Stamboom Willems Hoogeloon-Best » Franciscus Jozef BRÜGGEN (1934-2014)

Persoonlijke gegevens Franciscus Jozef BRÜGGEN 

Bron 1

Gezin van Franciscus Jozef BRÜGGEN

(1) Hij is getrouwd met (Niet openbaar).

Zij zijn getrouwd


(2) Hij is getrouwd met (Niet openbaar).

Zij zijn getrouwd


Notities over Franciscus Jozef BRÜGGEN

Franciscus Jozef (Frans) Brüggen (Amsterdam, 30 oktober 1934 – aldaar, 13 augustus 2014) was een Nederlands blokfluitist en dirigent. Hij was een gangmaker van de authentieke uitvoeringspraktijk en genoot internationale faam als een van de grote promotoren van het blokfluitspel. Later legde hij zich meer toe op het dirigeren.

Inhoud [weergeven]
Leven en werk[bewerken]
Brüggen werd in 1934 in Amsterdam geboren. Hij studeerde blokfluit bij Kees Otten aan het Muzieklyceum te Amsterdam (het huidige Conservatorium van Amsterdam). Tevens studeerde hij musicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij studeerde tegelijkertijd dwarsfluit bij Hubert Barwahser en Johan Feltkamp. In 1955 werd hij op 21-jarige leeftijd aangesteld als docent bij het Koninklijke Conservatorium te Den Haag. In 1972-1973 bekleedde hij de Erasmus-leerstoel als gasthoogleraar aan de Harvard-universiteit.[1] Daarna was hij Regent's Professor aan de Universiteit van Californië - Berkeley.

Brüggen hield zich voornamelijk bezig met muziek uit de barok en de klassieke periode, hoewel de laatste jaren ook de romantiek zijn aandacht had. Hij trad op als blokfluitist, als solist en in ensembles, onder meer in een vast trio met Gustav Leonhardt en Anner Bijlsma. In de jaren zestig en zeventig speelde hij een grote rol bij de ontwikkeling van de blokfluitmuziek. Door zijn uitvoeringen hielp hij de blokfluit af van het imago van kinderinstrument. Ook bracht hij verschillende hedendaagse componisten ertoe werken voor blokfluit te schrijven, onder wie Luciano Berio, Louis Andriessen, Makoto Shinohara en Rob du Bois. In 1972 richtte hij met Kees Boeke en Walter van Hauwe het blokfluitensemble Sour Cream op. Brüggen was jurylid in 1972 en 1975 voor het in Brugge gehouden internationaal concours voor barokinstrumenten, in het kader van het Festival Oude Muziek.

Dirigent[bewerken]
Hoewel hij geen formele dirigentenopleiding had genoten en over weinig techniek beschikte, bereikte hij als dirigent opmerkelijke resultaten. Brüggen maakte naam met het door hem in 1981 opgerichte Orkest van de Achttiende Eeuw. Daarmee maakte hij plaat- en cd-opnamen van werken van onder anderen Bach, Beethoven, Rameau en Haydn. Hierbij richtte hij zich erop de werken zo authentiek mogelijk uit te voeren, onder meer door gebruik te maken van de orkestbezetting en instrumenten, of exacte kopieën daarvan, uit de tijd van de componist. Hij had eerder de symfonieorkesten veroordeeld die met modern instrumentarium muziek van voor 1800 speelden. Hij voelde zich verwant met de acties van de Notenkrakers en deed in 1970 de uitspraak: "Elke noot van Mozart die het Concertgebouworkest speelt, is van A tot Z gelogen". Later kwamen het Concertgebouworkest en Brüggen nader tot elkaar - mede doordat Brüggens geestverwant Nikolaus Harnoncourt een omslag in het denken bij het orkest had teweeggebracht - en heeft hij regelmatig voor dat orkest gestaan.

Van 1991 tot 1994 was hij de vaste dirigent van het Radio Kamer Orkest. Sinds 2001 tot de opheffing in 2005 was hij daarvan de chef-dirigent. Hiernaast trad hij op als gastdirigent bij diverse orkesten zoals het Koninklijk Concertgebouworkest en het Orchestra of the Age of Enlightenment waarvan hij sinds 1992 vaste gastdirigent was, een functie die hij sinds 1998 ook bij het Orchestre de Paris vervulde.

In zijn laatste jaren ging Brüggens gezondheid sterk achteruit, maar hij bleef actief als dirigent. Zijn laatste concert was in mei 2014 in het Haagse conservatorium, met werk van Rameau. Hij overleed op 13 augustus 2014 op 79-jarige leeftijd. De uitvaartplechtigheid vond plaats op 19 augustus in de Oude Kerk in Amsterdam[2]. Zijn as werd uitgestrooid in de duinen bij de zee.

Prijzen[bewerken]
In 1997 ontving hij, van de organisatie UNESCO, als uitvoerend musicus de UNESCO International Music Prize in de categorie Performance.
Op 2 november 2007 is hem in Maastricht de Oeuvreprijs van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties uitgereikt. In het juryrapport werd Frans Brüggen een baken en inspirator voor de gevestigde symfonieorkesten genoemd.
Op 22 september 2010 in Paleis Huis ten Bosch verkreeg hij van koningin Beatrix de Eremedaille voor Kunst en Wetenschap in de Huisorde van Oranje.[3]
Op 15 juni 2012 werd de AVRO Edison Klassiek Oeuvreprijs aan Frans Brüggen uitgereikt.
Op 25 mei 2013 kreeg Frans Brüggen de Visser-Neerlandiaprijs van het Algemeen-Nederlands Verbond.
Persoonlijk[bewerken]
Brüggen is tweemaal getrouwd en heeft uit elk huwelijk twee kinderen.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Franciscus Jozef BRÜGGEN?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Franciscus Jozef BRÜGGEN

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Franciscus Jozef BRÜGGEN

Franciscus Jozef BRÜGGEN
1934-2014

(1) 
(Niet openbaar)
(2) 
(Niet openbaar)

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Bronnen

  1. Wikipedia

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 30 oktober 1934 lag tussen 3,2 °C en 9,0 °C en was gemiddeld 6,4 °C. Er was 5,1 mm neerslag gedurende 2,3 uur. Er was 2,3 uur zonneschijn (24%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 26 mei 1933 tot 31 juli 1935 was er in Nederland het kabinet Colijn II met als eerste minister Dr. H. Colijn (ARP).
  • In het jaar 1934: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 8,3 miljoen inwoners.
    • 17 februari » Koning Albert I van België komt om tijdens een beklimming van een rots te Marche-les-Dames in de provincie Namen.
    • 14 maart » Eugene Cernan, Amerikaans astronaut, laatste mens op de maan († 2017)
    • 7 april » Een door een aardverschuiving veroorzaakte tsunami in het Tafjord, Noorwegen, kost aan 40 mensen het leven.
    • 28 mei » In Canada wordt de Dionne-vijfling geboren.
    • 4 juli » In Amsterdam breekt het Jordaanoproer uit als reactie op de verlaging van de werklozensteun door het kabinet-Colijn
    • 18 augustus » Karel Kaers wordt in Leipzig de jongste wereldkampioen wielrennen ooit.
  • De temperatuur op 13 augustus 2014 lag tussen 12,6 °C en 21,7 °C en was gemiddeld 16,7 °C. Er was 3,0 mm neerslag gedurende 1,1 uur. Er was 11,1 uur zonneschijn (75%). Het was half bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koning Willem-Alexander (Huis van Oranje-Nassau) is van 30 april 2013 tot heden vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van maandag 5 november 2012 tot donderdag 26 oktober 2017 was er in Nederland het kabinet Rutte II met als eerste minister Mark Rutte (VVD).
  • In het jaar 2014: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 16,8 miljoen inwoners.
    • 8 januari » De Boliviaanse president Evo Morales wil als nieuwbakken voorzitter van de Groep van 77 - een losse coalitie van ontwikkelingslanden - het platform gebruiken om cocabladeren, het basisingrediënt van cocaïne, te legaliseren.
    • 23 februari » Premier Andrus Ansip van Estland kondigt aan op 4 maart vervroegd af te treden.
    • 19 augustus » Alle zenders die eigendom zijn van de Nederlandse Publieke Omroep krijgen "NPO" voor hun naam.
    • 21 oktober » De gehandicapte Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius wordt tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld voor doodslag op zijn vriendin Reeva Steenkamp. De aanklager had tien jaar cel geëist.
    • 30 oktober » Duizenden voetbalsupporters wonen in een stadion in Johannesburg een plechtigheid bij ter nagedachtenis aan de vermoorde doelman en international Senzo Meyiwa, die vier dagen eerder is doodgeschoten bij een roofoverval.
    • 25 november » Bij twee bomexplosies op een markt in Maiduguri, de hoofdstad van de Nigeriaanse deelstaat Borno, komen meer dan 45 mensen om het leven.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

  • 1932 » Louis Malle, Frans regisseur († 1995)
  • 1932 » Willem de Looper, Nederlands-Amerikaans kunstschilder († 2009)
  • 1933 » Jan Vis, Nederlands politicus, journalist en rechtsgeleerde († 2011)
  • 1934 » Frans Brüggen, Nederlands musicus († 2014)
  • 1935 » Ágota Kristóf, Hongaars-Zwitsers schrijfster (overleden in 2011)
  • 1935 » Michael Winner, Brits filmregisseur en culinair journalist († 2013)

Bron: Wikipedia


Over de familienaam BRÜGGEN

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam BRÜGGEN.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over BRÜGGEN.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam BRÜGGEN (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Kees Willems, "Stamboom Willems Hoogeloon-Best", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-willems-hoogeloon-best/I119166.php : benaderd 16 mei 2024), "Franciscus Jozef BRÜGGEN (1934-2014)".