Stamboom Willems Hoogeloon-Best » Johan Frederik STAAL (1930-2012)

Persoonlijke gegevens Johan Frederik STAAL 

Bron 1

Gezin van Johan Frederik STAAL

Hij is getrouwd met (Niet openbaar).

Zij zijn getrouwd


Notities over Johan Frederik STAAL

Johan Frederik (Frits) Staal (Amsterdam, 3 november 1930 – Chiang Mai 19 februari 2012) was een Nederlands filosoof en taalkundige. Hij was een zoon van de bekende architect Jan Frederik Staal (1879-1940).

Inhoud [weergeven]
Studie en hoogleraarschap in Amsterdam[bewerken]
Staal studeerde wiskunde, natuurkunde en filosofie aan de Gemeente Universiteit van Amsterdam, en zette zijn studies voort in de Indiase filosofie en Sanskriet te Madras (promotie) en Benares. Staal was hoogleraar in de Algemene en Vergelijkende Filosofie in Amsterdam van 1962 tot 1967.
In dat jaar publiceerde hij zijn geruchtmakende artikel "Zinvolle en zinloze filosofie" in het tijdschrift de Gids. Hij stelde hierin dat alleen verifieerbare uitspraken zinvolle filosofie opleveren. Uitspraken als "Das Nichts nichtet" (Heidegger) zijn op geen enkele wijze te onderzoeken of te verifiëren en daarom zinloos. Zijn in het artikel verwoorde opvattingen over Heidegger en andere continentale (Duitse en Franse) wijsgeren deden hem heftig botsen met niet-analytisch ingestelde filosofen en leidden tot een hoog oplopende ruzie met zijn collega Jan Aler.

Berkeley[bewerken]
In 1968 werd Staal hoogleraar in de Filosofie en de Zuid-Aziatische Talen aan de Universiteit van Californië - Berkeley. Hij was bezoekend hoogleraar aan het MIT en de universiteiten van Bangkok, Kioto, Parijs, Peradeniya, Stanford, Sussex, Tokio, Washington D.C. en Leiden (2003). Hij ging met emeritaat in 1991.

Vedische rituelen[bewerken]
Staal specialiseerde zich in studies over Vedische rituelen en mantra's. Hij verrichtte veldstudies naar rituele handelingen en mysticisme. Hij hield zich ook bezig met Griekse en Indiase logica en filosofie, en met de grammatica van het Sanskriet.
In 1975 documenteerde een groep wetenschappers, geleid door Staal, een twaalf dagen durende uitvoering van het Vedische Agnicayana (vuuroffer)ritueel in Kerala. Dit onderzoek werd gepubliceerd in twee lijvige boekwerken en werd ook als film opgenomen ('Altar of fire'). Zijn internationaal meest bekende boeken zijn 'Exploring Mysticism' (1975), 'Universals: Studies in Indian Logic and Linguistics' (1988) en 'Rules Without Meaning' (1993).
In recenter onderzoek hield hij zich bezig met de Griekse en Vedische meetkunde.

Methodologisch gezien was Staal ervan overtuigd dat het gehele universum openstaat voor rationeel onderzoek: "Studying something 'irrationally' is refusing to study it." Een terugkerend thema is dat gebieden zoals mystiek of ritueel net zo openstaan voor rationeel, wetenschappelijk onderzoek als elk ander aspect van het universum. Volgens Staal verhinderden kunstmatige onderscheidingen tussen "Oost" en "West" of de natuurwetenschappen en geesteswetenschappen vruchtbare onderzoekingen van het menselijk leven. Zijn studie van Pāṇini's Sanskriet-grammatica ondermijnden de eerder aangenomen superioriteit van de klassieke Grieken op het gebied van wetenschappelijke analyse. Logica, linguïstiek en andere wetenschappen zijn geen eigenschappen van afzonderlijke beschavingen, maar zijn universele kenmerken van de mensheid.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Johan Frederik STAAL?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Johan Frederik STAAL

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Johan Frederik STAAL

Johan Frederik STAAL
1930-2012


(Niet openbaar)

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Bronnen

  1. Wikipedia

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 3 november 1930 lag tussen 6,8 °C en 10,1 °C en was gemiddeld 8,0 °C. Er was 14,5 mm neerslag gedurende 8,3 uur. Er was 0.2 uur zonneschijn (2%). De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 10 augustus 1929 tot 26 mei 1933 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck III met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
  • In het jaar 1930: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 7,8 miljoen inwoners.
    • 13 maart » De Amerikaans astronoom Clyde Tombaugh maakt melding van de ontdekking van de planeet Pluto.
    • 13 augustus » Oprichting van het Bisdom Berlijn in Duitsland.
    • 24 augustus » De IJzertoren, langs de Belgische rivier de IJzer, wordt ingewijd.
    • 2 november » Haile Selassie wordt tot keizer van Ethiopië gekroond.
    • 25 november » Op Java begint een uitbarsting van de vulkaan Merapi. 13 dorpen worden vernietigd, en 23 andere zwaar beschadigd. Er sterven meer dan 1300 mensen. Pas in september 1931 komt de vulkaan weer tot rust.
    • 22 december » De Federaasje fan Fryske Studinteferienings wordt opgericht.
  • De temperatuur op 19 februari 2012 lag tussen -1.2 °C en 6,0 °C en was gemiddeld 2,9 °C. Er was 0.6 mm neerslag gedurende 0.9 uur. Er was 6,2 uur zonneschijn (61%). Het was half bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het west-noord-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was van 30 april 1980 tot 30 april 2013 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van donderdag 14 oktober 2010 tot maandag 5 november 2012 was er in Nederland het kabinet Rutte I met als eerste minister Mark Rutte (VVD).
  • Van maandag 5 november 2012 tot donderdag 26 oktober 2017 was er in Nederland het kabinet Rutte II met als eerste minister Mark Rutte (VVD).
  • In het jaar 2012: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 16,7 miljoen inwoners.
    • 7 april » President Hugo Chávez van Venezuela gaat het minimumloon in zijn land gefaseerd verhogen, zo maakt hij bekend tijdens een kabinetsvergadering.
    • 11 mei » Na 65 jaar neemt Radio Nederland Wereldomroep afscheid van de Nederlandstalige uitzendingen.
    • 19 augustus » De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma kondigt een week van nationale rouw af in zijn land na de dood van 44 mijnwerkers en politiemensen bij zware botsingen aan een platinamijn.
    • 7 november » Bij een aardbeving met een kracht van 7,4 op de schaal van Richter in Guatemala komen 48 mensen om het leven en raken meer dan 150 mensen gewond.
    • 22 november » Het Nederlands Spoorwegmuseum opent de simulator De Vuurproef.
    • 5 december » Een vliegtuig met een medisch team stort neer in Zuid-Afrika. Door de crash komen elf mensen om het leven. De medici zouden volgens media onderweg zijn geweest naar de 94-jarige Nelson Mandela voor een routine-onderzoek.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam STAAL

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam STAAL.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over STAAL.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam STAAL (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Kees Willems, "Stamboom Willems Hoogeloon-Best", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-willems-hoogeloon-best/I205449.php : benaderd 10 mei 2024), "Johan Frederik STAAL (1930-2012)".