Stamboom Wiersma / Bergkamp / Dekkers / Smit » Jan Wiersma (1906-1945)

Persoonlijke gegevens Jan Wiersma 

  • Hij is geboren op 22 maart 1906 in Harlingen (FR).
  • Beroepen:
    • Expediteur.
    • tot 1945 Lid verzet.Bron 1
      Jan Wiersma 1906-1945

      In Harlingen, op donderdagavond 11 januari 1945, wordt Jan Wiersma tezamen met 17 andere personen gearresteerd door Zollgrenzschutzpolizei (Zoll). De arrestaties door de Zoll gebeurde in opdracht van de Sicherheitspolizei (Sipo).

      Eerder die dag waren er in Leeuwarden vijf arrestanten, die al op 9 en 10 januari in Harlingen gearresteerd waren, onder zware druk verhoort door de Sipo en de Sicherheitsdienst (Sd). Tijdens dit verhoor had èèn van de arrestanten namen genoemd van mensen die in Harlingen betrokken waren bij de verspreiding van illegale bladen als BBC-nieuws en/of Trouw en het ophalen van geld ten behoeve van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO).

      Tijdens de razzia van 11 januari, die om 21.00 uur begon en doorging tot ver in de nacht, werden de 18 personen gearresteerd te weten:

      Dhr. H. Alkema (manufacturier)
      Ds. A. Bos (predikant)
      Dhr. J. Drost (kruidenier)
      Dhr. S. Gerber (student)
      Dhr. J. A. Huijser (bloemist)
      Dhr. Th. H. Jorna (distributieambtenaar)
      Mej. A. Noordbeek (distributiemedewerkster)
      Dhr. K. Norg (Belastingambtenaar)
      Dhr. Tj. Plekker (slager)
      Dhr. A . Schaafsma (ambtenaar invoerrechten en accijnzen)
      Dhr. J. van der Schoot (directeur wasserij)
      Dhr. H. Strak (winkelier)
      Dhr. T. de Vries (makelaar)
      Dhr. J. J. Weitenberg (visserman)
      Dhr. K. N. Weitenberg (distributieambtenaar)
      Dhr. J. van Wier (secretarieambtenaar)
      Dhr. J. Wiersma (expediteur)
      Dhr. W. de Wit (ambtenaar rijksbelastingdienst)

      Deze arrestanten werden 's nachts om 01.30 ingesloten in het politiebureau van Harlingen. Die nacht is in het politiebureau tweemaal een vlucht- en onderduikplan besproken met de dienstdoende agenten. Enkele arrestanten durfden het risico van ontvluchten en onderduiken niet aan, dus wordt tweemaal het aanbod van de politieagenten om te vluchten en onder te duiken afgewezen.

      Op vrijdag 12 januari worden de arrestanten overgebracht naar het Huis van Bewaring in Leeuwarden.

      In het weekend van zaterdag 13 en zondag 14 januari worden de arrestanten door de Sipo (Sonderkommando Albrecht) verhoord. Tijdens deze verhoring worden de arrestanten blootgesteld aan een spervuur van vragen, aan schelden, vloeken en mishandeling. De verklaringen welke door de arrestanten tijdens de verhoren zijn afgelegd, worden voorgelegd aan SS-Hauptsturmführer Arthur Wilhelm Albrecht.

      Op maandag 15 januari wordt Jan Wiersma met 14 andere arrestanten overgebracht naar het Scholtenhuis in Groningen. In het Scholtenhuis worden de arrestanten nog kort verhoord door SS-Hauptscharführer R. W. Lehnhoff. Jan Wiersma wordt zur arbeit eingesetzt, deze straf zal worden uitgevoerd in Konzentrationslager (KZ) Neuengamme nabij Hamburg.

      In de nacht van 15 op 16 januari wordt een grote groep gevangenen (ongeveer 110 personen) verzameld en met bussen overgebracht naar het station Groningen. Daar worden de gevangenen in klaarstaande goederenwagons gejaagd.

      Na een reis van twee dagen komt de trein, op 18 januari, aan op de Lagerbahnhof van het KZ Neuengamme. Jan Wiersma wordt wordt met zo'n 40 andere gevangenen van het transport ondergebracht in Block 15 van KZ Neuengamme. Jan Wiersma krijgt het kampnummer 69631.
      Al na enkele dagen worden de gevangen van Block 15 ingezet voor opruimingswerkzaamheden in Hamburg (KZ ausenlager Hamburg Veddel – Dessauer Ufer). Een bombardement, uitgevoerd door 250 geallieerde bommenwerpers, had een paar dagen eerder een grote ravage veroorzaakt in Hamburg, zijn havens en scheepswerven. De gevangenen moesten puinruimen en blindgangers verwijderen zodat de werkzaamheden op de scheepswerven snel konden worden hervat.

      De opruimingswerkzaamheden zijn lichamelijk zwaar en de werkdagen duren 10 á 12 uur. Het zware werk, onvoldoende eten en de erbarmelijk hygiënische omstandigheden zijn Jan Wiersma noodlottig geworden, hij overlijdt op 16-02-1945, 38 jaar oud. Van de groep uit block 15 heeft slechts een enkeling de oorlog overleeft.

      Jan Wiersma wordt begraven op de Friedhof Ohlsdorf te Hamburg, op 25 oktober 1951 om 14.00 uur is Jan Wiersma herbegraven op de algemene begraafplaats in Harlingen.
  • Hij is overleden op 16 februari 1945 in Neuengamme (DE-HH), hij was toen 38 jaar oud.Bron 2
    Op 19 november 1941 arriveren de eerste 270 Nederlanders in Neuengamme. Vast staat dat in 21 rechtstreekse transporten, meestal vanuit Amersfoort, 3084 Nederlanders naar Neuengamme werden getransporteerd. Het totaal aantal Nederlanders dat in Neuengamme moest verblijven wordt geschat op 6950. Onder hen honderden vroeg in de oorlog gearresteerde communisten, anti-Duitse politiemensen en 661 mannen van de vergeldings-razzia van Putten. Volgens de dodenboeken kwamen minimaal 3500 Nederlanders in Neuengamme om. Het aantal omgekomenen ligt ongetwijfeld hoger. Probleem bij het vaststellen van de juiste getallen is de welhaast volledige verdwijning van de administratie van de SS. Het is zeker dat 613 Nederlanders Neuengamme hebben overleefd.

    Begraven in Harlingen in vak B.B. Rij 17, nummer 49
  • Hij is begraven in Harlingen, Friesland, Nederland Gem. Begraafplaats.
  • De biologische ouders zijn Klaas Wiersma en Antje Postma
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 28 mei 2012.

Gezin van Jan Wiersma

Hij is getrouwd met Grietje De Vries.

Zij zijn getrouwd op 21 mei 1931 te Harlingen (FR), hij was toen 25 jaar oud.Bron 3


Kind(eren):

  1. (Niet openbaar)
  2. (Niet openbaar)


Tweede Wereldoorlogslachtoffer


Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jan Wiersma?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Jan Wiersma

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Jan Wiersma

Simon Wiersma
1849-> 1903
Fetse Postma
1845-1884
Wietske Kingma
1858-> 1903
Klaas Wiersma
1879-> 1931
Antje Postma
1884-> 1931

Jan Wiersma
1906-1945

1931

    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

    Verwantschap Jan Wiersma



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. https://sites.google.com/site/eenkleinefamiliehistorie/jan-wiersma-1906-1945
    2. Oorlogsgravenstichting http://www.ogs.nl/pages/home.asp
    3. akte 22

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 22 maart 1906 lag tussen -2 °C en 3,0 °C. Er was 4,8 uur zonneschijn (39%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het noord-oosten. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 17 augustus 1905 tot 11 februari 1908 was er in Nederland het kabinet De Meester met als eerste minister Mr. Th. de Meester (unie-liberaal).
    • In het jaar 1906: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 5,5 miljoen inwoners.
      • 29 januari » De Nederlandse schaatser Coen de Koning vestigt het werelduurrecord op de schaats in Davos: in één uur tijd schaatst hij 32370 m.
      • 2 maart » Oprichting van de Spaanse voetbalclub Deportivo La Coruña.
      • 26 maart » De Electrotechnische Vereeniging (ETV) wordt opgericht.
      • 7 april » Kurt Wegener en Alfred Wegener landen na met een luchtballon 52 uur in de lucht gebleven te zijn; een record.
      • 18 juni » Oprichting van de Paraguayaanse voetbalbond onder de naam Liga Paraguaya de Fútbol.
      • 23 december » Oprichting van de Paraguayaanse voetbalclub Atlántida Sport Club.
    • De temperatuur op 21 mei 1931 lag tussen 7,6 °C en 18,9 °C en was gemiddeld 13,0 °C. Er was 1,0 mm neerslag gedurende 0.6 uur. Er was 8,7 uur zonneschijn (55%). De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het noord-noord-oosten. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 10 augustus 1929 tot 26 mei 1933 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck III met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
    • In het jaar 1931: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 7,9 miljoen inwoners.
      • 1 maart » Japan installeert ex-keizer Puyi van China als staatshoofd van de marionettenstaat Mantsjoekwo.
      • 3 maart » De Verenigde Staten adopteren "The Star-Spangled Banner" als het nationale volkslied.
      • 5 maart » Daniel Salamanca Urey wordt president van Bolivia.
      • 5 maart » Sir Oswald Mosley richt in Londen een fascistische partij op; de latere British Union of Fascists.
      • 14 april » Koning Alfonso XIII van Spanje afgezet. Uitroeping van de republiek.
      • 26 november » De Vlaamse Geschiedkundige Kring van Gent wordt opgericht.
    • De temperatuur op 16 februari 1945 lag tussen 2,8 °C en 10,5 °C en was gemiddeld 6,1 °C. Er was 0.2 mm neerslag. Er was 5,1 uur zonneschijn (51%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-oosten. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 27 juli 1941 tot 23 februari 1945 was er in Nederland het kabinet Gerbrandy II met als eerste minister Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
    • Van 23 februari 1945 tot 24 juni 1945 was er in Nederland het kabinet Gerbrandy III met als eerste minister Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
    • Van 24 juni 1945 tot 3 juli 1946 was er in Nederland het kabinet Schermerhorn - Drees met als eerste ministers Prof. ir. W. Schermerhorn (VDB) en W. Drees (PvdA).
    • In het jaar 1945: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 9,2 miljoen inwoners.
      • 27 januari » Einde van het Ardennenoffensief.
      • 14 februari » Het Duitse concentratiekamp Groß-Rosen wordt door de Russen bevrijd.
      • 16 april » Tweede Wereldoorlog: Sovjet-Unie start groot eindoffensief tegen Duitsland met als doel de verovering van Berlijn.
      • 3 juli » IJVV IJsselmuiden wordt gesticht.
      • 6 augustus » WO II: de eerste atoombomaanval ooit wordt uitgevoerd op Hiroshima: 70.000 doden.
      • 20 november » Begin van het Proces van Neurenberg.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Wiersma

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Wiersma.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Wiersma.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Wiersma (onder)zoekt.

    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Erik Wiersma, "Stamboom Wiersma / Bergkamp / Dekkers / Smit", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-wiersma/I6601.php : benaderd 5 mei 2024), "Jan Wiersma (1906-1945)".