Stamboom Wielart » Hendrik Balm (1806-1865)

Persoonlijke gegevens Hendrik Balm 


Gezin van Hendrik Balm

Hij is getrouwd met Maria Severeijnse.

Zij zijn getrouwd op 24 mei 1829 te Spaarndam, Noord Holland, Nederland, hij was toen 22 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Adriana ♀ Balm  1826-1898 
  2. Hendrik (Hein) Balm  1829-1902 


Notities over Hendrik Balm

 

en Elisabeth ter Voort, in de Tichelstraat bij de Lijnbaansgracht in de Jordaan, te Amsterdam. Op 3 december 1806 wordt Hein door dominee Dirk Cornelis van Voorst gedoopt in Nieuwe Kerk te Amsterdam. Getuigen zijn opa Hendrikter Voort en Alida Bos. Zijn ouders, Jacob en Lijsje, hebben dan de leeftijd van 45 en 24 jaar. Zijn vader is kruier van beroep. Op 19 augustus 1811 wordt Johan, de derde zoon, geboren.

ezinnen, steun van het gemeentebestuur.

eun.  Blijkbaar kan moeder Lijsje de situatie niet meer aan. Vermeld staat dat zij in 1812 geroyeerd wordt en daardoor geen verdere steun meer zal ontvangen. Zij hertrouwt na 1812 met Jan Hendrik Schnux.

ter van inschrijving van het Aalmoezeniersweeshhuis staat vermeld: 

alem. Overleden De moeder Lijsje …………….Weggelopen Op authorisatie van Den Heer Prefect De Dato 10 September 1813 ingenomen. Van de Gereformeerde Godsdienst. 

lijft de groei van de weeskinderen achter. De maaltijd kan bestaan uit: groentesoep, gortepap, rijst, erwten, brood en melkproducten.

an 1810 en de jaren daarna zijn zorgelijk. Het aantal te vondeling gelegde kinderen en wezen neemt sterk toe; in 1811 zelf met 52 %.  De hoge sterfte onder ouders is hier mede de oorzaak van. 

voor de weeshuizen verminderd. Door het uitbesteden van de weeskinderen aan fabrikanten en boeren werd getracht een andere bron van inkomsten te creëren. In 1810 werd tevens de militaire dienstplicht ingevoerd. De oudere weeskinderen werden beschouwd als potentiële rekruten. Tot een verlichting voor de weeshuizen kwam het echter niet. De minimum lengte voor een rekruut werd eerst vastgesteld op 1598 mm, en later, toen er een tekort aan rekruten was, op 1544 mm. Veel weeskinderen bleven onder deze lengte. Een andere manier om het aantal wezen terug te dringen was het opsporen van ouders die hun kind te vondeling hadden gelegd. Tussen 1819 en 1821 werden maar liefst 1158 ouders opgespoord. Waarschijnlijk was Lijsje ter Voort één van deze ouders. Op 9 juni 1820 ondertekende zij de volgende verklaring: 

Opvoeding te Zullen geeven van al het nodige te voorzien en te zullen Zorgen dat dezelve nimmer weder ten laste komen van dit Godshuis.

is op dat moment 13 jaar.

jk werkt hij op dat moment als wijnkopersknecht in Amsterdam of Haarlem. In het adresboekje van “Kooplieden, Bankiers, handeldrijvenden of negotiedoenden der stad Amsterdam” uit 1821 worden dertig wijnhandelaren vermeld die in die jaren actief zijn.

afgegeven op 8 augustus 1828, registratienummer 2847. Hein is met nummer 3386 uitgeloot en wordt niet opgeroepen voor militaire dienst. Op het certificaat staat als zijn signalement vermeld:

ngte 160,5 cm (=1 el, 6 palm, 0 duim, 5 streep; Nederlands metriek stelsel uit 1816) gezichtskenmerken: aangezicht:            ovaal voorhoofd:             plat ogen:                     blauw neus:                     groot mond:                    breed kin:                        rond haar:                    bruin wenkbrauwen:       idem merkbare tekenen: geen

-1802 te Heemstede. Zij is de dochter van Pieter Severijnse, timmermansknecht, en Adriaantje Van Steenderen. Maria is rooms katholiek en opgenomen in het doopboek van de R.K. kerk te Berkenwoude. Zij woont in Spaarndam en is op dat moment zonder beroep. Op 13 en 17 mei 1829 wordt de aankondiging gedaan bij de stadhuizen van Amsterdam en Spaarndam van het huwelijk van Hein en Maria Severijnse. 

er en Jan van Bragt, herbergier Hein woont, aldus de huwelijksakte, in Amsterdam. Op 24 september 1829 is het kerkelijk huwelijk, in de R.K. kerk van Spaarnwoude. Maria is dan zevenentwintig jaar en Hein tweeëntwintig jaar oud. Hein wordt belijdend katholiek. 

r Adriana Severijnse te Haarlem geboren.  Er staat in de geboorteakte niet omschreven wie de vader van Adriane is.   Maria was voor de geboorte van Adriana dienstbode en woonde in de Patientiestraat W2. nr808 te Haarlem. Getuigen bij de aangifte waren Jan Luikel, lettergieter, wonende in de Patientiestraat, Jan van Eskert, schilder, wonende in de  Lange Hofstraat en de vroedvrouw Martina Lasschuit.  Op 11 april 1829, om 02.00 uur, werd ruim één maand voor haar burgerlijk huwelijk, Hendrik Severijnse te Spaarndam geboren.

Hendrik omschreven als onechte zoon en Maria als ongehuwd.  Getuigen waren Willem Krijger, oud veertig jaar en werkman, Adolf Melchior Mattheuszoon, negenendertig jaar en schoenmaker, en vroedvrouw Maria de Beers, weduwe van  Martijn Buizer, oud 59 jaar.

drik. Opvallend is wel dat Hein zowel bij Adriana, als bij Hendrik niet als getuige wordt genoemd in de geboorteakte. Later, 1848, zal Hein de beide kinderen erkennen.

ia zal de komende jaren gaan bestaan uit zeven kinderen. Na Adriana en Hendrik volgen de volgende vijf kinderen:

ren. Getuigen zijn Willem Krieger, oud drieënveertig jaar, werkman, Gerrit Meijer,drieënvijftig jaar, werkman, en vader Hein. 

op 17 februari 1835. Het vierde kind, zoon Piet wordt dan geboren. Piet wordt op zijn geboortedag gedoopt in de R.K. kerkte Haarlemmerliede. 

aamd Jan, wordt geboren op 18 maart1838.

rliede.

847 verklaart burgemeester Van Egmond schriftelijk dat Hein en Maria Balm in zodanige behoeftige omstandigheden verkeren, dat zij als onvermogend aangemerkt worden. Op grond daarvan zijn zij onmachtigom de zegelrechten van de gemeente Spaarndam te betalen. 

d. Twee maanden ervoor, op 9 december 1847, worden Adriana en Hendrik door Hein erkend als zijnde zijn kinderen. Vlak na het overlijden van hun moeder worden op 16 maart 1848 Adriana en Hendrik, bij een koninklijkbesluit, gewettigd . Op 12 april 1848 worden Adriana en Hendrik ingeschreven in burgerlijke stand van Spaarndam. 

lijk van Adriana. Op 27 augustus 1848 treedt zij in het huwelijk met Petrus Josephus Jukes, geboren op 21 september 1823 te Spaarndam. Peter Jukes is visser en schippersknecht. Het burgerlijk huwelijkvindt plaats in Spaarndam en het kerkelijk huwelijk in Spaarnwoude. 

ndochter, Guurtje Rozenkrans, de vrouw van Hendrik, overlijdt. Over zijn zoon Willem (Wilhelmus Arnoldus) en zijn gezin volgt een biografie.

. Zeven van hen overlijden op jonge leeftijd.  

in wordt op 5 oktober 1865 begraven op het Rooms Katholieke kerkhof van Haarlemmerliede.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Hendrik Balm?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Hendrik Balm

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.



Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Balm

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Balm.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Balm.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Balm (onder)zoekt.

De publicatie Stamboom Wielart is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Leo Wielart, "Stamboom Wielart", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-wielart/I59.php : benaderd 4 mei 2024), "Hendrik Balm (1806-1865)".