Stamboom Willems Hoogeloon-Best » Henri CARTIER-BRESSON (1908-2004)

Persoonlijke gegevens Henri CARTIER-BRESSON 

Bron 1

Gezin van Henri CARTIER-BRESSON

(1) Hij is getrouwd met Ratna Mohini EICKE.

Zij zijn getrouwd op 18 mei 1937, hij was toen 28 jaar oud.

Het echtpaar is in 1967 gescheiden.


(2) Hij is getrouwd met Martine FRANCK.

Zij zijn getrouwd in het jaar 1970, hij was toen 61 jaar oud.


Notities over Henri CARTIER-BRESSON

Henri Cartier-Bresson (Chanteloup-en-Brie, 22 augustus 1908 – Céreste (Alpes-de-Haute-Provence), 3 augustus 2004) was een Franse fotograaf. Samen met Robert Capa en andere fotografen richtte Cartier-Bresson in 1947 Magnum op, het eerste fotografen-coöperatief.

Inhoud [weergeven]
Leven[bewerken]
Cartier-Bresson werd geboren te Chanteloup-en-Brie in een welgesteld milieu. Hij hield als kind erg van schilderen. "Op donderdag en zondag mocht ik van mezelf schilderen. De andere dagen leefde ik daarnaartoe." De grote doeken van o.a. Rubens tekende en schilderde hij na, als oefening. Als jongeman volgde hij teken- en schilderlessen aan de academie van de kubist André Lhote.

In 1931 vertrok hij op 22-jarige leeftijd als jager naar het West-Afrikaanse oerwoud. Na een jaar keerde hij terug naar Frankrijk na zwarte koorts te hebben opgelopen. Tijdens zijn herstel ontdekte hij de fotografie pas echt. Hij herinnerde zich later hoe hij de hele dag over straat zwierf, gespannen, en klaar om af te drukken; "vastbesloten om het leven te betrappen, om het levend vast te leggen."

Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, deed Cartier-Bresson korte tijd dienst in het Franse leger. Tijdens de inval van Duitsland in Frankrijk werd hij door de Duitsers gevangengenomen. Na twee mislukte pogingen wist hij uit het krijgsgevangenenkamp te ontvluchten. Tot het eind van de oorlog was hij verzetsstrijder. Omdat werd aangenomen dat hij was overleden, organiseerde het Museum of Modern Art in New York in 1946 een postume expositie.

Een hoogtepunt in zijn carrière was een tentoonstelling in retrospectief. Vierhonderd van zijn foto's waren op diverse plaatsen in de Verenigde Staten te zien. In 1982 kreeg Cartier-Bresson de Hasselblad Award.

Cartier-Bresson overleed op 95-jarige leeftijd in Céreste (Alpes-de-Haute-Provence). Postuum kreeg hij in 2006 de Prix Nadar.

Magnum[bewerken]
In 1947 richtte Cartier-Bresson met vier collega's het fotopersbureau Magnum Photos op. In opdracht van grote tijdschriften reisde hij door Europa en de Verenigde Staten, naar India, de Sovjet-Unie en China. In de jaren vijftig en zestig werden veel fotoboeken met zijn foto's uitgegeven. Het belangrijkste hiervan was Images à la sauvette (1952). In dit boek vertelde Cartier-Bresson dat zelfs het kleinste gegeven nog een geweldig onderwerp kan zijn. Het kleine menselijke detail kan een Leitmotiv worden.

Fotografie[bewerken]

Eerste Leica gebruikt door Cartier-Bresson
Bresson liep rond met een onderzoekende blik en kon ook langere tijd vanaf een vaste positie fotograferen, wachtend op het juiste moment: "Het plezier zit in de geometrie, als alles klopt en op z'n plaats staat."

Beslissende moment[bewerken]
Cartier-Bresson hanteerde de term het beslissende moment (le moment décisif) onder meer in zijn boek Images à la sauvette. Het beslissende moment duidt op een visueel hoogtepunt dat samenvalt met een dramatisch hoogtepunt. Vrij vertaald zei Bresson: Fotografie is het herkennen, in een fractie van een seconde, het belang van een gebeurtenis alsook het herkennen van de exacte organisatie van vormen die de gebeurtenis het beste uitdrukken.[1] Bresson gebruikte vaak korte sluitertijden. Zijn beslissende moment duidde op het tijdstip van samenvallen van een patroon van lijnen en vormen; dat was het moment dat hij dikwijls zocht om vast te leggen. Bresson ving daarmee met zijn camera een situatie die anders verborgen bleef in de beweging van tijd en ruimte. "Het resultaat is niet een verhaal, maar een afbeelding", merkte John Szarkowski op (curator fotografie Museum of Modern Art 1962-91).[2]

Kadreren[bewerken]
Henri Cartier-Bresson was wars van het bijsnijden van foto's, hij streefde naar het in één keer vangen van het goede beeld. Achteraf de kadering van het onderwerp veranderen moest niet nodig zijn.

Portretten[bewerken]
Cartier-Bresson fotografeerde vele beroemdheden. Hij fotografeerde Marilyn Monroe op de set van haar laatst voltooide film (The Misfits, van John Huston) en wist haar afdwalende blik te vangen. Ook was hij op bezoek bij Mahatma Gandhi, om een portret van hem te maken. Eerst liet hij Gandhi een fotoboek van hem zien, om 'm een beetje een idee te geven. Ze praatten wat over de foto's, totdat Gandhi naar buiten moest om een meningte mensen te begroeten. Buitengekomen werd Gandhi neergeschoten. De foto's die Cartier-Bresson maakte van Gandhi op zijn sterfbed, werden wereldberoemd. Cartier-Bresson was aanwezig bij veel grote politieke gebeurtenissen, wist vele belangrijke momenten in de geschiedenis bij te wonen en vast te leggen. Zo was hij aanwezig bij de Maoïstische revolutie in China, de overdracht van het bestuur van Indonesië aan de lokale bevolking na jarenlang een Nederlandse kolonie geweest te zijn, en hij was de eerste fotograaf die vrij mocht fotograferen in de naoorlogse Sovjet-Unie.

Cartier-Bresson werkte met een 35mm Leica M en maakte zelf geen afdrukken van zijn werk.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Henri CARTIER-BRESSON?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Henri CARTIER-BRESSON

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Henri CARTIER-BRESSON

Marguerite BLAZY
± 1850-????

Henri CARTIER-BRESSON
1908-2004

(1) 1937
(2) 1970

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Bronnen

  1. Wikipedia

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 22 augustus 1908 lag tussen 12,3 °C en 23,1 °C en was gemiddeld 17,4 °C. Er was 1,2 mm neerslag. Er was 8,7 uur zonneschijn (61%). De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 17 augustus 1905 tot 11 februari 1908 was er in Nederland het kabinet De Meester met als eerste minister Mr. Th. de Meester (unie-liberaal).
  • Van 12 februari 1908 tot 29 augustus 1913 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. Th. Heemskerk (AR).
  • In het jaar 1908: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 5,7 miljoen inwoners.
    • 11 januari » Het Nationaal Park Grand Canyon wordt als nationaal monument ingesteld.
    • 24 januari » Robert Baden-Powell richt de scouting op.
    • 2 maart » Eerste driechromatische foto's van Gabriel Jonas Lippmann.
    • 8 maart » In New York staken de naaisters voor de achturige werkdag en voor het vrouwenkiesrecht.
    • 1 april » Oprichting van de Argentijnse voetbalclub CA San Lorenzo de Almagro.
    • 13 juli » Vrouwen doen voor het eerst mee aan de moderne Olympische Spelen.
  • De temperatuur op 18 mei 1937 lag tussen 9,9 °C en 16,1 °C en was gemiddeld 12,8 °C. Er was 10,0 mm neerslag gedurende 6,0 uur. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het noord-oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 31 juli 1935 tot 24 juni 1937 was er in Nederland het kabinet Colijn III met als eerste minister Dr. H. Colijn (ARP).
  • Van 24 juni 1937 tot 25 juli 1939 was er in Nederland het kabinet Colijn IV met als eerste minister Dr. H. Colijn (ARP).
  • In het jaar 1937: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 8,6 miljoen inwoners.
    • 16 maart » Willy Walden en Piet Muijselaar treden voor het eerst op als de dames Snip en Snap.
    • 18 maart » Oprichting van de Azerbeidzjaanse voetbalclub Neftçi Bakoe.
    • 26 maart » De Amerikaanse raketontwikkelaar Robert Goddard schiet een raket tot een hoogte van 2750 meter, de grootste hoogte die hij met een raket heeft bereikt.
    • 27 maart » In Rotterdam wordt het Stadion Feijenoord (de Kuip) officieel in gebruik genomen. Feyenoord speelt een wedstrijd tegen het Belgische Beerschot en wint met 5-2.
    • 28 mei » Het Britse kabinet van Neville Chamberlain treedt aan.
    • 4 juni » Introductie van de winkelwagen door supermarkteigenaar Sylvan Goldman.
  • De temperatuur op 19 juli 2004 lag tussen 12,8 °C en 22,2 °C en was gemiddeld 17,0 °C. Er was 6,5 uur zonneschijn (40%). Het was half bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was van 30 april 1980 tot 30 april 2013 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van dinsdag 27 mei 2003 tot vrijdag 7 juli 2006 was er in Nederland het kabinet Balkenende II met als eerste minister Mr.dr. J.P. Balkenende (CDA).
  • In het jaar 2004: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 16,3 miljoen inwoners.
    • 19 april » André Kuipers wordt als derde in Nederland geboren ruimtevaarder gelanceerd. Zijn bestemming is het Internationaal ruimtestation ISS.
    • 21 mei » Cees Nooteboom krijgt de P.C. Hooft-prijs uitgereikt.
    • 23 juli » In Mostar (Bosnië en Herzegovina) wordt de brug over de Neretva, de Stari Most ("Oude Brug") opnieuw geopend.
    • 13 augustus » De 28ste Olympische Zomerspelen worden geopend in de Griekse hoofdstad Athene.
    • 24 september » In Leeuwarden wordt de 32-jarige Manuel Fetter rond vier uur 's nachts doodgestoken omdat hij een opmerking maakt over een kapotgegooid bierflesje.
    • 25 oktober » Ontslag van Paul Schruers als bisschop van Hasselt. Hij wordt opgevolgd door zijn coadjutor Patrick Hoogmartens.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam CARTIER-BRESSON


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Kees Willems, "Stamboom Willems Hoogeloon-Best", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-willems-hoogeloon-best/I192744.php : benaderd 16 juni 2024), "Henri CARTIER-BRESSON (1908-2004)".