Stamboom Willems Hoogeloon-Best » Esther Welmoet DYSERINCK (1876-1956)

Persoonlijke gegevens Esther Welmoet DYSERINCK 

Bron 1

Gezin van Esther Welmoet DYSERINCK

Zij is getrouwd met Cornelis Johannes FRANCKEN.

Zij zijn getrouwd in het jaar 1897, zij was toen 20 jaar oud.

Het echtpaar is in 1916 gescheiden.


Notities over Esther Welmoet DYSERINCK

Esther Welmoet Dijserinck (Den Helder, 7 februari 1876 – ’s-Gravenhage 11 november 1956), bekend geworden onder de naam Welmoet Wijnaendts Francken-Dyserinck, was een Nederlands journaliste en feministe.

Inhoud [weergeven]
Familie[bewerken]
Dyserinck was een lid van de familie Dyserinck en enig kind en dochter van Johannes Dyserinck, doopsgezind predikant en letterkundige, en Alida Johanna Geertruida Welmoet Bok. Ze trouwde in 1897 met Cornelis Johannes Wijnaendts Francken (1863-1944), filosoof en publicist van wie ze in 1916 scheidde (zie ook: familie Wijnaendts). Een oom van haar, Hendrik Dyserinck (1838–1906), was minister van Marine, een andere oom, Cornelis Dyserinck (1845-1904), was wethouder van financiën te Amsterdam.

Biografie[bewerken]
Ze bezocht als een van de eerste meisjes het Erasmiaans Gymnasium maar verliet na het vierde jaar die school om een Toynbeeklasje op te richten voor meisjes van 11 tot twaalf jaar. Enkele jaren later richtte ze de Toynbee-Vereeniging te Rotterdam op.

Na haar huwelijk in 1897 reisde ze met haar man door verschillende landen van Europa waar ze samen ook colleges volgden. Deze ervaringen vonden hun neerslag in het tijdschrift Belang, het blad van het Comité tot verbetering van den maatschappelijken en den rechtstoestand der vrouw in Nederland waar haar moeder ook aan meewerkte. Toen ze terugkeerde van haar buitenlandse reizen begon ze zich in te zetten voor de rechten van de vrouw, mede op aandringen van Marianne C. Klerck-van Hogendorp. In 1907 werd zij medeoprichtster van de Nederlandsche Bond voor Vrouwenkiesrecht, waarvan zij in de jaren 1908-1910 voorzitter was.

Vanaf 1910 volgden opnieuw reizen met haar man, dit keer naar de Balkan, Afrika en West-Indië. Hierover publiceerde zij reisbrieven die later gebundeld werden. Na deze reizen en haar echtscheiding werd zij in Nederland weer actief in de vrouwenbeweging en werd bestuurslid van de Nederlandse Unie voor Vrouwenbelangen. Ook politiek werd zij actief in de voorlopers van de liberale Volkspartij voor Vrijheid en Democratie. In 1935 was zij een van de initiatiefneemsters voor het Internationaal Archief voor de Vrouwenbeweging in Amsterdam. Tot het einde van haar leven bleef zij betrokken bij de vrouwenbeweging.

Bibliografie[bewerken]
De taak der vrouw ['s-Gravenhage, 1900]
Over de sociale positie van de ongehuwde moeder en haar kind, Amsterdam, 1905
Vrouwenkiesrecht, Baarn, 1906
[met Elisabeth Carolina van Dorp] Een knuppel in 't hoenderhok, Haarlem, 1907
Het vivisectie-vraagstuk in het Nederlandsch Parlement, 's-Gravenhage, 1908
Met de huik naar de wind, Leiden, 1909
De vrouw uit de arbeidende klasse en het kiesrecht, [Leiden, 1910]
Iets over de ontwikkeling der vrouwenkiesrechtbeweging in ons land, Leiden, 1911
Uit het zonneland. Afrikaansche reisbrieven, Haarlem, 1912
Vrouwenplicht en gemeenschapsdienst, ['s-Gravenhage, 1913]
Drie maanden in de West. Reisbrieven, Haarlem, 1913
Vrouwendienstplicht (Hongarije - Japan), in: Vragen des Tijds 40 (1914) 192-204
[met C.P. Gunning] Het gezinsloon. Verslagen ... over de voor- en nadelen van huwelijks- en kinderbijslag..., 's-Gravenhage, 1921
Moederschapszorg, Haarlem, 1924
Voor de kar en aan de ketting. 168 uur in de week, Arnhem, 1925
Kameraadschapshuwelijk, Baarn, 1933
De strijd voor het vrouwenkiesrecht herdacht ['s-Gravenhage, 1954]

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Esther Welmoet DYSERINCK?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Esther Welmoet DYSERINCK

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Esther Welmoet DYSERINCK

Esther Welmoet DYSERINCK
1876-1956

1897

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Bronnen

  1. Wikipedia

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 7 februari 1876 lag rond de -0.2 °C. De winddruk was 10 kgf/m2 en kwam overheersend uit het oost-noord-oosten. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 73%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 27 augustus 1874 tot 3 november 1877 was er in Nederland het kabinet Heemskerk - Van Lijnden van Sandenburg met als eerste ministers Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief) en Mr. C.Th. baron Van Lijnden van Sandenburg (AR).
  • In het jaar 1876: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 4,0 miljoen inwoners.
    • 14 februari » Alexander Graham Bell vraagt patent aan op de telefoon; twee uur later doet Elisha Gray hetzelfde.
    • 7 maart » Alexander Graham Bell ontvangt patent voor de telefoon.
    • 10 maart » Eerste succesvolle telefoongesprek: Alexander Graham Bell spreekt "Mr. Watson, come here, I want to see you."
    • 30 mei » Staatsgreep van de Jong-Turken.
    • 1 augustus » Colorado wordt de 38e staat van de Verenigde Staten.
    • 17 november » De Slavische mars van de Russische componist Tsjaikovski gaat in première in Moskou tijdens een benefietconcert van het ICRC voor gewonde veteranen uit de Servisch-Turkse oorlog.
  • De temperatuur op 11 november 1956 lag tussen 5,8 °C en 9,8 °C en was gemiddeld 7,9 °C. Er was 1,5 mm neerslag gedurende 5,1 uur. Het was vrijwel geheel bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 2 september 1952 tot 13 oktober 1956 was er in Nederland het kabinet Drees II met als eerste minister Dr. W. Drees (PvdA).
  • Van 13 oktober 1956 tot 22 december 1957 was er in Nederland het kabinet Drees III met als eerste minister Dr. W. Drees (PvdA).
  • In het jaar 1956: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 10,8 miljoen inwoners.
    • 5 januari » Eerste NTS-journaal op de Nederlandse televisie. Onderwerpen: hardnekkige gladheid, interview met Caroline, de dochter van schaakkampioen Max Euwe en jonge stieren door de straten van Pamplona.
    • 14 februari » Een kopgroep van vijf rijders gaat gezamenlijk over de finish bij de Elfstedentocht; ze worden gediskwalificeerd.
    • 27 juli » Op de Amerikaanse luchtmachtbasis Lakenheath in het Britse Suffolk aan de Noordzee ontploft de brandstoftank van een B-47 bommenwerper naast een opslagplaats met kernwapens;
    • 13 september » IBM lanceerde de eerste harde schijf voor dataopslag: de RAMAC
    • 23 oktober » In Boedapest breekt de Hongaarse opstand uit.
    • 31 oktober » Britse en Franse troepen bombarderen Egyptische vliegvelden bij Suez, waarmee de gevechten tijdens de Suezcrisis beginnen


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam DYSERINCK


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Kees Willems, "Stamboom Willems Hoogeloon-Best", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-willems-hoogeloon-best/I192524.php : benaderd 26 april 2024), "Esther Welmoet DYSERINCK (1876-1956)".