd en Ziel. Hij overleed in 2017 op 93-jarige leeftijd

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Otto Meine BOETES?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Otto Meine BOETES

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Otto Meine BOETES

Meine BOETES
1893-????

Otto Meine BOETES
1923-2017


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Bronnen

  1. Wikipedia

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 18 augustus 1923 lag tussen 13,0 °C en 18,8 °C en was gemiddeld 15,1 °C. Er was 15,8 mm neerslag. Er was 4,9 uur zonneschijn (34%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 19 september 1922 tot 4 augustus 1925 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck II met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
  • In het jaar 1923: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 7,1 miljoen inwoners.
    • 2 februari » Verheffing van het Rooms-katholieke Apostolisch vicariaat Siberië in de Sovjet-Unie tot Bisdom Vladivostok.
    • 21 juli » In Nederland begint de HDO, de voorloper van de AVRO, met radio-uitzendingen.
    • 7 september » Op een internationaal politiecongres in Wenen wordt besloten tot de oprichting van Interpol.
    • 14 september » Miguel Primo de Rivera wordt dictator van Spanje.
    • 29 oktober » Stichting van de republiek Turkije.
    • 9 november » Bierkellerputsch / Hitlerputsch in München, eerste en mislukte poging van Adolf Hitler en zijn nazi's om de macht in Duitsland te grijpen (in de nacht van 8 op 9 november).
  • De temperatuur op 29 april 2017 lag tussen 0.5 °C en 14,0 °C en was gemiddeld 7,6 °C. Er was -0.1 mm neerslag. Er was 7,2 uur zonneschijn (49%). Het was half bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het oost-noord-oosten. Bron: KNMI
  • Koning Willem-Alexander (Huis van Oranje-Nassau) is van 30 april 2013 tot heden vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van maandag 5 november 2012 tot donderdag 26 oktober 2017 was er in Nederland het kabinet Rutte II met als eerste minister Mark Rutte (VVD).
  • Van donderdag 26 oktober 2017 tot heden was er in Nederland het kabinet Rutte III met als eerste minister Mark Rutte (VVD).
  • In het jaar 2017: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 17,1 miljoen inwoners.
    • 30 maart » Het Venezolaanse hooggerechtshof ontbindt het parlement. De rechters van het door de regering gecontroleerde hof nemen de legislatieve taken over.
    • 29 juli » Ben Schwietert, Kyle Stolk, Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo winnen de zilveren medaille op de 4x100 meter vrije slag gemengd estafette bij de WK zwemmen 2017 in Boedapest.
    • 11 september » Voetbaltrainer Frank de Boer krijgt zijn ontslag als trainer van Crystal Palace na een dienstverband van 77 dagen en vier (verloren) competitiewedstrijden.
    • 9 oktober » Een dag na de kwalificatie voor het WK voetbal 2018 worden de spelers van Egypte door president Abdul Fattah al-Sisi ontvangen. De voetballers krijgen ieder een bonus van 85.000 dollar (72.350 euro) voor het bereiken van de eindronde.
    • 7 november » Voormalig topatleet Frankie Fredericks, die in Frankrijk is aangeklaagd voor zijn rol in een omkopingszaak rond de toewijzing van de Olympische Zomerspelen 2016 aan Rio de Janeiro, wordt geschorst als lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC).
    • 21 december » Ajax directie onder leiding van Edwin van de Sar ontslaat trainer Marcel Keizer en zijn assistenten Dennis Bergkamp en Hennie Spijkerman.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam BOETES

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam BOETES.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over BOETES.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam BOETES (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Kees Willems, "Stamboom Willems Hoogeloon-Best", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-willems-hoogeloon-best/I255624.php : benaderd 27 april 2024), "Otto Meine BOETES (1923-2017)".