Stamboom Willems Hoogeloon-Best » Israel Baruch KOWADLO (1911-1959)

Persoonlijke gegevens Israel Baruch KOWADLO 

Bron 1

Gezin van Israel Baruch KOWADLO

Hij is getrouwd met Margaretha Johanna RAASVELD.

Zij zijn getrouwd in het jaar 1945, hij was toen 33 jaar oud.


Notities over Israel Baruch KOWADLO

Israel Baruch (Boris) Kowadlo (Plotzk (Polen), 2 december 1911 - Porto (Portugal), 29 mei 1959) was een fotograaf en Nederlands verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Kowadlo groeide op in een religieus gezin, als zoon van een rabbijn. In 1933 besloot hij wegens het sterk toegenomen antisemitisme in zijn vaderland naar Nederland te emigreren. Hij was bekend door zijn uitgebreide fotoreportages die hij maakte van de Pools-Joodse gemeenschap.

Gedurende de Duitse bezetting was hij actief in het verzet onder de naam "Bernard van der Linden" en raakte hij betrokken bij de fotografengroep "De Ondergedoken Camera" die de oorlogsjaren in Nederland in het geheim portretteerde. Collega's van hem daar waren onder andere Fritz Kahlenberg, Cas Oorthuys en Charles Breijer. Een groot deel van zijn foto-archief is verloren gegaan en van zijn materiaal uit de oorlogsjaren zijn slechts afdrukken bewaard gebleven, die te vinden zijn in het Nederlands Fotomuseum te Rotterdam. Een deel van zijn werk uit de jaren 50 is terechtgekomen in het NIW-archief.

Vlak na de oorlog trouwde Kowadlo in 1945 met Margaretha Raasveld. Ze vestigden zich in de Ruysdaelstraat te Amsterdam waar ze een portretfotostudio begonnen. Ook maakte Kowadlo foto's bij lezingen, op scholen en werkplaatsen en bij recepties. Tijdens twee bezoeken aan zijn naar Israël geëmigreerde broer reisde hij door het hele land om de opbouw ervan te verslaan. Dit resulteerde in een fotopocket die een jaar voor zijn overlijden uitkwam. Kowadlo kwam op 47-jarige leeftijd door verdrinking om het leven in Portugal, bij Porto, toen hij daar samen met een journaliste op reportage was en overboord sloeg tijdens een boottocht.

Publicaties
Dit is Israël / foto's van Boris Kowadlo ; tekst van T.R. Fyvel ; vert. door J.F. Kliphuis. - Amsterdam [etc.] : Contact, [1958]. - 93 p. Ook versch. in het Engels o.d.t.: This is Israel / 86 photographs by Boris Kowadlo ; text by T.R. Fyvel. - Oxford : Cassirer ; Tel Aviv : Tevel, [19XX]. - 92 p. Ook versch. in het Duits o.d.t.: Das ist Israel / 86 Aufnahmen von Boris Kowadlo ; Text von T. R. Fyvel. - Berlin : Axel Juncker, 1958.
Het verdwenen ghetto : wandelingen door de Amsterdamse Jodenbuurt / door Jaap Meijer; fotografie Boris Kowadlo. - Amsterdam : Joachimsthal, 1948. - 160 p. - Eerder versch. in: Nieuw Israëlietisch Wweekblad; - 2e dr.: 1958.
Literatuur
Boris Kowadlo : fotograaf tussen herinnering en toekomst / Bernadette van Woerkom. - Zwolle : Waanders, 2010. - 144 p. - Uitg. i.s.m. Joods Historisch Museum Amsterdam. ISBN 9789040077470

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Israel Baruch KOWADLO?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Israel Baruch KOWADLO

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Israel Baruch KOWADLO

Jakub KOWADLO
1822-????
Estera BRANA
1826-????
David KOWADLO
1871-????

Israel Baruch KOWADLO
1911-1959

1945

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Bronnen

  1. Wikipedia

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 2 december 1911 lag tussen -0.2 °C en 4,9 °C en was gemiddeld 3,2 °C. Er was 1,1 uur zonneschijn (14%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 12 februari 1908 tot 29 augustus 1913 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. Th. Heemskerk (AR).
  • In het jaar 1911: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 6,0 miljoen inwoners.
    • 13 januari » Een man hakt met een schoenmakersmes in op het schilderij De Nachtwacht.
    • 30 mei » De eerste editie van de Indianapolis 500 vindt plaats op Indianapolis Motor Speedway.
    • 15 juni » De Tabulating Machine Corporation, de Computing Scale Corporation en de International Time Recording Company gaan verder als Tabulating Computing Recording Corporation (tegenwoordig IBM).
    • 29 oktober » Luxemburg speelt de eerste voetbalinterland uit zijn geschiedenis en verliest met 4-1 van Frankrijk.
    • 30 oktober » In Brussel vindt onder leiding van Hendrik Lorentz de allereerste Solvay-conferentie plaats.
    • 1 november » Italiaans-Turkse Oorlog - Tweede-luitenant vlieger Giulio Gavotti laat uit zijn Etrich Taube vier Cipelli-granaten vallen op vijandelijke stellingen en voert hierdoor de eerste bombardementen met behulp van een vliegtuig uit in de geschiedenis.
  • De temperatuur op 29 mei 1959 lag tussen 5,0 °C en 15,8 °C en was gemiddeld 11,1 °C. Er was 6,6 mm neerslag gedurende 2,7 uur. Er was 7,5 uur zonneschijn (46%). Het was half bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het noorden. Bron: KNMI
  • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 22 december 1957 tot 19 mei 1959 was er in Nederland het kabinet Beel II met als eerste minister Dr. L.J.M. Beel (KVP).
  • Van 19 mei 1959 tot 24 juli 1964 was er in Nederland het kabinet De Quay met als eerste minister Prof. dr. J.E. de Quay (KVP).
  • In het jaar 1959: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 11,3 miljoen inwoners.
    • 26 januari » Benoeming van Petrus Moors tot bisschop van Roermond in Nederland.
    • 16 februari » Fidel Castro wordt premier van Cuba na afzetting van president Fulgencio Batista op 1 januari.
    • 17 juli » Mary Leakey vindt de oudst bekende, menselijke schedel in Tanzania.
    • 27 augustus » Openingsceremonie van de derde Pan-Amerikaanse Spelen, gehouden in Chicago.
    • 13 september » De Russische Loena 2 is het eerste ruimtevaartuig dat een ander hemellichaam (de maan) bereikt.
    • 29 december » De metro van Lissabon wordt in gebruik genomen.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam KOWADLO

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam KOWADLO.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over KOWADLO.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam KOWADLO (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Kees Willems, "Stamboom Willems Hoogeloon-Best", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-willems-hoogeloon-best/I218460.php : benaderd 25 juni 2024), "Israel Baruch KOWADLO (1911-1959)".