Stamboom Willems Hoogeloon-Best » Peter Cornelis Evert van WIJMEN (1938-2015)

Persoonlijke gegevens Peter Cornelis Evert van WIJMEN 

Bron 1

Gezin van Peter Cornelis Evert van WIJMEN


Notities over Peter Cornelis Evert van WIJMEN

Peter Cornelis Evert van Wijmen (Ginneken en Bavel, 1 september 1938 – Breda, 8 juni 2015) was een Nederlands staatsraad in buitengewone dienst, hoogleraar natuurbeschermingsrecht en politicus namens het CDA.

Van Wijmen volgde VHMO in Breda van 1950 tot 1956, en ging daarna Nederlands recht studeren aan de Katholieke Universiteit Nijmegen (1956 - 1962). In 1981 promoveerde hij in de rechtsgeleerdheid te Utrecht. Van 1962 tot 1998 was hij advocaat te Breda (lid van het maatschap "Van Wijmen Nouwen"). In 1998 werd hij namens het CDA in de Tweede Kamer der Staten-Generaal gekozen, waar hij zich bezighield met justitie, volkshuisvesting, staatsrecht en milieu en sprak hij met gezag over het ruimtelijke-ordeningsrecht en natuurbescherming. Hij maakte deel uit van de commissie voor de verzoekschriften.

Van Wijmen was een Bredase hoogleraarszoon en advocaat, die vier jaar Tweede Kamerlid voor het CDA was en nu staatsraad in buitengewone dienst is. Hij bekleedde diverse functies op het gebied van volkshuisvesting en natuurbehoud en was kantonrechter-plaatsvervanger. Sinds 2001 tevens hoogleraar natuurbeschermingsrecht in Tilburg. Hij was verder onder meer woordvoerder bij de behandeling van het wetsvoorstel Kaderwet zelfstandige bestuursorganen en diende in 2000 samen met zijn fractiegenote Clémence Ross-van Dorp een initiatiefwetsvoorstel in over overerving van adellijke titels in vrouwelijke lijn. Dit voorstel werd in mei 2002 ingetrokken. Hij was ook mede-indiener van een initiatiefwetsvoorstel-Depla om gemeenten meer mogelijkheden te geven om ontwijking van de Wet voorkeursrecht gemeenten bij verwerving van grond tegen te gaan. Dit voorstel werd in 2002 wet. In januari 2001 werd Van Wijmen hoogleraar natuurbeschermingsrecht aan de Katholieke Universiteit Brabant. In 2002 werd hij benoemd als lid van de Raad van State in buitengewone dienst.

Van Wijmen vervulde diverse bestuursfuncties zoals voorzitter van het Delta-overleg, lid van de Raad van Advies van Staatsbosbeheer en voorzitter van de Commissie Advocatuur. Ook was hij van 1989 tot 1998 kamerheer van H.M. de Koningin in de provincie Noord-Brabant en vervulde hij enkele redactionele functies bij vakbladen. In 1989 werd Van Wijmen benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau en in 1998 kreeg hij het erekruis in de Huisorde van Oranje toegekend. In 2003 won hij de Hertog Janprijs, een provinciale onderscheiding voor verdiensten voor natuur en landschap.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Peter Cornelis Evert van WIJMEN?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Peter Cornelis Evert van WIJMEN

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Peter Cornelis Evert van WIJMEN


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Bronnen

  1. Wikipedia

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 1 september 1938 lag tussen 4,1 °C en 19,0 °C en was gemiddeld 11,8 °C. Er was 9,1 uur zonneschijn (67%). De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 24 juni 1937 tot 25 juli 1939 was er in Nederland het kabinet Colijn IV met als eerste minister Dr. H. Colijn (ARP).
  • In het jaar 1938: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 8,6 miljoen inwoners.
    • 11 maart » Na chantage van Hitler en om een oorlog met nazi-Duitsland te vermijden treedt Oostenrijks kanselier Kurt von Schuschnigg af.
    • 12 maart » Oostenrijks nazileider Arthur Seyss-Inquart wordt benoemd tot nieuwe kanselier van Oostenrijk. Diens eerste daad is het versturen van een, tevoren opgesteld, telegram waarin hij Duitsland vraagt om het Duitse leger te zenden om vrede en veiligheid te brengen....en om bloedvergieten te voorkomen.
    • 11 juni » België wordt opgeschud door de aardbeving bij Zulzeke met een sterkte van 5,6 op de schaal van Richter.
    • 28 augustus » Tweede Wereldoorlog - het concentratiekamp Mauthausen wordt geopend.
    • 2 september » De Republiek Hatay verklaart zich onafhankelijk van het door Frankrijk bestuurde Syrië.
    • 9 november » (Reichs)kristallnacht, de eerste massale geweldpleging tegen Joden en hun eigendommen in nazi-Duitsland (in de nacht van 9 op 10 november).
  • De temperatuur op 8 juni 2015 lag tussen 7,9 °C en 17,2 °C en was gemiddeld 12,5 °C. Er was 13,2 uur zonneschijn (80%). Het was half bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het noord-noord-oosten. Bron: KNMI
  • Koning Willem-Alexander (Huis van Oranje-Nassau) is van 30 april 2013 tot heden vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van maandag 5 november 2012 tot donderdag 26 oktober 2017 was er in Nederland het kabinet Rutte II met als eerste minister Mark Rutte (VVD).
  • In het jaar 2015: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 16,9 miljoen inwoners.
    • 21 februari » Femke Pluim verbetert in Apeldoorn het Nederlands indoorrecord polsstokhoogspringen met een hoogte van 4,47 meter.
    • 8 april » Premier Erna Solberg van Noorwegen biedt haar excuses aan voor de manier waarop Roma voor en na de Tweede Wereldoorlog zijn behandeld. Volgens haar is sprake van "een zwarte bladzijde in de geschiedenis" van het Scandinavische land.
    • 21 april » Het Zuid-Afrikaanse leger wordt ingezet om het xenofobische geweld in met name hoofdstad Johannesburg te beteugelen.
    • 12 juni » Zimbabwe gaat afscheid nemen van zijn door hyperinflatie vrijwel waardeloos geworden dollar. De inwoners van het Afrikaanse land krijgen tot 30 september de kans hun geld om te ruilen in Amerikaanse dollars.
    • 1 juli » In de Efteling opent de duikachtbaan Baron 1898 voor bezoekers.
    • 25 november » Luis Manuel Díaz, een lokale leider van oppositiepartij Democratische Actie in Venezuela, wordt doodgeschoten.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

  • 1937 » Ilia Datoenasjvili, Sovjet-Georgisch voetballer
  • 1938 » Per Kirkeby, Deens kunstenaar († 2018)
  • 1939 » Frans Halsema, Nederlands cabaretier en zanger († 1984)
  • 1939 » Jesus Dosado, Filipijns R.K. geestelijke en (aarts)bisschop († 2020)
  • 1939 » Lily Tomlin, Amerikaans actrice en scenarioschrijfster
  • 1940 » Václav Mareš, Tsjechisch acteur († 2009)

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Van WIJMEN


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Kees Willems, "Stamboom Willems Hoogeloon-Best", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-willems-hoogeloon-best/I219883.php : benaderd 19 mei 2024), "Peter Cornelis Evert van WIJMEN (1938-2015)".