Stamboom Willems Hoogeloon-Best » Constantinus Albertus Josephus Maria KORTMANN (1944-2016)

Persoonlijke gegevens Constantinus Albertus Josephus Maria KORTMANN 

Bron 1

Gezin van Constantinus Albertus Josephus Maria KORTMANN


Notities over Constantinus Albertus Josephus Maria KORTMANN

Constantinus Albertus Josephus Maria (Constantijn of Tijn) Kortmann (Groesbeek, 14 maart 1944 – Heilig Landstichting, 24 januari 2016) was een Nederlands staatsrechtgeleerde.[1]

Kortmann behaalde in 1967 zijn doctoraal examen Nederlands recht aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. In 1964 studeerde hij ook een half jaar Frans in Parijs aan het Institut Catholique. Na zijn doctoraal examen rechten zette hij de studie Frans, alsook Frans publiekrecht, nog een jaar voort aan de universiteit van Poitiers. In 1971 promoveerde hij aan de KU Nijmegen op het proefschrift 'Égalité' en 'Défense': een rechtsvergelijkend onderzoek naar enige algemene rechtsbeginselen.

Van 1976 tot 1981 was Kortmann lector/hoogleraar Nederlands en vergelijkend staatsrecht aan de Universiteit van Amsterdam, sinds 1981 hoogleraar staatsrecht en algemene staatsleer aan de Radboud Universiteit. Tot drie keer toe was hij decaan aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid; eenmaal in Amsterdam, tweemaal in Nijmegen. In 2004 benoemde de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen hem tot Akademiehoogleraar. In februari 2009 ging hij met emeritaat.

Tot Kortmanns belangrijkste publicaties behoren het handboek Constitutioneel recht (waarvoor hem in 1996 de Thorbecke-penning toegekend werd), Het staatsrecht van de landen van de Europese Unie, en Het bestuursrecht van de landen der Europese Gemeenschappen – de laatste twee in samenwerking met Lucas Prakke.

Kortmann werd vanwege zijn vermogen complexe juridische zaken eenvoudig en levendig uit te leggen regelmatig om advies en uitleg gevraagd in publiekrechtelijke kwesties.
In 2005 benoemde de Tweede Kamer hem tot voorzitter van de referendumcommissie, die een samenvatting maakte van de Europese Grondwet en subsidies verdeelde tussen voor- en tegenstanders van de Grondwet.

Persoonlijk[bewerken]
Zijn vader Constant Kortmann was Commissaris van de Koningin in Noord-Brabant. Van zijn broers was Sebastian Kortmann rector magnificus van de Radboud Universiteit en was Yvo Kortmann burgemeester.

Onderscheiding[bewerken]
Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw (27 februari 2009)

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Constantinus Albertus Josephus Maria KORTMANN?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Constantinus Albertus Josephus Maria KORTMANN

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Constantinus Albertus Josephus Maria KORTMANN


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Bronnen

  1. Wikipedia

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 14 maart 1944 lag tussen 0.9 °C en 5,9 °C en was gemiddeld 3,1 °C. Er was 1,5 mm neerslag gedurende 1,0 uur. Er was 2,4 uur zonneschijn (20%). De gemiddelde windsnelheid was 5 Bft (vrij krachtige wind) en kwam overheersend uit het west-noord-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 27 juli 1941 tot 23 februari 1945 was er in Nederland het kabinet Gerbrandy II met als eerste minister Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
  • In het jaar 1944: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 9,1 miljoen inwoners.
    • 19 maart » Nadat Hongarije in het geheim besprekingen heeft aangeknoopt met de Geallieerden wordt het land bezet door Duitsland.
    • 17 juni » IJsland wordt een parlementaire republiek naar Scandinavisch model, onafhankelijk van de overige Scandinavische landen.
    • 11 september » Bij een RAF-bombardement op Darmstadt komen zo'n 11.500 mensen om.
    • 18 september » Britten torpederen de Junyo Maru. Meer dan duizend Nederlandse gevangenen komen om.
    • 3 november » Vlissingen wordt bevrijd tijdens de Tweede Wereldoorlog.
    • 3 december » In Griekenland breekt meteen na de bevrijding een burgeroorlog uit tussen communisten en koningsgezinden. Deze duurt tot 1949.
  • De temperatuur op 24 januari 2016 lag tussen 5,0 °C en 10,4 °C en was gemiddeld 7,7 °C. Er was 2,2 mm neerslag gedurende 4,7 uur. Het was vrijwel geheel bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koning Willem-Alexander (Huis van Oranje-Nassau) is van 30 april 2013 tot heden vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van maandag 5 november 2012 tot donderdag 26 oktober 2017 was er in Nederland het kabinet Rutte II met als eerste minister Mark Rutte (VVD).
  • In het jaar 2016: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 17,0 miljoen inwoners.
    • 26 januari » Met een aanval op een belangrijk elektriciteitsknooppunt zetten de Taliban de Afghaanse hoofdstad Kabul voor een groot deel in het donker.
    • 29 april » De 783 aanklachten van corruptie tegen Jacob Zuma, president van Zuid-Afrika, zijn in 2009 onterecht ingetrokken, stelt een hooggerechtshof.
    • 8 mei » Bij een busongeluk in Afghanistan komen zeker 52 mensen om het leven. Nog eens 73 mensen raken gewond als twee bussen en een tankwagen op elkaar botsen.
    • 14 juni » Het IJslands voetbalelftal debuteert bij een groot eindtoernooi. Tijdens het EK 2016 spelen ze in hun eerste wedstrijd 1-1 gelijk tegen Portugal met Cristiano Ronaldo, dat later het toernooi zal winnen.
    • 25 juni » De islamitische terreurgroep Al-Shabaab pleegt een aanslag op het hotel Nasa-Nablood in het centrum van Mogadishu, waarbij zeker vijftien doden vallen.
    • 18 november » Op de spoorlijn van Groningen naar Roodeschool gebeurt voor de derde keer in korte tijd een ongeluk. Dit keer komt er een trein in botsing met een tankauto met melk nabij Winsum. Er zijn 18 gewonden.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam KORTMANN

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam KORTMANN.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over KORTMANN.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam KORTMANN (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Kees Willems, "Stamboom Willems Hoogeloon-Best", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-willems-hoogeloon-best/I201532.php : benaderd 4 mei 2024), "Constantinus Albertus Josephus Maria KORTMANN (1944-2016)".