Stamboom Wiersma / Bergkamp / Dekkers / Smit » Roelof "Roel" Wiersma (1932-1995)

Persoonlijke gegevens Roelof "Roel" Wiersma 


Gezin van Roelof "Roel" Wiersma


Notities over Roelof "Roel" Wiersma

Roel Wiersma
15-04-1932 Hilversum 04-12-1995

clubs: Donar Hilversum, PSV Eindhoven, BVV Den Bosch
interlands: 53 x 1955 t/m 1962

Wiersma begon op achtjarige leeftijd met voetbal in clubverband. Hij meldde zich aan bij Donar. Bij Donar bereikte hij het eerste elftal, en speelde zodanig dat hij werd uitverkoren voor het Nederlands Elftal. Als speler leek hij wel een man van het begin van de eeuw, een voetballer uit de betere milieus die niet alleen voetbalde maar ook cricket speelde en tennis. Wiersma deed heel wat meer. Hij speelde tafeltennis (overgangsklasse), honkbal (tweede klasse), basketbal (international van het Nederlands Luchtmacht team) en bij atletiek was hij een zodanige uitblinker, dat hij in 1952 Nederland in Brussel op het nummer hoogspringen vertegenwoordigde bij de intergeallieerde atletiekkampioenschappen.

Tot op heden is Wiersma de enige international die is opgeroepen voor Oranje die in de derde divisie speelde. Tijdens zijn diensttijd trainde hij af en toe met PSV mee als hij op vliegveld Welschap gestationeerd was. In 1955 tekent hij bij PSV. Wiersma speelde voor PSV in elf seizoen 316 competitiewedstrijden, waarin hij tweemaal scoorde. In 1963 werd hij met PSV landskampioen. Wiersma speelde acht Europese wedstrijden, allen voor PSV, waaronder de eerste wedstrijd die een Nederlandse club ooit speelde in Europees verband, Rapid Wien–PSV op 21 september 1955. In 1965 wil trainer Bram Appel het elftal verjongen en gaat Wiersma transfervrij naar EVV. Daar speelt hij vier wedstrijden en komt er door een beenbreuk een vroegtijdig einde aan zijn voetballoopbaan.

Zijn grootste sportprestaties beleefde hij als voetballer. Wiersma scoorde liefst 53 caps. Hij bleef er bescheiden onder. ‘Ik ben een speler met zeer middelmatige technische kwaliteiten. Ik heb me alleen zo lang kunnen handhaven dank zij mijn vechtlust en doordat er blijkbaar en toevallig geen betere backs waren.’ Hij was hard maar fair, kon goed koppen en had een uitstekende sliding. Met Oranje vond hij de wedstrijd tegen Duitsland in 1956 het hoogtepunt. ‘Qua voorbereiding was het al bijzonder. Een trainingskamp in Venlo, dat was nieuw voor ons. De dag voor de wedstrijd nog intensief trainen, dat hadden we nog nooit meegemaakt. Trainer Max Merkel pepte ons verschrikkelijk op. Wij kwamen geladen in het veld. Het werd een grote wedstrijd. We wonnen met 2-1 van de wereldkampioenen. Het werd in Düsseldorf een openlijke demonstratie van Hollanders die - spelers en supporters - wraak leken te nemen voor de bezetting, voor alles wat ze in de oorlog hadden meegemaakt. Wij spelers voelden dat zo. Eerlijk gezegd, Max Merkel liet niet na in zijn mentale voorbereiding die oorlog te memoreren.’

Na zijn loopbaan als speler werd hij official. Wiersma was ook een tijd amateurvoetbaltrainer. En zwemtrainer. En waterpolocoach. Wiersma was een zwoeger, ook buiten het veld. Hij deed de MULO opnieuw, ging op z’n 27ste naar de HTS en maakte die studie in vier jaar af. Wiersma werd ingenieur tegen de verdrukking in. PSV werkte tegen, hij zette door en leefde met zijn gezin van een minimaal inkomen in de tijd dat hij bij PSV voetbalde en international was. Wiersma is ook betrokken bij de oprichting van de VVCS, waarvan hij voorzitter is tussen 1967 en 1975. Ook is Wiersma bestuurslid technische zaken bij de KNVB tussen 1979 en 1982 Wiersma stierf zelfs op het sportveld. Op 62-jarige leeftijd werd hij tijdens een tennispartijtje onwel. Hij overleed aan een hartstilstand. Zeven jaar eerder was hij ook al eens getroffen door een hartinfarct.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Roelof "Roel" Wiersma?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Roelof "Roel" Wiersma

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Roelof Wiersma

Jan Wiersma
1869-????
Roelof Worst
1871-1938
Jan Wiersma
1899-????
Grietje Worst
1901-????

Roelof Wiersma
1932-1995


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

    Verwantschap Roelof "Roel" Wiersma



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. genealogy.henny-savenije.pe.kr

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 15 april 1932 lag tussen 2,0 °C en 12,9 °C en was gemiddeld 7,3 °C. Er was 8,7 uur zonneschijn (63%). De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het oosten. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 10 augustus 1929 tot 26 mei 1933 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck III met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
    • In het jaar 1932: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 8,1 miljoen inwoners.
      • 10 mei » Het Wilhelmus wordt het Nederlandse volkslied.
      • 20 mei » Amelia Earhart begint aan de eerste non-stop solovlucht over de Atlantische Oceaan door een vrouwelijke piloot.
      • 29 mei » Oprichting van de Centrale Organisatie van Voetbal Scheidsrechters.
      • 2 augustus » Het positron, het antideeltje van het elektron, wordt ontdekt door Carl Anderson.
      • 20 november » Aardbeving bij Uden met een sterkte van 5,0 op de Schaal van Richter.
      • 25 december » Als eerste in de geschiedenis speelt de BBC een magnetische geluidsopname af in een radio-uitzending.
    • De temperatuur op 4 februari 1995 lag tussen 4,3 °C en 10,2 °C en was gemiddeld 8,0 °C. Er was -0.1 mm neerslag. Er was 0.3 uur zonneschijn (3%). Het was zwaar bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was van 30 april 1980 tot 30 april 2013 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van maandag 22 augustus 1994 tot maandag 3 augustus 1998 was er in Nederland het kabinet a href="https://nl.wikipedia.org/wiki/Kabinet-Kok_I" class="extern">Kok I met als eerste minister W. Kok (PvdA).
    • In het jaar 1995: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 15,4 miljoen inwoners.
      • 6 februari » Arantxa Sánchez Vicario lost Steffi Graf na 87 weken af als de nummer één op de wereldranglijst der proftennissters; de Spaanse moet die positie na twee weken weer afstaan aan haar Duitse collega.
      • 20 maart » De sekte Aum Shinrikyo verspreidt het zenuwgas Sarin in de metro van Tokio met als gevolg 12 doden en meer dan 3000 gewonden.
      • 1 mei » Nederlands enige producent van krantenpapier, Parenco, kondigt aan zijn prijzen, die per januari al met 20 tot 25 procent omhoog gingen, nog verder te moeten verhogen.
      • 9 mei » Een brand in de stad Char-e-Sharif in de Indiase deelstaat Kashmir verwoest zeker zeshonderd huizen. De brand breekt uit tijdens gevechten tussen separatistische moslim-rebellen en regeringstroepen.
      • 11 mei » Russische eenheden voeren zware bombardementen uit op stellingen van de Tsjetsjeense rebellen in het zuiden van het land.
      • 15 mei » George Weah van Paris Saint-Germain tekent in Cannes een contract van twee jaar getekend bij AC Milan. De aanvaller uit Liberia werd in 1989 en 1994 uitgeroepen tot Afrikaans voetballer van het jaar.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Wiersma

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Wiersma.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Wiersma.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Wiersma (onder)zoekt.

    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Erik Wiersma, "Stamboom Wiersma / Bergkamp / Dekkers / Smit", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-wiersma/I6639.php : benaderd 6 mei 2024), "Roelof "Roel" Wiersma (1932-1995)".