Stamboom Willems Hoogeloon-Best » Cornelis Johan de Lange vrijheer van Wijngaerden en Ruygbroek de LANGE (1752-1820)

Persoonlijke gegevens Cornelis Johan de Lange vrijheer van Wijngaerden en Ruygbroek de LANGE 

Bron 1

Gezin van Cornelis Johan de Lange vrijheer van Wijngaerden en Ruygbroek de LANGE

Hij is getrouwd met Elisabeth PRINS.

Zij zijn getrouwd op 22 november 1778 te Gouda, 6027, Zuid-Holland, Nederland, hij was toen 26 jaar oud.


Kind(eren):



Notities over Cornelis Johan de Lange vrijheer van Wijngaerden en Ruygbroek de LANGE

Mr. Cornelis Johan de Lange, vrijheer[1] van Wijngaerden en Ruygbroek (Gouda, 24 september 1752 - Oud-Wassenaar, 25 september 1820) was een bekend Goudse regent, patriot en geschiedschrijver.[2]

Inhoud [weergeven]
Biografie[bewerken]
Cornelis Johan de Lange werd in 1752 te Gouda geboren als zoon van Bonaventura de Lange en Quirina Jacoba van Gelre. Hij erfde de hoogheerlijkheden van Wijngaerden en Ruygbroek (gelegen in de Alblasserwaard) van zijn vader, die deze rechten in 1775 had gekocht. Hij is daarom ook beter bekend onder de naam “De Lange van Wijngaerden".

Cornelis Johan de Lange bezocht de Latijnse school aan de Groeneweg in Gouda en studeerde vervolgens rechten in Leiden en promoveerde aldaar in 1774. Hij trouwde in 1778 te Gouda met Elisabeth Prins, telg van een vooraanstaand Rotterdams patriciërsgeslacht en kleindochter van de invloedrijke Goudse burgemeester Willem van Strijen. In hetzelfde jaar 1778 werd De Lange lid van de vroedschap van Gouda. Hij vervulde in deze stad diverse bestuurlijke functies. Binnen de vroedschap liet hij zich na enkele jaren nadrukkelijk gelden als een vooraanstaand leider van de patriottische beweging.

De Patriottentijd[bewerken]

De woning van De Lange van Wijngaerden aan de Westhaven te Gouda
De Lange is het meest bekend geworden als commandant van het Goudse Vrijkorps, dat hij met Jacob Blauw had opgericht. In juni 1787 werden de toegangswegen afgezet, nadat de komst van enkele hooggeplaatste personen was verklapt door een kamermeisje op Huis ten Bosch. Prinses Wilhelmina werd bij Bonrepas (aan de Vlist tussen Schoonhoven en Haastrecht) aangehouden en de doorreis naar Den Haag ontzegd. Het gezelschap werd begeleid in afwachting van antwoord uit Woerden en provisorisch ondergebracht in een boerderij in Goejanverwellesluis bij Hekendorp. Dat was de plek waar De Lange zich had ingekwartierd. De prinses was uitermate beledigd door de aanhouding en dit gebeuren was de directe aanleiding voor de inval van de Pruisen. In de weken daarna namen de prinsgezinden wraak en plunderden onder andere het huis van De Lange aan de Westhaven. Samen met zijn geestverwanten Martinus van Toulon en Blauw werd hij uit het stadsbestuur verwijderd.[3] De Lange vluchtte naar Brussel en Parijs, en was betrokken bij de plannen voor een invasie van de Republiek. Het is onwaarschijnlijk dat hij in 1788 in aanmerking kwam voor amnestie, want hij maakte deel uit van de leiding van een exercitiegenootschap of een defensiegenootschap. Waar hij zich ophield is onduidelijk.

Bataafse Republiek en Koninkrijk Holland[bewerken]
Na de komst van de Fransen in 1795 vervulde hij diverse landelijke functies in de Bataafse Republiek en het Koninkrijk Holland.[4] Minder bekend is zijn werk als stadshistoricus. Van zijn hand verscheen in 1813 en in 1817 in twee delen de Geschiedenis der Heeren en beschrijving der stad van der Gouda. Na het werk van Ignatius Walvis de tweede stadsgeschiedenis van Gouda.

Op 29 november 1809 overleed zijn vrouw Elisabeth Prins in Gouda. Rond 1815 ging hij op bezoek in Haarlem in Landhuis Welgelegen. Daar was hij een van de gasten van Prinses Wilhelmina. Ze begroette hem met een grapje: Heden is Mijnheer mijn gevangene. Ik wacht U aan mijn tafel.[5] De Lange overleed in 1820 op zijn buitengoed Oud-Wassenaar. Hij werd begraven in het door hem gekochte familiegraf in de Coolskapel van de St. Janskerk te Gouda.

Trivia[bewerken]
In Gouda is (in 1921) De Lange van Wijngaardenstraat naar hem genoemd.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Cornelis Johan de Lange vrijheer van Wijngaerden en Ruygbroek de LANGE?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Cornelis Johan de Lange vrijheer van Wijngaerden en Ruygbroek de LANGE

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Cornelis Johan de Lange vrijheer van Wijngaerden en Ruygbroek de LANGE

Cornelis Johan de Lange vrijheer van Wijngaerden en Ruygbroek de LANGE
1752-1820

1778

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Bronnen

  1. Wikipedia

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 22 november 1778 lag rond de 6,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid ten westen. Typering van het weer: geheel betrokken. Bron: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1778: Bron: Wikipedia
    • 26 januari » Sydney wordt gesticht.
    • 6 februari » Na de Amerikaanse overwinning op de Britten bij de Slag bij Saratoga lukt het Benjamin Franklin een verbond te sluiten met Frankrijk.
    • 1 juni » Paus Pius VI creëert tien nieuwe kardinalen, onder wie de aartsbisschop van Mechelen Johann Heinrich von Frankenberg en de Franse grootaalmoezenier Lodewijk René Eduard de Rohan.
    • 26 augustus » Eerste beklimming van de berg Triglav.
    • 26 november » James Cook ontdekt Maui.
  • De temperatuur op 25 september 1820 lag rond de 11,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-westen. Typering van het weer: half bewolkt donder weerlicht. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1820: Bron: Wikipedia
    • 1 januari » Staatsgreep in Spanje door generaal Rafael del Riego.
    • 11 januari » In Frankrijk wordt het eerste roestvrij staal geproduceerd.
    • 30 januari » Edward Bransfield ontdekt Antarctica.
    • 14 maart » Victor Emanuel II van Italië, koning van Italië († 1878)
    • 15 maart » Het noordoostelijke deel van de Amerikaanse staat Massachusetts wordt afgesplitst, en vormt de staat Maine.
    • 11 mei » Tewaterlating van de HMS Beagle.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam De LANGE

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam De LANGE.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over De LANGE.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam De LANGE (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Kees Willems, "Stamboom Willems Hoogeloon-Best", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-willems-hoogeloon-best/I170939.php : benaderd 23 september 2024), "Cornelis Johan de Lange vrijheer van Wijngaerden en Ruygbroek de LANGE (1752-1820)".