Stamboom Willems Hoogeloon-Best » Ferdinand Heinrich Maria GRAPPERHAUS (1927-2010)

Persoonlijke gegevens Ferdinand Heinrich Maria GRAPPERHAUS 

Bron 1

Voorouders (en nakomelingen) van Ferdinand Heinrich Maria GRAPPERHAUS


Gezin van Ferdinand Heinrich Maria GRAPPERHAUS

Hij is getrouwd met (Niet openbaar).

.


Kind(eren):

 1. (Niet openbaar)


Notities over Ferdinand Heinrich Maria GRAPPERHAUS

Ferdinand Heinrich Maria Grapperhaus (Utrecht, 26 december 1927 – Varese, 9 mei 2010) was een Nederlands fiscaal jurist, politicus en bankier. Hij is de vader van minister en voormalig SER-kroonlid Ferdinand Grapperhaus.

Loopbaan[bewerken]
Grapperhaus studeerde rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij in 1952 zijn bul behaalde. Terwijl hij werkzaam was als belastingsconsulent en fiscaal jurist promoveerde hij in 1966 op het proefschrift De besloten NV fiscaal vergeleken met de persoonlijke ondernemer en met de open NV.

In 1967 werd Grapperhaus, lid van de KVP, staatssecretaris van Financiën, waarna hij in 1971 president-directeur van Bank Mees & Hope N.V. werd en in 1975 buitengewoon hoogleraar fiscaal recht aan de Rijksuniversiteit Leiden.

Politiek[bewerken]
Grapperhaus werd in 1967 staatssecretaris van Financiën in het kabinet-De Jong. Hij kreeg van minister Witteveen de ruimte voor persoonlijk resoluut optreden. Hij voerde de BTW en het huurwaardeforfait in de inkomstenbelasting in en lanceerde de zelfstandigenaftrek. Zijn 'brutale' aanpak lag niet goed in steile protestantse kringen. Minister-president De Jong wilde hem in 1970 als opvolger van de tussentijds afgetreden De Block als minister van Economische Zaken, maar daar waren de protestants-christelijke fractieleiders en bewindslieden mordicus tegen.

Bibliografie[bewerken]
Alva en de Tiende Penning. Zutphen: De Walburg Pers, 1982.
Belasting, vrijheid en eigendom; hoe belastingheffing leidde tot meer zeggenschap voor burgers en meer eenheid tussen staten, 511 - 1787. De Walburg Pers / Kluwer, 1989.
Taxes through the Ages. A pictoral history / Tax Tales From the Second Millennium. IBFD, 2009.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Ferdinand Heinrich Maria GRAPPERHAUS?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Bronnen

 1. Wikipedia

Tijdbalk Ferdinand Heinrich Maria GRAPPERHAUS

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Over de familienaam GRAPPERHAUS


Historische gebeurtenissen


 • De temperatuur op 26 december 1927 lag tussen -0,5 °C en 2,8 °C en was gemiddeld 0,7 °C. Er was 8,0 mm neerslag. De gemiddelde windsnelheid was 5 Bft (vrij krachtige wind) en kwam overheersend uit het noord-oosten. Bron: KNMI
 • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
 • Van 8 maart 1926 tot 10 augustus 1929 was er in Nederland het kabinet De Geer I met als eerste minister Jonkheer mr. D.J. de Geer (CHU).
 • In het jaar 1927: Bron: Wikipedia
  • Nederland had zo'n 7,5 miljoen inwoners.
  • 9 mei » Canberra vervangt Melbourne als hoofdstad van Australië
  • 21 mei » Charles Lindbergh voltooit de eerste non-stop solovlucht over de Atlantische Oceaan.
  • 1 juni » Een hevige tornado richt grote verwoestingen aan in de Achterhoek.
  • 13 juni » Op Fifth Avenue wordt een ticker-tape parade gehouden ter ere van Charles Lindbergh die enkele weken eerder de eerste non-stop solovlucht over de Atlantische Oceaan had uitgevoerd.
  • 31 oktober » Openstelling van de oude spoorweghefbrug De Hef over de Koningshaven in Rotterdam.
  • 14 december » Irak wordt onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk.

Tip: herlaad deze pagina voor een nieuwe selectie van gebeurtenissen vanuit Wikipedia.


 • De temperatuur op 9 mei 2010 lag tussen 5,0 °C en 11,8 °C en was gemiddeld 9,3 °C. Er was 0.4 uur zonneschijn (3%). Het was zwaar bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het noord-noord-oosten. Bron: KNMI
 • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was van 30 april 1980 tot 30 april 2013 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
 • Van donderdag 22 februari 2007 tot donderdag 14 oktober 2010 was er in Nederland het kabinet Balkenende IV met als eerste minister Mr.dr. J.P. Balkenende (CDA).
 • Van donderdag 14 oktober 2010 tot maandag 5 november 2012 was er in Nederland het kabinet Rutte I met als eerste minister Mark Rutte (VVD).
 • In het jaar 2010: Bron: Wikipedia
  • Nederland had zo'n 16,5 miljoen inwoners.
  • 11 mei » Brits Premier Gordon Brown biedt zijn ontslag aan bij koningin Elizabeth II, David Cameron van de Conservatieve Partij neemt diezelfde dag de functie van Eerste Minister over.
  • 22 mei » Air India Express-vlucht 812 stort in India neer. Er vallen 158 doden.
  • 1 juli » In Tokyo Disneyland wordt de attractie Captain EO heropend.
  • 21 juli » Slovenië wordt lid van de OESO.
  • 24 oktober » De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR begint een luchtbrug naar het zwaar overstroomde West-Afrikaanse land Benin.
  • 28 november » In Ivoorkust wordt de tweede ronde van de presidentsverkiezingen gehouden. Een conflict tussen de twee kandidaten, Laurent Gbagbo en Alassane Ouattara, en hun aanhangers over de uitslag loopt uit op een politieke crisis in het land.

Tip: herlaad deze pagina voor een nieuwe selectie van gebeurtenissen vanuit Wikipedia.Bron: Wikipedia


Bron: Wikipedia
    

De publicatie Stamboom Willems Hoogeloon-Best is samengesteld door (neem contact op).
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Kees Willems, "Stamboom Willems Hoogeloon-Best", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-willems-hoogeloon-best/I191117.php : benaderd 22 mei 2022), "Ferdinand Heinrich Maria GRAPPERHAUS (1927-2010)".