Stamboom Wiersma / Bergkamp / Dekkers / Smit » Arie Janszn Bon (1753-1819)

Persoonlijke gegevens Arie Janszn Bon 


Gezin van Arie Janszn Bon

(1) Hij is getrouwd met Aafje Jansdr Kalkhoven.

Zij zijn getrouwd op 26 september 1807 te Abcoude-Proostdij, Utrecht, Nederland, hij was toen 54 jaar oud.

Kinderen met Maria
1. Aafje Bon, geb. 23-10-1809, Abcoude-Proosdij (Utr)
2. Dirk Bon, geb. 15-07-1811, Abcoude-Proosdij (Utr)
3. Alida Bon, geb. 26-04-1813, Abcoude-Proosdij (Utr)
4. Dirk Bon, geb. 05-05-1815, Abcoude-Proosdij (Utr)

Kind(eren):

  1. Johannes Nicolaas Bon  1783-1855 
  2. Gerrit Bon  1784-????
  3. Elisabeth Bon  1791-1868


(2) Hij is getrouwd met Maria Van Calles.

Zij zijn getrouwd op 15 november 1808 te Abcoude-Proostdij, Utrecht, Nederland, hij was toen 55 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Aafje Bon  1809-1846
  2. Dirk Bon  1811-1811
  3. Dirk Bon  1815-1840

Het echtpaar is gescheiden.


Notities over Arie Janszn Bon

Notitie bij Arie Janszn: In het boek "Abcoude-Baambruggen 900 jaar" staat geschreven:

"Het begin van de Abcouse revolutie"

Uit de notities van Willem van Gulpen, eens schout, blijkt dat Abcoude in de 17e en 18e eeuw twee gerechten kende en uit twee bevolkings groepen bestonden en dat de patriotse groep beweging uit bijde dorpen in opstand kwamen. De gemeente´s Abcoude-Proosdij 2/3 deel RK en 1/3 deel Hervormd en de gemeente Abcoude-Baambruggen 1/3 deel RK en 2/3 Hervormd waren erg verdeeld. Toen 21 januari 1795 de Bataafse omwenteling plaats vond en de zelfstandige kostwinaars stemrecht kregen, er een dag later een vergadering werdt uitgeroepen van de twee Abcouse gerechten met het verzoek van een groepje namens zo´n 50 personen sprekend, een vrijheidsboom te plaatsen bij het rechthuis. Deze werd ingewilgd.

De Patrotten sociëteit onder voorzitterschap van pastoor Driesden, heeft een aanhang weten te maken onder de roomse en meestal de minstgegoede burgers die bij de oproep der burgerij dan de meerderheid van stemmen hebben, waar de meer vermogende burgers bij de oproeping niet Copareeren en zij alzo het dorp naar hun zin schikken.
Wie waren deze revolutionairen Abcouwenaren eigenlijk?
Een willekeurigge greep uit de namen der stemgerechtichden: de familie van Nes was van een zekere stand en een actieve katholieke patriöt, WillemKoekenbier kwam uit een geslacht dat al eerder schepenen had voortgebracht. Gerrit Kathee, Anthonij van Beusekom, Gerrit an Schaik, Jan Hesp en Arie Bon worden vermeld.
Veel van deze namen komen we later weer tegen, het zij als getuigen bij doop, huwelijk of overlijdens aangiften. Ook treden er een hunner nazaten in het huwelijk met een persoon uit de familie Bon.

Bij een jaarrekening uit 1721, werd voor het loon van drie molenaars f. 240,00 in rekning gebracht .
Het totaal bedrag bedroeg in dat jaar f.1121 en 17 stuivers, verminderd met inkomsten uit verhuur van viswater en kaden, dat werd omgeslagen over de 59 eigenaren, die per morgen 20 stuivers moesten betalen.

1 Morgen is de oppervlakte die een arbeider in een morgen kon omspitten.
1 Morgen is 6 hond of 600 roeden.
Notitie bij het huwelijk van Aafje Jansdr en Arie Janszn: Bij haar huwelijk met Arie woord zij Klakhoven genoemd, maar bij het huwelijk van Arie met Maria Kallis word zij Kalkeren genoemd.
Notitie bij Maria: Zij is 14 juli 1819 in Abcoude-St. Pieter ingeschreven in de burgelijkestand

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Arie Janszn Bon?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Arie Janszn Bon

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Arie Janszn Bon


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Eigen huwelijksakte
    2. HUA 481 | 347 Abcoude-Proostdij Overlijdensakte 26

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 11 januari 1753 lag rond de 2,0 °C. Er was 92 mm neerslagDe wind kwam overheersend uit het zuid-westen. Typering van het weer: geheel betrokken vochtig. Bron: KNMI
    • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
    • Regentes Anna (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1759 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
    • In het jaar 1753: Bron: Wikipedia
      • 17 februari » 17 februari wordt in Zweden gevolgd door 1 maart als het land overstapt van de juliaanse kalender op de gregoriaanse kalender.
      • 11 maart » Egbert Douwes opent in Joure een kruidenierswinkel, het begin van het huidige Douwe Egberts.
      • 5 april » Oprichting van het British Museum.
      • 9 november » Karel August van Nassau-Weilburg wordt opgevolgd door zijn zoon Karel Christiaan.
    • De temperatuur op 12 januari 1753 lag rond de 0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Typering van het weer: omtrent helder geheel betrokken. Bron: KNMI
    • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
    • Regentes Anna (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1759 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
    • In het jaar 1753: Bron: Wikipedia
      • 17 februari » 17 februari wordt in Zweden gevolgd door 1 maart als het land overstapt van de juliaanse kalender op de gregoriaanse kalender.
      • 11 maart » Egbert Douwes opent in Joure een kruidenierswinkel, het begin van het huidige Douwe Egberts.
      • 5 april » Oprichting van het British Museum.
      • 9 november » Karel August van Nassau-Weilburg wordt opgevolgd door zijn zoon Karel Christiaan.
    • De temperatuur op 15 november 1808 lag rond de 4,0 °C. Er was 44 mm neerslagDe wind kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Typering van het weer: betrokken. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1808: Bron: Wikipedia
      • 1 januari » De slavenhandel naar de Verenigde Staten wordt verboden.
      • 26 januari » In Nieuw-Zuid-Wales breekt de Rum Rebellion uit.
      • 8 april » De Verenigde Staten worden een zelfstandige rooms-katholieke kerkprovincie met Baltimore als aartsbisdom en de nieuwe bisdommen Bardstown, Boston, New York en Philadelphia.
      • 2 mei » De Opstand van Dos de Mayo (=El Levantamiento del Dos de Mayo) tegen de Napoleontische bezettingstroepen in Madrid.
      • 3 september » Introductie van een voorloper van het periodiek systeem door John Dalton.
      • 20 december » Start van het tweede Beleg van Zaragoza tijdens de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog.
    • De temperatuur op 14 juli 1819 lag rond de 18,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-noord-westen. Typering van het weer: omtrent betrokken. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1819: Bron: Wikipedia
      • 22 februari » Spanje moet Florida afstaan aan de Verenigde Staten.
      • 4 juni » Paus Pius VII stelt één nieuwe kardinaal aan.
      • 14 december » Alabama wordt de 22ste staat van de Verenigde Staten van Amerika.
      • 17 december » Simón Bolívar sticht Colombia.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Bon

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Bon.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Bon.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Bon (onder)zoekt.

    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Erik Wiersma, "Stamboom Wiersma / Bergkamp / Dekkers / Smit", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-wiersma/I914.php : benaderd 14 mei 2024), "Arie Janszn Bon (1753-1819)".