Stamboom Willems Hoogeloon-Best » Liiesbeth BRANDT CORSTIUS (1940-2022)

Persoonlijke gegevens Liiesbeth BRANDT CORSTIUS 

Bron 1

Gezin van Liiesbeth BRANDT CORSTIUS


Notities over Liiesbeth BRANDT CORSTIUS

Liesbeth Brandt Corstius (Utrecht, 8 november 1940 – Arnhem, 12 augustus 2022) was een Nederlands kunsthistorica en museumdirectrice.

Inhoud
Levensloop
Brandt Corstius was een telg van de familie Corstius. Haar vader was de literatuurhistoricus J.C. (Jan) Brandt Corstius, haar broer de informatiewetenschapper en publicist Hugo Brandt Corstius.

Zij studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en was van 1967 tot 1974 conservator moderne kunst van het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Vervolgens raakte ze betrokken bij het feminisme. Ze was redacteur van Opzij en was in 1978 een van de oprichters van de Stichting van Vrouwen in de Beeldende Kunst (SVBK).

In 1982 werd ze directeur van het Gemeentemuseum Arnhem. Vanaf het jaar van haar aanstelling voerde ze het beleid om minimaal de helft van de aankopen en presentaties te reserveren voor vrouwelijke kunstenaars.[noot 1] Op 8 maart 1994 ontving Brandt Corstius de Aletta Jacobsprijs voor haar inzet voor vrouwelijke kunstenaars.

Vanaf 1996 hield ze zich bezig met de uitbreiding van het museum. In 2000 werd de aanbouw geopend en op 1 december van dat jaar ging Brandt Corstius met vervroegd pensioen. Na haar pensionering was ze tot 2005 verbonden aan het televisieprogramma Kunstblik.

Brandt Corstius overleed op 81-jarige leeftijd in haar woonplaats Arnhem.[3][4]

Jurylidmaatschappen
Brandt Corstius was in 1981 lid van de jury voor de Annie Romeinprijs en in 1986 lid van de jury voor de Anna Bijns Prijs. Ze was in 1998, 1999 en 2000 voorzitter van de jury voor de Woutertje Pieterse Prijs; was vanaf 2001 jurylid voor de tweejaarlijkse Ouborg Prijs in Den Haag en was in 2005, 2006 en 2007 lid van de jury voor de Dr. J.P. van Praag-prijs van het Humanistisch Verbond.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Liiesbeth BRANDT CORSTIUS?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Liiesbeth BRANDT CORSTIUS

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Liiesbeth BRANDT CORSTIUS


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Bronnen

  1. Wikipedia

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 8 november 1940 lag tussen 1,0 °C en 9,4 °C en was gemiddeld 5,3 °C. Er was 0.3 mm neerslag gedurende 0.2 uur. Er was 2,9 uur zonneschijn (31%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 10 augustus 1939 tot 3 september 1940 was er in Nederland het kabinet De Geer II met als eerste minister Jonkheer mr. D.J. de Geer (CHU).
  • Van 3 september 1940 tot 27 juli 1941 was er in Nederland het kabinet Gerbrandy I met als eerste minister Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
  • In het jaar 1940: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 8,8 miljoen inwoners.
    • 20 mei » In Auschwitz wordt een concentratiekamp ingericht.
    • 28 mei » De Belgische koning Leopold III capituleert met zijn troepen (zie België in de Tweede Wereldoorlog).
    • 24 juli » De Nederlandsche Unie, geleid door J. de Quay, L. Einthoven en J. Linthorst Homan, presenteert zich. Men zoekt samenwerking met de Duitse bezetter.
    • 28 oktober » Ohi Day: Griekenland zegt nee tegen Mussolini, de asmogendheden en alles waar zij voor staan.
    • 13 november » Première van Walt Disneys film Fantasia.
    • 6 december » Duitse aanvalsschepen laten vijf geallieerde koopvaardijschepen zinken voor de kust van Nauru.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam BRANDT CORSTIUS


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Kees Willems, "Stamboom Willems Hoogeloon-Best", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-willems-hoogeloon-best/I180670.php : benaderd 13 mei 2024), "Liiesbeth BRANDT CORSTIUS (1940-2022)".