Stamboom Willems Hoogeloon-Best » Aletta Letty KOSTERMAN (1935-2017)

Persoonlijke gegevens Aletta Letty KOSTERMAN 

Bron 1

Gezin van Aletta Letty KOSTERMAN

(1) Zij is getrouwd met Gerardus Martinus van ES.

KOSTERMAN, Aletta (geb. Utrecht 17-3-1935 – gest. Bilthoven 5-2-2017), radio- en televisiepresentatrice, programmamaakster en schrijfster. Dochter van Cornelis Kosterman (1905-1979) en Elisabeth de Graaf (1912-1986). Aletta Kosterman trouwde (1) op 27-4-1960 in Utrecht met Gerard M. van Es (1922-1990), wijnhandelaar; (2) na echtscheiding (20-9-1984) op 3-11-1988 in Ouderkerk aan de Amstel met Paulus Joannes Wilhelmus Eduard Klare (1936-2012), journalist. Beide huwelijken bleven kinderloos.

Aletta (Letty) Kosterman was genoemd naar haar grootmoeder. Ze groeide op in Utrecht als oudste van vijf kinderen – drie jongens en twee meisjes – in een hervormd gezin. Haar vader was gemeente-ambtenaar, haar moeder had voor haar huwelijk als psychiatrisch verpleegkundige gewerkt. Letty moest al jong een bril dragen, wat ze heel vervelend vond, en speelde piano. In schoolvoorstellingen speelde ze steevast de koningin omdat ze toen al mooi en waardig sprak. Ze had gevoel voor taal: toen ze in de Hongerwinter als negenjarige in Vriezenveen was ondergebracht om aan te sterken, sprak ze binnen een week Twents. In 1952 behaalde ze in Utrecht het diploma hbs-b. Na de kweekschool werkte ze vier jaar als onderwijzeres op een lagere school in Utrecht.

De stem en de pen

In 1958 won Letty Kosterman met een declamatie die ze zelf had geschreven, de door de AVRO uitgeschreven wedstrijd d’Oprechte Amateur. Als beloning mocht ze het televisieprogramma Nieuwe oogst presenteren. Ze was in die tijd ook lid van het Amsterdamse journalistencabaret Pers-Vers, met onder anderen Hedy d’Ancona en Fritz Behrendt. Bij de Utrechtse toneelvereniging Eduard Verkade ontmoette ze eind jaren vijftig de wijnhandelaar Gerard van Es. Nadat ze in 1960 met hem was getrouwd, assisteerde ze soms in zijn winkel in Amstelveen. In 1960 presenteerde ze ook de Modinette Manifestatie: een reeks van 25 avonden door het land voor jongedames in de confectie-industrie. Daarnaast kreeg Kosterman in het damesblad Rosita de column Letty Kosterman vertelt, waarin ze schreef wat ze meemaakte en vragen van lezeressen beantwoordde. Ook publiceerde ze in 1960 de verhalenbundel Tumtum voor grote mensen en het kinderboekje (met grammofoonplaat van de Damrakkertjes) Het konijn Isedoe en andere verhalen.

In 1962 stapte Letty Kosterman van de AVRO over naar de VARA. Van 1964 tot 1979 presenteerde ze met Herman Stok Z.O. 135, een wekelijks radioprogramma met muziek, actualiteiten, gesprekken en spelletjes. Ze presenteerde op de radio verder het consumentenprogramma Keuren en kiezen en De speeldoos, een programma over film, theater, literatuur en musea, en werkte mee aan onder meer Dicht bij huis, De rode draad, en Voor wie niet kijken wil. In 1965 nam ze de presentatie over van het populaire programma Dit is uw leven, waarin een bekende Nederlander werd verrast met een portret over diens leven en met – al dan niet uit het oog verloren – vrienden en familie. Op de televisie presenteerde ze de programma’s Opmaat, Lichtkrant, Zomaar een zomeravond en was ze jarenlang het gezicht van het consumentenprogramma Koning Klant, dat ze met Wim Bosboom presenteerde. Ze scheef begin jaren zeventig mee aan Tante Truus, een hoorspel met Kees Brusse in een vrouwenrol.

‘Het boegbeeld van de VARA’

In 1975 schreef Letty Kosterman de inleiding in Wat doen we met moeder met de feestdagen, een boekje van Harriët Freezer, die brieven bundelde van lezers van haar Vrouwenpagina van Het Parool. Kosterman was overtuigd socialist en schreef (campagne)teksten voor de PvdA. Joop en Liesbeth den Uyl waren haar dierbare vrienden. Ze sprak in 1987 op de uitvaart van Joop den Uyl. In de jaren zeventig studeerde Kosterman voor haar plezier Spaanse Taal- en Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Ze rondde de studie in 1977 succesvol af. Van 1982 tot 1993 presenteerde ze Vroege vogels, het nog altijd populaire radioprogramma over de natuur op zondagochtend. Hiervoor maakte ze met medepresentator en kleinkunstenaar Ivo de Wijs elke week een gedicht – ze werden in 1987 gebundeld in Vroege vogels verzen. In de jaren 1987 en 1988 schreef ze met Jules de Corte voor het tv-programma Kinderen voor kinderen de liedjes Mijn boom, Miepie en Goochelaar. Intussen was haar huwelijk met Gerard van Es gestrand. In 1988 trouwde ze met de journalist Paul Klare. Het paar ging wonen in Nieuwegein.

In 1991 publiceerde Kosterman Ver van huis, een bundel herinneringen aan haar jeugd en haar tijd in Vriezenveen tijdens de hongerwinter. De titel verwees naar het radioprogramma Dicht bij huis, dat ze ooit voor de VARA had gemaakt. Uit de bundel komt Letty Kosterman naar voren als iemand die observeerde, graag las en goed schreef, met humor naar de dingen keek en veel hield van de Nederlandse taal.

Op haar 58ste (1993) nam Letty Kosterman afscheid bij de VARA. Ze wilde meer tijd doorbrengen met haar echtgenoot en ze voelde zich niet meer thuis bij de omroep waar ze ruim dertig jaar voor had gewerkt. ‘Het jammerst vind ik dat ik ook echt weg wil’, zei Kosterman bij haar afscheid (de Volkskrant 4-3-2017). Bij deze gelegenheid kreeg ze van de Vogelbescherming Nederland de Gouden Lepelaarspeld. Ivo de Wijs noemde haar ‘het boegbeeld van de VARA’. Ze ging weer piano spelen, reizen, ze zong in het Franz Liszt Kamerkoor, was lid van het Genootschap Onze Taal en deed vrijwilligerswerk in Nieuwegein.

Omstreeks 2008 openbaarden zich bij Letty Kosterman de eerste symptomen van Alzheimer. Nadat haar echtgenoot in 2012 was overleden, werd ze opgenomen in het Leendert Meeshuis in Bilthoven, waar haar toestand snel achteruitging. Letty Kosterman overleed op 5 februari 2017 op 81-jarige leeftijd.

Reputatie

Letty Kosterman had een warme belangstelling voor mens en natuur, een sterk gevoel voor rechtvaardigheid, humor en improvisatietalent. De radio paste haar als een handschoen: ‘Radio is directer, intiemer en je hebt niet al die poespas met schminken, kleding en je haar’, vond ze (Amstelveens Weekblad, 14-4-1966). Volgens neerlandicus Jan Stroop was ze een van de weinige presentatoren die het Algemeen Beschaafd Nederlands volledig beheerste. Ze bleef haar hele leven een Utrechtenaar in hart en nieren. Voor de bundel Utrecht, de stad in gedichten schreef ze in 2002: ‘Neem nou effe de Domtoren /Die stamp nog uit dertienéén /Eerst hét-ie nog vastgezeten /Na de storm staat-ie alleen’.

Publicaties

Tumtum voor grote mensen (Amsterdam 1960).
Het konijn Isedoe en andere verhalen (Amsterdam 1960).
[met Ivo de Wijs], Vroege Vogels Verzen (Amsterdam 1987).
Ver van huis (Amsterdam 1991).
Literatuur

Diverse kranten en tijdschriften, zoals Het Amstelveens Weekblad (14-4-1966), De Telegraaf (7-2-2017), NRC Handelsblad (7-2-2017), Televizier (7-2-2017), de Volkskrant (4-3-2017).
Utrecht, de stad in gedichten (Amsterdam 2002).

Zij zijn getrouwd op 27 april 1960 te Utrecht, 5553, Utrecht, Nederland, zij was toen 25 jaar oud.

Het echtpaar is op 20 september 1984 gescheiden.


(2) Zij is getrouwd met Paulus Joannes Wilhelmus Eduard KLARE.

Zij zijn getrouwd op 3 november 1988 te Ouderkerk a/d Amstel, zij was toen 53 jaar oud.


Notities over Aletta Letty KOSTERMAN

Aletta (Letty) Kosterman (Utrecht, 17 maart 1935 – Bilthoven, 5 februari 2017[1]) was een Nederlands presentatrice en schrijfster.

Inhoud [weergeven]
Biografie[bewerken]
Kosterman groeide op in een onderwijzersgezin als oudste van vijf kinderen. Zij behaalde het diploma HBS-B en volgde daarna de opleiding tot onderwijzer aan de kweekschool. Hierna werkte ze vier jaar als onderwijzer.

Carrière[bewerken]
Kosterman won in 1958 de AVRO-competitie d'Oprechte Amateur (voor een declamatie) en trad in dienst van deze omroep waar ze presentator werd van het televisieprogramma Nieuwe oogst in 1960. In 1962 ging Kosterman voor de VARA werken waar ze tot het eind van haar loopbaan diverse programma's voor zou presenteren op zowel radio als televisie. In 1965 werd ze als presentator de opvolger van Bert Garthoff van het televisieprogramma Dit is uw leven. In die periode presenteerde zij ook vijftien jaar lang het populaire radioprogramma Z.O. 135 elke zaterdagochtend samen met Joop Söhne en Herman Stok. Andere radioprogramma's die ze presenteerde waren Voor wie niet kijken wil, En dat op maandagmorgen en De speeldoos. Ook was ze samen met Wim Bosboom en Gerrit Eerenberg presentator van het consumentenprogramma Koning Klant. Daarna presenteerde zij de programma's Hallo Hier Hilversum, De Rode Draad, Wie in het Nederlands wil zingen en Vroege Vogels (1978).

In 1982 ging Kosterman samen met Ivo de Wijs het programma Vroege Vogels presenteren als opvolger van Wim Hoogendoorn. Bij haar afscheid van dat programma in 1993 kreeg ze een Gouden Lepelaar overhandigd van de Vogelbescherming. Ze werd opgevolgd door Inge Diepman.

Ze schreef ook samen met Jules de Corte enkele liedjes van Kinderen voor Kinderen, waaronder Miepie, Goochelaar en Mijn Boom. In 1993 stopte zij bij de VARA.

Overlijden[bewerken]
Kosterman overleed op zondag 5 februari 2017 in een bejaardentehuis te Bilthoven.

Boeken[bewerken]
Het konijn Isedoe en andere verhalen, Amsterdam, 1960
Tumtum voor grote mensen, Amsterdam, 1960
Vroege Vogels Verzen, Amsterdam, 1987, samen met Ivo de Wijs, in 1988 verscheen de zesde druk
Ver van huis, Amsterdam, 1991
Privé[bewerken]
Kosterman was getrouwd met de journalist Paul Klare, die in 2012 overleed.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Aletta Letty KOSTERMAN?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Aletta Letty KOSTERMAN

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Aletta Letty KOSTERMAN


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Bronnen

  1. Wikipedia

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 17 maart 1935 lag tussen 3,6 °C en 13,9 °C en was gemiddeld 8,4 °C. Er was 0.1 mm neerslag gedurende 0.1 uur. Er was 0.9 uur zonneschijn (8%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuiden. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 26 mei 1933 tot 31 juli 1935 was er in Nederland het kabinet Colijn II met als eerste minister Dr. H. Colijn (ARP).
  • Van 31 juli 1935 tot 24 juni 1937 was er in Nederland het kabinet Colijn III met als eerste minister Dr. H. Colijn (ARP).
  • In het jaar 1935: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 8,4 miljoen inwoners.
    • 5 januari » De Nederlandse ijshockeyploeg speelt in Amsterdam zijn allereerste interland uit de geschiedenis. Tegenstander is België, dat met 0-4 wint.
    • 8 januari » Arthur Cobb Hardy krijgt octrooi op de spectrofotometer.
    • 3 maart » Willem Kloos ontvangt een eredoctoraat aan de Universiteit van Amsterdam.
    • 26 april » Het Nationaal Park De Hoge Veluwe wordt gesticht.
    • 2 juni » Oprichting van het Dansk Håndbold Forbund.
    • 23 juli » Aan de Kreekweg in Rotterdam-Zuid wordt de eerste paal geslagen voor een nieuw voetbalstadion. Door de zachte winter kan Stadion Feijenoord al een jaar later in gebruik worden genomen, met de wedstrijd Feyenoord-Beerschot (5-2).
  • De temperatuur op 3 november 1988 lag tussen -3.4 °C en 7,0 °C en was gemiddeld 0.8 °C. Er was 8,6 uur zonneschijn (90%). Het was vrijwel onbewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het oost-noord-oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was van 30 april 1980 tot 30 april 2013 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van dinsdag 4 november 1986 tot dinsdag 7 november 1989 was er in Nederland het kabinet Lubbers II met als eerste minister Drs. R.F.M. Lubbers (CDA).
  • In het jaar 1988: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 14,7 miljoen inwoners.
    • 23 april » Jelle Nijdam wint de 23ste editie van de Amstel Gold Race.
    • 16 mei » In de Peruviaanse hoofdstad Lima wordt een aanslag op Paus Johannes Paulus II verijdeld. In het politiecordon naar het vliegveld hadden zich leden van de maoïstische guerrillabeweging Lichtend Pad als agenten vermomd.
    • 14 juni » De Amerikaanse atleet Leroy Burrell verbetert het ruim 2½ jaar oude record op de 100 m sprint met 0,02 s en brengt het op 9,9 s.
    • 29 juni » Maria Canins wint de eerste editie van de Ronde van Italië voor vrouwen, ook bekend als de Giro Donne.
    • 25 juli » De Servische leiding beperkt de autonomie van de provincies Vojvodina en Kosovo.
    • 29 september » Lancering van de Spaceshuttle Discovery (STS-26), de eerste Spaceshuttlevlucht sinds de ramp met de Challenger (28 januari 1986).
  • De temperatuur op 5 februari 2017 lag tussen -1.1 °C en 7,7 °C en was gemiddeld 4,4 °C. Er was -0.1 mm neerslag. Er was 4,1 uur zonneschijn (44%). Het was vrijwel geheel bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het noord-noord-oosten. Bron: KNMI
  • Koning Willem-Alexander (Huis van Oranje-Nassau) is van 30 april 2013 tot heden vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van maandag 5 november 2012 tot donderdag 26 oktober 2017 was er in Nederland het kabinet Rutte II met als eerste minister Mark Rutte (VVD).
  • Van donderdag 26 oktober 2017 tot heden was er in Nederland het kabinet Rutte III met als eerste minister Mark Rutte (VVD).
  • In het jaar 2017: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 17,1 miljoen inwoners.
    • 1 januari » In de nacht van 31 december 2016 op 1 januari 2017 wordt er een terroristische aanslag gepleegd op nachtclub Reina in Istanboel. Hierbij komen 39 mensen om en raken er 69 gewond.
    • 2 augustus » De verbindingsweg tussen de A13 en A16 ten noorden van Rotterdam mag worden aangelegd, concludeert de Raad van State, die alle bezwaren van milieuorganisaties en omwonenden van tafel veegt.
    • 25 augustus » De Angolese regeringspartij MPLA wint de algemene verkiezingen met bijna 62 procent van de stemmen. Oppositiepartij UNITA haalt bijna 27 procent.
    • 11 september » Christoph Daum wordt ontslagen als bondscoach van het Roemeens voetbalelftal, nadat de Duitser de ploeg niet naar het WK voetbal 2018 heeft weten te leiden.
    • 6 oktober » In Rwanda wordt Diane Rwigara, een prominente critica van president Paul Kagame, voor de rechter gebracht op beschuldiging van het aanzetten tot een opstand tegen de staat.
    • 21 december » Ajax directie onder leiding van Edwin van de Sar ontslaat trainer Marcel Keizer en zijn assistenten Dennis Bergkamp en Hennie Spijkerman.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam KOSTERMAN


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Kees Willems, "Stamboom Willems Hoogeloon-Best", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-willems-hoogeloon-best/I203243.php : benaderd 30 mei 2024), "Aletta Letty KOSTERMAN (1935-2017)".